Worthy de Jong en Lois Abbingh
NOS Sport

Handbalster Abbingh en basketballer De Jong vlaggendragers bij openingsceremonie

Handbalster Lois Abbingh en 3x3 basketballer Worthy de Jong zijn de Nederlandse vlaggendragers tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen.

De openingsceremonie in Parijs is vrijdagavond en begint om 19.30 uur. De sporters worden dan met boten over de Seine gevaren.

De 31-jarige Abbingh komt sinds 2009 uit voor het Nederlands handbalteam. Daarmee deed ze mee aan de Olympische Spelen van 2016 (vierde plaats) en 2021 (vijfde plaats).

Lois Abbingh juicht

''Ik vind het een enorme eer dat ik de vlag mag dragen voor Nederland tijdens de Olympische Spelen. Ik denk dat het voor het handbal in Nederland ontzettend veel betekent", zegt Abbingh. "Ik kan niet wachten om TeamNL te vertegenwoordigen.''

Primeur voor De Jong

Worthy de Jong is een 36-jarige 3x3 basketballer. Die sport, waarbij twee teams van drie spelers op een half veld op één basket spelen, is relatief nieuw.

3x3 basketballer De Jong olympische vlaggendrager: 'Enorme eer, Spelen voelden ver weg'

In Tokio in 2021 werd deze sport voor het eerst op de Olympische Spelen beoefend. De Nederlandse 3x3 basketballers werden toen uitgeschakeld in de kwartfinales. De Jong was er toen nog niet bij.

"Ik had nooit gedacht dat ik gevraagd zou worden om vlaggendrager te zijn voor Nederland", reageert De Jong. "Ik vind het een enorme eer en daarnaast is het een mooi podium voor onze sport."

Martina en Oldenbeuving

Drie jaar geleden waren sprinter Churandy Martina en skateboardster Keet Oldenbeuving de Nederlandse vlaggendragers tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen.

Skateboardster Keet Oldenbeuving en sprinter Churandy Martina met de vlaggen

Bij de sluitingsceremonie droeg atlete Sifan Hassan de vlag, nadat ze drie medailles had veroverd (twee goud, een brons).

In Rio de Janeiro in 2016 werden de Nederlandse vlaggen gedragen door Jeroen Dubbeldam (paardensport, openingsceremonie) en Sanne Wevers (turnen, sluitingsceremonie).

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl