NOS Nieuws

Nederland wilde extra Moderna-vaccins niet

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Binnenland

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Binnenland

Nederland heeft geen gebruik gemaakt van een aanbod om extra Moderna-vaccins te kopen. Dat bevestigt het ministerie van Volksgezondheid na vragen van de NOS. Het gaat om miljoenen vaccins die waarschijnlijk in het vierde kwartaal van dit jaar, maar mogelijk ook eerder, geleverd konden worden.

Duitsland maakt wel van de mogelijkheid gebruik en krijgt dit jaar ruim 50 miljoen doses Moderna in plaats van 30 miljoen. De extra vaccins kwamen beschikbaar omdat andere Europese landen afzagen van hun aandeel in een totaal pakket voor EU-landen van 80 miljoen doses.

Nederland neemt daarin wel zijn aandeel, maar maakt dus geen gebruik van de extra beschikbare doses. De reden is dat ze niet op korte termijn geleverd konden worden, zegt het ministerie.

Kansrijke paarden

Het vaccin van de Amerikaanse farmaceut is gisteren als tweede vaccin toegelaten tot de Europese markt en is erg effectief tegen het coronavirus. Er zijn twee doses nodig voor een goede werking.

Volgens het ministerie worden er dit jaar al 60 miljoen doses van zes verschillende vaccins aangekocht, daarmee wordt er op "meerdere kansrijke paarden gewed".

Het lijkt een gok, want voor vier van de zes vaccins is nu nog geen goedkeuring. Ook is het nog onzeker van de meeste leveringen of ze daadwerkelijk gaan plaatsvinden. Bovendien is nog onduidelijk hoelang de vaccins bescherming bieden en of er dus op een later moment nog een keer gevaccineerd moet worden.

Ministerie overweegt extra aankoop

Inmiddels blijkt er toch weer interesse in extra vaccins van Moderna. Volgens het ministerie wordt er nu in EU-verband gesproken over een nieuwe overeenkomst met Moderna. "Mocht die er komen, dan overweegt Nederland serieus om daaraan mee te doen; waarbij dit uiteraard ook wordt afgewogen tegen andere opties", zegt een woordvoerder.

Dit zijn alle vaccins die Nederland hoopt te ontvangen:

Nederland ontvangt dit jaar als alles goed gaat in totaal 6,2 miljoen doses van Moderna via het Europese inkoopprogramma. De eerste kleine lading wordt waarschijnlijk volgende week geleverd. In het eerste kwartaal komen uiteindelijk 400.000 doses naar Nederland. Daarmee worden waarschijnlijk kwetsbare ouderen en huisartsen ingeënt.

De EU krijgt van het Moderna-vaccin 10 miljoen doses geleverd in het eerste kwartaal, 35 miljoen in het tweede en in het derde kwartaal en 80 miljoen in het vierde kwartaal. In totaal dus 160 miljoen. Nederland krijgt daarvan een aandeel gebaseerd op de bevolkingsomvang.

Duitsland heeft overigens niet alleen 20 miljoen Moderna-leveringen overgekocht van andere EU-landen. Volgens verschillende Duitse media loopt er los van de EU-afspraken nog een onderhandeling voor nog eens ongeveer 20 miljoen extra Moderna-vaccins voor Duitsland.

Moderna is gevraagd om een reactie, maar wilde niet reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl