Jeangu Macrooy is de Nederlandse kandidaat voor het Eurovisie Songfestival
NOS NieuwsAangepast

Eurovisie Songfestival gaat door, maar met strenge maatregelen

Het Eurovisie Songfestival wordt dit jaar in aangepaste vorm gehouden. Dat betekent onder meer een editie op anderhalve meter, met scherpe coronamaatregelen waarbij alle 41 artiesten in Rotterdam Ahoy kunnen optreden.

Deze vorm is een van de vier scenario's waar de organisatie rekening mee houdt in verband met corona. "Of er ook publiek aanwezig kan zijn bij de shows en de activiteiten in gaststad Rotterdam wordt op een later moment besloten", zegt uitvoerend producent Sietse Bakker.

"Helaas is het gezien de aanhoudende omstandigheden onmogelijk om het evenement te houden zoals we dat gewend zijn", zegt organisator Martin Österdahl.

Volgens de organisatie is het mogelijk om af te schalen wanneer dat nodig is. Maar het is ook mogelijk om in beperkte mate juist op te schalen als daar richting mei zicht op is.

Dit zijn de vier scenario's:

De organisatie gaat nu voor optie B.

Na overleg tussen alle partijen is besloten dat een 'normale versie' van het Songfestival (scenario A) "onder de huidige omstandigheden niet realistisch is". "Onze ambities blijven onverminderd hoog. We zullen er alles aan doen om er de best mogelijke editie van te maken. De gezondheid en veiligheid van alle betrokkenen staan hierbij uiteraard voorop", aldus Bakker.

De organisatie hoopt "op de positieve impact van een steeds grotere groep gevaccineerden, steeds meer mogelijkheden om snel en betrouwbaar te testen en het lenteweer".

Deelnemers kunnen naar Rotterdam komen

Ook Rotterdam is optimistisch, zegt festivalwethouder Said Kasmi. "Het Songfestival in Rotterdam, live vanuit Ahoy, is een lichtpuntje om met elkaar naar uit te kijken. We zijn als gaststad optimistisch, enthousiast en realistisch", zegt hij. Hij wil er binnen de mogelijkheden die er zijn het beste van maken. "Laten we hopen dat dit Songfestival, dat anders zal zijn dan alle 64 voorgaande festivals, mooie nieuwe kansen biedt voor partners en ondernemers in de stad."

In scenario B kunnen alle deelnemers en hun delegaties afreizen naar Rotterdam. "Personen afkomstig uit een land waarvoor mogelijk een reisbeperking geldt, kunnen inreizen op basis van de Uitzondering inreisverbod voor professionals uit de culturele en creatieve sector van het Ministerie van OCW", zegt de organisatie.

Nieuwe kansen om tickets te kopen

Alle beschikbare toegangsbewijzen voor de liveshows en generale repetities waren vorig jaar al uitverkocht. Omdat niet duidelijk is hoeveel publiek er straks in de zaal kan zijn, worden alle tickets teruggegeven en vergoed. Vervolgens krijgen die tickethouders een voucher waarmee ze later kans maken om een nieuw toegangsbewijs te kopen.

De kopers komen dan in een online wachtrij en dan worden willekeurig mensen tot de verkoop toegelaten. "Het is op dit moment nog te vroeg om in te kunnen schatten of en, zo ja, hoeveel publiek bij de shows aanwezig mag zijn", zegt de organisatie. Een definitieve beslissing daarover stelt de organisatie uit tot uiterlijk half april.

Bekijk hier hoe Nederland eerder het Songfestival won en organiseerde:

Hoe Nederland het songfestival won en organiseerde

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl