NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Zwitsers keuren AstraZeneca-vaccin nog niet goed • Nog twee verdachten opgepakt voor datadiefstal GGD

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het coronablog voor vandaag af. Donderdagochtend beginnen we weer een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws.

 • Snelteststraat op middelbare school voor coronatest na besmette klasgenoot

  Het Veluws College Cortenbosch in Apeldoorn heeft een teststraat ingericht. Als een leerling besmet blijkt met corona, dan kunnen medeleerlingen door de sneltest binnen een kwartier weten of zij ook besmet zijn.

  Dat is te zien in deze video van Nieuwsuur:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Klasgenoot besmet? Door de snelteststraat op school
 • Gezondheidsraad: tweede prik Pfizer-vaccin kan 6 weken wachten

  De tweede dosis van het vaccin van BioNTech-Pfizer kan zes weken na de eerste prik worden gegeven. Dat heeft de Gezondheidsraad gezegd in een nieuw advies aan het kabinet. De raad blijft daarmee bij zijn eerste aanbeveling. De fabrikant en ook het Europees Geneesmiddelenbureau adviseerden eerder een tussentijd van drie weken.

  Het kabinet wil de periode tussen de twee prikken verlengen, zodat meer mensen een eerste prik kunnen krijgen met het beschikbare vaccin. De raad boog zich daarom nogmaals over de zogenoemde intervalperiode.

 • 300 miljoen doses vaccin tussen maart en juli naar armere landen

  Het door de Verenigde Naties ondersteunde vaccinprogramma Covax heeft bekendgemaakt dat het tussen maart en eind juni 300 miljoen doses coronavaccin stuurt naar landen die tot dusver buiten de boot vallen. Het gaat hoofdzakelijk om vaccins van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca en diens Indiase partner het Serum Instituut. De eerste 100 miljoen doses zullen in maart worden verspreid. Een klein deel bestaat uit BioNTech/Pfizer-vaccins, die minder ontwikkelde landen voor grote logistieke problemen stellen aangezien het vaccin bij zeer lage temperaturen moet worden bewaard.

  Covax moest de strijd aangaan met rijke landen, die al in een vroeg stadium grote hoeveelheden vaccin voor de eigen bevolking zeker stelden. Slechts een klein deel van de 2 miljard doses die zijn gereserveerd voor het Covax-programma is vastgelegd in waterdichte afspraken. Van de 8 miljard dollar die Covax denkt nodig te hebben voor de inkoop en distributie van de vaccins, is 6 miljard toegezegd door onder andere de Verenigde Staten, de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

  Betoging voor de eerlijke verdeling van vaccins in Pakistan EPA
 • Zwitserland weigert AstraZeneca-vaccin goed te keuren

  Het Zwitserse geneesmiddelenbureau is niet van zins het AstraZeneca-vaccin goed te keuren voordat de Brits-Zweedse farmaceut met aanvullende onderzoeksgegevens op de proppen komt. Het vaccin werd vorige week goedgekeurd voor de EU-markt, maar Zwitserland - dat geen lidstaat is van de unie - heeft een eigen goedkeuringsprocedure. De Zwitsers vallen vooral over het ontbreken van data over de effectiviteit van het vaccin bij oudere mensen. Daarom wachten ze de uitkomsten af van aanvullend onderzoek onder tienduizenden mensen in Noord- en Zuid-Amerika.

  Bern plaatste eerder een bestelling voor 5,3 miljoen doses van het vaccin bij AstraZeneca. Het land maakte vandaag bekend eveneens miljoenen doses vaccin te hebben besteld bij Curevac, Novavax en Moderna.

 • Kroegbaas Den Bosch legt zich niet neer bij lockdown

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Tóch een bomvolle kroeg: in Den Bosch vieren ze carnaval met...poppen

  De baas van café De Basiliek in Den Bosch kan niet thuis zitten en duimen draaien. Hij haalde alles uit de kast om zijn zaak te herscheppen in een carnavalskroeg.

 • Zeker 30 Brabantse basisscholen blijven dicht

  In de regio Bergen op Zoom blijven 31 basisscholen van de confessionele Lowys Porquinstichting dicht op 8 februari. De stichting laat de ouders weten dat de scholen nog niet veilig en verantwoord open kunnen, omdat er nog veel onduidelijk is over de besmettelijke coronavarianten. Verder is er volgens de school een probleem met sneltesten en zouden ouders al hebben aangegeven dat ze niet willen dat hun kind getest wordt.

  Maandag aanstaande mogen de basisscholen weer open, maakte het kabinet zondag bekend. Met flankerende maatregelen is de openstelling voldoende veilig, zegt premier Rutte.

 • Gebruiker CoronaMelder kan direct naar teststraat na waarschuwing

  Mensen die op hun telefoon een waarschuwing krijgen van de CoronaMelder vanwege een contact met een besmet persoon, kunnen zich voortaan direct laten testen. Tot dusver was de richtlijn om daarmee vijf dagen te wachten. Wel moet degene die direct een test laat afnemen, dat nogmaals doen, vijf dagen na het risicovolle contact. Dat heeft ermee te maken dat een test soms pas dagen later kan meten of het virus is overgedragen. Al die dagen moet men uit voorzorg thuisblijven. Het ministerie van VWS hoopt met de aangepaste richtlijn eerder besmettingen te ontdekken.

  Ook kan de CoronaMelder-app nu op pauze worden gezet. Dat is bedoeld voor situaties waarin de telefoon wordt achtergelaten in de buurt van andere telefoons, zoals in schoolkluisjes, terwijl de bezitter ergens anders is.

  Sinds de invoering van de app in oktober zijn 100.000 tests uitgevoerd na een waarschuwing van de CoronaMelder. Inmiddels is de app 4,5 miljoen keer gedownload.

 • Britse besmettingscijfers dalen snel

 • Inmiddels vier man vast voor te koop aanbieden GGD-data

  De politie heeft tot dusver vier mensen aangehouden in het onderzoek naar de verkoop van privégegevens uit GGD-systemen. Op 23 januari werden de eerste twee verdachten aangehouden, een man uit Heiloo en iemand uit Alblasserdam. Beiden werkten voor het callcenter van de GGD waarmee afspraken worden gemaakt voor coronatesten en voor bron- en contactonderzoek.

  Gisteren en vandaag zijn nog twee mannen aangehouden in deze zaak, een 25-jarige man uit Amstelveen en een man van 22 uit Heiloo. Alle vier worden verdacht van het online te koop aanbieden van persoonsgegevens, zoals naam, adres en geboortedatum. De politie kan niet uitsluiten dat er inderdaad gegevens zijn verkocht. Dat wordt nog verder onderzocht. Ook is nog onduidelijk hoeveel data te koop zijn aangeboden.

  Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, laat de politie weten.

 • "Serieus overwegen om kinderen vanaf 12 jaar te vaccineren

  Viroloog Marion Koopmans wil dat het effect van het vaccineren van kinderen vanaf 12 jaar wordt onderzocht. Nu komen mensen vanaf 18 jaar in aanmerking voor een inenting tegen corona. Kinderen hebben over het algemeen weinig last van het virus, en worden dus buiten beschouwing gelaten.

  Maar met het oog op de besmettelijke coronavarianten die terrein winnen moet een groter percentage van de bevolking dan tot dusver werd aangenomen, gevaccineerd worden om het virus een halt toe te roepen, aldus Koopmans. Tot de Britse en andere varianten de kop opstaken, werd ervan uitgegaan dat met het prikken van 60 tot 70 procent van de bevolking er voldoende groepsimmuniteit zou worden bereikt. Nu stijgt dat vereiste percentage mogelijk naar 80 of 90 procent, zegt Koopmans in de NPO Radio1-podcast Virusfeiten die je hier kunt beluisteren.

  Ze wijst erop dat er onder middelbare schoolkinderen relatief veel positieve gevallen zijn vastgesteld. Vooral als blijkt dat vaccins een dempend effect hebben op de verspreiding, én het vaccineren van jongeren daaraan bijdraagt, moet dat volgens de viroloog serieus worden overwogen.

 • 13 ME'ers besmet geraakt bij avondklokrellen Oost-Brabant

  Dertien leden van de mobiele eenheid die vorige week in actie kwamen tijdens de avondklokrellen in Oost-Brabant, hebben het coronavirus opgelopen, zegt de politie. Omroep Brabant meldt dat 43 agenten in quarantaine moesten, twintig van hen zijn inmiddels negatief getest. De ME'ers konden bij het herstellen van de orde op straat in veel gevallen geen anderhalve meter afstand houden, zegt de politiewoordvoerder, waardoor de kans op besmetting groter werd. De politie wil dat de agenten die al snel in de frontlinie belanden, voorrang krijgen bij het vaccineren.

 • KNVB komt met routekaart voor herstart amateurcompetitie

  De KNVB heeft vanmiddag een routekaart voor het amateurvoetbal naar buiten gebracht. De bond ziet nog mogelijkheden om de hoogste klassen van het amateurvoetbal dit seizoen op zo'n manier te hervatten dat promotie en degradatie nog mogelijk zijn. Dat kan alleen als de competities uiterlijk 10 en 11 april hervat kunnen worden. In dat geval kan de eerste seizoenshelft verder worden afgewerkt.

  De voorbereiding van de teams uit de tweede divisie, derde divisie, hoofdklasse en klassen 1 tot en met 5 (A-categorie) zou dan wel moeten beginnen op 10 maart, zodat er vijf weken zonder beperking getraind kan worden.

  Voor de B-categorie (elftallen onder de standaardteams) besloot de bond dinsdag al dat de competitie niet wordt hervat en dat daar wedstrijden in de Regio Cup voor in de plaats komen als er weer in competitieverband mag worden gespeeld.

 • Ouwehands vraagt donaties voor dierenvoer en onderhoud

  Ouwehands Dierenpark in Rhenen roept het publiek op geld te doneren om de zorg voor de dieren op peil te houden. Het geld is met name bedoeld voor "gevarieerd voedsel" en het onderhoud van de dierenverblijven. De dierentuin zegt hard getroffen te worden door de reeks sluitingen door de lockdowns waarmee ze te maken hebben gekregen.

  Alle dierentuinen hebben het zwaar door de coronacrisis en snijden in hun personeel. Artis liet vorige week ook weten afstand te doen van zijn drie leeuwen. In de loop van februari kunnen de dierentuinen extra steun verwachten, heeft het ministerie van Landbouw beloofd.

 • Winkelketens blij met afhalen, "welkome eerste stap"

  Grote winkelketens zijn opgelucht dat ze volgende week woensdag weer open mogen om vooraf bestelde producten aan klanten af te geven. "We zijn hier duidelijk mee geholpen. Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar dat is dan ieder geval toch een druppel", laat kledingketen Wibra weten. Action is van plan een meerderheid van de 395 filialen open te stelen voor het afhalen van producten. HEMA spreekt van een welkome eerste stap, "zowel voor onze mensen die in de winkels werken als voor onze klanten".

  Winkels hebben nu een week de tijd om een click & collect-systeem op te tuigen. Het afhalen moet aan de deur van de winkel gebeuren. Klanten mogen dus niet de winkel in.

  Zo werkt de click & collect-aanpak:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zo werkt click & collect