liveblog
NOS NieuwsAangepast

Hele zomer geen festivals of concerten, basisscholen vanaf 11 mei weer open

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Het liveblog gaat hier verder.

De zucht van Rutte

Ergens midden in de persconferentie over het wel of niet versoepelen van de coronamaatregelen slaakt premier Rutte een diepe zucht. "Deze crisis is een van de grootste, meest ingrijpende en meest bedreigende periodes die ieder van ons ooit zal meemaken", zei hij.

Hij spreekt over "duivelse dilemma's en dat hij de afgelopen tijd "ongelooflijk heeft geworsteld".

Lees hier meer:

Marathon Berlijn afgelast

De marathon van Berlijn gaat dit jaar niet door. Het evenement stond voor 27 september op de agenda. In Berlijn zijn tot 24 oktober alle evenementen met meer dan 5.000 mensen verboden. Vorig jaar telde de marathon alleen al 47.000 deelnemers.

De wedstrijd wordt ook niet op een andere datum ingehaald, zoals Rotterdam, dat zijn jaarlijkse marathon van 5 april naar 25 oktober heeft verplaatst.

Hockeybond KNHB wil basisscholen ondersteunen

Hockeybond KNHB wil clubhuizen en accommodaties beschikbaar stellen voor basisscholen die door de verplichte spreiding van leerlingen met ruimtegebrek kampen.

KNHB-directeur Erik Gerritsen: "Basisscholen moeten kinderen over bredere ruimten verspreiden. Dat is heel moeilijk te organiseren. Onze clubhuizen en sportaccommodaties staan overdag open. Die zouden we heel graag ter beschikking stellen om daar onderwijs te laten plaatsvinden."

Lees hier meer:

Nijmeegse Vierdaagse geeft 60 van de 100 euro inschrijfgeld terug

De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse schrijft in een reactie op het afgelasten van het evenement dat niet al het inschrijfgeld terug wordt gegeven aan de deelnemers. "We hebben al veel kosten gemaakt, omdat we het hele jaar bezig zijn met de voorbereidingen. Dankzij het meedenken van onze partners, leveranciers en sponsoren kunnen we rond de 60,- van de 100,- inschrijfgeld aan de wandelaar retourneren."

De deelnemers hoeven zelf niets te doen, het geld wordt teruggestort op hun rekening.

De coronamaatregelen op een rij

De meeste coronamaatregelen zijn verlengd tot 20 mei. In dit artikel lees je wat je wat de hoofdpunten zijn. Een overzicht per thema vind je ook in deze infographics, swipe voor het volgende plaatje:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
    De basisregels die voor alle Nederlanders gelden, tenminste tot 20 mei

Seniorenorganisatie: keiharde boodschap voor ouderen

Verzorgingstehuizen blijven voorlopig dicht voor bezoek van buitenaf, zo heeft premier Rutte bekendgemaakt. "Dat is een harde boodschap voor ouderen", zegt Manon Vanderkaa, directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB. "Het sociaal isolement waar verpleeghuisbewoners nu mee te maken hebben, is bijna onmenselijk te noemen. Daarom blijft KBO-PCOB erop aandringen dat er één vaste mantelzorger op bezoek mag en wel zo snel mogelijk."

Ook zou het invoeren van kleinschalige pilots, wat in een advies van het Outbreak Management Team staat, kunnen helpen. Vanderkaa: "Op deze pilots kan later landelijk beleid voor versoepeling van de bezoekersregeling gebaseerd worden. We hopen dat de pilots snel ingevoerd worden en dat zij resultaat opleveren, zodat ouderen niet langer alleen hoeven te zijn."

Afgelasten Nijmeegse Vierdaagse 'begrijpelijk maar verdrietig'

De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse noemt de afgelasting van alle evenementen tot 1 september "begrijpelijk maar verdrietig". Bestuursvoorzitter Walter Hamers zegt tegen Omroep Gelderland: "Het grootste evenement van Nederland organiseren, is in deze tijden onverantwoord. Dus we staan achter dit verbod. Neemt niet weg dat de afgelasting ontzettend verdrietig is."

Op de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten komen volgens de organisatie ieder jaar ongeveer anderhalf miljoen bezoekers af. "Ik leef mee met de organisatoren en al die ondernemers die op een mooie Vierdaagseweek hadden gehoopt en nu veel inkomsten zien verdampen", zegt burgemeester Hubert Bruls. "Dit is voor Nijmegen en de regio een forse dreun, die de nodige emoties oproept."

Brancheorganisatie Kinderopvang wil landelijke richtlijn

Brancheorganisatie Kinderopvang is heel blij met het besluit dat de kinderopvang vanaf 11 mei weer open mag. Wel ziet de organisatie een grote organisatorische uitdaging in het feit dat scholen gefaseerd opengaan. "Elke school kan een eigen regime kiezen om halftijds open te gaan. Dat is voor de kinderopvang en voor gezinnen zeker niet de beste oplossing", laat een woordvoerder weten. De brancheorganisatie vraagt daarom om een landelijke, eenduidige regeling.

"Ook zou de compensatieregeling moeten worden verlengd. Aanpassing van schooldagen en uren betekent anders dat alle contracten en uren moeten worden gewijzigd. Voor ouders, opvangorganisaties en de Belastingdienst zou dat een enorme hoeveelheid werk geven."

MKB-Nederland vraagt kabinet om tweede steunpakket

Voorzitter MKB: 'Er gaan zeker bedrijven omvallen'

Is mijn festivalkaartje ook volgend jaar geldig?

Pinkpop, North Sea Jazz, Lowlands, Down the Rabbit Hole, Best Kept Secret en Woo Hah melden dat de voor dit jaar gekochte tickets geldig blijven voor 2021. Zwarte Cross laat morgenmiddag of donderdagochtend weten wat er met tickets gebeurt.

Alle evenementen tot 1 september zijn afgelast vanwege de coronacrisis. Daarmee gaat er een streep door ruim 1200 festivals. Ook gaan er talloze geplande concerten niet door.

Volgens premier Rutte "ontkomen we er niet aan om dit offer te brengen. Ik hoop en reken erop dat mensen dat zullen begrijpen."

Voortgezet onderwijs heeft begrip voor verlengen maatregelen

Anders dan het basisonderwijs moet het voortgezet onderwijs nog wat langer geduld hebben om open te gaan, tot 1 juni. De VO-raad begrijpt en steunt het kabinet: "Het is goed om te constateren dat de vo-scholen, mits verantwoord, begin juni, en dus ruim voor de zomervakantie, weer een start kunnen maken met een (aangepast) programma op school", laat een woordvoerder weten.

In mei maakt het kabinet definitief bekend of de schoolgebouwen in het voortgezet onderwijs vanaf 1 juni weer open kunnen. De VO-raad wil op korte termijn een protocol publiceren dat kan helpen bij het organiseren van het onderwijs in een anderhalvemeter-werkelijkheid.

Leraren niet onder druk zetten

Voorzitter van de Algemene Onderwijsbond Eugenie Stolk vindt het belangrijk dat onderwijspersoneel dat onzeker is over het lesgeven niet onder druk gezet wordt. "Als je zelf gezondheidsproblemen hebt of je partner heeft die, dan moet je niet worden gedwongen om voor de klas te staan", vindt Stolk. De AOb zal goed in de gaten houden hoe alles verloopt in het basisonderwijs en wat dit betekent voor het voortgezet onderwijs. "Pas als dat goed gaat, kan er sprake zijn van een volgende stap."

Ze hoopt dat het RIVM-onderzoek dat nog niet is afgerond over infecties bij kinderen openbaar wordt gemaakt voordat de scholen openen. "De Onderwijsminister heeft steeds gezegd dat dit onderzoek er moest zijn voordat er een beslissing zou worden genomen."

Teleurstelling over verlengen maatregelen verpleeghuizen

Marthijn Laterveer, coördinator bij De Landelijke Organisatie Cliëntenraden, is teleurgesteld dat bezoek aan verpleeghuizen niet toegestaan blijft tot 20 mei. "Ik had gehoopt dat maatwerk mogelijk zou zijn", zegt hij in het radioprogramma Nieuws en Co. "Er zijn steeds meer huizen die aangeven dat ze willen kijken naar wat wel mogelijk is qua bezoek. Door bijvoorbeeld aparte ruimtes voor bezoek in te richten."

Hij vertelt dat hij schrijnende verhalen hoort van familieleden die elkaar niet kunnen zien:

Cliëntenraad verpleeghuizen: teleurstellend dat er geen maatwerk mogelijk is

'Zonder app wordt het lastig'

Na het weekend kwam er veel kritiek op de apps die onder toezicht van het ministerie van Volksgezondheid worden ontwikkeld om de verspreiding van het virus in beeld te brengen en mensen te waarschuwen als ze met een besmet persoon in aanraking zijn geweest. Rutte begrijpt de kritiek, maar zegt dat de app nog niet af is en dat dit weekend pas een eerste stap is gezet. "Deze stap was nodig en we gaan nu de volgende zetten."

Hij denkt dat het kabinet zonder een app niet tot vergaande versoepeling van de maatregelen kan overgaan. "Ik denk dat het lastig is. Ik kan het niet helemaal overzien. Mijn beeld is dat die app wel heel erg belangrijk is." Hij benadrukte dat GGD's in deze fase niet bij alle besmettingen contactonderzoek kunnen doen: "Misschien nog in Groningen, maar niet in Brabant."

Rutte: ik boek geen zomervakantie

Premier Rutte boekt geen zomervakantie, maar het kabinet geeft geen advies over hoe Nederlanders daarmee om moeten gaan. Want het kabinet heeft geen zicht op wat de toekomst brengt over enkele weken. "We varen op zicht. We kunnen niet verder vooruitkijken dan drie weken." Het risico moeten mensen nu zelf nemen. "Maar ik ga niets boeken, want dan ben ik misschien mijn geld kwijt."

Vooral jongeren waren minder aan het sporten

Algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF is blij dat kinderen tot en met 18 weer georganiseerd kunnen sporten. "We zijn al met gemeentes en bonden aan het kijken hoe we dat gaan organiseren", zei hij in het radioprogramma Nieuws en Co.

"We hebben altijd gezegd: daar waar je kan sporten zou het mooi zijn als de samenleving blijft bewegen. Maar we zagen dat met name de jonge leeftijdscategorie veel minder in beweging kwam. Dus dat dat nu weer wordt opgestart is fijn."

Dielessen denkt daarbij vooral aan bootcamps en fitnessoefeningen. "Maar wie weet is voetballen met 1,5 meter afstand ook mogelijk. Maar er mag natuurlijk absoluut geen fysiek contact zijn."

Ook jongeren die geen lid zijn van een sportvereniging worden nadrukkelijk uitgenodigd om buiten mee te sporten.

Rutte: 'Ik heb hier de afgelopen dagen ongelofelijk mee geworsteld'

Rutte: zou zielsgraag zeggen dat er veel meer kan

Tandartsen en mondhygiënisten mogen open

Premier Rutte kreeg ook de vraag of tandartsen en mondhygiënisten weer open kunnen, wat ook is geadviseerd door het OMT. Rutte verraste enigszins met zijn antwoord: "Tandartsen en mondhygiënisten mochten openblijven, die hebben zichzelf gesloten, zij konden al open."

Andere contactberoepen, zoals masseurs en kappers, mogen voorlopig nog niet worden uitgeoefend.

Catharinaschool wil klassen verdelen per dagdeel

Radioverslaggever Jeroen de Jager keek voor Nieuws en Co naar de persconferentie op de Catharinaschool in Wellerlooi in Limburg.

Daar was eerst de zorg heel groot: hoe ga je als basisschool voor de helft open? "Maar eigenlijk hebben we al best wel een antwoord", vertelt de directrice. "Ons plan is om 's ochtends de helft van de klas naar school te laten komen en 's middags de andere helft. En dan alleen rekenen, taal, spelling en begrijpend lezen geven. Het afstandsonderwijs kan dan stoppen."

Rutte: 'Wij wilden de scholen niet sluiten'

Premier Rutte kreeg ook de vraag waarom scholen wekenlang dicht zijn als het risico voor kinderen beperkt is. "Wij wilden de scholen niet sluiten", zei hij daarop. "Maar we hebben in Nederland een democratie. We doen het met 17 miljoen mensen. Dan kun je als regering wel zeggen 'we houden ze open', maar als ouders hun kinderen dan thuislaten, heb je daar ook mee te maken." Rutte voegde eraan toe dat er geen leerplichtambtenaren ingezet zullen worden om leerlingen naar school te sturen als ouders hun kinderen thuishouden.

Ook Van Dissel van het RIVM kreeg nadere vragen, onder meer over de risico's voor kinderen met obesitas. Bij volwassenen lijkt dat een extra risico. Van Dissel zei dat er in het adviesteam ook vertegenwoordigers van de kindergeneeskunde zitten. Hun advies was dat er onder kinderen "geen specifieke risicogroepen zijn die rechtvaardigen dat je er apart naar kijkt."

Van Dissel: ziektebeelden bij kinderen mild, leraren eerder testen

RIVM-directeur Jaap van Dissel benadrukte over het besluit om de scholen weer te openen dat onderzoeken in dezelfde richting wijzen. "We voelen ons gesterkt door een breed scala aan onderzoeken. Kinderen worden minder snel getroffen door het virus. Ze zullen het eerder van ouders oplopen dan dat ouders het van hun kinderen krijgen. Dat is een belangrijk gegeven bij het besluit om weer naar school te gaan."

Als kinderen toch het virus krijgen, zei Van Dissel, dan zijn de "ziektebeelden mild". "En dat betekent dat de impact op de zorg, de kinderen zelf en de gezinnen relatief gering is."

Uit het lopende bevolkingsonderzoek 'PIENTER' bleek afgelopen week dat 3,6 procent van de totale bevolking het virus heeft gehad. Dat zagen de onderzoekers aan de aanwezigheid van antistoffen. Bij de jongste kinderen, tot 12 jaar, was dat maar 1 procent. Dat bewijst volgens Van Dissel opnieuw dat kinderen minder besmet raken.

Van Dissel noemde ook de mogelijkheid om leraren te testen op het virus. De drempel daarvoor kan omlaag als er voldoende testcapaciteit is.

Van Dissel: 'weinig kinderen onder coronazieken'

Bezoek verpleeghuizen blijft niet toegestaan

Tot 20 mei blijven verpleeghuizen verboden terrein voor bezoekers in verband met het grote risico op besmetting. Premier Rutte zei op de persconferentie dat het nog te vroeg is om deze maatregel te versoepelen. "Hier zit veel pijn en verdriet. Hoe moeilijk het ook is om geen bezoek toe te laten, we weten dat het noodzakelijk is om onze kwetsbare ouderen in verpleeghuizen zo goed mogelijk te beschermen."

Rutte: 'Moeilijke afwegingen, maar voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf'

Rutte: moeilijke afwegingen, maar voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf

Rutte: 'Een van de ingrijpendste periodes die we zullen meemaken'

Premier Rutte benadrukte in zijn persconferentie dat hij de afgelopen dagen enorm geworsteld heeft. "We staan voor een duivels dilemma", zei Rutte. Hij waarschuwde dat een te snelle versoepeling ertoe kan leiden dat het virus weer piekt. "Dan komt het in een tweede golf over ons heen. Dit vraagt van ons allen blijvend zelfbeheersing. Beter voorzichtigheid nu, dan spijt achteraf."

"Deze coronacrisis is een van de grootste en meest ingrijpende periodes die ieder van ons ooit zal meemaken. Hoe groot en hoe ingrijpend zullen we alleen achteraf weten", zei de premier. "Ik zou zielsgraag zeggen 'er kan weer veel meer', maar gezien de cijfers is dat ook eng (...) Vrijheid mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander."

Geen versoepeling voor contactberoepen

De meeste maatregelen zijn verlengd tot 20 mei. Dat geldt onder meer voor het verbod om familie in verpleeghuizen te bezoeken. Ook voor contactberoepen zoals masseur of kapper worden de bestaande maatregelen voorlopig niet versoepeld. "De onzekerheid voor deze groepen zijn nog te groot. Dat zit vooral in de vraag of persoonlijke berschermingsmiddelen voor deze groep nuttig en nodig zijn", zegt premier Rutte. De komende tijd geeft het OMT hierover een advies aan het kabinet.

Evenementen tot 1 september verboden

Het geldende verbod op evenementen wordt verlengd tot 1 september, heeft premier Rutte bekendgemaakt. Hij zei dat we de risico's van evenementen de komende maanden niet aankunnen. Ook hebben organisaties door dit besluit duidelijkheid. De premier noemde Pinkpop, de Nijmeegse Vierdaagse en Zwarte Cross als voorbeelden die niet kunnen doorgaan. Ook het betaald voetbal ligt tot het eind van de zomer stil. "En ja, dat is zuur. Maar we ontkomen er niet aan om dit offer met elkaar te brengen. Ik hoop en verwacht dat mensen dit zullen begrijpen", sprak de premier.

Rutte: kinderen meer ruimte om te sporten

Kinderen tot en met 12 jaar mogen vanaf 28 april buiten weer in teamverband trainen. Officiële wedstrijden mogen nog niet.

Kinderen tussen 12 en 18 jaar krijgen ook meer ruimte om buiten te sporten. Wel op 1,5 meter afstand en ook zonder officiële wedstrijden. Onderlinge potjes kunnen als de sport het toelaat om 1,5 meter afstand te houden. Ook moet iedereen thuis douchen. Ook mogen er geen ouders langs de lijn staan.

Gemeenten krijgen regie om er met lokale sportclubs naar te kijken.

Rutte: 11 mei mogen basisscholen open, om en om les

Vanaf 11 mei mogen alle basisscholen weer open, evenals het speciale basisonderwijs en de kinderopvang. Leerlingen zouden om en om les kunnen krijgen, de ene dag de ene helft, de andere dag de andere helft van de klas. Het speciaal basisonderwijs kan volledig open. Daarmee bevestigt de premier berichtgeving van eerder op de dag dat een deel van de coronamaatregelen wordt versoepeld.