Groen licht voor Moderna: tweede vaccin goedgekeurd voor EU
Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Als de Europese Commissie het advies vanmiddag overneemt, kunnen de EU-lidstaten het middel inzetten. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) biedt het bij 94,1 procent van de mensen van 18 jaar en ouder bescherming.
Het vaccin voorkomt volgens het CBG ook ernstigere vormen van covid-19. Ook aan risicogroepen, zoals mensen met chronische long-, hart- of leverziekten en obesitas, biedt het vaccin bescherming (90,9 procent).
Het is het tweede vaccin dat in de EU is goedgekeurd. Het eerste goedgekeurde vaccin tegen het coronavirus, dat van Pfizer/BioNTech, kreeg op 21 december groen licht van het EMA en werd vandaag voor het eerst gebruikt in Nederland.
"Met dit tweede coronavaccin hebben we nog een extra middel in handen om uit deze pandemie te komen", zegt voorzitter Ton de Boer van het CBG. "Maar ons werk zit er nog niet op. Ook na markttoelating houden we, net zoals bij alle medicijnen, de veiligheid en de werkzaamheid van dit vaccin goed in de gaten."
De beoordeling van het Moderna-vaccin werd maandag al verwacht, maar werd toen uitgesteld. Dat kwam doordat meerdere lidstaten met vragen waren gekomen die in een overleg van het EMA niet waren beantwoord, vertelde voorzitter De Boer van het CBG toen.
Van de 160 miljoen doses die door de Europese Unie zijn besteld van het Moderna-vaccin, moeten er dit jaar 6,2 miljoen naar Nederland gaan. Per persoon zijn er twee prikken nodig, waar 28 dagen tussen zitten. In totaal kunnen er dus ruim 3 miljoen Nederlanders mee worden ingeënt. Veertien dagen na het halen van de tweede prik zijn mensen maximaal beschermd.
Het is de bedoeling dit vaccin in Nederland te gebruiken voor onder anderen bewoners van verpleeghuizen en thuiswonende 75-plussers. Ook voor huisartsen wordt het Moderna-vaccin gebruikt. Het middel is nog niet goedgekeurd voor kinderen en zwangere vrouwen.
Minister De Jonge schreef maandag aan de Tweede Kamer dat hij eind deze maand de eerste leveringen verwacht. Kort daarna zou de eerste prik gezet kunnen worden.
Dit is het overzicht van wie wanneer aan de beurt is:
Net als het vaccin van Pfizer/BioNTech, werkt dit middel via de zogenoemde mRNA-technologie, waarbij een stukje genetisch materiaal van het virus wordt nagebootst. Het vaccin van Moderna heeft als voordeel dat het niet bij -70 graden bewaard hoeft te worden, maar bij -20. In de VS en Canada werd het Moderna-vaccin vorig jaar al goedgekeurd.
Hoe de vaccins precies werken, wordt hier kort uitgelegd: