Een 13-jarige wordt gevaccineerd in New York
NOS NieuwsAangepast

Kinderartsen: bij goedkeuring vaccins kinderen vanaf 12 jaar prikken

Kinderartsen vinden dat kinderen vanaf 12 jaar gevaccineerd zouden moeten worden, zodra het Europees Medicijnagentschap (EMA) vaccins heeft goedgekeurd voor toediening aan kinderen. Dat zegt Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en OMT-lid, tegen het NOS Jeugdjournaal.

"Niet omdat kinderen zo ziek worden, maar om zo veel mogelijk mensen in deze maatschappij te vaccineren, zodat zo min mogelijk mensen ziek kunnen worden en we zo snel mogelijk van het virus en de maatregelen af zijn." Ook kinderen kunnen het coronavirus namelijk overdragen.

Kinderen kunnen volgens Illy altijd aangeven dat ze het vaccin niet willen. Hij benadrukt dat dit de beslissing van het kind zelf wordt. "Als een kind niet wil, dan gebeurt het ook niet, maar mijn advies zou zijn: doe het wel." Hij verwacht dat er binnen een maand toestemming kan komen om kinderen van boven de 12 te vaccineren. Of er dan meteen kan worden begonnen met vaccinaties hangt ook af van de beschikbaarheid van vaccins. Dat is nu nog een beperkende factor, zegt Illy.

De kinderarts denkt dat er ook snel onderzoek zal komen naar de veiligheid van vaccins voor kinderen onder de 12. Als blijkt dat het vaccin ook voor hen veilig is, zou hij het verstandig vinden ook deze groepen in te enten. "Net zoals ik nu adviseer om kinderen tegen mazelen en andere ziektes in te enten."

Zware chemokuur

Patricia Bruijning, epidemioloog en kinderarts van het UMC Utrecht, is minder enthousiast over het inenten van kinderen. "In eerste instantie kan het nuttig zijn voor een kleine groep kwetsbare kinderen", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal, maar volgens Bruijning is Nederland er nu nog niet aan toe om alle kinderen te vaccineren. "Het is nog te onzeker of dat überhaupt nuttig is."

Ze noemt Israël als voorbeeld, waar besmettingen bij kinderen nauwelijks meer voorkomen nu een groot deel van de volwassenen is gevaccineerd. "We moeten gewoon kijken hoe het virus zich verder ontwikkelt. Als het weer de kop opsteekt, zou het kunnen dat het vaccineren van kinderen nodig is om het virus onder controle te krijgen."

Het vaccineren van kinderen kan ook nuttig zijn voor het zogenoemde 'cocooning', zegt de epidemioloog. "Dan vaccineer je de mensen rondom een persoon bij wie de vaccins minder goed aanslaan, bijvoorbeeld mensen die een zware chemokuur ondergaan."

Arme landen

De Verenigde Staten en Canada hebben het Pfizer-vaccin onlangs goedgekeurd voor kinderen van 12 tot en met 15 jaar. Voor tieners vanaf de 16 jaar was het al goedgekeurd. Toezichthouder EMA buigt zich de komende weken over de goedkeuring voor de Europese Unie.

Vandaag sprak directeur Tedros van de Wereldgezondheidsorganisatie zich uit over de kwestie. Hij vindt dat rijke landen vaccins beter aan arme landen kunnen geven voordat ze kinderen gaan vaccineren.

Deze Amerikaanse tieners waren blij dat ze een vaccinatie kregen:

Tieners in New York krijgen coronavaccin

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl