NOS Nieuws

Dit jaar geen Songfestival in Rotterdam, 'alles op alles voor 2021'

Het Eurovisie Songfestival dat in mei in Rotterdam gehouden zou worden, gaat niet door vanwege de coronacrisis. Dat is besloten door de organisatie van Europese publieke omroepen EBU.

Het evenement zou voor het eerst sinds 1980 weer in Nederland worden gehouden en stond gepland voor 12, 14 en 16 mei in Ahoy Rotterdam.

Alle ballen gaan nu op 2021, zegt hoofdproducent Sietse Bakker tegen de NOS:

Songfestival gaat niet door: 'We zetten alles op alles op Rotterdam 2021'

De drie organiserende omroeporganisaties NPO, NOS en AVROTROS zeggen begrip voor het besluit te hebben. "Dit besluit was onvermijdelijk", zegt voorzitter Shula Rijxman van de NPO. "Gezien de omstandigheden die heel Europa als gevolg van het coronavirus momenteel treffen en alle maatregelen die overheden nu moeten nemen."

Hoofdproducent Sietse Bakker begrijpt dat veel mensen teleurgesteld zijn dat het Songfestival dit jaar niet doorgaat. "Enige relativering past daarbij, want tegelijkertijd beseffen we ook dat dit besluit en de gevolgen ervan verbleken bij de uitdagingen waar mensen voor staan die, direct of indirect, zijn getroffen door het coronavirus en de moeilijke, maar nodige maatregelen."

Volgens de EBU, de omroepen en de gemeente Rotterdam is het voor iedereen het meest logische scenario dat het 65ste Songfestival op een ander moment alsnog in Rotterdam en dus in Nederland wordt gehouden. "We zijn enorm trots dat Rotterdam bereid is deze rol ook in 2021 op zich te nemen." Wel waarschuwen de omroepen dat in "deze buitengewone tijden" garanties niet te geven zijn.

Voor Nederland zou Jeangu Macrooy in Rotterdam het nummer Grow zingen; hij reageerde met deze videoboodschap:

Macrooy over afgelasten Songfestival: 'Het voelt gek'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl