NOS Nieuws

Eerste Moderna-vaccins komen al volgende week

De eerste Moderna-vaccins worden waarschijnlijk volgende week geleverd, heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Het gaat in eerste instantie om 13.000 doses, goed voor zo'n 6500 vaccinaties.

Het vaccin van de Amerikaanse farmaceut werd vandaag goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Minister De Jonge maakt begin volgende week bekend wanneer de vaccins worden ingezet. De eerste leveringen van Moderna-vaccins zijn bestemd voor ouderen, bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen. De Gezondheidsraad gaat nog adviseren voor welke groepen het vaccin het meest geschikt is.

Huisartsen gaan veel van de prikken zetten bij de kwetsbare bewoners. Met het ministerie is afgesproken dat huisartsen ook direct zichzelf vaccineren met de eerste leveringen van het Moderna-vaccin.

Alle verpleeghuisbewoners

Het Moderna-vaccin wordt in delen aan Nederland geleverd. Volgens voorlopige cijfers worden eind januari 19.000 doses geleverd. In februari volgen 190.000 doses en in maart nog eens 178.000 doses.

In totaal komen in het eerste kwartaal dus 400.000 doses beschikbaar voor Nederland. Daarmee kunnen 200.000 mensen worden ingeënt. Dat is ongeveer evenveel als het aantal mensen in de verpleeghuizen en instellingen.

Dit zijn de verwachte leveringen vaccins per kwartaal:

Nederland krijgt het Moderna-vaccin via het Europese inkoopprogramma. De Europese Commissie heeft voor dit jaar 160 miljoen doses besteld. Daarmee kunnen 80 miljoen vaccinaties worden gedaan. Nederland ontvangt via een verdeelsleutel op basis van de bevolkingsomvang 6,2 miljoen doses om 3.1 miljoen mensen te vaccineren.

In het eerste kwartaal kunnen in Nederland 200.000 mensen worden gevaccineerd met het Amerikaanse vaccin van Moderna. In zowel het tweede als in het derde kwartaal worden voldoende doses geleverd om 680.000 mensen te vaccineren. In het laatste kwartaal volgen nog eens voldoende doses om 1,5 miljoen mensen in te enten.

Dit is de huidige vaccinatiestrategie van het kabinet:

Wie worden er als eersten gevaccineerd?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl