NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Op z'n vroegst eind juni vaccins naar Suriname • Ondernemers opgelucht over versoepelingen

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgen zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • Surinaamse regering kan niet meer instaan voor volksgezondheid

  In Suriname is in verband met het hoge aantal coronabesmettingen het hoogste risiconiveau van kracht, code paars. Dat houdt in dat de situatie in de samenleving "uiterst onbeheersbaar" is en dat de Surinaamse regering de volksgezondheid niet meer kan garanderen. De ziekenhuizen in het land liggen vol en kampen met een gebrek aan medicinale zuurstof. Er is ook een tekort aan vaccins.

  "Uit de covid-19-statistieken maken wij op dat de cijfers dwingen om over te gaan tot stringente maatregelen vanuit de overheid. Reden genoeg voor de regering om te gaan naar de 'covid-19-code paars'", schrijft de regering in een persbericht.

  Binnen de zorg geldt vanwege de volledige opschaling in de ziekenhuizen al code zwart, maar die kleurcode is alleen relevant binnen zorginstellingen. In Suriname bestaat er ook een kleurcodesysteem voor de samenleving, waarmee wordt aangegeven in hoeverre de omstandigheden bedreigend zijn voor de veiligheid en gezondheid. Die kleurcodes gaan van geel, naar oranje, naar rood, naar paars, met paars als ernstigste kwalificatie.

 • Op z'n vroegst eind juni vaccins naar Suriname, ook zuurstof en mogelijk personeel

  Nederland stuurt op z'n vroegst vanaf eind juni tussen de 500.000 en 750.000 doses van het AstraZeneca-vaccin naar Suriname "mits de leveringen het toelaten". Dat schrijft minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Zo'n twee weken geleden lekte al uit dat Nederland zo'n 700.000 doses naar Suriname zou sturen. Om welk vaccin het ging was nog niet bekend, de datum van verzending evenmin.

  De nood in Suriname is hoog want de ziekenhuizen liggen vol en kampen met een gebrek aan medicinale zuurstof. Ook is er een tekort aan vaccins. Deze week was er overleg met Suriname. Nederland niet onmiddellijk helpen. De vaccins worden niet voor week 26 verstuurd. Suriname heeft een kleine 600.000 inwoners. Veel Surinamers willen zich niet laten vaccineren.

  De Jonge schrijft verder dat in samenwerking met het ministerie van Defensie twee zuurstofcontainers naar Suriname gaan en dat de komende dagen "verdere vraag en aanbod" bij elkaar worden gebracht. Daarbij wordt ook gekeken naar een "zo spoedig mogelijke inzet" van personeel.

 • Tweede Kamer doet deuren voor publiek ook voorzichtig open

  Bezoekers kunnen in de plenaire zaal van de Tweede Kamer weer debatten volgen. Het parlementsgebouw is vanwege het coronavirus al maanden dicht voor toeschouwers. Nu het kabinet versoepelingen heeft aangekondigd vanaf zaterdag 5 juni, wil de Tweede Kamer ook soepeler zijn.

  Alleen op woensdag kunnen geïnteresseerden naar binnen en dat kan dan alleen naar de plenaire zaal. Rondleidingen komen er nog niet. Op de publieke tribune mogen niet meer dan 30 personen, die zich ook vooraf moeten hebben aangemeld. Na twee uur is het 'tijdsblok' om en dan moet plaatsgemaakt worden voor anderen. Bezoekers mogen maar één tijdsblok reserveren. Kamerleden mogen niet één maar twee personen ontvangen.

  Kamervoorzitter Bergkamp is "verheugd" dat de Tweede Kamer weer gedeeltelijk open kan voor het publiek. In de zomervakantie verhuist de Tweede Kamer naar een nieuwe locatie vanwege de renovatie van het Binnenhof. Op de nieuwe locatie B67 bij Den Haag Centraal kan het publiek ook komen, meldt de voorzitter.

 • Verruimingen kunnen voor veel horecaondernemers het verschil maken, zegt brancheorganisatie

  Voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) juicht toe dat de coronamaatregelen volgende week zaterdag worden versoepeld, maar vindt het teleurstellend dat er geen versoepelingen voor terrasbezoek komen. "Zeker met het EK in aantocht."

  In een persbericht zegt KHN dat er tot vanmiddag met het kabinet is overlegd en dat het aan lang aandringen van KHN te danken is dat er vanaf 5 juni maximaal 50 mensen in een café of restaurant mogen zitten en niet 30. Grote zalen met meer dan 1000 zitplaatsen mogen 250 mensen geplaceerd ontvangen. "Belangrijke verruimingen die voor veel ondernemers het verschil kunnen maken."

 • Directeuren theaters en concertzalen blij met snellere versoepeling

  De belangenorganisatie voor schouwburgen en concertzalen VSCD is blij met de versnelde afschaling van de coronamaatregelen. "We gaan heel erg ons best doen om met cultureel aanbod te komen, maar houd er rekening mee dat dit minder zal zijn dan normaal. De maand juni is de laatste maand van het reguliere theaterseizoen en veel voorstellingen zijn vanwege de coronacrisis verplaatst of teruggetrokken", zegt VSCD-directeur Gabbi Mesters. Een aantal podia biedt wel zomerprogrammering aan.

  Het kabinet maakte vanavond bekend dat theaters en concertzalen vanaf zaterdag 5 juni weer open kunnen. Zonder tests mogen de kleinere podia 50 personen per zaal ontvangen en podia met meer dan 1000 zitplaatsen 250 personen. Met tests is er in principe geen maximum, maar moeten bezoekers wel anderhalve meter afstand houden.

  Op 30 juni wordt de capaciteit verder verruimd. Met sneltests en vaccinatiebewijzen mogen podia dan de gehele zaalcapaciteit benutten.

  "De ontwikkelingen gaan de goede kant op, maar voor onze podia is het financieel rendabel als tenminste 60 procent van de zaal gevuld is", zegt Mesters. "We kijken vooral uit naar het nieuwe theaterseizoen. We hopen dat per 1 september alle beperkingen worden opgeheven en er weer volop cultureel aanbod is."

 • 'Blij dat kabinet doorpakt', reageren ondernemers

  Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn opgelucht over de aangekondigde reeks versoepelingen. "Blij dat het kabinet doorpakt met het openingsplan", is de kop van het persbericht.

  "Met de eerste stap kunnen musea, theaters, bioscopen en andere doorstroomlocaties eindelijk weer bezoekers ontvangen. Ook is het een heel goede zaak dat horecaondernemers na lange tijd weer binnen gasten mogen verwelkomen. En dat het kabinet daarbij het onderscheid tussen natte (cafés en kroegen) en droge (restaurants) horeca loslaat."

  De belangenorganisatie roept iedereen op de basisregels te blijven volgen, zodat de versoepelingen ook daadwerkelijk door kunnen gaan.

 • De Jonge rekent op beschikbaarheid digitale vaccinatiecertificaten op 1 juli

  Minister de Jonge gaat ervan uit dat veruit de meeste vaccinaties in het centrale syteem van het RIVM geregistreerd staan. Dat is van belang voor mensen die een digitaal vaccinatiecertificaat nodig hebben om deze zomer met een coronapaspoort op vakantie naar het buitenland te kunnen.

  Via Nieuwsuur werd vorige week bekend dat 1 miljoen prikken niet goed waren geregistreerd. Volgens het RIVM was maar iets meer dan de helft van de prikken geregistreerd die door de huisartsen waren gezet. Van de vaccinaties die in zorginstellingen zijn gezet, was minder dan de helft niet in het centrale systeem (CIMS) van het RIVM ingevoerd.

  "De meeste registraties zijn gezet en de meeste registraties zijn gezet door de GGD", zei De Jonge. "Alle registraties van de GGD zitten ook in het centrale registratiesysteem van het RIVM. Dus voor de meeste mensen gaat het gewoon goed." Zelfs aan mensen die aanvinkten dat hun gegevens niet naar het RIVM gaan, kunnen we een digitaal coronacertificaat uitreiken, zei De Jonge.

  De huisartsen hebben "echt nog wel" werk te doen, zei hij. "Ik heb dat van de week met ze besproken en ik ga ervan uit dat ze dat gaan doen. Technisch gesproken is daar geen belemmering meer. Het lijkt me dat ze dat de komende weken gaan doen. Zij hebben ook geen zin om mensen die al bijna met hun caravan op weg zijn naar Frankrijk allemaal aan hun bureau te krijgen.

  Gevaccineerden kunnen op mijn.rivm.nl/vaccinaties/login zien of ze geregistreerd zijn.

 • De Jonge: hebben veel te danken aan Fieldlab Evenementen

  Desgevraagd benadrukte minister De Jonge dat veel van de versoepelingen te danken zijn aan de proefevenementen van de afgelopen tijd. "De hele evenementenzomer kan goeddeels doorgaan, juist door de lessen van de Fieldlab Evenementen."

  Op de testevenementen is de afgelopen maanden vanuit verschillende hoeken kritiek geuit. Zo werd de 538 Oranjedag in Breda met 10.000 bezoekers afgelast, nadat er een petitie tegen was gestart. "Verschillende evenementen waren niet zonder weerstand", vatte De Jonge het samen. Alles bij elkaar is "het een fantastische bijdrage geweest", aldus De Jonge.

 • Vaccinatie van Pfizer-personeel 'wringt een beetje', zegt De Jonge

  Minister De Jonge werd om een reactie gevraagd over het bericht dat alle medewerkers van Pfizer Nederland en hun gezinsleden boven de 16 jaar deze maand een vaccin kregen aangeboden. "Dat wringt een beetje", reageerde De Jonge.

  Hij legde uit dat het tweeledig is. "Ik had liever gehad dat iedereen zich aan de volgorde had gehouden die we afgesproken hebben. Aan de andere kant hebben we de vrijheden die we nu terugkrijgen deels te danken aan deze fabrikanten." De Jonge benadrukte dat de betreffende vaccins eigendom van het bedrijf zijn en niet van de overheid.

  De Jonge voegde daaraan toe dat "een andere vaccinleverancier" hem had gevraagd of ze hun personeel mochten vaccineren. De minister vertelde niet om welk bedrijf het ging en wat zijn antwoord was.

 • 'Dit is feitelijk het einde van de lockdown', zegt Rutte

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: 'Dit is feitelijk het einde van de lockdown, dat doet iets met ons'
 • De Jonge wacht met besluit vaccineren van 12- t/m 15-jarigen op advies

  Minister De Jonge verwacht "de komende weken" een advies van de Gezondheidsraad over het vaccineren van jongeren tussen de 12 en 16 jaar. Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA keurde het Pfizer-vaccin vandaag voor deze groep goed.

  Bij dat besluit moet je kijken of je het voor de hele groep wil gebruiken of alleen voor een beperkte kwetsbare groep, zei De Jonge.

 • Naar de zonnebank of de sauna

  Casino's, sauna's, zonnebankstudio's en wellnesscentra mogen op 5 juni open. Daarbij geldt wel de regel dat ze maximaal één persoon per tien vierkante meter mogen toelaten. De bezoekers moeten reserveren en zich registreren, binnen moeten ze een mondkapje dragen en ze moeten een gezondheidscheck doen.

 • De Jonge: half juni brief naar Kamer over 'endemische fase'

  Minister De Jonge werd in de persconferentie gevraagd naar de laatste stappen in het openingsplan. Hij zegt dat er half juni een brief naar de Tweede Kamer wordt verstuurd over een plan van aanpak voor de overgang van de huidige epidemische fase naar de zogenoemde endemische fase.

  "Dat is de fase waarin het virus nog wel aanwezig is, maar we het normale leven kunnen hervatten en er weinig maatregelen meer nodig zijn." Wat er voor die fase precies nodig is qua maatregelen is nu nog onduidelijk. "Daar willen we voor de zomer met de Kamer over in debat gaan", zei De Jonge.

  Op de vraag wanneer we van alle maatregelen af zijn, zei De Jonge dat dit niet alleen afhankelijk is van de vaccinatiegraad, maar ook van de gelijke verspreiding van de vaccinaties over de bevolking. "Als in bepaalde wijken of de Biblebelt de vaccinatiegraad gering is, geef jet het virus de kans daar te circuleren", zei De Jonge. Ook van belang is of er bijvoorbeeld door vakanties gevaarlijke mutaties naar Nederland komen.

 • Dit is stap 4 van het openingsplan

  NOS