NOS Sport

Het wordt tijd voor een beslissing bij hockey: 'De sjeu is eruit'

Heel Nederland wacht met smart op de persconferentie van Mark Rutte dinsdagavond, de hockeyers kijken vooral uit naar die paar uren daarna. Met welk besluit komt de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB)? Als een van de weinige sportbonden heeft de KNHB nog altijd niet de stekker uit de competitie getrokken.

Bijna drie weken geleden hield de hockeybond nog de hoop levend om de competitie af te kunnen maken, maar met alle adviezen van experts en de oproep van burgemeesters om alle evenementen en betaald voetbal tot 1 september stil te leggen, verdwijnt die hoop langzaam bij de clubs.

HC Rotterdam voorafgaand aan een thuiswedstrijd

"De sjeu is eruit, het seizoen is eigenlijk gewoon voorbij", zegt bestuurslid maatschappelijke zaken Erna Truijens van Rotterdam. "Ik zou al heel gelukkig zijn als we nog een beetje clubleven terug kunnen krijgen."

Daarmee hoopt ze om met alternatieve hockeyvormen weer leven te creëren op de club. "Maar echt actief hockeyen zit er niet meer in ben ik bang."

Het valt Truijens op dat de A-jeugd het seizoen al als verloren beschouwt. "Waar wij volwassenen allemaal in een kramp schieten, hebben de kinderen hun eigen agenda. Die denken, laat maar zitten volgend jaar weer een jaar."

Niet zonder publiek

Ook voorzitter Els van Mierlo van Bloemendaal ziet een vervolg van de competitie niet gebeuren. "Natuurlijk hoop je erop, maar als ik heel realistisch kijk is die kans heel klein."

De club, die zondag haar 125-jarig bestaan viert, ziet er ook geen heil in de hoofdklassewedstrijden uit te spelen zonder publiek. "Het gaat juist om het verenigingsleven en dat iedereen weer op de club kan zijn."

Maar of dat verenigingsleven deze zomer nog terugkomt is de grote vraag. Naar alle waarschijnlijk zal de KNHB na de persconferentie dinsdagavond snel met een antwoord komen. Eerder schetste de bond verschillende scenario's voor deze coronacrisis (zie kader).

Waar de hockeyclubs met scenario's 1 en 2 nog enig zicht hadden op iets van inkomsten in de komende periode, wordt de situatie nu toch steeds nijpender. Tilburg moest als eerste buigen voor de coronacrisis. De club besloot alle salarissen van staf en trainers op te schorten en daarin zijn zij zeker niet de laatste.

Almere, hekkensluiter in de hoofdklasse mannen, heeft financieel een grote dreun gekregen door de coronacrisis. Om het hoofd boven water te kunnen houden, heeft de club al de noodzakelijke maatregelen moeten nemen.

"We hebben contracten met zzp'ers moeten beëindigen, vrijwilligerscontracten stilgezet en uitstel van de huur aangevraagd bij de gemeente", zegt voorzitter Wibo van der Meulen Kunee.

Volle tribunes bij de Pro League-wedstrijd Nederland-Australië

Ook bij Rotterdam komt het verlies van de horeca-inkomsten hard binnen. Maar de club moest vorig jaar maatregelen nemen nadat het financieel in zwaar weer was gekomen en dat blijkt nu een 'geluk bij een ongeluk'.

"We hebben vorig jaar onze crisis gehad, de reorganisatie heeft toentertijd veel impact gehad op de club", aldus penningmeester Niels van Bladeren. "Door wat we hebben meegemaakt denk ik dat we beter uitgerust zijn om dit aan te kunnen."

Buffer verdwijnt

Toch tast het gemis van drie dagen Pro League, waar het Nederlands team tegen Nieuw-Zeeland zou spelen, de opgebouwde buffer al aan. "We zouden dit jaar een flink deel aflossen, zonder crisis was dat gelukt", zegt Van Bladeren.

De club heeft een beroep gedaan op de tijdelijke noodmaatregel van de overheid voor werknemers in loondienst. "Vooralsnog kunnen we ook de contracten met zzp'ers nakomen, maar afhankelijk van de toekomst moeten we wel kijken hoe we dat gaan aanpakken", aldus de penningmeester.

Laurien Leurink in actie in het stadion van HC Rotterdam tijdens de Pro League vorig jaar

De hockeyclubs hadden het in de komende maanden vooral van de horeca-inkomsten moeten hebben, maar die vallen nu helemaal weg. Om die financiële klappen op te vangen zoeken de clubs naar alternatieve manieren om, als de gezondheidssituatie het toelaat, weer geld in het laatje te krijgen. Het organiseren van kampen, clinics of toernooien; aan alles wordt gedacht.

Ook bij één van de grootste hockeyclubs van Nederland, Amsterdam, zoeken ze naar alternatieve spelvormen. Voorzitter Marc Staal denkt dat er met hun vijf velden best wat mogelijk is. "Zeker voor de jeugd, mits zij weer naar buiten kunnen om te sporten, zijn we aan het nadenken over andere vormen. Maar het zal anders zijn dan we gewend zijn."

Duidelijk signaal gewenst

Met het oog op morgen hopen de clubs nu op een duidelijk signaal van de KNHB. "De bond probeert te denken in mogelijkheden, dat is bewonderenswaardig. Maar uiteindelijk is er toch echt wel een crisis aan de gang en zijn er andere dingen belangrijker dan wel of niet hockeyen", besluit Rotterdam-penningmeester Van Bladeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl