NOS Nieuws

Coronacijfers van 21 april: eerste grote daling aantal IC-patiënten

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is voor het eerst fors gedaald. In 24 uur daalde het aantal corona-patiënten op de intensive care met 71, terwijl dat de afgelopen tijd met twintig à dertig was. Op het hoogtepunt van de crisis steeg de bezetting van de IC-bedden nog met meer dan honderd per dag.

In totaal liggen er nu 1087 corona-patiënten op de intensive care. Daarvan liggen er 48 in Duitse ziekenhuizen. Maandag lagen er nog 50 Nederlandse coronapatiënten op de Duitse intensive care.

Patiënten liggen nog steeds lang op de intensive care, op dit moment gemiddeld twintig dagen. "Er is wel een kleine groep corona-patiënten die sneller herstelt en binnen twaalf dagen van de intensive care af is", zegt Kuipers. "Maar de grote groep die er nu ligt, ligt er al twintig dagen." Dat beeld is ongewijzigd.

Goed teken

Volgens Kuipers is dit de lang verwachte snelle daling waar op gehoopt werd. Ook is het percentage non-covid patiënten op de IC toegenomen. "Dat is een goed teken, want dat betekent dat de reguliere zorg weer voorzichtig wordt opgestart."

Of deze forse daling gaat doorzetten is de vraag. "Dat hopen we, maar we moeten niet schrikken als het morgen tegenvalt." Bovendien wijst hij erop dat we nog niet weten welk effect eventuele versoepelingen van maatregelen gaan hebben. "Dat weten we pas een paar weken na de versoepeling. Dus het blijft de komende lange periode ingewikkeld, dat is de nieuwe realiteit."

Intensive care-cijfers 21 april

Dodental

Het geregistreerde dodental als gevolg van het coronavirus is tussen 10.00 uur gisteren en 10.00 uur vandaag gestegen met 165. In totaal zijn aan het RIVM nu 3916 overledenen gemeld van wie is vastgesteld dat ze leden aan het coronavirus.

Tot 10.00 uur vanmorgen kwamen er ook 118 ziekenhuispatiënten met corona bij; de teller staat nu op 9897 mensen die in het ziekenhuis liggen of hebben gelegen.

Op dinsdag is het aantal nieuwe ziekenhuisopnames en doden meestal hoger. Deze 'dinsdagpiek' komt doordat gevallen in het weekend vaak later worden gemeld. Er zit altijd een vertraging tussen dag van overlijden en de dag dat hij wordt gerapporteerd en ook ziekenhuisopnames worden soms pas later doorgegeven. In het weekend is dat effect nog sterker.

De corona-cijfers van 21 april

Vergeleken met andere dinsdagen is de piek echter beperkt. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van 118 is het laagste aantal op een dinsdag sinds half maart. Dat past in de dalende trend van het aantal ziekenhuisopnames.

Het aantal nieuwe doden lag vorige week dinsdag nog wel iets lager dan vandaag, maar omdat dat de eerste dag na het lange paasweekend was, is dat cijfer niet goed te vergelijken met andere dinsdagen. Op woensdag 15 april was het aantal nieuwe opnames en doden hoger dan vandaag.

Coronadoden en -opnames op dinsdagen

Mensen die door het coronavirus overlijden maar niet zijn getest, zijn in deze statistieken niet terug te vinden. Het CBS publiceerde vrijdag weer cijfers die een indruk geven van het aantal mogelijke 'verborgen' coronadoden. Tot nu toe blijkt daaruit dat het aantal doden ongeveer twee keer hoger is dan door het RIVM wordt gemeld.

Het gaat daarbij om mensen die overlijden buiten het ziekenhuis, bijvoorbeeld thuis of in verpleeghuizen. Omdat in verpleeghuizen tot nu toe nauwelijks wordt getest, tellen mensen die daar zijn overleden vaak ook niet mee als coronaslachtoffers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl