liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Horeca tot zeker 16 mei dicht' • Prijs Amerikaanse olie sluit op min 37 dollar

  • Het geregistreerde dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 67, meldt het RIVM. Er zijn 75 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen.
  • Het aantal bezette IC-bedden is opnieuw gedaald, met 18. 1158 Nederlanders liggen op de IC, van wie 50 in Duitsland.
  • In onder andere Duitsland, Polen en Denemarken wordt de lockdown vanaf vandaag versoepeld. In Frankrijk mogen mensen weer op bezoek in verpleeghuizen.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus. En lees hier meer over de laatste cijfers.
liveblog gesloten

'Basisschoolkinderen in kleine groepjes weer naar school'

Basisschoolleerlingen mogen vanaf mei weer in kleine groepjes naar school gaan. Dat staat in het advies dat het Outbreak Management Team (OMT) uitbrengt aan het kabinet, meldt RTL Nieuws. Het team, bestaande uit deskundigen op allerlei vlakken, is leidend bij het besluit dat het kabinet morgen neemt over de coronamaatregelen.

Volgens RTL adviseren de deskundigen om kinderen weer naar school te laten gaan in kleine groepen, verspreid over de dag. De schoolvakanties zouden moeten worden ingekort.

Het OMT zou verder adviseren om de horeca nog tot zeker 16 mei gesloten te houden. Evenementen worden volgens RTL afgelast tot september of oktober, overeenkomstig het advies dat burgemeester van grote steden onlangs uitbrachten.

NOS-verslaggever Arjan Noorlander zei in Nieuwsuur dat het er inderdaad op lijkt dat het kabinet morgen zal besluiten om de scholen op een geleidelijke manier te openen.

Prijs Amerikaanse olie sluit op min 37,63 dollar

De prijs voor een vat Amerikaanse olie stond bij het sluiten van de beurs 55,90 dollar lager dan gisteren, op min 37,63 dollar. De prijsdaling komt grotendeels doordat contracten voor de maand mei morgen aflopen, en om die reden massaal van de hand gedaan worden.

Voor juni ligt de prijs van een vat Amerikaanse olie hoger. Brentolie sloot 2,51 dollar lager, op 25,57 dollar per vat.

Denemarken wordt opgestart

Onder minimale voorwaarden mogen veel Deense bedrijven weer open. Ook kappers en tattooshops. Het is veel improviseren en het gebrek aan regels geeft ook onrust bij sommigen. "Voor ons komt de opstart misschien te snel."

Denemarken wordt weer opgestart: 'Ik ben blij om weer te kunnen werken'

Ook Frankrijk telt nu meer dan 20.000 coronadoden

In Frankrijk is het dodental als gevolg van het coronavirus opgelopen tot boven de 20.000, melden de gezondheidsautoriteiten. Frankrijk meldt 20.265 doden, 547 meer dan gisteren.

Wel meldt Frankrijk dat het aantal mensen op de intensive care voor de twaalfde dag op rij is gedaald: er liggen 5683 mensen op de Franse IC's, 61 minder dan gisteren.

Prijs Amerikaanse olie nu onder de 0 dollar

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie is voor het eerst gedaald tot onder de 0 dollar. De prijsdaling komt grotendeels doordat contracten voor de maand mei morgen aflopen, en om die reden massaal van de hand gedaan worden.

Voor juni ligt de prijs van een vat Amerikaanse olie hoger, op 22,05 dollar. Dat is 12 procent lager dan gisteren.

Curaçao versoepelt maatregelen: in zee mag weer gezwommen worden

De regering van Curaçao versoepelt vanaf morgen een aantal beperkingen die eerder waren opgelegd in verband met de coronacrisis. Sinds 8 april zijn er geen besmettingen op het eiland bij gekomen.

Er mag weer in zee worden gezwommen, maar alleen in de ochtend tussen 06.00 en 09.00 uur. Daarna moeten stranden leeg zijn. Op zondag mag je alleen lopend of met de fiets naar het strand. Het is niet toegestaan om met meer dan vier mensen samen op het strand te zijn.

Een groot aantal winkels mag ook weer open, zoals bouwmarkten, boek- en kantoorwinkels en computerzaken. De winkels moeten ontheffing vragen om open te mogen. Klanten mogen nog steeds niet naar binnen, maar kunnen bestellingen doen, of via een drive-thru geholpen worden.

Automobilisten mogen alleen de weg op op twee specifieke dagen. Zij zijn in drie groepen ingedeeld op basis van de eerste letter van hun nummerbord. Op zondag mag niemand de weg op.

Amerikaanse olie onder de 2 dollar

De olieprijzen in de Verenigde Staten dalen al de hele dag fors. Gisteren kostte een vat Amerikaanse olie nog 16,76 dollar, dat bedrag daalde in de loop van de dag naar onder de 1 dollar. Begin maart kostte een vat Amerikaanse olie nog bijna 35 dollar. Het is voor het eerst sinds 1983 dat een vat Amerikaanse olie zo goedkoop is.

Die sterke daling komt voor een groot deel doordat de contracten voor de maand mei morgen aflopen, en daarom massaal gedumpt worden. Voor juni ligt de prijs voor een vat Amerikaanse olie hoger, die is nog 22,18 dollar.

Al weken zijn de olieprijzen aan het dalen, mede doordat vanwege de coronacrisis de wereldwijde vraag naar olie afneemt. Daarnaast wordt er nog steeds veel olie opgepompt. De productiebeperking van 10 procent, dat zijn 10 miljoen vaten per dag, die de OPEC-landen onlangs afspraken is bij lange na niet genoeg om de ingestorte olievraag op te vangen.

Ook Brentolie, de internationale standaard voor de olieprijzen, is fors onderuit gegaan. Een vat kost 26,35 dollar, ruim 6,2 procent minder dan gisteren.

Zorghuis met besmette dementerenden ontruimd vanwege natuurbrand

Vierentwintig dementerende ouderen uit het Brabantse Liessel zijn vanavond overgebracht naar een verzorgingstehuis in Weert. Het verzorgingstehuis waar de ouderen verblijven ligt in de rook van de brand in natuurgebied Deurnese Peel.

Tien van de bewoners hebben corona, of zijn mogelijk besmet met het virus. Zij worden volgens Omroep Brabant apart vervoerd met een zogenoemde covidbus.

De brand in het natuurgebied woedt sinds maandagmiddag. De brandweer kan het vuur maar moeilijk onder controle brengen. Twee blushelikopters zijn opgeroepen om de vlammen te doven.

Kabinet tempert verwachting voor versoepeling maatregelen

Ook deze week probeert het kabinet de rem te zetten op verwachtingen over versoepeling van de coronamaatregelen. Vanavond komt het Outbreak Management Team (OMT) bijeen om een nieuw advies te formuleren. Op basis daarvan kondigt het kabinet morgen aan hoe het verdergaat met de coronamaatregelen die nu tot en met 28 april gelden.

Turkije kondigt strengere lockdown aan voor deze week

De Turkse President Erdogan heeft een strengere lockdown aangekondigd. Deze week zal er een vierdaags uitgaansverbod gelden. Dit geldt voor 31 stedelijke gebieden in het land.

De voorgaande twee weekenden was in Turkije een weekend-lockdown van twee dagen van kracht. Ouderen en jongeren mogen al een paar weken helemaal niet naar buiten.

De nieuwe lockdown betekent dat Turken deze week tussen woensdag middernacht en zondag middernacht niet naar buiten mogen, ook niet om boodschappen te doen. Donderdag is een nationale feestdag in Turkije en vrijdag begint de Ramadan.

Erdogan zei dat de gedeeltelijke lockdown zijn vruchten afwerpt. Er worden nu zo'n 40.000 testen per dag uitgevoerd en ook de ziekenhuizen zouden het nog aankunnen, was zijn boodschap.

In Turkije hebben tot nu toe 86.306 mensen positief getest op het coronavirus. Het dodental staat op 2017. Gister stierven er 127 mensen.

Erdogan wil dat het land weer normaal zal functioneren na de Ramadan, zei hij. Die eindigt op 23 mei.

Horecaondernemers klappen voor zaak: 'De horeca is een gigantisch bloedbad'

Horecaondernemers klappen voor zaak: 'De horeca is een gigantisch bloedbad'

WHO-baas: het ergste moet nog komen

Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus waarschuwt dat het ergste van de coronacrisis "nog voor ons ligt". Dat zei hij tegen journalisten. Tedros zei niet waarom hij denkt dat de coronacrisis, die inmiddels aan 166.000 mensen het leven heeft gekost, nog erger wordt. Eerder waarschuwden deskundigen wel voor de verspreiding van coronavirus in Afrika, waar de gezondheidssystemen veel minder ontwikkeld zijn.

"Dit gebeurt voor het eerst in honderd jaar opnieuw", zei hij. "Net als de Spaanse griep, die in 1918 100 miljoen mensen doodde. Maar we hebben nu de technologie, we kunnen een ramp voorkomen en we kunnen een crisis, die net zo groot is als toen, voorkomen. Laten we deze tragedie voorkomen."

Kermisbranche bouwt proefkermis als voorbereiding anderhalvemetersamenleving

Het kermisseizoen zou normaal al lang en breed zijn begonnen, maar door de maatregelen tegen het coronavirus staan de pusher-automaten, het reuzenrad en de zweefmolen voorlopig stil. De kermisbranche probeert zich intussen zo goed mogelijk voor te bereiden op de nieuwe anderhalvemetersamenleving, meldt NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. Zo is in Apeldoorn een proefkermis gebouwd.

409 nieuwe Britse doden, minder dan gisteren

In Groot-Brittannië is het geregistreerde dodental als gevolg van het coronavirus opgelopen naar 16.509. Dat zijn er 409 meer dan gisteren werden gemeld. Er zijn 124.743 besmettingen vastgesteld.

Gisteren meldden de Britse gezondheidsautoriteiten nog een toename van 596 doden. Het Britse dodental heeft alleen betrekking op het aantal doden in ziekenhuizen.

Illegale motorcross opgerold in zandgroeve Landgraaf

De politie heeft gisteren in een zandgroeve in het Limburgse Landgraaf een eind gemaakt aan een illegaal motorcross-evenement. Bij de actie zijn tientallen bekeuringen uitgeschreven. Het is niet bekend hoeveel motorcrossers er aanwezig waren, maar wel is duidelijk dat het om een grote groep gaat, meldt 1Limburg.

De motorcrossers overtraden het samenscholingsverbod. Bovendien mag in de groeve niet worden gecrosst.

Hof geeft 'coronahoester' hogere straf

Het gerechtshof in Den Bosch heeft een 28-jarige man veroordeeld tot vier maanden cel omdat hij mensen opzettelijk in het gezicht heeft gehoest en daarbij riep dat hij corona heeft. Bij de aanhouding die daarop volgde, hoestte hij een agent in zijn gezicht, spuugde hij naar hem en zei hij opnieuw dat hij besmet is met het virus.

De man werd opgepakt op straat bij een coffeeshop, waar hij mensen in de rij in het gezicht aan het hoesten was. Hij kwam er eerst nog met een waarschuwing van politie vanaf. Toen hij later terugkwam, werd hij gearresteerd.

De straf is hoger dan de tien weken celstraf die de politierechter hem oplegde. Het hof wil daarmee naar eigen zeggen een signaal afgeven.

Zwitsers verwachten dat horeca in juni weer open kan

De Zwitserse minister van Binnenlandse Zaken Alain Berset gaat ervan uit dat restaurants en cafés in het land in juni weer open kunnen gaan. Het toerisme zal nog veel langer last houden van de coronacrisis, denken de Zwitsers. Het ministerie van Economische Zaken in Bern denkt dat pas in 2022 sprake is van een normalisering. Voor dit jaar wordt rekening gehouden met een omzetdaling van 25 tot 35 procent voor de toeristische sector, als de verwachte terugloop van het aantal besmettingen tenminste doorzet.

In Zwitserland is het aantal besmettingen de afgelopen tijd flink teruggelopen. Lange tijd had het land meer geregistreerde besmettingen dan Nederland, maar dat is nu omgekeerd. Er zijn 27.944 besmettingen vastgesteld, met 1142 doden. Op de intensive care is er veel minder druk dan in Nederland. Er liggen in Zwitserland nog 260 coronapatiënten op de IC. Basisscholen gaan op 11 mei weer open.

Winkelstraten kunnen in anderhalvemetersamenleving slechts een vijfde van hun capaciteit benutten

Winkelstraten kunnen in de voorgestelde anderhalvemetersamenleving 15 tot 20 procent van het winkelend publiek aan van wat daar vroeger maximaal kon winkelen. Dat rekenden adviseurs mobiliteit van Goudappel Coffeng uit.

Als bij een eventuele versoepeling van coronamaatregelen consumenten weer aan het winkelen slaan, kunnen er op drukke plekken aanpassingen nodig zijn, denken de adviseurs. Als voorbeeld noemen ze de Amsterdamse Kalverstraat, waar voor de coronacrisis nog 40.000 mensen liepen op een zaterdag. Volgens de berekeningen zouden daar in de nieuwe situatie nog maximaal zo'n 4.400 voetgangers per uur kunnen lopen. "Dat betekent dat je in de drukste uren misschien bezoekers moet gaan tegenhouden of omleiden", zegt adviseur verkeersmanagement Lieuwe Krol.

De adviseurs van Goudappel en Coffeng baseren hun conclusie op een voetgangerssimulatiemodel. Daarop was te zien dat er per meter breedte van een gemiddelde winkelstraat straks zo'n 500 tot 550 voetgangers kunnen lopen. "Daarbij gaan we ervan uit dat mensen in twee richtingen lopen en zich netjes aan de anderhalve meter afstand houden."

Het maximaal mogelijke aantal winkelaars kan verder dalen wanneer je ook rekening houdt met mensen die stil staan, hindernissen als prullenbakken, of wanneer er buiten rijen zouden ontstaan voor de winkels.

Veiligheidsdiensten waarschuwden ministerie om corona-app

De veiligheidsdiensten hebben het ministerie van Volksgezondheid vorige week gewaarschuwd dat het veel te hard van stapel loopt met de plannen voor een corona-app. Dat zeggen bronnen tegen de NOS.

Hockeyers weten nog steeds niet of het speelseizoen wordt beëindigd: 'De sjeu is eruit'

Als een van de weinige sportcompetities heeft de hockeybond nog altijd niet de stekker uit de competitie getrokken. Morgen, na de persconferentie van Rutte, wordt een beslissing verwacht van de KNHB. Erna Truijens van Hockey Club Rotterdam: "Echt actief hockeyen zit er niet meer in, ben ik bang."

Kuipers: 'IC-cijfers bieden ruimte voor voorzichtige versoepeling'

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt dat de huidige IC-cijfers ruimte bieden om heel voorzichtig de maatregelen te versoepelen. "Dat is alleen op basis van de IC-cijfers, het OMT (outbreak management team, red.) heeft ook andere randvoorwaarden gesteld."

Door de dalende bezetting op de IC komt de niet-coronazorg ook weer langzaam op gang. De Nederlandse Zorgautoriteit publiceerde vandaag een plan om die gefaseerd op te starten.

De verschillende regio's maken nu plannen voor het op het oude niveau terugbrengen van de zorg voor andere patiënten. "De eerste patiënten kunnen deze week al een telefoontje verwachten." Maar, waarschuwt Kuipers, "die hele bulk aan uitgestelde zorg is moeilijk in te halen. Zoiets kost heel erg veel tijd."

Stilte en applaus voor overleden Spaanse chirurg

Personeel van het La Paz-ziekenhuis in Madrid bracht vandaag een eerbetoon aan het hoofd chirurgie. De 64-jarige Joaquin Diaz Dominguez overleed zaterdag aan de gevolgen van het coronavirus. Dat liep hij vermoedelijk op in het ziekenhuis waar hij werkte.

Stilte en applaus voor overleden Spaanse chirurg

Prijs Amerikaanse olie zakt sterk

De prijs van Amerikaanse olie is sterk gedaald, met meer dan 30 procent. Op dit moment is de prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie met een korte termijncontract voor mei 11,60 dollar. Het is voor het eerst sinds 1999 dat de prijs onder de 13 dollar per vat is gezakt. Voor juni ligt de prijs wat hoger, 22,76 dollar per vat.

Al weken zijn de olieprijzen aan het dalen, mede doordat vanwege de coronacrisis de wereldwijde vraag naar olie afneemt. Daarnaast wordt er nog steeds veel olie opgepompt. De productiebeperking van 10 procent, dat zijn 10 miljoen vaten per dag, die de OPEC-landen onlangs afspraken is bij lange na niet genoeg om de ingestorte olievraag op te vangen.

Aantal bezette IC-bedden opnieuw gedaald, met 18

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is opnieuw gedaald, naar 1158. Dat zijn achttien gevulde IC-bedden minder dan gisteren. Op het dieptepunt van de crisis steeg de bezetting van de IC-bedden met meer dan 100 per dag. 1108 mensen liggen in Nederland op de intensive care, 50 in Duitsland. Dat laatste cijfer is er één minder dan gisteren.

Koninklijk Huis videobelt met instellingen over gevolgen coronavirus

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima videobellen zorginstellingen, organisaties en bedrijven over het coronavirus, meldt het Koninklijk Huis op Facebook. Op deze manier informeren zij zich "over de gevolgen van de corona-uitbraak en spreken zij hun steun en waardering uit voor de inzet van zovelen in de bestrijding van de pandemie", staat er bij de foto's.

  • ANP
    Koning Willem-Alexander in zijn kantoor
  • Het Koninklijk Huis
    Koningin Máxima aan het videobellen

Japanse viroloog pessimistisch over Olympische Spelen in 2021

Of de Olympische Spelen in Tokio in 2021 kunnen doorgaan hangt niet alleen af van of Japan het virus onder controle krijgt, zegt de Japanse viroloog Kitaro Iwata. Volgens hem moet het virus overal onder controle zijn. "Honderden naties komen samen. Dat gaat niet samen met de pandemie die het coronavirus heeft veroorzaakt."

'Spelen kunnen alleen doorgaan als hele wereld het virus onder controle heeft'

Richard Branson: 'Virgin in nood'

Vliegtuigmaatschappij Virgin komt zonder honderden miljoenen overheidssteun in zwaar weer. Dat zegt de eigenaar, miljardair Richard Branson. In een open brief aan zijn personeel schrijft hij dat wereldwijd duizenden banen bij de multinational op het spel staan.

Volgens Britse media heeft Virgin Atlantic een verzoek ingediend voor 500 miljoen pond Britse overheidssteun, maar werd dat afgewezen omdat het bedrijf onvoldoende kon aantonen dat het er alles aan heeft gedaan om op andere manieren aan geld te komen. Branson, die volgens schattingen goed is voor ruim 5 miljard dollar aan vermogen, zegt dat hij van de overheid geen donatie wil maar een lening. The New York Times schrijft dat hij bereid is zijn eigen eiland in het Caribisch gebied als onderpand aan te bieden.

'Moskeeën organiseren toezicht op straat tijdens ramadan'

In Amsterdam gaan twintig moskeeën wijkteams oprichten die moeten voorkomen dat mensen tijdens de ramadan 's avonds met zijn allen de straat op gaan. Dat zegt Yassin Elforkani van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Amsterdam in Het Parool.

Donderdag begint de islamitische vastenmaand. Na het eten gaan mensen vaak 's avonds de straat op of naar de moskee. Door de coronamaatregelen kan dat nu niet, omdat de moskeeën gesloten zijn. Om ervoor te zorgen dat de mensen niet massaal op straat gaan rondlopen, gaan de wijkteams mensen aanspreken en adviseren naar huis te gaan.

RIVM: 75 ziekenhuisopnames, 67 sterfgevallen

Er zijn 75 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, meldt het RIVM. Dat zijn meldingen die zijn gedaan tussen zondag 10.00 uur en maandag 10.00 uur.

Het gaat om minder opnames dan gisteren: toen werden er 110 mensen opgenomen. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis opgenomen is (geweest) ligt nu op 9779.

Het geregistreerde dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 67, meldt het RIVM. Dat is de laagste toename van deze maand. Gisteren werden er 83 doden gemeld. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 3751 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 750. In totaal zijn er nu 33.405 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Minder cashbetalingen, vaker contactloos pinnen

Het lijkt erop dat veel minder mensen met contant geld betalen als gevolg van de corona-uitbraak. In totaal werd in Nederland de afgelopen weken 30 procent minder contant geld uit de muur getrokken, melden De Nederlandsche Bank en de Betaalvereniging Nederland.

Sinds de uitbraak wordt er bovendien meer contactloos gepind, zeggen economen van ING. Voor de crisis werd 64 procent van de pinbetalingen contactloos gedaan. Inmiddels zou dat 71 procent zijn. Dat is onder meer mogelijk doordat banken de limieten voor contactloos pinnen hebben verhoogd.

Nieuwe cijfers België en Spanje

In België zijn de afgelopen 24 uur 168 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal geregistreerde doden komt daarmee op 5828. Hiervan overleed 47 procent in het ziekenhuis, 52 procent in een woonzorgcentrum en de rest thuis of op een andere plaats.

Er zijn nu 39.983 geregistreerde besmettingen in België. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames stabiliseert, maar blijft met 232 nieuwe opnames vrij hoog, aldus de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.

Situatie Spanje

In Spanje is het totale aantal geregistreerde besmettingen boven de 200.000 uitgekomen. De afgelopen 24 uur kwamen er 4266 besmettingen bij. Het aantal nieuwe infecties blijft hiermee dalen ondanks dat er meer getest wordt. Daarmee lijkt de verspreiding van het virus wat te vertragen.

Er overleden in de afgelopen 24 uur 399 mensen. In totaal zijn er in Spanje 20.852 mensen aan covid-19 overleden. Met 200.210 besmettingen heeft het land op Amerika na het hoogste aantal geregistreerde besmettingen.

Autoriteit Persoonsgegevens kan privacy corona-apps niet aantonen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zegt dat de zeven mogelijke corona-apps onvoldoende zijn uitgewerkt om te kunnen beoordelen of de bescherming van gegevens van mensen genoeg is gewaarborgd. De AP zegt dat het ministerie van VWS de voorwaarden niet duidelijk genoeg heeft gesteld en dat de autoriteit dus geen oordeel kan vellen over de opzet van de apps.

"Heel Nederland wil graag weer naar buiten, stappen zetten richting de normale situatie", zegt voorzitter Aleid Wolfsen. "Maar we moeten voorkomen dat we nu een oplossing inzetten waarvan onduidelijk is of die wel echt werkt, met het risico dat het vooral andere problemen oplevert. Of dat iemand die geen gebruik kan of wil maken van een app misschien de toegang wordt geweigerd tot werk, school of een supermarkt."

Het ministerie wil mogelijk apps inzetten voor contactonderzoek en had bedrijven opgeroepen om ideeën in te sturen. Afgelopen weekend werden zeven apps geselecteerd uit honderden voorstellen, maar de Autoriteit Persoonsgegevens kan die dus niet beoordelen. Deskundigen waren gisteren ook al kritisch. Wat er nu verder gaat gebeuren met de apps, is nog onduidelijk.

In deze video leggen we uit hoe apps kunnen helpen in de strijd tegen corona:

Apps die helpen in de strijd tegen corona, hoe werkt dat?

Van Rijn: mondkapjes getest voor ze naar Nederland komen

Vanuit China is vanochtend een vrachtvliegtuig met 800.000 mondkapjes voor medisch personeel aangekomen op Schiphol. Het zijn professionele FFP2-mondkapjes die momenteel schaars zijn in de zorg.

Eind maart werden 600.000 mondkapjes uit China afgekeurd omdat de kwaliteit onvoldoende was.

Deze mondkapjes zijn voor vertrek getest, zegt minister Van Rijn:

Grote lading met mondkapjes aangekomen op Schiphol

Voetballers Wuhan na drie maanden weer thuis

Op het moment dat Wuhan op slot ging om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, was de selectie van voetbalclub Wuhan Zell op trainingskamp in Spanje. Na drie maanden mocht het team na een tussenstop in Duitsland terug naar China. Maar de spelers en trainers mochten Wuhan nog niet in. Eerst moesten ze nog drie weken in quarantaine in Shenzhen.

Nu zijn ze terug in hun eigen stad:

Voetballers Wuhan na drie maanden eindelijk terug op eigen bodem

Merkel: versoepeling moet niet te ver gaan

Bondskanselier Merkel maakt zich zorgen over de versoepeling van de coronamaatregelen. Dat zei ze in een telefonisch overleg met de CDU-partijtop waar Duitse media over schrijven. Merkel uitte kritiek op sommige deelstaten die de voorzichtige versoepelingen aangrijpen voor een discussie over verdergaande stappen. De bondskanselier vreest dat het aantal coronabesmettingen weer zal stijgen als minder mensen de noodzaak zien van het beperken van contacten.

Pas begin mei maakt de bondsregering weer de balans op, mede op basis van wat wetenschappers zeggen. Afstand houden en goed handen wassen zullen nog lang daarna noodzakelijk zijn, zegt minister van Volksgezondheid Spahn.

Voor het eerst minder besmettingen Rusland

Voor het eerst in negen dagen zijn er in Rusland minder nieuwe coronabesmettingen geregistreerd dan de dag ervoor: 4268. Een dag eerder waren dat er nog meer dan 6000. Het totaal aantal besmettingen komt daarmee volgens officiële cijfers op 47.121.

Het is nog te vroeg om te kunnen beoordelen of er sprake is van een trendbreuk, maar volgens sommige specialisten is de geringere stijging te verklaren uit het feit dat de beperkende maatregelen beginnen te werken. In het grootste deel van Rusland geldt een lockdown.

Over de vooruitzichten zijn de meningen verdeeld. Het Kremlin hoopt dat de piek van de coronacrisis over een week is bereikt. De meeste deskundigen vermoeden dat het wel tot half juni kan duren voordat de groeicijfers beginnen af te vlakken.

Zorgpersoneel VS blokkeert lockdownprotest

In de Amerikaanse stad Denver hebben twee verpleegkundigen een protest tegen de lockdown proberen te blokkeren. Honderden mensen demonstreerden daar tegen de coronamaatregelen. In de staat Colorado moeten mensen tot zeker 26 april thuisblijven. In de staat zijn 420 mensen aan het virus overleden.

Scroll hier door de foto's:

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Eurocommissaris: biljoen euro extra nodig voor Europees noodfonds

Er is duizend miljard euro extra nodig aan Europese noodhulp om de coronacrisis aan te pakken, zegt Eurocommissaris Gentiloni van economie in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel.

Deze 1000 miljard moet boven op het noodfonds van 500 miljard euro komen dat eerder werd aangekondigd. Het geld moet volgens de Eurocommissaris onder meer opgebracht worden vanuit het meerjarige EU-budget. "Voor wederopbouw hebben we een gemeenschappelijk instrument nodig", zegt Gentiloni, "dat groot genoeg is en snel beschikbaar."

De Luxemburgse minister van Financiën Gramegna waarschuwt in de Financial Times dat dit niet gaat lukken omdat er te veel politieke verschillen zijn in de Eurogroep. Zo staat Nederland bijvoorbeeld lijnrecht tegenover Italië. Ook zegt Gramegna dat er al achttien maanden zonder resultaat is vergaderd over de meerjarige EU-begroting. "Als je geld uit het meerjarige budget haalt, help je het hele noodfonds om zeep", zegt hij.

Deze experts bepalen het coronabeleid

Het kabinet bepaalt het coronabeleid op basis van de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT), een team van wetenschappers met een vaste kern van zeven leden. Daarnaast praten een stuk of tien RIVM-wetenschappers en een groep van zo'n twintig andere deskundigen in wisselende samenstelling mee in het OMT.

In dit artikel lees je wie die experts zijn:

En in deze video legt NOS op 3 uit hoe het OMT te werk gaat:

Trump toont verschil wattenstaafje en testkit

De VS gaat aan de slag met de productie van wattenstaafjes die nodig zijn voor testen op het coronavirus. Gouverneurs van meerdere staten hadden geklaagd dat er een tekort was. "We hebben er veel, maar de staten weten niet waar ze zijn", zegt president Trump.

In deze video legt hij het verschil tussen een wattenstaafje en een testkit uit:

Trump voert productie op van wattenstaafjes voor coronatests

Forse omzetdaling Philips

Medisch-technologiebedrijf Philips heeft in het eerste kwartaal van dit jaar behoorlijk last gehad van de coronocrisis. De brutowinst is gedaald met driekwart, de omzet kwam uit op 4,2 miljard euro. Onder meer in China, een belangrijke afzetmarkt voor Philips, viel de omzet terug.

Tegenover de omzetdaling staat een groei van de orderportefeuille met 23 procent. Er is veel meer vraag naar medische ziekenhuisapparatuur, zoals diagnose-apparatuur, monitoren en ademhalingsapparatuur.

Fransen mogen verpleeghuizen weer bezoeken

Mensen in Frankrijk kunnen vanaf vandaag voor het eerst in weken weer op bezoek bij ouders of grootouders die in verpleeghuizen zitten. De quarantainemaatregelen worden voor deze groep als eerste versoepeld. Het bezoek is wel aan strenge regels gebonden. Er mogen maar twee mensen tegelijk langsgaan bij een bewoner en fysiek contact blijft verboden.

Frankrijk gaat op 11 mei de landelijke quarantainemaatregelen, die half maart van kracht werden, verder versoepelen. Daar gaan bijvoorbeeld de scholen weer geleidelijk open. In het openbaar vervoer wordt het waarschijnlijk verplicht een masker te dragen, zei premier Philippe gisteravond.

Anders reizen en werken, ook na coronacrisis

Veel Nederlanders denken dat de manier waarop ze reizen en werken blijvend zal veranderen door de coronacrisis. Een kwart van de mensen die meer zijn gaan thuiswerken en een derde van de mensen die vaker op afstand vergaderen, denken dat in de toekomst te blijven doen. Dat heeft het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid onderzocht.

Verder blijkt dat mensen over het algemeen positiever zijn over thuiswerken dan over thuis onderwijs volgen:

Aantal nieuwe slachtoffers Duitsland daalt weer

Voor de derde dag op rij zijn er in Duitsland minder dodelijke slachtoffers geregistreerd. De afgelopen 24 uur zijn er 110 mensen overleden, meldt het Robert Koch Institut. Gisterochtend werden er 184 doden gemeld, de dagen ervoor respectievelijk 242 en 299. In totaal zijn er nu 4404 mensen officieel overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Duitsland.

Er zijn de afgelopen dag 1775 nieuwe besmettingen geregistreerd. Van 141.672 mensen is bekend dat ze besmet zijn of waren met het virus.

Reguliere zorg weer op gang gebracht

Huisartsen hebben door het coronavirus sinds 12 maart 360.000 patiënten minder dan normaal naar het ziekenhuis doorverwezen. Ook zijn behandelingen van naar schatting 290.500 mensen die waren doorverwezen naar het ziekenhuis niet doorgegaan. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Om gezondheidsschade te beperken en wachtlijsten te voorkomen, heeft de zorgautoriteit met verzekeraars en zorgaanbieders afgesproken om de zorg voor niet-coronapatiënten weer op gang te laten komen.

Mensen met de meest urgente zorgvragen moeten hierbij als eerste in het ziekenhuis terechtkunnen. Het Landelijk Centrum Patiënt Spreiding (LCPS) heeft een lijst opgesteld met diagnoses om de meest urgente gevallen te kunnen vaststellen. Deze lijst moet zorgprofessionals houvast bieden bij het opstarten van de zorg, zegt de NZa.

Dopingcontroles in coronatijdperk

De sportwereld ligt grotendeels plat, maar dat betekent niet dat er niet meer wordt getest op doping. De vraag is alleen: hoe doe je dat nu allerlei beperkende maatregelen in verschillende landen van kracht zijn?

Directeur Herman Ram van de Nederlandse dopingautoriteit laat er zijn licht over schijnen:

'Europa heeft een alternatief voor de dopingtest van USADA'

Lockdown in meerdere landen versoepeld

In meerdere landen worden vandaag stappen gezet om de lockdown te versoepelen.

In Duitsland mogen kleine winkels weer open en gaan in sommige deelstaten eindexamenleerlingen weer naar school. In Polen gaan de parken en bossen weer open voor publiek en in Noorwegen kunnen ouders hun kinderen weer naar het kinderdagverblijf brengen.

In Denemarken gaan de kappers, tandartsen, rijscholen en masseurs weer open.

Ook in delen van India worden de regels versoepeld. Op boerenbedrijven en plantages wordt het werk weer opgepakt en banken mogen weer open. Ook zal het goederenvervoer wordt weer op gang gebracht.

In Sydney in Australië gaan sommige populaire stranden weer open. Wel alleen voor zwemmers, surfers en mensen die willen sporten op het strand. Zonnebaden is niet toegestaan.

Eerste mondkapjes via luchtbrug met China aangekomen

Vanochtend vroeg zijn op Schiphol 800.000 mondmaskers, isolatiejassen en veiligheidsbrillen uit China aangekomen om hulpverleners te beschermen. Het is de eerste lading van een veel grotere partij. De komende dagen worden er zes miljoen mondkapjes verwacht.

Burgemeesters vanavond weer bijeen

Vanavond bespreken de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad in het provinciehuis in Utrecht de stand van zaken rond de coronacrisis. Het is nog niet duidelijk of minister Grapperhuis (Justitie) ook aanschuift.

Enkele burgemeesters hebben er bij het kabinet op aangedrongen om alle grote evenementen, zoals festival en voetbalwedstrijden, tot 1 september te verbieden. Nu geldt dat verbod nog tot 1 juni. Het is niet bekend of het hele Veiligheidsberaad achter die oproep staat.

Vermoedelijk bespreken de burgemeesters ook wat er volgens hen moet gebeuren met de maatregelen in de meivakantie, die in de meeste regio's vrijdag begint. Voorzitter Bruls licht na afloop de genomen besluiten toe.

'Oudere minder vaak doorverwezen naar IC'

Ouderen die ernstig ziek worden door het coronavirus worden minder snel doorverwezen naar de intensive care. Die keuze verklaart vermoedelijk de daling van het aantal patiënten op de IC's, schrijft Trouw op basis van cijfers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE).

Was in maart één op de drie coronapatiënten op de IC 70 jaar of ouder, nu is dat er één op de vier. In maart was de grootste leeftijdsgroep op de IC die tussen de 70 en 75 jaar oud, nu zijn de meeste patiënten tussen de 60 en 65 jaar oud. Van de ruim duizend 80-plussers die de afgelopen maanden in het ziekenhuis werden opgenomen zijn er slechts enkele tientallen doorverwezen naar de IC.

De daling duidt vermoedelijk niet op een afname van het aantal ouderen met corona, schrijft de krant. Zij worden waarschijnlijk vaker thuis behandeld.

Trump: meer wattenstaafjes voor coronatests in de maak

President Trump voert de productie op van wattenstaafjes die nodig zijn voor testen op het coronavirus, zei hij op zijn dagelijkse persconferentie.

Gouverneurs van meerdere staten vielen eerder over een uitspraak van de president, die zei dat er genoeg tests beschikbaar zijn en dat de staten aan de slag kunnen. Volgens zowel Republikeinse als Democratische gouverneurs is dat niet het geval. Volgens hen is er een wereldwijd tekort aan wattenstaafjes die nodig zijn voor de tests.

Trump zei dat hij de Defense Production Act inzet om uiteindelijk maandelijks tien miljoen wattenstaafjes extra te kunnen leveren. Volgens Trump is testen vooral "een lokale aangelegenheid" en niet een taak voor de federale overheid. "Al het benodigde materiaal voor de tests is er al of is onderweg. We hebben straks zoveel wattenstaafjes dat je niet meer weet wat je ermee moet doen."

Pence: genoeg testcapaciteit

Volgens vicepresident Pence is er nu voor alle staten genoeg testcapaciteit om te beginnen met het versoepelen van de lockdown. "Elke staat kan aan de eerste fase van het herstelplan beginnen, mits er is voldaan aan de andere criteria." De andere criteria houden in dat er genoeg ziekenhuiscapaciteit is en dat het aantal besmettingen veertien dagen op rij daalt.

Eerder gebruikte Trump de Defense Production Act al om in Amerika geproduceerde beademingsapparatuur te vorderen. Van die beademingsapparatuur is nu overigens voldoende, verzekerde Trump. Volgens de president stuurt de gouverneur van New York overtallige apparaten naar Massachusetts en New Mexico. Zelf heeft Trump met de Mexicaanse president gesproken over de noodzaak om beademingsapparatuur aan Mexico te leveren.

Nieuw liveblog

Welkom in ons nieuwe liveblog. Het blog van zondag kun je hier terugvinden.