Op z'n vroegst eind juni vaccins naar Suriname • Ondernemers opgelucht over versoepelingen
- Rutte: zaterdag 5 juni is feitelijk het einde van de lockdown.
- De Jonge: pas half juli eerste prik voor iedereen die het wil.
- Hier vind je een overzicht van alle versoepelingen de komende tijd.
- EMA keurt Pfizer-vaccin goed voor leeftijden 12 t/m 15.
- 3914 nieuwe besmettingen, gemiddelde blijft dalen.
Liveblog gesloten
Dit liveblog is gesloten. Morgen zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.
Surinaamse regering kan niet meer instaan voor volksgezondheid
In Suriname is in verband met het hoge aantal coronabesmettingen het hoogste risiconiveau van kracht, code paars. Dat houdt in dat de situatie in de samenleving "uiterst onbeheersbaar" is en dat de Surinaamse regering de volksgezondheid niet meer kan garanderen. De ziekenhuizen in het land liggen vol en kampen met een gebrek aan medicinale zuurstof. Er is ook een tekort aan vaccins.
"Uit de covid-19-statistieken maken wij op dat de cijfers dwingen om over te gaan tot stringente maatregelen vanuit de overheid. Reden genoeg voor de regering om te gaan naar de 'covid-19-code paars'", schrijft de regering in een persbericht.
Binnen de zorg geldt vanwege de volledige opschaling in de ziekenhuizen al code zwart, maar die kleurcode is alleen relevant binnen zorginstellingen. In Suriname bestaat er ook een kleurcodesysteem voor de samenleving, waarmee wordt aangegeven in hoeverre de omstandigheden bedreigend zijn voor de veiligheid en gezondheid. Die kleurcodes gaan van geel, naar oranje, naar rood, naar paars, met paars als ernstigste kwalificatie.
Op z'n vroegst eind juni vaccins naar Suriname, ook zuurstof en mogelijk personeel
Nederland stuurt op z'n vroegst vanaf eind juni tussen de 500.000 en 750.000 doses van het AstraZeneca-vaccin naar Suriname "mits de leveringen het toelaten". Dat schrijft minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Zo'n twee weken geleden lekte al uit dat Nederland zo'n 700.000 doses naar Suriname zou sturen. Om welk vaccin het ging was nog niet bekend, de datum van verzending evenmin.
De nood in Suriname is hoog want de ziekenhuizen liggen vol en kampen met een gebrek aan medicinale zuurstof. Ook is er een tekort aan vaccins. Deze week was er overleg met Suriname. Nederland niet onmiddellijk helpen. De vaccins worden niet voor week 26 verstuurd. Suriname heeft een kleine 600.000 inwoners. Veel Surinamers willen zich niet laten vaccineren.
De Jonge schrijft verder dat in samenwerking met het ministerie van Defensie twee zuurstofcontainers naar Suriname gaan en dat de komende dagen "verdere vraag en aanbod" bij elkaar worden gebracht. Daarbij wordt ook gekeken naar een "zo spoedig mogelijke inzet" van personeel.
Tweede Kamer doet deuren voor publiek ook voorzichtig open
Bezoekers kunnen in de plenaire zaal van de Tweede Kamer weer debatten volgen. Het parlementsgebouw is vanwege het coronavirus al maanden dicht voor toeschouwers. Nu het kabinet versoepelingen heeft aangekondigd vanaf zaterdag 5 juni, wil de Tweede Kamer ook soepeler zijn.
Alleen op woensdag kunnen geïnteresseerden naar binnen en dat kan dan alleen naar de plenaire zaal. Rondleidingen komen er nog niet. Op de publieke tribune mogen niet meer dan 30 personen, die zich ook vooraf moeten hebben aangemeld. Na twee uur is het 'tijdsblok' om en dan moet plaatsgemaakt worden voor anderen. Bezoekers mogen maar één tijdsblok reserveren. Kamerleden mogen niet één maar twee personen ontvangen.
Kamervoorzitter Bergkamp is "verheugd" dat de Tweede Kamer weer gedeeltelijk open kan voor het publiek. In de zomervakantie verhuist de Tweede Kamer naar een nieuwe locatie vanwege de renovatie van het Binnenhof. Op de nieuwe locatie B67 bij Den Haag Centraal kan het publiek ook komen, meldt de voorzitter.
Verruimingen kunnen voor veel horecaondernemers het verschil maken, zegt brancheorganisatie
Voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) juicht toe dat de coronamaatregelen volgende week zaterdag worden versoepeld, maar vindt het teleurstellend dat er geen versoepelingen voor terrasbezoek komen. "Zeker met het EK in aantocht."
In een persbericht zegt KHN dat er tot vanmiddag met het kabinet is overlegd en dat het aan lang aandringen van KHN te danken is dat er vanaf 5 juni maximaal 50 mensen in een café of restaurant mogen zitten en niet 30. Grote zalen met meer dan 1000 zitplaatsen mogen 250 mensen geplaceerd ontvangen. "Belangrijke verruimingen die voor veel ondernemers het verschil kunnen maken."
Directeuren theaters en concertzalen blij met snellere versoepeling
De belangenorganisatie voor schouwburgen en concertzalen VSCD is blij met de versnelde afschaling van de coronamaatregelen. "We gaan heel erg ons best doen om met cultureel aanbod te komen, maar houd er rekening mee dat dit minder zal zijn dan normaal. De maand juni is de laatste maand van het reguliere theaterseizoen en veel voorstellingen zijn vanwege de coronacrisis verplaatst of teruggetrokken", zegt VSCD-directeur Gabbi Mesters. Een aantal podia biedt wel zomerprogrammering aan.
Het kabinet maakte vanavond bekend dat theaters en concertzalen vanaf zaterdag 5 juni weer open kunnen. Zonder tests mogen de kleinere podia 50 personen per zaal ontvangen en podia met meer dan 1000 zitplaatsen 250 personen. Met tests is er in principe geen maximum, maar moeten bezoekers wel anderhalve meter afstand houden.
Op 30 juni wordt de capaciteit verder verruimd. Met sneltests en vaccinatiebewijzen mogen podia dan de gehele zaalcapaciteit benutten.
"De ontwikkelingen gaan de goede kant op, maar voor onze podia is het financieel rendabel als tenminste 60 procent van de zaal gevuld is", zegt Mesters. "We kijken vooral uit naar het nieuwe theaterseizoen. We hopen dat per 1 september alle beperkingen worden opgeheven en er weer volop cultureel aanbod is."
'Blij dat kabinet doorpakt', reageren ondernemers
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn opgelucht over de aangekondigde reeks versoepelingen. "Blij dat het kabinet doorpakt met het openingsplan", is de kop van het persbericht.
"Met de eerste stap kunnen musea, theaters, bioscopen en andere doorstroomlocaties eindelijk weer bezoekers ontvangen. Ook is het een heel goede zaak dat horecaondernemers na lange tijd weer binnen gasten mogen verwelkomen. En dat het kabinet daarbij het onderscheid tussen natte (cafés en kroegen) en droge (restaurants) horeca loslaat."
De belangenorganisatie roept iedereen op de basisregels te blijven volgen, zodat de versoepelingen ook daadwerkelijk door kunnen gaan.
De Jonge rekent op beschikbaarheid digitale vaccinatiecertificaten op 1 juli
Minister de Jonge gaat ervan uit dat veruit de meeste vaccinaties in het centrale syteem van het RIVM geregistreerd staan. Dat is van belang voor mensen die een digitaal vaccinatiecertificaat nodig hebben om deze zomer met een coronapaspoort op vakantie naar het buitenland te kunnen.
Via Nieuwsuur werd vorige week bekend dat 1 miljoen prikken niet goed waren geregistreerd. Volgens het RIVM was maar iets meer dan de helft van de prikken geregistreerd die door de huisartsen waren gezet. Van de vaccinaties die in zorginstellingen zijn gezet, was minder dan de helft niet in het centrale systeem (CIMS) van het RIVM ingevoerd.
"De meeste registraties zijn gezet en de meeste registraties zijn gezet door de GGD", zei De Jonge. "Alle registraties van de GGD zitten ook in het centrale registratiesysteem van het RIVM. Dus voor de meeste mensen gaat het gewoon goed." Zelfs aan mensen die aanvinkten dat hun gegevens niet naar het RIVM gaan, kunnen we een digitaal coronacertificaat uitreiken, zei De Jonge.
De huisartsen hebben "echt nog wel" werk te doen, zei hij. "Ik heb dat van de week met ze besproken en ik ga ervan uit dat ze dat gaan doen. Technisch gesproken is daar geen belemmering meer. Het lijkt me dat ze dat de komende weken gaan doen. Zij hebben ook geen zin om mensen die al bijna met hun caravan op weg zijn naar Frankrijk allemaal aan hun bureau te krijgen.
Gevaccineerden kunnen op mijn.rivm.nl/vaccinaties/login zien of ze geregistreerd zijn.
De Jonge: hebben veel te danken aan Fieldlab Evenementen
Desgevraagd benadrukte minister De Jonge dat veel van de versoepelingen te danken zijn aan de proefevenementen van de afgelopen tijd. "De hele evenementenzomer kan goeddeels doorgaan, juist door de lessen van de Fieldlab Evenementen."
Op de testevenementen is de afgelopen maanden vanuit verschillende hoeken kritiek geuit. Zo werd de 538 Oranjedag in Breda met 10.000 bezoekers afgelast, nadat er een petitie tegen was gestart. "Verschillende evenementen waren niet zonder weerstand", vatte De Jonge het samen. Alles bij elkaar is "het een fantastische bijdrage geweest", aldus De Jonge.
Vaccinatie van Pfizer-personeel 'wringt een beetje', zegt De Jonge
Minister De Jonge werd om een reactie gevraagd over het bericht dat alle medewerkers van Pfizer Nederland en hun gezinsleden boven de 16 jaar deze maand een vaccin kregen aangeboden. "Dat wringt een beetje", reageerde De Jonge.
Hij legde uit dat het tweeledig is. "Ik had liever gehad dat iedereen zich aan de volgorde had gehouden die we afgesproken hebben. Aan de andere kant hebben we de vrijheden die we nu terugkrijgen deels te danken aan deze fabrikanten." De Jonge benadrukte dat de betreffende vaccins eigendom van het bedrijf zijn en niet van de overheid.
De Jonge voegde daaraan toe dat "een andere vaccinleverancier" hem had gevraagd of ze hun personeel mochten vaccineren. De minister vertelde niet om welk bedrijf het ging en wat zijn antwoord was.
'Dit is feitelijk het einde van de lockdown', zegt Rutte
De Jonge wacht met besluit vaccineren van 12- t/m 15-jarigen op advies
Minister De Jonge verwacht "de komende weken" een advies van de Gezondheidsraad over het vaccineren van jongeren tussen de 12 en 16 jaar. Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA keurde het Pfizer-vaccin vandaag voor deze groep goed.
Bij dat besluit moet je kijken of je het voor de hele groep wil gebruiken of alleen voor een beperkte kwetsbare groep, zei De Jonge.
Naar de zonnebank of de sauna
Casino's, sauna's, zonnebankstudio's en wellnesscentra mogen op 5 juni open. Daarbij geldt wel de regel dat ze maximaal één persoon per tien vierkante meter mogen toelaten. De bezoekers moeten reserveren en zich registreren, binnen moeten ze een mondkapje dragen en ze moeten een gezondheidscheck doen.
De Jonge: half juni brief naar Kamer over 'endemische fase'
Minister De Jonge werd in de persconferentie gevraagd naar de laatste stappen in het openingsplan. Hij zegt dat er half juni een brief naar de Tweede Kamer wordt verstuurd over een plan van aanpak voor de overgang van de huidige epidemische fase naar de zogenoemde endemische fase.
"Dat is de fase waarin het virus nog wel aanwezig is, maar we het normale leven kunnen hervatten en er weinig maatregelen meer nodig zijn." Wat er voor die fase precies nodig is qua maatregelen is nu nog onduidelijk. "Daar willen we voor de zomer met de Kamer over in debat gaan", zei De Jonge.
Op de vraag wanneer we van alle maatregelen af zijn, zei De Jonge dat dit niet alleen afhankelijk is van de vaccinatiegraad, maar ook van de gelijke verspreiding van de vaccinaties over de bevolking. "Als in bepaalde wijken of de Biblebelt de vaccinatiegraad gering is, geef jet het virus de kans daar te circuleren", zei De Jonge. Ook van belang is of er bijvoorbeeld door vakanties gevaarlijke mutaties naar Nederland komen.
Dit is stap 4 van het openingsplan
Dit is stap 3 van het openingsplan
De Jonge verwacht 1 miljoen doses van Janssen in plaats van 3 miljoen
Minister De Jonge verwacht dat farmaceut Janssen het tweede kwartaal geen drie maar een miljoen vaccindoses kan leveren. "Dat maakt dat we echt een aantal weken achteruit moeten plannen. Het zou mee kunnen vallen, maar we gaan uit van een worstcasescenario."
Tot dusver hadden er al bijna een miljoen Janssen-vaccins moeten zijn geleverd. Maar volgens de cijfers op het coronadashboard staat de teller nu pas op zo'n 313.000 prikken.
Ongeveer 12 miljoen volwassen Nederlanders kunnen een prik krijgen. Tot nu toe zijn ruim 6 miljoen mensen gevaccineerd.
Minister De Jonge: pas half juli iedereen eerste prik
Minister De Jonge legt uit dat de leveringsproblemen bij vaccinproducent Janssen leiden tot vertraging van de eerste prik voor alle 18-plussers. De verwachting was dat iedereen begin juli een eerste prik heeft gehad. Dat wordt nu half juli, zegt hij.
Volwassenen mogen weer sporten met maximaal 50 tegelijk
Ook voor de volwassenen sportbeoefenaars worden de mogelijkheden verruimd. Sporten in groepen van maximaal 50 personen zonder 1,5 meter afstand te houden is weer toegestaan, als dat nodig is voor het sporten. Jongeren en kinderen hoefden eerder al geen 1,5 meter afstand meer te houden tijdens het sporten.
Kleedkamers en douches kunnen ook weer open, net als sportkantines. Reserveren en een gezondheidscheck blijven verplicht.
Personen vanaf 18 jaar mogen nog geen competitie spelen, maar onderlinge wedstrijden tussen sporters van dezelfde club zijn wel toegestaan.
Premier Rutte: zaterdag 5 juni is feitelijk het einde van de lockdown
"De versoepelingen die op 5 juni ingaan, betekenen feitelijk het einde van de lockdown", zegt premier Rutte.
Vijftig mensen maximaal per binnenruimte of terras
Vanaf 5 juni geldt: maximaal vijftig mensen per binnenlocatie, of terras. Op die regel gelden drie uitzonderingen, legt Rutte uit.
Voor uitvaarten blijft maximaal 100 gasten gelden. De tweede uitzondering is voor grote zalen vanaf 1000 zitplaatsen een maximum gaat gelden van 250 personen, wel op 1,5 meter afstand. De derde uitzondering geldt in geval van toegangstesten. Daarvoor geldt vanaf 5 juni geen maximumaantal meer, zowel binnen als buiten. Wel blijft de afstandsregel gelden.
De versoepelingen van zaterdag 5 juni
Zoals verwacht gaat het kabinet Nederland versneld van het slot halen. In de persconferentie bevestigen premier Rutte en minister De Jonge de lijst met versoepelingen die eerder bekend werden.
Vanaf 5 juni gaat het thuisbezoek van twee naar vier personen per dag. Ook mogen musea, bioscopen en theaters weer open. Restaurants en cafés mogen maximaal 50 mensen binnen laten, wel met reserveringen, vaste plaatsen en een eindtijd van 22.00 uur. Ook komen er verruimingen voor de sport.
Nachtclubs gaan nog niet open.
Rutte: spannende stap
"In principe gaan bijna alle locaties onder voorwaarden weer open. Dat is een groot verschil", zegt Rutte. Hij noemt de geplande versoepelingen ook spannend, omdat alles afhankelijk is van de coronacijfers.
Rutte heeft goed nieuws
Premier Rutte begint de persconferentie door te zeggen dat er vooral goed nieuws is. Daarom wordt stap 3 een paar dagen eerder gezet, per 5 juni in plaats van 9 juni.
Hier kun je straks de persconferentie volgen
Demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid geven om 19.00 uur weer een persconferentie over de coronamaatregelen. Er wordt zeer waarschijnlijk bekendgemaakt dat het kabinet sneller dan gepland Nederland grotendeels van het slot wil halen.
Je kunt de persconferentie live volgen bij de NOS via de volgende kanalen:
- Op NPO 1 en NPO Start
- Via een livestream op NOS.nl en de NOS-app
- Op NPO Politiek
- Op NPO Radio 1
- Via de Facebookpagina van de NOS
- Via het NOS-YouTube-kanaal
Belastingkorting 4 miljard voor bedrijven geschrapt, Europese Commissie ligt dwars
De omstreden belastingkorting van 4 miljard euro voor het bedrijfsleven sneuvelt alsnog. Het kabinet is bang dat de Europese Commissie de regeling, die bedoeld was om het bedrijfsleven in coronatijd te helpen, als staatssteun ziet. De zogenoemde BIK-regeling wordt met terugwerkende kracht ingetrokken.
De bedoeling was dat bedrijven die een investering doen, zoals de aankoop van een nieuwe machine, een korting krijgen die ze kunnen verrekenen via de loonheffing. Maar na wat informele gesprekken met de Europese Commissie blijkt dat deze regeling snel afgekeurd zal worden. "De kans is groot dat zij de gehele BIK als ongeoorloofde staatssteun beschouwt", schrijft de staatssecretaris van Financiën Vijlbrief in een toelichting.
Om bedrijven tegemoet te komen krijgen alle werkgevers in het bedrijfsleven een flinke korting op de loonkosten. Dat wil het kabinet doen door de premie voor werkgevers voor het Algemeen werkloosheidsfonds (AWf) nog dit jaar te verlagen, zo mogelijk per 1 augustus.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW zegt het oordeel van de Europese Commissie niet goed te begrijpen en ziet de investeringen als cruciaal in deze crisis: "Vergelijkbare regelingen in Nederland zelf en die bijvoorbeeld in Oostenrijk zijn geen probleem." VNO-NCW is wel blij met de tegemoetkoming van het kabinet.
'Afspraken rond mondkapjesdeal Van Lienden hoeven van VWS niet geheim te blijven'
Niet het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), maar de bedrijven rondom de veelbesproken mondkapjesdeal met Sywert van Lienden hebben geheimhoudingsafspraken gemaakt. Dat heeft het ministerie aan Trouw laten weten.
Van Lienden schreef vandaag op Twitter dat het ministerie weigert "om de geheimhouding-constructies inzake de veelbesproken mondkapjeslevering volledig op te heffen". Het ministerie bestrijdt dat. "Wij hebben geen enkel bezwaar tegen vrijgave van stukken. Wij hebben hier geen enkele rol in of zeggenschap over", zei een woordvoerder tegen Trouw.
Van Lienden hield met twee compagnons mogelijk veel geld over aan de import van mondkapjes uit China, meldde de Volkskrant vorige week. Voor de buitenwereld deed hij of hij er niet aan verdiende.
Vanaf 30 juni opnieuw minder coronaregels
Het kabinet wil Nederland sneller dan gepland, al vanaf 30 juni, grotendeels van het slot halen. De maximale groepsgrootte thuis wordt dan acht personen, er mogen meer gasten in restaurants (tot 100 personen) en sportwedstrijden zijn dan weer toegestaan. De versoepelingen komen boven op de versoepelingen die op 5 juni ingaan.
Verder mag de horeca dan tot middernacht open blijven en mogen theaters, musea en bioscopen meer bezoek toestaan. Er komt ook meer ruimte voor toegangstests bij evenementen, zo melden bronnen aan de NOS.
De basisregels blijven gelden, zoals anderhalve meter afstand houden, thuis blijven bij gezondheidsklachten en de mondkapjesplicht.
Nederland voor Duitsers geen hoogrisicogebied meer
Nederland geldt voor Duitsers vanaf zondag niet langer als een hoogrisicogebied, maar nog wel als risicogebied. Dat betekent dat mensen die van Nederland naar Duitsland reizen vanaf die dag bij het passeren van de grens geen negatieve testuitslag meer hoeven laten zien.
De aanmeld-, test- en quarantaineplicht geldt nog steeds, maar een test mag binnen 48 uur na aankomst in Duitsland worden gedaan, schrijft het Duitsland Instituut. De quarantaine kan worden beëindigd zodra reizigers een negatieve test kunnen laten zien. Aanmelden voor een reis naar Duitsland kan alleen op de website Einreiseanmeldung.de.
Mensen die korter dan 24 uur niet ver over de grens gaan, zijn uitgezonderd van de aanmeld- en quarantaineplicht en hoeven ook geen negatieve test te hebben. Ook een bezoek van korter dan 72 uur aan eerstegraads familieleden of partners is uitgezonderd van de quarantaine- en aanmeldplicht.
Ook de Duitse inreisbeperkingen voor reizigers uit Polen, Hongarije en Bulgarije zijn versoepeld.
EMA keurt Pfizer-vaccin goed voor 12 t/m 15
Het corona-vaccin van de farmaceut Pfizer is geschikt voor gebruik bij kinderen van 12 tot en met 15 jaar. Dat is het oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Het is nu aan de Europese Commissie om het gebruik binnen de EU toe te staan, zei het hoofd vaccinstrategie van het EMA zojuist. Daarna moeten de lidstaten besluiten of ze het willen inzetten. Ook deze leeftijdsgroep krijgt als het aan het EMA ligt twee vaccinaties.
Het is nog onbekend of dit betekent dat kinderen in Nederland zullen worden ingeënt met het middel. Nederland telt bijna 800.000 kinderen van 12 tot en met 15. Het ministerie van Volksgezondheid zal bepalen of het wordt opgenomen in de vaccinatiestrategie. Het vaccin is tot nu toe alleen goedgekeurd voor personen vanaf 16 jaar.
De Nederlandse Gezondheidsraad is al bezig met een advies over het middel voor kinderen. Daarin wordt het oordeel van het EMA meegenomen. Het RIVM heeft laten weten dat, mocht het nodig zijn, de infrastructuur voor vaccinaties voor kinderen aanwezig is.
'Pfizer Nederland gaf alle medewerkers en hun gezin vaccin'
Alle medewerkers van Pfizer Nederland en gezinsleden ouder dan 16 jaar hebben van het bedrijf deze maand het Pfizer-vaccin aangeboden gekregen. Dat bevestigt het bedrijf aan de Stentor.
"De vaccindoses hebben geen invloed op de doses die Pfizer de Nederlandse overheid en overheden over de hele wereld heeft toegezegd", zegt een woordvoerder. "We doen het vaccineren helemaal zelf en leggen geen beslag op het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM."
3914 nieuwe besmettingen, gemiddelde blijft dalen
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3914 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 519 meer dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 3131 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 28 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.
In de ziekenhuizen nam de bezetting opnieuw af. Er liggen nu 1440 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 521 op de IC.
Bij het RIVM werden 15 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 13 doden per dag.
Nijpend tekort aan zuurstof in Suriname, mede door scheepsongeluk
In Suriname kampen de ziekenhuizen met een tekort aan zuurstof voor covidpatiënten. Volgens de website Starnieuws is de situatie zo nijpend dat artsen moeten beslissen welke patiënten wel en welke geen zuurstof krijgen.
Vorige week spraken de gezondheidsdiensten in Suriname al van code zwart omdat de ziekenhuizen bomvol liggen. Deze week is een beurshal in Paramaribo gereed gemaakt voor de opvang van covidpatiënten. Maar de behandeling kan daar door het zuurstoftekort nog niet beginnen. Oorzaak van het tekort is een ongeluk met een schip dat zuurstof uit Trinidad en Tobago naar Suriname moest brengen.
De hoop is nu gevestigd op zuurstof uit buurland Frans-Guyana. Zondag moet de eerste levering aankomen. "Tot die tijd staan medici voor moeilijke keuzes", zegt de voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad in Suriname.
Nederland zegde twee weken geleden de levering van 700.000 vaccins aan Suriname toe. Die zijn er nog steeds niet, zei correspondent Jurna op NPO Radio 1. Waarom niet is onduidelijk.
RIVM: 87 procent 65-plussers gevaccineerd
87 procent van de 65-plussers heeft ten minste een inenting met een coronavaccin gehad, zegt het RIVM. In totaal gaat het om ruim 2,9 miljoen ouderen die een prik hebben gekregen.
Het RIVM ziet wel een relatief lagere opkomst in gemeenten uit de Biblebelt en in een aantal grote steden.
Janssen-vaccin goedgekeurd in Verenigd Koninkrijk
De Britse medicijnwaakhond MHRA heeft het vaccin van de Leidse farmaceut Janssen goedgekeurd voor gebruik. In het Verenigd Koninkrijk wordt al gebruik gemaakt van de vaccins van Moderna. Pfizer/BioNTech en AstraZeneca.
In de Europese Unie kan Janssen mogelijk minder vaccins leveren in het tweede kwartaal dan eerder werd verwacht. Vanwege productieproblemen is niet zeker of de 55 miljoen doses voor eind juni geleverd zullen zijn.
Eindhoven geeft toestemming voor protestmars met 3000 mensen
De gemeente Eindhoven heeft een vergunning verleend voor een protestmars die zondag wordt gehouden. Op de mars worden zo'n drieduizend deelnemers verwacht, schrijft Omroep Brabant.
Eerder zijn in andere steden zogenoemde Walk For Freedom-demonstraties gehouden. Daar kwamen veelal mensen op af die tegen de coronamaatregelen zijn. Zondag tussen 14.00 uur en 16.00 uur lopen de demonstranten door Eindhoven. Er rijdt ook een geluidswagen mee.
In een brief zegt burgemeester Jorritsma dat de demonstratie een grote inzet vraagt van de politie en de gemeente. In januari liep in Eindhoven een demonstratie tegen de avondklok volledig uit de hand. Om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen heeft de burgemeester voorwaarden gesteld aan de manifestatie.
Zo moet de organisatie zelf voor één toezichthouder per 25 deelnemers deelnemers zorgen. Ook moeten de deelnemers onderling afstand houden en moet de stoet in beweging blijven.
Griekenland presenteert Europese covid-reispas
Griekenland heeft de Europese digitale covid-reispas gepresenteerd die reizen binnen de EU makkelijker moet maken. De app voor Griekenland is gemaakt in samenwerking met de Europese Commissie en is de afgelopen weken getest met de lidstaten Duitsland en IJsland.
Bij de presentatie in hoofdstad Athene door de Griekse minister voor Digitale Overheid Kyriakos Pierrakakis waren voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel en commissievoorzitter Margaritis Schinas aanwezig.
Officieel wordt van start gegaan met het Europese covid-certificaat per 1 juli, maar premier Kyriakos Mitsotakis zei dat het systeem wat hem betreft al voor die datum kan worden gebruikt met lidstaten die klaar zijn.
Het systeem werkt als volgt; lidstaten moeten burgers die in aanmerking komen voor de covid-pas een QR-code verstrekken. Die code wordt door burgers in een app opgeslagen of geprint. Met een controle-app wordt dan de geldigheid gecontroleerd. De Europese digitale covid-reispas kan gebruikt worden door mensen die gevaccineerd zijn, die negatief zijn getest en die besmet zijn geweest
Doelman Cillessen test positief en gaat niet mee met Oranje
Jasper Cillessen zal zaterdag niet met Oranje afreizen naar Portugal. De doelman van Valencia is positief getest op corona en moet het trainingskamp aan zich voorbij laten gaan.
"De medische staf van het Nederlands elftal monitort de toestand van de keeper nauwlettend en zodra het medisch verantwoord is voegt hij zich bij de spelersgroep", aldus de KNVB.
Noodtoestand Tokio tot maand voor Spelen verlengd
Japan heeft de noodtoestand voor hoofdstad Tokio met drie weken verlengd. Die geldt nu tot 20 juni, een maand voor de start van de Olympische Spelen. In Japan neemt het aantal coronabesmettingen rap toe. Het land zit in de vierde golf en de druk op de ziekenhuizen is groot. Er is geen sprake van een totale lockdown.
In maart werd de noodtoestand opgeheven, maar werd enkele weken later in het leven geroepen in verschillende regio's waaronder die van de hoofdstad. Twee weken terug werd de maatregel ook al verlengd.
De weerstand tegen het houden van de Spelen groeit in Japan. Een meerderheid van de bevolking wil dat het evenement wordt afgelast of weer, net als vorig jaar, wordt uitgesteld.
Druk op de zorg neemt af, maar is nog steeds hoog
Hoewel het aantal dagelijkse coronabesmettingen en nieuwe ziekenhuisopnames al een paar weken dalen, blijft de druk op de ziekenhuiszorg nog steeds hoog. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt in zijn wekelijkse rapportage wel dat de druk langzaam verder afneemt.
Op dit moment is 66 procent van de operatiekamers in gebruik, 2 procentpunt meer dan vorige week. Planbare zorg, zoals een knie-, heup- of staaroperatie wordt in 29 procent van de ziekenhuizen niet geleverd, dit was 34 procent.
Willem Engel doet aangifte tegen Vlaamse viroloog Van Ranst
Coronascepticus Willem Engel heeft aangifte gedaan tegen de Vlaamse viroloog Marc van Ranst. Dat meldt het AD die de aangifte heeft ingezien. Na een reeks beschuldigingen over en weer heeft Engel aangifte gedaan van smaad en laster tegen de bekende viroloog.
Engel vindt dat Van Ranst hem in de media vergelijkt met een terrorist en een virusontkenner. Engel zegt dat Van Ranst zich in een interview met het Financieele Dagblad schuldig gemaakt aan strafbare uitingen. In het artikel zegt de viroloog dat hij "niet met extreemrechtse mensen en virusontkenners in debat wil gaan". "Dat heeft geen enkele zin. Ik vind dat zo'n Willem Engel in Nederland veel te veel de ruimte krijgt, terwijl zijn kennis over het virus nihil is", stelt Van Ranst.
Van Ranst benadrukt dat hij met extreemrechts niet Engel bedoelt, maar dat gelooft de voorman van Viruswaarheid niet. De twee liggen al een tijd met elkaar in de clinch, met name op sociale media. Van Ranst zit ondergedoken na bedreigingen van de voortvluchtige Belgische militair Jürgen Conings.
De Jonge: als je bij prikken voordringt, ben je een eikel
Je bent een eikel als je voordringt. Dat zegt demissionair minister De Jonge over mensen die zich eerder laten inenten dan de bedoeling is. Er zijn berichten over studenten die ten onrechte hebben opgegeven dat ze een medische indicatie hebben, waardoor ze eerder aan de beurt kwamen voor een prik bij de GGD.
"We hebben er bewust voor gekozen om niet een enorme bureaucratie op te tuigen voordat je je afspraak kunt maken. Want anders zouden we alleen maar vertraging organiseren. Er zitten wel checks in voor je aan de beurt bent, maar het is geen onneembaar fort. Vals spelen kan uiteindelijk altijd als je heel erg je best doet, maar dan ben je wel een eikel", zegt de minister.
Hij heeft geen goed woord over voor mensen die dit doen: "Je bent gewoon de boel aan het bedonderen en dan neem je bewust de prik die eigenlijk voor een ander bedoeld was.'
De Jonge verwacht vertraging door leveringsproblemen Janssen-vaccin
Minister De Jonge houdt er rekening mee dat leveringsproblemen bij farmaceut Janssen gevolgen hebben voor het tijdstip waarop iedereen in Nederland zijn eerste vaccinatie heeft gekregen. Gisteren werd duidelijk dat Janssen niet kan garanderen dat alle vaccins worden geleverd zoals afgesproken.
De Jonge zei voor de ministerraad dat wat Janssen levert "nu wel erg ver begint af te raken van wat het aanvankelijk had gezegd." De demissionair minister is nog aan het uitrekenen wat de precieze gevolgen van de tegenvaller zijn. Vanavond zal hij daar op zijn persconferentie meer over zeggen.
Ajacied Neres aangehouden op illegaal feest Brazilië
Ajax-speler David Neres is in Brazilië aangehouden omdat hij een illegaal feest in Sao Paolo bezocht. Hij werd samen met de Ecuadoriaanse verdediger Robert Arboleda aangehouden.
Op het feest waren ruim honderd mensen aanwezig. De meesten droegen geen mondkapje. De zevenvoudig Braziliaans international werd later weer vrijgelaten.
Mensen uit 1974 en '75 kunnen vanaf 11.00 uur prikafspraak maken
Iedereen die geboren is in 1974 en 1975 kan vanaf 11.00 uur een afspraak maken voor een vaccinatie. Op Twitter roept demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge mensen op om een afspraak in te plannen.
Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Vanaf woensdag 2 juni valt bij deze groep ook de uitnodiging op de mat.
In totaal zijn nu meer dan 8,6 miljoen prikken gezet, staat op het coronadashboard van het RIVM. Dat zijn zowel eerste als tweede prikken. Verwacht wordt dat er komende week iets meer dan 1 miljoen prikken worden gezet.
Kabinet hoopt dat we in de zomer weer naar de kermis kunnen
Kermisexploitanten demonstreren vanaf 11.00 uur in Hilversum. Zij willen, net als de pretparken, weer aan de slag en bezoekers ontvangen. Zij zeggen dat ze al ruim een jaar gesloten zijn en amper financiële steun krijgen. Ze hebben daar al regelmatig tegen geprotesteerd, ook op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag.
Staatssecretaris Keijzer zei vanmorgen voor aanvang van de ministerraad dat het kabinet de exploitanten nog niet tegemoet kan komen. Zij vallen onder de evenementenbranche, die bij stap 4 en 5 van het openingsplan horen.
De pretparken en dierentuinen mogen, met beperkingen, sinds half mei weer open. Zij vielen onder de buitenactiviteiten van stap 2. Premier Rutte en minister De Jonge zullen vanavond aankondigen dat de meeste versoepelingen van stap 3 volgende week zaterdag in kunnen gaan.
Dat de kermissen onder een andere stap vallen, komt volgens Keijzer doordat ze elke keer een vergunning moeten aanvragen om ergens te staan. Maar het lijkt nu snel te gaan met de versoepelingen, voegt ze eraan toe. "Ik hoop echt dat we van de zomer weer in de draaimolen en het reuzenrad kunnen."
Ook in Spanje gevallen van bloedproppen na AstraZeneca-vaccinatie
In Spanje zijn twintig gevallen gemeld van mensen die bloedproppen kregen na een inenting met het vaccin van AstraZeneca. Vier mensen zijn overleden. Of de bijwerkingen door het vaccin komen, is niet duidelijk. De gemiddelde leeftijd van de mensen bij wie de bijwerkingen zijn geconstateerd, is 43 jaar.
In totaal zijn in Spanje bijna vijf miljoen prikken van AstraZeneca gezet. De regering adviseert nu om de tweede prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech te doen.
GGD heeft geen goed woord over voor studenten die voordringen
De GGD heeft geen goed woord over voor studenten die zogenaamd met een medische indicatie voordringen bij de vaccinaties. "Ik vind het onfatsoenlijk", zegt GGD-directeur Sjaak de Gouw in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is echt respectloos naar degenen die echt een medische indicatie hebben en voorrang verdienen."
De GGD roept priklocaties op om voor het inenten te vragen naar de uitnodigingsbrief waarin staat dat er een medische indicatie is. Tot nu toe werd dat niet consequent gedaan. "We zijn laagdrempelig", zegt De Gouw. "We willen ook niet iemand wegsturen zonder brief die toch een medische indicatie heeft."
Daarom doet hij een oproep aan de studenten om te wachten op hun beurt. "We gaan van oud naar jong en iedereen die dat wil kan voor begin juli geprikt zijn." Volgens De Gouw heeft het voordringen geen invloed gehad op de campagne.
'Booking veranderde bonusregels voor miljoenenbeloning top'
Booking.com heeft de eigen regels veranderd, zodat er toch bonussen konden worden uitgekeerd aan de topbestuurders. De drie kregen over het afgelopen coronajaar opgeteld 28 miljoen euro, vooral in de vorm van aandelen. Dat meldt NRC op basis van stukken die de onderneming heeft vrijgegeven, vooruitlopend op de aandeelhoudersvergadering volgende week.
Booking zou de bonussen hebben uitgekeerd uit angst dat bestuurders anders zouden vertrekken. Het platform had door corona een slecht jaar. Er werden bijna 60 procent minder overnachtingen geboekt, het bedrijf moest zelf ruim 3 miljard euro lenen en schrapte bijna een kwart van de 26.000 banen. Topman Glenn Fogel zei eerder dat het "ongepast" zou zijn om nu veel te verdienen. Hij zag af van zijn vaste salaris over 2020. Andere bestuurders leverden ruim een half jaar 20 procent van hun salaris in.
Booking ontving ruim 100 miljoen euro staatssteun om overeind te blijven. Het grootste deel van die steun, zo'n 65 miljoen euro, werd door de Nederlandse overheid verstrekt. Dat geld kwam uit de eerste ronde loonsteun (NOW). Toen was daaraan nog niet de voorwaarde verbonden dat bedrijven die er gebruik van maken geen bonussen mogen uitkeren. Dat kwam pas in de volgende rondes loonsteun.
Normaal gesproken maken Booking-bestuurders aanspraak op reguliere bonussen die afhankelijk zijn van de bedrijfsprestaties. Die vielen vorig jaar dus tegen. Om te voorkomen dat de Booking-top er flink op achteruit zou gaan, zijn daarom de beloningsregels aangepast.
OMT-leden letten op eigen woorden na onderduiken Vlaamse viroloog
Leden van het Outbreak Management Team (OMT) letten na het onderduiken van de Vlaamse viroloog Marc van Ranst beter op hun woorden in de media. Dat blijkt uit een rondgang van nu.nl. Ook gaan ze niet meer op alle mediaverzoeken in.
Van Ranst zit ondergedoken na bedreigen van de voortvluchtige militair Jürgen Conings. De bedreigingen maken de Nederlandse OMT-leden niet bang maar ze zien het wel als een wake-upcall om niet zomaar van alles in de media te roepen.
"Wat ik me realiseer is dat je goed op je woorden moet letten en heel erg dicht bij jezelf blijft. Dat je uitspraken doet die over je vakgebied gaan en dat je absoluut niet mensen wil schofferen. Daar let ik beter op, merk ik", aldus de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Diederik Gommers.
Rechtszaken Suriname vertraagd vanwege corona, ook die van Bouterse
In Suriname zijn voorlopig alle rechtszaken stopgezet vanwege de aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen. Ook de behandeling van de verzetszaak van oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, die maandag op de rol stond, wordt verplaatst, meldt de krijgsraad.
Het was de bedoeling dat het Surinaamse Openbaar Ministerie en de advocaat van Bouterse aan het woord zouden komen. Wanneer de zitting weer op de rol komt, is nog niet bekend.
De 75-jarige Bouterse staat terecht voor zijn rol bij de moorden op vijftien politieke tegenstanders in december 1982, ook wel bekend als de Decembermoorden.
Vanavond persconferentie over versoepelingen coronamaatregelen
Het kabinet beslist vandaag hoe de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen eruit gaan zien. Eerder werd al bekend dat alle seinen op groen staan om op 5 juni verder te versoepelen en dat dat in grote lijnen zal gebeuren volgens 'stap 3' van het openingsplan.
In die derde fase van het openingsplan mogen mensen weer vier bezoekers thuis ontvangen en kunnen bijvoorbeeld culturele instellingen zoals musea en theaters weer open. Ook kan er weer binnen worden gesport en kunnen restaurants en cafés op afspraak maximaal dertig gasten binnen ontvangen die op vaste plaatsen moeten zitten. De horeca mag ook tot 22.00 uur open zijn.
Of de versoepelingen er ook zo uitzien, wordt vanavond bekend. Om 19.00 uur geven demissionair premier Rutte en minister de Jonge een persconferentie, waar ze de besluiten toelichten. Die persconferentie is live te volgen bij de NOS op NPO 1, NPO Politiek, NPO Start, NPO Radio 1 en de NOS-kanalen op sociale media.
'Aantal maaltijdbezorgers verdubbelde sinds pandemie'
Het aantal zelfstandige bezorgers van maaltijden verdubbelde sinds het begin van de coronacrisis, begin maart vorig jaar. NU.nl vroeg hierover gegevens op bij de Kamer van Koophandel (KvK) en meldt dat er in het begin van het huidige kwartaal 1697 zelfstandige bezorgers waren geregistreerd. Precies een jaar eerder waren dat er nog 844. Het zijn vooral eenmansbedrijfjes van koeriers die bijvoorbeeld bezorgen voor Uber Eats of Deliveroo.
NU.nl ziet vooral sinds het najaar een flinke toename. Dat zou in grote mate het gevolg zijn van de verschillende lockdowns. Al langer is bekend dat er sinds het begin van de coronacrisis veel meer maaltijden worden bezorgd.
Het werkelijke aantal bezorgers ligt waarschijnlijk nog iets hoger, omdat niet iedereen bij de KvK-inschrijving meldt maaltijden te gaan bezorgen. Medewerkers van Thuisbezorgd.nl zijn ook niet meegeteld, omdat die meestal een arbeidscontract hebben en dus geen zelfstandige zijn, schrijft de nieuwssite. De verwachting is dat bij een heropening van de restaurants het aantal zelfstandige bezorgers niet verder toeneemt.
'Studenten drongen voor bij vaccineren'
Tientallen studenten die nog lang niet aan de beurt waren voor een vaccinatie konden voordringen doordat ze ten onrechte hebben opgegeven dat ze een medische indicatie hebben. De Volkskrant meldt dat ze daarmee konden wegkomen, omdat de GGD slechts sporadisch controleert of de jongeren wel echt recht hebben op de prik. Bij het maken van de afspraak en in de vaccinatiestraat is niet gevraagd om de medische indicatie te tonen.
In studentenkringen zouden WhatsAppberichten rondgaan met instructies. De Volkskrant sprak een student die de prijs van een PCR-test als reden voor het voordringen noemt. Een ander vindt dat hij lang genoeg heeft gewacht en zegt dat hij niet "in de blessuretijd" nog besmet wil raken. Ook een laag opkomstpercentage voor de prikken wordt genoemd als reden.
De GGD bevestigt de gang van zaken in de krant en noemt die onfatsoenlijk. Wel gaat het volgens een GGD-woordvoerder om een "ingecalculeerd risico". Aanpassingen aan de werkwijze worden niet gedaan, omdat het systeem laagdrempelig moet blijven. GGD-medewerkers krijgen wel nog eens de instructie dat ze mensen naar hun papieren moeten vragen.
Het gaat goed met de besmettingen op Bonaire, meer versoepelingen
Na een zeer alarmerende periode in maart met grote aantallen coronabesmettingen en een volle IC, lijkt de epidemie op Bonaire twee maanden later zo goed als onder controle. Vanaf vandaag mogen restaurants, cafés, casino's en bioscopen weer volledig open.
In privésfeer mogen mensen bij elkaar komen in groepen van maximaal 25 personen. Wel moet overal nog steeds rekening worden gehouden met de anderhalvemeterregel. Thuiswerken is niet meer nodig en er mag weer gezongen en gedanst worden, maar alleen in de buitenlucht. Reizigers uit Aruba en Curaçao die kunnen aantonen volledig te zijn gevaccineerd, hoeven geen PCR- of antigeentest meer te doen als ze naar Bonaire komen.
Op Bonaire blijft het aantal nieuwe besmettingen stabiel laag. Afgelopen week kwam er een kleine handvol bij. Eind maart moest het eiland nog pas op de plaats maken vanwege een explosieve toename. De lokale autoriteiten schaalden het risiconiveau op van 3 naar 5, wat betekende dat onder meer niet-noodzakelijke winkels dicht moesten. Bonaire gaat nu terug naar risiconiveau 2.
De gezaghebber van Bonaire, Edison Rijna, complimenteerde op een persconferentie de bevolking met het naleven van de coronamaatregelen. Ook gaat het vaccineren op het eiland goed, zei hij. Bijna 14.000 van de 20.000 eilandbewoners zijn in ieder geval één keer gevaccineerd. Bijna 11.000 mensen hebben ook al een tweede dosis gekregen.
Liveblog geopend
Goedemorgen. Welkom in het liveblog van vrijdag 28 mei, met het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het liveblog van gisteren lees je hier terug.