NOS NieuwsAangepast

Gezondheidsraad: tweede prik Pfizer-vaccin kan 6 weken wachten

De tweede dosis van het vaccin van BioNTech-Pfizer kan zes weken na de eerste prik worden gegeven. Dat stelt de Gezondheidsraad in een nieuw advies aan het kabinet. De raad blijft daarmee bij zijn eerdere aanbeveling.

In een eerdere bijsluiter van het vaccin stond dat er 'ten minste 21 dagen' tussen de twee injecties moest zitten. Dat werd door de Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) later bijgesteld naar precies 'drie weken'. Volgens de EMA ging het om een 'verduidelijking' van het bijsluiter. Ook de fabrikant adviseerde overigens een periode van drie weken.

Het kabinet wil de periode tussen de twee prikken verlengen, zodat meer mensen een eerste prik kunnen krijgen met het beschikbare vaccin. De raad boog zich daarom nogmaals over de zogenoemde intervalperiode.

"Toediening van de tweede dosis kan conform het eerdere advies uitgesteld worden tot maximaal 6 weken na de eerste dosis", schrijft de Gezondheidsraad. Volgens de raad is de bijsluiter niet aangepast op basis van nieuwe onderzoeksgegevens, maar gaat het alleen om een aanpassing van de productinformatie.

De Gezondheidsraad adviseert de doses die al geleverd zijn meteen in te zetten voor groepen die nog niet gevaccineerd zijn. Als er later meer doses beschikbaar zijn, moeten mensen de tweede dosis bij voorkeur wel drie weken na de eerste prik krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl