NOS Sport

Vlaggendraagster Abbingh lag op het strand toen die ene vraag kwam: 'Kreeg kippenvel'

Vlaggendrager Abbingh woonde in Parijs: 'Nooit gedacht met vlag op de Seine te staan'

Lois Abbingh kan haar geluk niet op. Vrijdag mag zij, samen met 3x3 basketballer Worthy de Jong, de vlag dragen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen.

"Het is een droom die uitkomt waarvan ik niet wist dat het een droom was", zegt de 31-jarige handbalster met een grote glimlach. Abbingh is de aanvoerster van de Nederlandse ploeg en komt al sinds 2009 uit voor het nationale team. Daarmee deed ze mee aan de Olympische Spelen van 2016 (vierde plaats) en 2021 (vijfde plaats).

Weken geleden kreeg ze al de vraag. "Ik lag lekker op het strand, tijdens mijn vakantie. Ik zag het echt niet aankomen. Ik wilde meteen een gat in de lucht springen en kreeg kippenvel. Ik ben echt enorm vereerd. Miljoenen mensen kijken die openingsceremonie en dat ik dan mijn land mag vertegenwoordigen, dat vind ik heel mooi."

Mond dichthouden

Sinds dat belletje heeft Abbingh haar mond dicht moeten houden. "Daar had ik wel moeite mee. Vorige week heb ik het verteld aan de rest van het team. Iedereen was heel erg blij voor mij en ze waren ook blij dat ze nu zelf naar de opening mogen."

Lois Abbingh juicht

Vrijdag staat de handbalster, met haar team, op een boot op de Seine. Een plek die haar niet vreemd is. "Ik heb twee jaar in Parijs gewoond, maar ik heb nooit gedacht dat ik met een vlag op een boot zou staan", zegt de aanvoerster lachend.

De Nederlandse vrouwen spelen donderdag - een dag voor de openingsceremonie al hun eerste wedstrijd op de Spelen. In Parijs is Angola om 11.00 uur de tegenstander.

Ook De Jong verrast

Worthy de Jong wist even niet hoe erop moest reageren. Dat hij als vlaggendrager werd gevraagd, zag hij totaal niet aankomen. "Ik ben niet echt opgegroeid met een olympische droom. Dat voelde als basketballer heel ver weg. Het voelde dus eerst heel onwerkelijk. Het is onwijs gaaf. Een prachtige ervaring."

In Tokio in 2021 werd het 3x3 basketbal voor het eerst op de Olympische Spelen beoefend. De Nederlandse mannen werden toen uitgeschakeld in de kwartfinales.

3x3 basketballer De Jong olympische vlaggendrager: 'Enorme eer, Spelen voelden ver weg'
Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl