Suriname kan niet meer instaan voor volksgezondheid, komt met totale lockdown
In Suriname is in verband met het hoge aantal coronabesmettingen het hoogste risiconiveau van kracht, code paars. Dat houdt in dat de situatie in de samenleving "uiterst onbeheersbaar" is en dat de Surinaamse regering niet meer kan instaan voor de volksgezondheid. De ziekenhuizen liggen vol en kampen met een gebrek aan medicinale zuurstof. Ook is er een tekort aan vaccins.
Vanaf maandag tot en met 18 juni geldt hierom een totale lockdown in het land, wat onder meer betekent dat de supermarkten, bakkers en slagers nog maar drie dagen per week beperkt open zijn. Per gezin mag één persoon naar buiten om boodschappen te doen en verder moet men binnenblijven.
Ook bouwmarkten mogen open, omdat veel Surinamers veel wateroverlast hebben als gevolg van zware regenval in de afgelopen dagen. Verder wordt het openbaar vervoer volledig stilgelegd. De scholen waren al dicht en die blijven dat nu voorlopig ook.
"Uit de covid-19-statistieken maken wij op dat de cijfers dwingen om over te gaan tot stringente maatregelen vanuit de overheid. Reden genoeg voor de regering om te gaan naar de 'covid-19-code paars'", schrijft de regering in een persbericht. De naleving van de lockdownregels wordt scherp gecontroleerd en mensen die zich er niet aan houden krijgen hoge boetes, meldt het ministerie van Justitie en Politie.
President Santokhi heeft in een ingelaste persconferentie toelichting gegeven over de onbeheersbare coronasituatie. Ook het leger kwam daarbij aan het woord en kondigde aan dat de grenzen sluiten en dat de grensbewaking in het oosten en westen van het land wordt opgevoerd, met name om verspreiding van de Braziliaanse variant van het coronavirus tegen te gaan.
Verder worden de ziekenhuizen anders ingericht, wat betekent dat alle hulp wordt gericht op covidpatiënten. Iedereen die ooit in de zorg heeft gewerkt, wordt opgeroepen om zich te melden. De bedoeling is om die mensen met zorgervaring nu ook in te zetten in de coronazorg. Ook is aangekondigd dat het terrein van de Surinaamse Kamer van Koophandel zo wordt ingericht dat daar ook IC-zorg geboden kan worden.
Al voordat het hoogste risiconiveau werd afgekondigd, maakte minister De Jonge (VWS) bekend dat het Nederlandse kabinet van plan is om tussen de 500.000 en 750.000 doses van het AstraZeneca-vaccin naar Suriname te sturen. Ook gaan er twee zuurstofcontainers uit Nederland naar Suriname. Die worden in samenwerking met het ministerie van Defensie vervoerd. Verder wordt gekeken naar een "zo spoedig mogelijke inzet" van personeel.
Eind juni
De vaccins uit Nederland komen op zijn vroegst eind juni "mits de leveringen het toelaten", schreef minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet had deze week overleg met Suriname en concludeert dat Nederland het land niet onmiddellijk kan helpen. De vaccins zouden niet voor week 26 worden verstuurd, aldus het ministerie.
Santokhi meldt op zijn ingelaste persconferentie echter dat de leveringen uit Nederland gefaseerd zullen plaatsvinden en er volgende week al een en ander geleverd kan worden. Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft hierover nog niets bekendgemaakt.
De Surinaamse regering verwacht verder zuurstofleveranties uit buurland Frans Guyana. Die worden zondag of kort daarna al verwacht. Die leveringen zouden al een deel van de tekorten kunnen oplossen, waardoor de zorg weer wat verder kan opschalen.
Suriname heeft een kleine 600.000 inwoners. Er liggen nu 35 patiënten op de intensive care, wat al een hogere IC-capaciteit is dan het land voor de coronacrisis had. Ruim 200 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis en nog eens bijna 1200 mensen zijn thuis in isolatie gegaan.