Het Pfizer-vaccin
NOS NieuwsAangepast

EMA keurt Pfizer-vaccin goed voor 12- t/m 15-jarigen

Het corona-vaccin van farmaceut Pfizer is geschikt voor de inenting van kinderen van 12 tot en met 15 jaar. Dat is het oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Het middel is volgens de toezichthouder veilig voor kinderen.

Het is nog onbekend of dit betekent dat kinderen in Nederland zullen worden ingeënt met het middel. Het ministerie van Volksgezondheid zal bepalen of het wordt opgenomen in de vaccinatiestrategie. Het vaccin was tot nu toe alleen goedgekeurd voor personen vanaf 16 jaar.

De Nederlandse Gezondheidsraad is bezig met een advies over het middel voor kinderen. Daarin wordt het oordeel van het EMA meegenomen. Het RIVM heeft laten weten dat, mocht het nodig zijn, de infrastructuur voor vaccinaties voor kinderen aanwezig is.

Het vaccin is erg effectief in het beschermen van kinderen tegen het coronavirus, stelt het EMA. Het oordeel van de toezichthouder gaat nu naar de Europese Commissie, die toestemming moet geven voor gebruik in EU-landen. De lidstaten zullen zelf bepalen of het middel vervolgens zal worden ingezet.

Net als volwassenen is het de bedoeling dat kinderen twee prikken krijgen:

In Nederland zijn bijna 800.000 kinderen van 12 tot en met 15. Eerder zei Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en OMT-lid, dat kinderartsen willen dat kinderen vanaf 12 jaar ook gevaccineerd worden.

"Niet omdat kinderen zo ziek worden, maar om zo veel mogelijk mensen in deze maatschappij te vaccineren, zodat zo min mogelijk mensen ziek kunnen worden en we zo snel mogelijk van het virus en de maatregelen af zijn", zei Illy. Kinderen kunnen het coronavirus namelijk overdragen.

In afwachting van het oordeel van het EMA liet Duitsland gisteren al weten dat het kinderen en jongeren vanaf 12 jaar met ingang van 7 juni gaat inenten met het Pfizer-vaccin. De Verenigde Staten en Canada hebben het Pfizer-vaccin onlangs goedgekeurd voor kinderen van 12 tot en met 15 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl