In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Tientallen Brabantse basisscholen blijven dicht ondanks versoepelingen onderwijs

Een groot deel van de basisscholen in de regio Bergen op Zoom blijft komende week dicht, meldt Omroep Brabant. De 31 basisscholen van de Lowys Porquinstichting (LPS) willen nog niet open omdat niet duidelijk is of en hoeveel medewerkers en leerlingen gevaar lopen, schrijft de stichting in een brief aan de ouders.

De stichting vindt dat de scholen niet veilig en verantwoord open kunnen, omdat er nog veel onduidelijk is over de Britse, Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse coronavariant.

"Hoe besmettelijk zijn deze varianten? Hoe besmettelijk zijn de kinderen hierdoor? We krijgen niet duidelijk of en hoeveel gevaar onze medewerkers en leerlingen lopen", staat in de brief.

Een aantal ouders is het niet eens met de langere schoolsluiting en heeft zich per brief beklaagd bij het bestuur. "Ze gaan voorbij aan de mentale gezondheid van de kinderen", zegt Natasja Goossens, die een dochter op basisschool De Poorte in Woensdrecht heeft zitten.

"Mijn dochter was hartstikke blij dat de baas van het land zei dat ze weer naar school mag. En nu neemt LPS een andere beslissing." Volgens Goossens zitten verschillende kinderen huilend thuis.

Sneltesten

Maar de scholenkoepel is bang voor een derde golf en er is een probleem met de sneltesten. "Deze zijn nog niet beschikbaar. Ook is nog niet duidelijk wanneer dan wel. Bovendien geven veel ouders nu al aan dat ze niet willen dat hun kind getest gaat worden."

Leerlingen die klachten hebben moeten naar huis gestuurd worden, maar het is het schoolbestuur niet duidelijk waar de grens dan ligt. Ook vindt de stichting dat er geen goed onderwijs gegeven kan worden als de leerlingen in de onderbouw in groepjes van vijf moeten gaan werken.

Daarbij komt dat de basisscholen in Brabant opengaan een week voordat de voorjaarsvakantie begint. Volgende week moet duidelijk worden wanneer de basisscholen in de regio Bergen op Zoom dan wel weer open gaan.

Ook basisscholen elders in het land twijfelen of ze maandag wel weer open kunnen. Zo hebben schoolbesturen in de provincie Groningen zorgen over de uitvoerbaarheid van de richtlijnen.

Scholenkoepel Marenland, met basisscholen in Appingedam, Bedum, Delfzijl en Ten Boer, ziet bijvoorbeeld nog niet voor zich hoe ze volledig open kunnen gaan. "We hebben ook leraren die niet voor de klas willen, omdat ze bijvoorbeeld tot de risicogroep behoren en vervanging is er niet", zegt Geert Bijleveld van Marenveld tegen RTV Noord.

Erik Vredeveld van VCOG, christelijke basisscholen in de stad Groningen, is er ook niet gerust op. Vooral het verdelen van klassen in kleine groepjes die afstand van elkaar moeten houden is volgens hem niet te doen. "Het klinkt allemaal mooi, maar onze schoolgebouwen zijn daar simpelweg te klein voor."

Meldpunt schoolsluiting

Schoolbestuurder Bijleveld weet nog niet of zijn scholen helemaal opengaan. "We gaan het nu eerst een nacht laten bezinken. Morgenochtend hebben we overleg met alle directeuren."

Scholen die niet opengaan, moeten dat melden bij het meldpunt schoolsluiting van de Onderwijsinspectie. Dat is nu dicht, maar gaat 8 februari weer open.

"Als wij dit soort signalen krijgen, gaan we in gesprek met de schoolbesturen. We willen weten wat de reden is. Uitgangspunt is zoveel mogelijk kinderen op een verantwoorde wijze naar school te krijgen", aldus een zegsman van de inspectie tegen persbureau ANP.

Advertentie via Ster.nl