liveblog
NOS NieuwsAangepast

Op z'n vroegst eind juni vaccins naar Suriname • Ondernemers opgelucht over versoepelingen

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Morgen zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

Surinaamse regering kan niet meer instaan voor volksgezondheid

In Suriname is in verband met het hoge aantal coronabesmettingen het hoogste risiconiveau van kracht, code paars. Dat houdt in dat de situatie in de samenleving "uiterst onbeheersbaar" is en dat de Surinaamse regering de volksgezondheid niet meer kan garanderen. De ziekenhuizen in het land liggen vol en kampen met een gebrek aan medicinale zuurstof. Er is ook een tekort aan vaccins.

"Uit de covid-19-statistieken maken wij op dat de cijfers dwingen om over te gaan tot stringente maatregelen vanuit de overheid. Reden genoeg voor de regering om te gaan naar de 'covid-19-code paars'", schrijft de regering in een persbericht.

Binnen de zorg geldt vanwege de volledige opschaling in de ziekenhuizen al code zwart, maar die kleurcode is alleen relevant binnen zorginstellingen. In Suriname bestaat er ook een kleurcodesysteem voor de samenleving, waarmee wordt aangegeven in hoeverre de omstandigheden bedreigend zijn voor de veiligheid en gezondheid. Die kleurcodes gaan van geel, naar oranje, naar rood, naar paars, met paars als ernstigste kwalificatie.

Op z'n vroegst eind juni vaccins naar Suriname, ook zuurstof en mogelijk personeel

Nederland stuurt op z'n vroegst vanaf eind juni tussen de 500.000 en 750.000 doses van het AstraZeneca-vaccin naar Suriname "mits de leveringen het toelaten". Dat schrijft minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Zo'n twee weken geleden lekte al uit dat Nederland zo'n 700.000 doses naar Suriname zou sturen. Om welk vaccin het ging was nog niet bekend, de datum van verzending evenmin.

De nood in Suriname is hoog want de ziekenhuizen liggen vol en kampen met een gebrek aan medicinale zuurstof. Ook is er een tekort aan vaccins. Deze week was er overleg met Suriname. Nederland niet onmiddellijk helpen. De vaccins worden niet voor week 26 verstuurd. Suriname heeft een kleine 600.000 inwoners. Veel Surinamers willen zich niet laten vaccineren.

De Jonge schrijft verder dat in samenwerking met het ministerie van Defensie twee zuurstofcontainers naar Suriname gaan en dat de komende dagen "verdere vraag en aanbod" bij elkaar worden gebracht. Daarbij wordt ook gekeken naar een "zo spoedig mogelijke inzet" van personeel.

Tweede Kamer doet deuren voor publiek ook voorzichtig open

Bezoekers kunnen in de plenaire zaal van de Tweede Kamer weer debatten volgen. Het parlementsgebouw is vanwege het coronavirus al maanden dicht voor toeschouwers. Nu het kabinet versoepelingen heeft aangekondigd vanaf zaterdag 5 juni, wil de Tweede Kamer ook soepeler zijn.

Alleen op woensdag kunnen geïnteresseerden naar binnen en dat kan dan alleen naar de plenaire zaal. Rondleidingen komen er nog niet. Op de publieke tribune mogen niet meer dan 30 personen, die zich ook vooraf moeten hebben aangemeld. Na twee uur is het 'tijdsblok' om en dan moet plaatsgemaakt worden voor anderen. Bezoekers mogen maar één tijdsblok reserveren. Kamerleden mogen niet één maar twee personen ontvangen.

Kamervoorzitter Bergkamp is "verheugd" dat de Tweede Kamer weer gedeeltelijk open kan voor het publiek. In de zomervakantie verhuist de Tweede Kamer naar een nieuwe locatie vanwege de renovatie van het Binnenhof. Op de nieuwe locatie B67 bij Den Haag Centraal kan het publiek ook komen, meldt de voorzitter.

Verruimingen kunnen voor veel horecaondernemers het verschil maken, zegt brancheorganisatie

Voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) juicht toe dat de coronamaatregelen volgende week zaterdag worden versoepeld, maar vindt het teleurstellend dat er geen versoepelingen voor terrasbezoek komen. "Zeker met het EK in aantocht."

In een persbericht zegt KHN dat er tot vanmiddag met het kabinet is overlegd en dat het aan lang aandringen van KHN te danken is dat er vanaf 5 juni maximaal 50 mensen in een café of restaurant mogen zitten en niet 30. Grote zalen met meer dan 1000 zitplaatsen mogen 250 mensen geplaceerd ontvangen. "Belangrijke verruimingen die voor veel ondernemers het verschil kunnen maken."

Directeuren theaters en concertzalen blij met snellere versoepeling

De belangenorganisatie voor schouwburgen en concertzalen VSCD is blij met de versnelde afschaling van de coronamaatregelen. "We gaan heel erg ons best doen om met cultureel aanbod te komen, maar houd er rekening mee dat dit minder zal zijn dan normaal. De maand juni is de laatste maand van het reguliere theaterseizoen en veel voorstellingen zijn vanwege de coronacrisis verplaatst of teruggetrokken", zegt VSCD-directeur Gabbi Mesters. Een aantal podia biedt wel zomerprogrammering aan.

Het kabinet maakte vanavond bekend dat theaters en concertzalen vanaf zaterdag 5 juni weer open kunnen. Zonder tests mogen de kleinere podia 50 personen per zaal ontvangen en podia met meer dan 1000 zitplaatsen 250 personen. Met tests is er in principe geen maximum, maar moeten bezoekers wel anderhalve meter afstand houden.

Op 30 juni wordt de capaciteit verder verruimd. Met sneltests en vaccinatiebewijzen mogen podia dan de gehele zaalcapaciteit benutten.

"De ontwikkelingen gaan de goede kant op, maar voor onze podia is het financieel rendabel als tenminste 60 procent van de zaal gevuld is", zegt Mesters. "We kijken vooral uit naar het nieuwe theaterseizoen. We hopen dat per 1 september alle beperkingen worden opgeheven en er weer volop cultureel aanbod is."

'Blij dat kabinet doorpakt', reageren ondernemers

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn opgelucht over de aangekondigde reeks versoepelingen. "Blij dat het kabinet doorpakt met het openingsplan", is de kop van het persbericht.

"Met de eerste stap kunnen musea, theaters, bioscopen en andere doorstroomlocaties eindelijk weer bezoekers ontvangen. Ook is het een heel goede zaak dat horecaondernemers na lange tijd weer binnen gasten mogen verwelkomen. En dat het kabinet daarbij het onderscheid tussen natte (cafés en kroegen) en droge (restaurants) horeca loslaat."

De belangenorganisatie roept iedereen op de basisregels te blijven volgen, zodat de versoepelingen ook daadwerkelijk door kunnen gaan.

De Jonge rekent op beschikbaarheid digitale vaccinatiecertificaten op 1 juli

Minister de Jonge gaat ervan uit dat veruit de meeste vaccinaties in het centrale syteem van het RIVM geregistreerd staan. Dat is van belang voor mensen die een digitaal vaccinatiecertificaat nodig hebben om deze zomer met een coronapaspoort op vakantie naar het buitenland te kunnen.

Via Nieuwsuur werd vorige week bekend dat 1 miljoen prikken niet goed waren geregistreerd. Volgens het RIVM was maar iets meer dan de helft van de prikken geregistreerd die door de huisartsen waren gezet. Van de vaccinaties die in zorginstellingen zijn gezet, was minder dan de helft niet in het centrale systeem (CIMS) van het RIVM ingevoerd.

"De meeste registraties zijn gezet en de meeste registraties zijn gezet door de GGD", zei De Jonge. "Alle registraties van de GGD zitten ook in het centrale registratiesysteem van het RIVM. Dus voor de meeste mensen gaat het gewoon goed." Zelfs aan mensen die aanvinkten dat hun gegevens niet naar het RIVM gaan, kunnen we een digitaal coronacertificaat uitreiken, zei De Jonge.

De huisartsen hebben "echt nog wel" werk te doen, zei hij. "Ik heb dat van de week met ze besproken en ik ga ervan uit dat ze dat gaan doen. Technisch gesproken is daar geen belemmering meer. Het lijkt me dat ze dat de komende weken gaan doen. Zij hebben ook geen zin om mensen die al bijna met hun caravan op weg zijn naar Frankrijk allemaal aan hun bureau te krijgen.

Gevaccineerden kunnen op mijn.rivm.nl/vaccinaties/login zien of ze geregistreerd zijn.

De Jonge: hebben veel te danken aan Fieldlab Evenementen

Desgevraagd benadrukte minister De Jonge dat veel van de versoepelingen te danken zijn aan de proefevenementen van de afgelopen tijd. "De hele evenementenzomer kan goeddeels doorgaan, juist door de lessen van de Fieldlab Evenementen."

Op de testevenementen is de afgelopen maanden vanuit verschillende hoeken kritiek geuit. Zo werd de 538 Oranjedag in Breda met 10.000 bezoekers afgelast, nadat er een petitie tegen was gestart. "Verschillende evenementen waren niet zonder weerstand", vatte De Jonge het samen. Alles bij elkaar is "het een fantastische bijdrage geweest", aldus De Jonge.

Vaccinatie van Pfizer-personeel 'wringt een beetje', zegt De Jonge

Minister De Jonge werd om een reactie gevraagd over het bericht dat alle medewerkers van Pfizer Nederland en hun gezinsleden boven de 16 jaar deze maand een vaccin kregen aangeboden. "Dat wringt een beetje", reageerde De Jonge.

Hij legde uit dat het tweeledig is. "Ik had liever gehad dat iedereen zich aan de volgorde had gehouden die we afgesproken hebben. Aan de andere kant hebben we de vrijheden die we nu terugkrijgen deels te danken aan deze fabrikanten." De Jonge benadrukte dat de betreffende vaccins eigendom van het bedrijf zijn en niet van de overheid.

De Jonge voegde daaraan toe dat "een andere vaccinleverancier" hem had gevraagd of ze hun personeel mochten vaccineren. De minister vertelde niet om welk bedrijf het ging en wat zijn antwoord was.

'Dit is feitelijk het einde van de lockdown', zegt Rutte

Rutte: 'Dit is feitelijk het einde van de lockdown, dat doet iets met ons'

De Jonge wacht met besluit vaccineren van 12- t/m 15-jarigen op advies

Minister De Jonge verwacht "de komende weken" een advies van de Gezondheidsraad over het vaccineren van jongeren tussen de 12 en 16 jaar. Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA keurde het Pfizer-vaccin vandaag voor deze groep goed.

Bij dat besluit moet je kijken of je het voor de hele groep wil gebruiken of alleen voor een beperkte kwetsbare groep, zei De Jonge.

Naar de zonnebank of de sauna

Casino's, sauna's, zonnebankstudio's en wellnesscentra mogen op 5 juni open. Daarbij geldt wel de regel dat ze maximaal één persoon per tien vierkante meter mogen toelaten. De bezoekers moeten reserveren en zich registreren, binnen moeten ze een mondkapje dragen en ze moeten een gezondheidscheck doen.

De Jonge: half juni brief naar Kamer over 'endemische fase'

Minister De Jonge werd in de persconferentie gevraagd naar de laatste stappen in het openingsplan. Hij zegt dat er half juni een brief naar de Tweede Kamer wordt verstuurd over een plan van aanpak voor de overgang van de huidige epidemische fase naar de zogenoemde endemische fase.

"Dat is de fase waarin het virus nog wel aanwezig is, maar we het normale leven kunnen hervatten en er weinig maatregelen meer nodig zijn." Wat er voor die fase precies nodig is qua maatregelen is nu nog onduidelijk. "Daar willen we voor de zomer met de Kamer over in debat gaan", zei De Jonge.

Op de vraag wanneer we van alle maatregelen af zijn, zei De Jonge dat dit niet alleen afhankelijk is van de vaccinatiegraad, maar ook van de gelijke verspreiding van de vaccinaties over de bevolking. "Als in bepaalde wijken of de Biblebelt de vaccinatiegraad gering is, geef jet het virus de kans daar te circuleren", zei De Jonge. Ook van belang is of er bijvoorbeeld door vakanties gevaarlijke mutaties naar Nederland komen.

Dit is stap 4 van het openingsplan

NOS

Dit is stap 3 van het openingsplan

NOS

De Jonge verwacht 1 miljoen doses van Janssen in plaats van 3 miljoen

Minister De Jonge verwacht dat farmaceut Janssen het tweede kwartaal geen drie maar een miljoen vaccindoses kan leveren. "Dat maakt dat we echt een aantal weken achteruit moeten plannen. Het zou mee kunnen vallen, maar we gaan uit van een worstcasescenario."

Tot dusver hadden er al bijna een miljoen Janssen-vaccins moeten zijn geleverd. Maar volgens de cijfers op het coronadashboard staat de teller nu pas op zo'n 313.000 prikken.

Ongeveer 12 miljoen volwassen Nederlanders kunnen een prik krijgen. Tot nu toe zijn ruim 6 miljoen mensen gevaccineerd.

De Jonge: 'Vertraging vaccinatie doordat Janssen minder vaccins levert'

Minister De Jonge: pas half juli iedereen eerste prik

Minister De Jonge legt uit dat de leveringsproblemen bij vaccinproducent Janssen leiden tot vertraging van de eerste prik voor alle 18-plussers. De verwachting was dat iedereen begin juli een eerste prik heeft gehad. Dat wordt nu half juli, zegt hij.

Volwassenen mogen weer sporten met maximaal 50 tegelijk

Ook voor de volwassenen sportbeoefenaars worden de mogelijkheden verruimd. Sporten in groepen van maximaal 50 personen zonder 1,5 meter afstand te houden is weer toegestaan, als dat nodig is voor het sporten. Jongeren en kinderen hoefden eerder al geen 1,5 meter afstand meer te houden tijdens het sporten.

Kleedkamers en douches kunnen ook weer open, net als sportkantines. Reserveren en een gezondheidscheck blijven verplicht.

Personen vanaf 18 jaar mogen nog geen competitie spelen, maar onderlinge wedstrijden tussen sporters van dezelfde club zijn wel toegestaan.

Premier Rutte: zaterdag 5 juni is feitelijk het einde van de lockdown

"De versoepelingen die op 5 juni ingaan, betekenen feitelijk het einde van de lockdown", zegt premier Rutte.

Vijftig mensen maximaal per binnenruimte of terras

Vanaf 5 juni geldt: maximaal vijftig mensen per binnenlocatie, of terras. Op die regel gelden drie uitzonderingen, legt Rutte uit.

Voor uitvaarten blijft maximaal 100 gasten gelden. De tweede uitzondering is voor grote zalen vanaf 1000 zitplaatsen een maximum gaat gelden van 250 personen, wel op 1,5 meter afstand. De derde uitzondering geldt in geval van toegangstesten. Daarvoor geldt vanaf 5 juni geen maximumaantal meer, zowel binnen als buiten. Wel blijft de afstandsregel gelden.

De versoepelingen van zaterdag 5 juni

Zoals verwacht gaat het kabinet Nederland versneld van het slot halen. In de persconferentie bevestigen premier Rutte en minister De Jonge de lijst met versoepelingen die eerder bekend werden.

Vanaf 5 juni gaat het thuisbezoek van twee naar vier personen per dag. Ook mogen musea, bioscopen en theaters weer open. Restaurants en cafés mogen maximaal 50 mensen binnen laten, wel met reserveringen, vaste plaatsen en een eindtijd van 22.00 uur. Ook komen er verruimingen voor de sport.

Nachtclubs gaan nog niet open.

Dit gaat er vanaf 5 juni wel en niet open

Rutte: spannende stap

"In principe gaan bijna alle locaties onder voorwaarden weer open. Dat is een groot verschil", zegt Rutte. Hij noemt de geplande versoepelingen ook spannend, omdat alles afhankelijk is van de coronacijfers.

Rutte heeft goed nieuws

Premier Rutte begint de persconferentie door te zeggen dat er vooral goed nieuws is. Daarom wordt stap 3 een paar dagen eerder gezet, per 5 juni in plaats van 9 juni.

Rutte: 'Alle prognoses komen uit, daarom eerder versoepelen'

Hier kun je straks de persconferentie volgen

Demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid geven om 19.00 uur weer een persconferentie over de coronamaatregelen. Er wordt zeer waarschijnlijk bekendgemaakt dat het kabinet sneller dan gepland Nederland grotendeels van het slot wil halen.

Je kunt de persconferentie live volgen bij de NOS via de volgende kanalen:

Belastingkorting 4 miljard voor bedrijven geschrapt, Europese Commissie ligt dwars

De omstreden belastingkorting van 4 miljard euro voor het bedrijfsleven sneuvelt alsnog. Het kabinet is bang dat de Europese Commissie de regeling, die bedoeld was om het bedrijfsleven in coronatijd te helpen, als staatssteun ziet. De zogenoemde BIK-regeling wordt met terugwerkende kracht ingetrokken.

De bedoeling was dat bedrijven die een investering doen, zoals de aankoop van een nieuwe machine, een korting krijgen die ze kunnen verrekenen via de loonheffing. Maar na wat informele gesprekken met de Europese Commissie blijkt dat deze regeling snel afgekeurd zal worden. "De kans is groot dat zij de gehele BIK als ongeoorloofde staatssteun beschouwt", schrijft de staatssecretaris van Financiën Vijlbrief in een toelichting.

Om bedrijven tegemoet te komen krijgen alle werkgevers in het bedrijfsleven een flinke korting op de loonkosten. Dat wil het kabinet doen door de premie voor werkgevers voor het Algemeen werkloosheidsfonds (AWf) nog dit jaar te verlagen, zo mogelijk per 1 augustus.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW zegt het oordeel van de Europese Commissie niet goed te begrijpen en ziet de investeringen als cruciaal in deze crisis: "Vergelijkbare regelingen in Nederland zelf en die bijvoorbeeld in Oostenrijk zijn geen probleem." VNO-NCW is wel blij met de tegemoetkoming van het kabinet.

'Afspraken rond mondkapjesdeal Van Lienden hoeven van VWS niet geheim te blijven'

Niet het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), maar de bedrijven rondom de veelbesproken mondkapjesdeal met Sywert van Lienden hebben geheimhoudingsafspraken gemaakt. Dat heeft het ministerie aan Trouw laten weten.

Van Lienden schreef vandaag op Twitter dat het ministerie weigert "om de geheimhouding-constructies inzake de veelbesproken mondkapjeslevering volledig op te heffen". Het ministerie bestrijdt dat. "Wij hebben geen enkel bezwaar tegen vrijgave van stukken. Wij hebben hier geen enkele rol in of zeggenschap over", zei een woordvoerder tegen Trouw.

Van Lienden hield met twee compagnons mogelijk veel geld over aan de import van mondkapjes uit China, meldde de Volkskrant vorige week. Voor de buitenwereld deed hij of hij er niet aan verdiende.

Vanaf 30 juni opnieuw minder coronaregels

Het kabinet wil Nederland sneller dan gepland, al vanaf 30 juni, grotendeels van het slot halen. De maximale groepsgrootte thuis wordt dan acht personen, er mogen meer gasten in restaurants (tot 100 personen) en sportwedstrijden zijn dan weer toegestaan. De versoepelingen komen boven op de versoepelingen die op 5 juni ingaan.

Verder mag de horeca dan tot middernacht open blijven en mogen theaters, musea en bioscopen meer bezoek toestaan. Er komt ook meer ruimte voor toegangstests bij evenementen, zo melden bronnen aan de NOS.

De basisregels blijven gelden, zoals anderhalve meter afstand houden, thuis blijven bij gezondheidsklachten en de mondkapjesplicht.

Nederland voor Duitsers geen hoogrisicogebied meer

Nederland geldt voor Duitsers vanaf zondag niet langer als een hoogrisicogebied, maar nog wel als risicogebied. Dat betekent dat mensen die van Nederland naar Duitsland reizen vanaf die dag bij het passeren van de grens geen negatieve testuitslag meer hoeven laten zien.

De aanmeld-, test- en quarantaineplicht geldt nog steeds, maar een test mag binnen 48 uur na aankomst in Duitsland worden gedaan, schrijft het Duitsland Instituut. De quarantaine kan worden beëindigd zodra reizigers een negatieve test kunnen laten zien. Aanmelden voor een reis naar Duitsland kan alleen op de website Einreiseanmeldung.de.

Mensen die korter dan 24 uur niet ver over de grens gaan, zijn uitgezonderd van de aanmeld- en quarantaineplicht en hoeven ook geen negatieve test te hebben. Ook een bezoek van korter dan 72 uur aan eerstegraads familieleden of partners is uitgezonderd van de quarantaine- en aanmeldplicht.

Ook de Duitse inreisbeperkingen voor reizigers uit Polen, Hongarije en Bulgarije zijn versoepeld.

EMA keurt Pfizer-vaccin goed voor 12 t/m 15

Het corona-vaccin van de farmaceut Pfizer is geschikt voor gebruik bij kinderen van 12 tot en met 15 jaar. Dat is het oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Het is nu aan de Europese Commissie om het gebruik binnen de EU toe te staan, zei het hoofd vaccinstrategie van het EMA zojuist. Daarna moeten de lidstaten besluiten of ze het willen inzetten. Ook deze leeftijdsgroep krijgt als het aan het EMA ligt twee vaccinaties.

Het is nog onbekend of dit betekent dat kinderen in Nederland zullen worden ingeënt met het middel. Nederland telt bijna 800.000 kinderen van 12 tot en met 15. Het ministerie van Volksgezondheid zal bepalen of het wordt opgenomen in de vaccinatiestrategie. Het vaccin is tot nu toe alleen goedgekeurd voor personen vanaf 16 jaar.

De Nederlandse Gezondheidsraad is al bezig met een advies over het middel voor kinderen. Daarin wordt het oordeel van het EMA meegenomen. Het RIVM heeft laten weten dat, mocht het nodig zijn, de infrastructuur voor vaccinaties voor kinderen aanwezig is.