NOS NieuwsAangepast

‘Gesloten, tenzij’ wordt 'open, tenzij’: dit zijn de nieuwe versoepelingen

Nederland gaat sneller dan gepland van het slot, is de conclusie van de persconferentie van vanavond over de coronamaatregelen. Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen gaat nu zo snel naar beneden dat het kabinet denkt dat de meeste coronaregels eerder losgelaten kunnen worden.

Hoe snel en op welke manier leggen we uit in dit artikel.

Goed om te weten dat bij alle versoepelingen die zijn aangekondigd de basisregels blijven gelden. Dat betekent dat je anderhalve meter afstand moet blijven houden, thuis moet blijven bij gezondheidsklachten en mondkapjes moet dragen.

Allereerst de versoepelingen per 5 juni

Dat is stap 3 van het (nieuwe) openingsplan. "Stap 3 betekent in feite het einde van de lockdown", zei Rutte vanavond.

Vanaf volgende week zaterdag mogen maximaal vijftig gasten bij restaurants en cafés naar binnen, wel met vaste plaatsen en reserveringen. De horeca mag van 06.00 uur tot 22.00 uur open. Ook de terrassen dus, die eerder al om 20.00 uur hun stoelen binnen moesten zetten. Er mogen maximaal vier personen aan één tafel zitten. Nachtclubs gaan nog niet open.

Een overzicht:

Dat betekent ook dat tot 22.00 uur alcohol mag worden verkocht in de supermarkten. Dat was eerder tot 20.00 uur.

Verder openen ook musea, theaters, bioscopen en doorstroomlocaties binnen vanaf die datum weer de deuren. Wel moeten bezoekers een tijdslot afspreken. Er is één persoon per 10 vierkante meter welkom. Een reservering is voor maximaal 4 personen. Ook gaat dus de binnenruimte van attractie-, natuur- en dierenparken weer open en mogen rondvaartboten het water op.

Sauna's, wellnesscentra en zonnestudio's gaan weer open. Casino's mogen per 5 juni maximaal 50 personen per ruimte ontvangen.

Iets te vieren thuis? Vanaf 5 juni mag je thuis vier mensen ontvangen en ook buiten mag je met zijn vieren zijn.

Voor zalen geldt een maximum van vijftig bezoekers. De grote zalen zijn daarop een uitzondering: hiervoor geldt een maximum van 250 bezoekers op 1,5 meter afstand.

Meer sporten

Ook de regels voor het sporten worden versoepeld. Sporten in groepen is toegestaan, en 1,5 meter afstand houden is niet meer verplicht. Vanaf 18 jaar mogen vijftig mensen met elkaar sporten. Kleedkamers en douches kunnen ook weer open, net als sportkantines. Reserveren en een gezondheidscheck blijven verplicht.

Personen vanaf 18 jaar mogen nog geen competitie spelen, maar onderlinge wedstrijden tussen sporters van dezelfde club zijn wel toegestaan.

Met toegangstesten meer mogelijk

Ook nog belangrijk: met toegangstests is meer mogelijk. Als een locatie een negatieve testuitslag vraagt bij toegang geldt er geen maximaal aantal toegestane mensen meer. De anderhalvemetermaatregel blijft wel van toepassing.

Dit zei Rutte tijdens de persconferentie over de versoepelingen:

Dit gaat er vanaf 5 juni wel en niet open

En dan 30 juni

Dat zijn niet de enige versoepelingen die vanavond zijn aangekondigd. Ook werd bekend dat stap 5 van het openingsplan naar voren wordt gehaald: van 21 juli naar 30 juni.

Vanaf 30 juni wordt de maximale groepsgrootte thuis acht personen, mogen meer gasten naar onder meer restaurants (tot 100 personen), musea en bioscopen en zijn sportwedstrijden weer toegestaan.

De horeca mag dan weer tot middernacht open. En er komt meer ruimte voor toegangstests bij evenementen.

Natuurlijk blijft er bij al deze versoepelingen wel een voorbehoud: het aantal coronabesmettingen mag niet plotseling snel oplopen.

In dit nieuwe openingsplan zijn stap 4 en 5 samengevoegd. De allerlaatste stap, het loslaten van de basisregels, volgt daarna. Een datum daarvoor is er echter nog niet.

Het is dus nog onduidelijk wanneer zaken als het thuiswerkadvies, de maximale groepsgrootte, de anderhalvemeterregel en de mondkapjesplicht, vervallen. Ook is nog niet bekend wanneer toegangsbewijzen voor bepaalde sectoren niet meer nodig zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl