liveblog
NOS NieuwsAangepast

Zwitsers keuren AstraZeneca-vaccin nog niet goed • Nog twee verdachten opgepakt voor datadiefstal GGD

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten het coronablog voor vandaag af. Donderdagochtend beginnen we weer een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws.

Snelteststraat op middelbare school voor coronatest na besmette klasgenoot

Het Veluws College Cortenbosch in Apeldoorn heeft een teststraat ingericht. Als een leerling besmet blijkt met corona, dan kunnen medeleerlingen door de sneltest binnen een kwartier weten of zij ook besmet zijn.

Dat is te zien in deze video van Nieuwsuur:

Klasgenoot besmet? Door de snelteststraat op school

Gezondheidsraad: tweede prik Pfizer-vaccin kan 6 weken wachten

De tweede dosis van het vaccin van BioNTech-Pfizer kan zes weken na de eerste prik worden gegeven. Dat heeft de Gezondheidsraad gezegd in een nieuw advies aan het kabinet. De raad blijft daarmee bij zijn eerste aanbeveling. De fabrikant en ook het Europees Geneesmiddelenbureau adviseerden eerder een tussentijd van drie weken.

Het kabinet wil de periode tussen de twee prikken verlengen, zodat meer mensen een eerste prik kunnen krijgen met het beschikbare vaccin. De raad boog zich daarom nogmaals over de zogenoemde intervalperiode.

300 miljoen doses vaccin tussen maart en juli naar armere landen

Het door de Verenigde Naties ondersteunde vaccinprogramma Covax heeft bekendgemaakt dat het tussen maart en eind juni 300 miljoen doses coronavaccin stuurt naar landen die tot dusver buiten de boot vallen. Het gaat hoofdzakelijk om vaccins van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca en diens Indiase partner het Serum Instituut. De eerste 100 miljoen doses zullen in maart worden verspreid. Een klein deel bestaat uit BioNTech/Pfizer-vaccins, die minder ontwikkelde landen voor grote logistieke problemen stellen aangezien het vaccin bij zeer lage temperaturen moet worden bewaard.

Covax moest de strijd aangaan met rijke landen, die al in een vroeg stadium grote hoeveelheden vaccin voor de eigen bevolking zeker stelden. Slechts een klein deel van de 2 miljard doses die zijn gereserveerd voor het Covax-programma is vastgelegd in waterdichte afspraken. Van de 8 miljard dollar die Covax denkt nodig te hebben voor de inkoop en distributie van de vaccins, is 6 miljard toegezegd door onder andere de Verenigde Staten, de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

EPA
Betoging voor de eerlijke verdeling van vaccins in Pakistan

Zwitserland weigert AstraZeneca-vaccin goed te keuren

Het Zwitserse geneesmiddelenbureau is niet van zins het AstraZeneca-vaccin goed te keuren voordat de Brits-Zweedse farmaceut met aanvullende onderzoeksgegevens op de proppen komt. Het vaccin werd vorige week goedgekeurd voor de EU-markt, maar Zwitserland - dat geen lidstaat is van de unie - heeft een eigen goedkeuringsprocedure. De Zwitsers vallen vooral over het ontbreken van data over de effectiviteit van het vaccin bij oudere mensen. Daarom wachten ze de uitkomsten af van aanvullend onderzoek onder tienduizenden mensen in Noord- en Zuid-Amerika.

Bern plaatste eerder een bestelling voor 5,3 miljoen doses van het vaccin bij AstraZeneca. Het land maakte vandaag bekend eveneens miljoenen doses vaccin te hebben besteld bij Curevac, Novavax en Moderna.

Kroegbaas Den Bosch legt zich niet neer bij lockdown

Tóch een bomvolle kroeg: in Den Bosch vieren ze carnaval met...poppen

De baas van café De Basiliek in Den Bosch kan niet thuis zitten en duimen draaien. Hij haalde alles uit de kast om zijn zaak te herscheppen in een carnavalskroeg.

Zeker 30 Brabantse basisscholen blijven dicht

In de regio Bergen op Zoom blijven 31 basisscholen van de confessionele Lowys Porquinstichting dicht op 8 februari. De stichting laat de ouders weten dat de scholen nog niet veilig en verantwoord open kunnen, omdat er nog veel onduidelijk is over de besmettelijke coronavarianten. Verder is er volgens de school een probleem met sneltesten en zouden ouders al hebben aangegeven dat ze niet willen dat hun kind getest wordt.

Maandag aanstaande mogen de basisscholen weer open, maakte het kabinet zondag bekend. Met flankerende maatregelen is de openstelling voldoende veilig, zegt premier Rutte.

Gebruiker CoronaMelder kan direct naar teststraat na waarschuwing

Mensen die op hun telefoon een waarschuwing krijgen van de CoronaMelder vanwege een contact met een besmet persoon, kunnen zich voortaan direct laten testen. Tot dusver was de richtlijn om daarmee vijf dagen te wachten. Wel moet degene die direct een test laat afnemen, dat nogmaals doen, vijf dagen na het risicovolle contact. Dat heeft ermee te maken dat een test soms pas dagen later kan meten of het virus is overgedragen. Al die dagen moet men uit voorzorg thuisblijven. Het ministerie van VWS hoopt met de aangepaste richtlijn eerder besmettingen te ontdekken.

Ook kan de CoronaMelder-app nu op pauze worden gezet. Dat is bedoeld voor situaties waarin de telefoon wordt achtergelaten in de buurt van andere telefoons, zoals in schoolkluisjes, terwijl de bezitter ergens anders is.

Sinds de invoering van de app in oktober zijn 100.000 tests uitgevoerd na een waarschuwing van de CoronaMelder. Inmiddels is de app 4,5 miljoen keer gedownload.

Inmiddels vier man vast voor te koop aanbieden GGD-data

De politie heeft tot dusver vier mensen aangehouden in het onderzoek naar de verkoop van privégegevens uit GGD-systemen. Op 23 januari werden de eerste twee verdachten aangehouden, een man uit Heiloo en iemand uit Alblasserdam. Beiden werkten voor het callcenter van de GGD waarmee afspraken worden gemaakt voor coronatesten en voor bron- en contactonderzoek.

Gisteren en vandaag zijn nog twee mannen aangehouden in deze zaak, een 25-jarige man uit Amstelveen en een man van 22 uit Heiloo. Alle vier worden verdacht van het online te koop aanbieden van persoonsgegevens, zoals naam, adres en geboortedatum. De politie kan niet uitsluiten dat er inderdaad gegevens zijn verkocht. Dat wordt nog verder onderzocht. Ook is nog onduidelijk hoeveel data te koop zijn aangeboden.

Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, laat de politie weten.

"Serieus overwegen om kinderen vanaf 12 jaar te vaccineren

Viroloog Marion Koopmans wil dat het effect van het vaccineren van kinderen vanaf 12 jaar wordt onderzocht. Nu komen mensen vanaf 18 jaar in aanmerking voor een inenting tegen corona. Kinderen hebben over het algemeen weinig last van het virus, en worden dus buiten beschouwing gelaten.

Maar met het oog op de besmettelijke coronavarianten die terrein winnen moet een groter percentage van de bevolking dan tot dusver werd aangenomen, gevaccineerd worden om het virus een halt toe te roepen, aldus Koopmans. Tot de Britse en andere varianten de kop opstaken, werd ervan uitgegaan dat met het prikken van 60 tot 70 procent van de bevolking er voldoende groepsimmuniteit zou worden bereikt. Nu stijgt dat vereiste percentage mogelijk naar 80 of 90 procent, zegt Koopmans in de NPO Radio1-podcast Virusfeiten die je hier kunt beluisteren.

Ze wijst erop dat er onder middelbare schoolkinderen relatief veel positieve gevallen zijn vastgesteld. Vooral als blijkt dat vaccins een dempend effect hebben op de verspreiding, én het vaccineren van jongeren daaraan bijdraagt, moet dat volgens de viroloog serieus worden overwogen.

13 ME'ers besmet geraakt bij avondklokrellen Oost-Brabant

Dertien leden van de mobiele eenheid die vorige week in actie kwamen tijdens de avondklokrellen in Oost-Brabant, hebben het coronavirus opgelopen, zegt de politie. Omroep Brabant meldt dat 43 agenten in quarantaine moesten, twintig van hen zijn inmiddels negatief getest. De ME'ers konden bij het herstellen van de orde op straat in veel gevallen geen anderhalve meter afstand houden, zegt de politiewoordvoerder, waardoor de kans op besmetting groter werd. De politie wil dat de agenten die al snel in de frontlinie belanden, voorrang krijgen bij het vaccineren.

KNVB komt met routekaart voor herstart amateurcompetitie

De KNVB heeft vanmiddag een routekaart voor het amateurvoetbal naar buiten gebracht. De bond ziet nog mogelijkheden om de hoogste klassen van het amateurvoetbal dit seizoen op zo'n manier te hervatten dat promotie en degradatie nog mogelijk zijn. Dat kan alleen als de competities uiterlijk 10 en 11 april hervat kunnen worden. In dat geval kan de eerste seizoenshelft verder worden afgewerkt.

De voorbereiding van de teams uit de tweede divisie, derde divisie, hoofdklasse en klassen 1 tot en met 5 (A-categorie) zou dan wel moeten beginnen op 10 maart, zodat er vijf weken zonder beperking getraind kan worden.

Voor de B-categorie (elftallen onder de standaardteams) besloot de bond dinsdag al dat de competitie niet wordt hervat en dat daar wedstrijden in de Regio Cup voor in de plaats komen als er weer in competitieverband mag worden gespeeld.

Ouwehands vraagt donaties voor dierenvoer en onderhoud

Ouwehands Dierenpark in Rhenen roept het publiek op geld te doneren om de zorg voor de dieren op peil te houden. Het geld is met name bedoeld voor "gevarieerd voedsel" en het onderhoud van de dierenverblijven. De dierentuin zegt hard getroffen te worden door de reeks sluitingen door de lockdowns waarmee ze te maken hebben gekregen.

Alle dierentuinen hebben het zwaar door de coronacrisis en snijden in hun personeel. Artis liet vorige week ook weten afstand te doen van zijn drie leeuwen. In de loop van februari kunnen de dierentuinen extra steun verwachten, heeft het ministerie van Landbouw beloofd.

Winkelketens blij met afhalen, "welkome eerste stap"

Grote winkelketens zijn opgelucht dat ze volgende week woensdag weer open mogen om vooraf bestelde producten aan klanten af te geven. "We zijn hier duidelijk mee geholpen. Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar dat is dan ieder geval toch een druppel", laat kledingketen Wibra weten. Action is van plan een meerderheid van de 395 filialen open te stelen voor het afhalen van producten. HEMA spreekt van een welkome eerste stap, "zowel voor onze mensen die in de winkels werken als voor onze klanten".

Winkels hebben nu een week de tijd om een click & collect-systeem op te tuigen. Het afhalen moet aan de deur van de winkel gebeuren. Klanten mogen dus niet de winkel in.

Zo werkt de click & collect-aanpak:

Zo werkt click & collect

Zwakke plekken in GGD-systemen waren al half december bekend

Het ministerie van Volksgezondheid en de GGD wisten half december dat de beveiliging van de ict-systemen voor het bron- en contactonderzoek en testen niet op orde waren. Dat blijkt uit stukken die gisteravond naar de Tweede Kamer zijn verstuurd.

Een interne analyse wees op "serieuze kwetsbaarheden". Desondanks werden risicovolle onderdelen in de systemen niet uitgeschakeld. Zelfs toen de lek aan het licht kwam sprak de GGD nog over een "vervelend incident".

Alle gedetineerden van EBI Vught in quarantaine

Alle gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught zitten in quarantaine nadat bij een derde medewerker een coronabesmetting is vastgesteld. Sinds maandag moest al een deel van de gevangenen in hun cel blijven, nadat was gebleken dat twee medewerkers positief waren getest. Deze groep is ook getest.

Quarantaine betekent voor de gedetineerden dat ze niet naar de sportruimte mogen, niet met anderen gelucht worden en niet hun advocaat fysiek kunnen spreken. Telefonisch contact blijft wel mogelijk. Het is nog onduidelijk of de nieuwe groep die in de cel moet blijven ook wordt getest. Vooralsnog hebben ze geen klachten.

Ook in andere gevangenissen, zoals in Ter Apel en Nieuwegein, zijn corona-uitbraken geweest.

Brandbrief van zwembranche: zwemles voor jonge kinderen snel opstarten

Net als het onderwijs op basisscholen moeten ook de zwemlessen voor kinderen tot 8 jaar weer zo snel mogelijk van start. Dat schijft de zwembranche in een brandbrief aan de Tweede Kamer. "Zwemles moet als essentieel worden beschouwd", schrijft de belangenbehartiger van 50 zwembaden met een verwijzing naar de veiligheid van kleine kinderen en de aankomende zomervakantie. Met de leeftijdsgrens van 8 jaar wordt 80 procent van de zwemleskinderen gedekt. Voor leerlingen van het speciaal onderwijs moet de leeftijdgrens hoger liggen, want die hebben meer sturing nodig, staat in de brief.

Corona bij Australian Open: 600 mensen in quarantaine

Zo'n 600 tennissers, coaches en andere betrokkenen bij de Australian Open moeten per direct in quarantaine. De plaatselijke autoriteiten in Melbourne hebben dat besloten nadat een medewerker van het hotel waarin zij verblijven positief heeft getest op corona. Volgens Daniel Andrews, de premier van de staat Victoria, is het doorgaan van het grandslamtoernooi echter niet in gevaar. De start van de Australian Open, al drie weken later dan gepland door de verplichte quarantaine, is aanstaande maandag.

LCPS: bezetting in ziekenhuizen en IC's iets gedaald

In de ziekenhuizen is het aantal patiënten met corona afgenomen. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen. Er liggen nu 2214 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2269), van wie 613 op de IC (gisteren: 629), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4060 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 484 meer dan gisteren. Dat is hoger dan dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 3988 mensen positief getest werden. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests.

Vanavond nationaal applausmoment voor Captain Tom

De Britse premier Johnson heeft opgeroepen tot een nationaal applaus voor de overleden oorlogsveteraan Tom Moore, die beroemd werd doordat hij rondjes liep door zijn tuin om geld op te halen voor de Britse gezondheidszorg. Om 18.00 uur Britse tijd (19.00 uur bij ons) wordt geapplaudisseerd als eerbetoon aan Moore en aan alle zorgmedewerkers voor wie de coronaheld miljoenen ophaalde.

De Jonge door het stof vanwege opmerkingen GGD-lek

Minister De Jonge van Volksgezondheid erkent dat hij in het vragenuur vorige week verkeerde informatie aan de Tweede Kamer heeft gegeven. Zo klopte het niet dat de GGD de privacy continu controleert, maar blijkt dat steekproefsgewijs te gebeuren. Ook dacht de minister dat het systeem aan een bepaalde kwaliteitsnorm voldeed, maar dat gold alleen voor de software.

Minister De Jonge in GGD-datalekdebat: 'Ik wil drie punten rechtzetten'

Coronarichtlijnen basisscholen bekendgemaakt

De praktische richtlijnen die gaan gelden als de basisscholen opengaan vanaf 8 februari zijn bekendgemaakt. Er moet zoveel mogelijk in vaste groepen worden gewerkt, leerlingen in groep 7 en 8 wordt dringend geadviseerd een mondkapje buiten de klas te dragen en gespreide begin-, pauze- en eindtijden worden aangeraden.

Eerste vaccinatie in Palestijnse gebieden

Op de Westelijke Jordaanoever zijn de eerste vaccinaties aan inwoners van de Palestijnse gebieden uitgedeeld. Het gaat om een kleine hoeveelheid inentingen: zo'n 5000 doses, die onlangs door Israël aan de Palestijnse autoriteiten werden overgedragen. Later ontvangen de Palestijnen ook vaccins via het Covax-programma van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie.

EPA
Medisch personeel wordt als eerste gevaccineerd

'Van Dissel waarschuwde voor code zwart in Catshuis'

Als de lockdown flink versoepeld zou worden, zouden de ziekenhuizen half maart in 'code zwart' terecht zijn gekomen. Die waarschuwing deed RIVM-topman Jaap van Dissel in het Catshuisoverleg afgelopen zondag, meldt het AD op basis van verslagen van de bijeenkomst. Als de maatregelen zouden worden gehandhaafd, zou de situatie in de zorg onder controle blijven.

Code zwart wordt van kracht zodra door drukte en personeelstekort op de intensive care moet worden gekozen tussen nieuwe patiënten. In Nederland is dat tijdens de coronapandemie nog niet voorgekomen.

Foutje bij GGD: 85-plussers naar verre vaccinlocatie gestuurd

Door een fout in het computersysteem van de GGD zijn enkele 85-plussers naar een vaccinlocatie gestuurd die verder weg lag dan een priklocatie dichterbij huis, schrijft Omroep Brabant. Zo moest een 91-jarige vrouw uit Aalburg naar Houten (Utrecht) en een 89-jarige man uit Ulvenhout naar Bergen op Zoom, terwijl de priklocatie in Breda "om de hoek" ligt. De GGD heeft de fout in het registratiesysteem aangepast.

Beroepsorganisaties vrezen uitstel vaccinatie wijk- en gehandicaptenzorg

De beroepsorganisaties voor verpleegkundigen en verzorgenden, V&VN en NU'91, vrezen dat de vaccinatie voor wijkverpleging en gehandicaptenzorg opnieuw wordt uitgesteld. Morgen wordt de nieuwe vaccinatiestrategie vastgesteld en de organisaties vrezen dat de vaccinatievolgorde opnieuw wordt aangepast.

NU'91 noemt uitstel van vaccinatie "onacceptabel". De organisaties wijzen erop dat het ziekteverzuim onder zorgpersoneel hoog is en dat besmet personeel eenvoudig het virus kan overdragen op kwetsbare mensen.

Aanvankelijk zou de gehandicapten- en thuiszorg bij de eerste groep gevaccineerden horen, maar uiteindelijk werd voorrang verleend aan medewerkers in de acute zorg en de huisartsen.

'Mentale gezondheid daalt naar dieptepunt, vooral bij jongvolwassenen'

De mentale gezondheid van Nederlanders is sinds het begin van de coronacrisis tot een dieptepunt gedaald. Dat concludeert het Lifelines-onderzoek van onder meer het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen na onderzoek onder zo'n 30.000 Nederlanders in het noorden van het land. Zij beoordelen hun leven op het moment met een 6,9 gemiddeld. Afgelopen zomer was dat nog een 7,7 en aan het begin van de coronavirus een 7,4.

Ook de onderlinge verbondenheid is flink afgenomen, concluderen de onderzoekers. Minder dan de helft van de ondervraagden zegt zich nog verbonden te voelen met anderen, ten opzichte van 70 procent in maart.

De achteruitgang van geestelijke gezondheid wordt in alle lagen van de bevolking ervaren, ongeacht huishouden, geslacht of opleidingsniveau. "Ons onderzoek laat onmiskenbaar zien dat in iedere laag van bevolking mensen zich vermoeid of somber voelen. Wellicht biedt dit gegeven mensen enige troost." Alleen jongvolwassenen wijken af van het gemiddelde: zij beoordelen hun leven met een 6,0.

Hoogopgeleiden naar kantoor

Een ander opvallende uitkomst uit het Lifelines-onderzoek is dat veel meer mensen zeggen naar hun werk te gaan, ondanks het dringende thuiswerkadvies. Het percentage kantoorgangers is gestegen van 40 procent tijdens de eerste lockdown naar 51 procent in de huidige lockdown. Vooral hoogopgeleide mensen gaan weer vaker naar hun werk.

Songfestival gaat definitief door, maar wel sterk aangepast

Het Eurovisie Songfestival wordt dit jaar in aangepaste vorm gehouden. Dat betekent onder meer een editie op anderhalve meter, met scherpe coronamaatregelen waarbij alle 41 artiesten in Rotterdam Ahoy kunnen optreden. "Of er ook publiek aanwezig kan zijn bij de shows en de activiteiten in gaststad Rotterdam wordt op een later moment besloten", zegt uitvoerend producent Sietse Bakker.

Lansingerland-onderzoek: beperkte rol kinderen bij verspreiding Britse variant

De GGD en het Erasmus MC hebben de definitieve conclusie van het grootschalige testonderzoek in de gemeente Lansingerland naar de Britse variant van het coronavirus gepresenteerd. Daaruit blijkt dat de mutatie zich iets makkelijker verspreidt dan de 'gewone' variant. Ook ondervonden kinderen vaker milde klachten bij de Britse mutatie.

De Britse variant verspreidde zich iets vaker binnen een gezin (44 procent van de gevallen) ten opzichte van de normale variant (33 procent). Het gaat echter om relatief kleine getallen. Bij slechts 6 procent van alle besmette inwoners van Lansingerland werd de Britse variant aangetroffen.

Het verschil in verspreiding door kinderen zou kunnen komen door het feit dat de virusuitbraak met de Britse coronavariant plaatsvond op een basisschool. De meeste gezinnen waar de Britse variant werd aangetroffen hadden een link met de school. Bij aangrenzende scholen en buitenschoolse opvanglocaties bleef de verspreiding van de Britse variant juist beperkt.

Eerder werd al bekend dat er geen sprake is van een grootschalige verspreiding van de Britse coronavariant in de gemeente Lansingerland.