Drukte in het Vondelpark in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil Nederland sneller open, vanaf 30 juni opnieuw minder coronaregels

Het kabinet wil Nederland sneller dan gepland, al vanaf 30 juni, grotendeels van het slot halen. De maximale groepsgrootte thuis wordt dan acht personen, er mogen meer gasten in restaurants (tot 100 personen) en sportwedstrijden zijn dan weer toegestaan. Dat melden bronnen aan de NOS.

De versoepelingen betreffen stap 5 in de eerder bekendgemaakte routekaart van het kabinet. Voorwaarde is wel dat het aantal besmettingen de komende tijd niet te veel oploopt. Met ingang van 5 juni gaat stap 3 in, zo werd al eerder bekend. Stap 4 was al voorzien voor 30 juni.

Bij stap 5 mag de horeca tot middernacht open blijven en mogen theaters, musea en bioscopen meer bezoek toestaan. Er komt ook meer ruimte voor toegangstests bij evenementen.

De basisregels blijven gelden, zoals anderhalve meter afstand houden, thuis blijven bij gezondheidsklachten en de mondkapjesplicht.

Kijk hier naar de versoepelingen in stap 5, die dus vanaf 30 juni moeten ingaan:

Stap 5 van het openingsplan

Het kabinet was eigenlijk van plan om stap 5 op 21 juli te nemen. Maar het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen gaat nu zo snel naar beneden dat het kabinet denkt dat de meeste coronaregels al drie weken eerder losgelaten kunnen worden.

Demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid zullen dit vanavond om 19.00 uur op de coronapersconferentie aankondigen. Dan worden meer details bekendgemaakt. Die persconferentie gaat ook over de aanstaande versoepelingen vanaf 5 juni.

Nu zijn vooral de terrassen en winkels open en dan komen over een week dus de restaurants en cafés bij voor maximaal 50 gasten. De horeca mag tot 22.00 uur open blijven en musea, theaters, bioscopen en andere 'doorstroomlocaties' zijn vanaf 5 juni weer te bezoeken.

Kijk hier naar de versoepelingen, gepland in stap 3, 5 juni dus.

Stap 3 in het openingsplan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl