Captain Tom liep rondjes om zijn huis om geld in te zamelen
NOS NieuwsAangepast

Britse coronaheld 'Captain Tom' overleden

De 100-jarige Britse oorlogsveteraan Tom Moore is overleden. Dat meldt zijn familie op Twitter. Zondag maakte de dochter van Moore bekend dat haar vader met een coronabesmetting was opgenomen in het ziekenhuis.

'Captain Tom' werd vorig jaar wereldberoemd doordat hij rondjes liep door zijn tuin om geld op te halen voor de Britse gezondheidszorg. Hij haalde miljoenen euro's op met zijn actie en werd in juli vorig jaar geridderd door koningin Elizabeth.

Moore was niet gevaccineerd, omdat hij de afgelopen weken werd behandeld voor een longontsteking. Vanwege de medicatie die hij kreeg, kon hij niet ingeënt worden. Vorige week testte hij positief op het coronavirus.

"We zijn zeer dankbaar dat we bij Captain Tom mochten zijn in de laatste uren van zijn leven", schrijven Moores dochters Hannah en Lucy in een persverklaring.

"Het laatste levensjaar van onze vader was niets minder dan opmerkelijk. Hij voelde zich herboren en maakte dingen mee waar hij alleen maar van kon dromen. Hoewel hij maar zo kort in vele harten heeft gezeten, was hij een ongelofelijke vader en opa. We zullen met heel veel liefde aan hem terugdenken."

Afgelopen april werd Moore 100 en kreeg hij de titel 'erekolonel'.

Kapitein Tom Moore op zijn honderdste verjaardag in het zonnetje gezet

De Britse premier Johnson omschrijft Moore als een held, "in de ware zin van het woord". Johnson: "In de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog vocht hij voor onze vrijheid en in de donkerste naoorlogse crisis in dit land bracht hij ons allen bijeen, vrolijkte hij ons op en verpersoonlijkte hij de triomf van de menselijke geestdrift."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl