Omstreden belastingkorting van 4 miljard voor bedrijven sneuvelt alsnog
De omstreden belastingkorting van 4 miljard euro voor het bedrijfsleven sneuvelt alsnog. Het kabinet verwacht dat de Europese Commissie het plan als staatssteun ziet en trekt de zogenoemde BIK-regeling met terugwerkende kracht in.
Om bedrijven wel tegemoet te komen krijgen alle werkgevers in het bedrijfsleven een flinke korting op hun loonkosten.
Het was de grote verrassing afgelopen Prinsjesdag, de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). De linkse oppositie kwam woorden tekort om de nieuwe regeling af te schieten. Het zou een cadeau van 2 miljard euro per jaar zijn voor de werkgevers, aangezien de afschaffing van de dividendbelasting niet doorging. Het kabinet was het niet eens met de kritiek en noemde het juist een cruciale regeling om de investeringen tijdens de crisis op peil te houden. Vooral binnen de VVD was de wens groot om iets te doen voor het bedrijfsleven.
Staatssteun
De bedoeling was dat bedrijven die een investering doen, zoals de aankoop van een nieuwe machine, een korting krijgen die ze kunnen verrekenen via de loonheffing. Maar na wat informele gesprekken met de Europese Commissie blijkt dat deze regeling snel afgekeurd zal worden. "De kans is groot dat zij de gehele BIK als ongeoorloofde staatssteun beschouwt", schrijft de staatssecretaris van Financiën Vijlbrief in een toelichting.
"Wat een ongekend broddelwerk van het kabinet" zegt PvdA-Kamerlid Nijboer. "En dat na de afgang met de dividendbelasting. Dit is wel precies wat er mis is aan de bestuurscultuur van dit kabinet. Ondanks alle adviezen van experts, Raad van State en terechte, brede kritiek van de oppositie onverstandige plannen doordrukken. Daar moeten we vanaf."
Als alternatief krijgen werkgevers nu een korting op de loonkosten. Dat wil het kabinet doen door de AWf-premie voor werkgevers nog dit jaar te verlagen, zo mogelijk per 1 augustus.
Werkgevers in het bedrijfsleven betalen via de premie voor het Algemeen werkloosheidsfonds (AWf) mee aan de uitkeringen van werknemers die werkloos raken. Door deze premie te verlagen hoopt het kabinet dat bedrijven alsnog de ruimte krijgen om meer te investeren.
Voor intrekking van de BIK is een wetswijziging nodig. Het kabinet heeft dit wetsvoorstel aan de Raad van State voor advies aangeboden en zal het daarna zo spoedig mogelijk aan het parlement voorleggen.