NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Dodental Italië boven de 25.000 • Voor het eerst geen nieuwe doden in Griekenland

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Het liveblog is gesloten. Het coronanieuws van donderdag 23 april is te zien in het nieuwe liveblog.

 • Kamerdebat afgelopen, geen boete voor thuishouden kind

  De Tweede Kamer is klaar met het debat over de belangrijkste coronamaatregelen, die tot 20 mei niet worden versoepeld.

  Ouders die hun kinderen na de meivakantie nog niet naar school willen laten gaan, krijgen voorlopig geen boete, zo bepaalde de Tweede Kamer aan het eind van het debat bij de stemmingen.

 • Zwaargewonde motorrijder Parijs: 'Ga naar huis en kalmeer'

  In Parijs heeft de motorrijder die afgelopen weekend zwaargewond raakte bij een botsing met een politieauto een videoboodschap gepubliceerd. De politie wilde hem aanhouden omdat hij de strenge regels van de lockdown had overtreden. Na het incident laaiden hevige rellen op in de noordelijke buitenwijken van Parijs.

  In de videoboodschap roept de motorrijder iedereen op om te kalmeren en naar huis te gaan.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Motorrijder Parijs
 • Bij social distancing 'is goedkoop vliegen voorbij'

  De invoering van social distancing in vliegtuigen betekent het einde van goedkoop vliegen voor consumenten. Dat zegt de directeur van de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA.

  Bij social distancing kan ruim een derde van alle zitplaatsen niet worden gebruikt, zegt CEO Alexandre de Juniac tegen journalisten.

  "Dat betekent twee dingen: of je vliegt voor dezelfde prijs als eerst en je verliest als maatschappij enorm veel geld", redeneert De Juniac. "Of je verhoogt de ticketprijs voor hetzelfde product minstens met 50 procent en dan kan je vliegen voor een minimale winst."

 • Scepsis over Malagassisch kruidendrankje 'tegen corona'

  De overheid van Madagascar deelt gratis een kruidendrankje uit aan de bevolking waarvan wordt geclaimd dat het helpt tegen het coronavirus. Maar wetenschappelijk bewijs ontbreekt, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

  President Andry Rajoelina van het Oost-Afrikaanse eiland presenteerde het drankje 'Covid Organics' afgelopen zondag op de nationale televisie. Het drankje op basis van de alsemplant is getest op twintig mensen en volgens het nationale onderzoeksinstituut IMRA zouden er twee mensen zijn genezen van het coronavirus.

  Vandaag kregen honderdduizenden schoolkinderen het drankje uitgereikt. "Een gevaarlijke zet", zegt Madagascar-kenner en professor Brian Klaas tegen de BBC. "Mensen krijgen het binnen, die het niet zouden moeten drinken en het geeft een onterecht gevoel van veiligheid."

  Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat er geen bewijs is voor de werkzaamheid van het drankje en "raadt zelfmedicatie met wat voor medicijnen dan ook af."

  President Rajoelina prijst het drankje aan door een slok te nemen:

 • De Jonge: mantelzorgers 'eerstvolgende groep' voor coronatest

  Na het ziekenhuispersoneel en de leraren worden mantelzorgers mogelijk de volgende groep die in aanmerking komt voor een coronatest. Nederland kiest ervoor om vooral kwetsbare groepen te testen en niet alle Nederlanders. Het kabinet wil voorkomen dat er een tekort aan testcapaciteit ontstaat.

  Het kabinet is daarom voorzichtig om ook andere groepen op het coronavirus te laten testen. "Het is altijd spannend of er ook op de lange duur genoeg benodigdheden voor de tests zullen zijn", zei minister De Jonge van Volksgezondheid. De mantelzorgers zijn de "eerstvolgende groep" waar De Jonge aan denkt.

  Verder moet er meer personeel bij de GGD's worden aangetrokken voor het brononderzoek, dat is het informeren en traceren van mensen die met een coronapatiënt in contact bij geweest. De Jonge hoopt op een app, maar het is niet zeker of dat ook gaat lukken. In de Tweede Kamer wordt daarom aangedrongen op het inzetten van mankracht, bijvoorbeeld vrijwilligers. "Je zult heel veel mensen nodig hebben", beaamde de minister.

 • Kabinet overweegt invoering nieuwe donorwet uit te stellen

  Het kabinet overweegt de invoering van de nieuwe donorwet uit te stellen vanwege de coronacrisis. Er wordt bekeken of de invoeringsdatum van 1 juli wel haalbaar is of verschoven moet worden, zei Hugo de Jonge in antwoord op vragen van 50Plus leider Krol.

 • VS zoekt alternatieven voor de WHO

  Nu de Verenigde Staten hun betalingen aan de Wereldgezondheidsorganisatie tijdelijk hebben stopgezet, wordt er gezocht naar andere partners of organisaties om te steunen. Zo moet worden voorkomen dat belangrijke activiteiten, zoals het ontwikkelen van vaccins of het bestrijden van ziektes, worden verhinderd.

  Dat heeft het Amerikaanse regeringsorgaan USAID bekendgemaakt, Verder gaat de VS onderzoeken of de WHO "wel wordt gerund op de manier waarop dat zou moeten". WHO-baas Tedros Ghebreyesus herhaalde vandaag dat hij hoopt dat de VS zijn besluit nog terugdraait.

  Een week geleden schortte president Trump de financiële steun aan de Wereldgezondheidsorganisatie op. Hij verwijt de organisatie foute informatie te hebben verspreid over het coronavirus, de crisis te hebben onderschat en China onvoldoende kritisch te hebben benaderd.

 • Wat bedoelt het Landelijk Overleg Acute Zorg met 'mogelijk eerder' versoepelen?

  Misschien is een versoepeling van coronamaatregelen eerder mogelijk, suggereerde Ernst Kuipers van het Landelijk Overleg Acute Zorg vanmiddag.

  Kuipers denkt dat we niet hoeven te wachten tot 20 mei "voordat de nieuwe plannen klaar zijn en we misschien al een start hebben gemaakt met een volgende versoepelingsstap."

  Als er breder wordt gekeken dan alleen naar de zorg kan er misschien wel wat meer voor 20 mei, hoort verslaggever Kysia Hekster in de uitspraken van Kuipers:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Kuipers kijkt vanuit een breder perspectief dan alleen de zorg'
 • Naar schatting 150 doden in gehandicaptenzorg

  In instellingen in de gehandicaptenzorg zijn 810 mensen met een beperking besmet geraakt met het coronavirus en 150 mensen zijn overleden. Dat blijkt uit een Kamerbrief van minister De Jonge. De cijfers zijn een schatting, er is te weinig getest om het zeker te weten.

  De maatregelen wegen zwaar op de bewoners en het personeel van instellingen, vertelt Boris van der Ham van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Zeker nu het nog langer duurt voordat ouders weer op bezoek mogen komen. "Het doet pijn, maar het moet. Al is het ontzettend verdrietig voor cliënten, familie en medewerkers."

 • Corona op de Caribische eilanden

  • Op Aruba is vandaag de 100ste coronabesmetting gemeld. Van deze groep zijn twee mensen overleden en 68 patiënten hersteld. Drie personen worden behandeld op de intensive care.
  • Sint Maarten meldt dat er in totaal 68 patiënten positief zijn getest op het virus. Vijf van hen liggen op de IC en tien patiënten zijn overleden.
  • Curaçao telt veertien bevestigde coronapatiënten, waarvan een op de intensive care. Het dodental door de uitbraak staat voor zover bekend op een.

  Het ministerie van Volksgezondheid heeft de afgelopen weken hard gewerkt om de IC-capaciteit in het Caribisch deel van het Koninkrijk te vergroten. Inmiddels zijn de ziekenhuizen daar versterkt met 42 extra IC-beademingsplekken, bedoeld voor de inwoners van alle zes de eilanden.

  Vandaag komt het benodigde extra personeel op Aruba en Curaçao aan. Dit wordt ingehuurd via een internationaal medisch uitzendbureau.

 • Voor duizenden eindigt de middelbareschooltijd in mineur

  Voor duizenden scholieren die eindexamen zouden doen, valt de laatste periode op de middelbare school in het water. Geen eindexamen, geen laatste schooldag en geen gala.

  Hoe kunnen zij hun middelbareschooltijd met een goed gevoel afsluiten? NOS Stories volgt een groep eindexamenscholieren om te zien met welke problemen zij zitten.

 • Rutte: 'Ik ben al angstig over wat we nu gaan doen'

  Premier Rutte ziet geen enkele mogelijkheid om de coronamaatregelen voor de horeca op korte termijn iets te verruimen. Verschillende partijen hopen dat restaurants en cafés gedeeltelijk open kunnen, met bijvoorbeeld slechts een paar tafeltjes op het terras.

  "Als er iemand is die grootverbruiker is van de horeca dan ben ik het wel - alleen koffie natuurlijk", zei Rutte tijdens het debat. "Maar ik wil geen verwachtingen wekken: het is echt onwaarschijnlijk, het is onverantwoord." Het kabinet gaat wel praten met de horecasector over hun problemen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: geen verruimingen horeca, ben al angstig voor wat we nu doen

  De zorg kan een nieuwe piek in ziektegevallen niet aan volgens de premier. Er moeten ook bedden op de intensive care vrij zijn voor anderen, bijvoorbeeld kankerpatiënten die wachten op een operatie.

  Rutte zei dat hij worstelt met alle afwegingen, maar niet met het idee om de huidige maatregelen te versoepelen. "Ik ben al angstig over wat we nu gaan doen."

  'Datum van 20 mei niet heilig'

  Er is wel een kleine kans dat contactberoepen, zoals kapsalons en nagelstudio's, eerder dan 20 mei open kunnen. Er komt binnenkort een advies over, waarbij ook gekeken wordt naar het nut van het dragen van mondkapjes.

  De datum van 20 mei is voor Rutte overigens niet heilig, zo zegt hij. "Als versoepeling eerder kan, graag." Een probleem is vooral dat er bij versoepeling meer mensen op straat komen en met het openbaar vervoer reizen. "Dan loop je meteen het risico dat mensen in kleine steegjes tegen elkaar aan gaan botsen."

 • Monteurs NS werken aan medische apparatuur

  Ook de technische monteurs van de NS werken mee aan OperationAIR, het initiatief van Delftse studenten om snel noodbeademingsapparatuur te produceren.

  Omdat de onderdelen van een beademingsapparaat wereldwijd erg gewild zijn, worden alle componenten in Nederland gemaakt. De spoorwegen leveren de voeding van het apparaat, tachtig stuks.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  NS maakt onderdelen voor noodbeademingsapparatuur: 'Technisch vrij makkelijk'
 • Voor het eerst geen doden in Griekenland

  Voor het eerst in de corona-epidemie meldt het Griekse ministerie van Volksgezondheid vandaag dat er voor zover bekend geen sterfgeval was als gevolg van het virus. Het geregistreerde dodental staat op 121. Op 12 maart overleed de eerste coronapatiënt in Griekenland.

  Er werden vandaag zeven nieuwe coronabesmettingen gemeld, in totaal zijn het er nu 2408. In Griekenland liggen 55 patiënten op de intensive care, er zijn geen cijfers over het aantal ziekenhuisopnames.

  Er wordt in Griekenland gewerkt aan een versoepeling van de coronaregels; meer daarover wordt waarschijnlijk aan het eind van de week bekendgemaakt. In Griekenland geldt sinds 23 maart een lockdown met strenge regels voor bewegingsvrijheid, die gelden tot 27 april.