NOS Nieuws Binnenland Aangepast

EU-top over coronageld geschorst • De Jonge: apps kern van nieuw testbeleid

Liveblog gesloten
 • Dit liveblog is gesloten, we gaan verder in een nieuw liveblog

 • Wuhan na elf weken uit de lockdown

  De lockdown in Wuhan, de Chinese stad waar eind vorig jaar de eerste besmetting van het coronavirus werd vastgesteld, is officieel voorbij. Vanaf middernacht lokale tijd mogen inwoners die geen klachten hebben de straat weer op.

  Na bijna drie maanden kunnen ze zich weer vrij bewegen en de stad in- en uitreizen zonder officiële toestemming. Wel moeten de inwoners een app op hun telefoon hebben, meldt persbureau AP. Daarmee houdt de regering iemands gezondheid in de gaten en of er recent contact is geweest met een besmet persoon.

  Maatregelen zoals het dragen van een mondkapje, temperatuurcontroles en beperkte toegang tot bepaalde plekken blijven wel van kracht. Het einde van de lockdown werd ingeluid met een lichtshow op bruggen en gebouwen langs de Jangtsekiang-rivier.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Wuhan viert einde lockdown met lichtshow
 • Marineminister VS stapt op vanwege taalgebruik

  De Amerikaanse minister voor Marine, Thomas Modly, heeft ontslag genomen, melden bronnen van persbureau AP. Dat gebeurde enkele uren nadat hij zijn excuses had aangeboden voor het beledigen van de voormalige kapitein van het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt, Brett Crozier.

  Vorige week smeekte Crozier zijn superieuren om het grootste deel van zijn bemanning aan land te mogen zetten, vanwege een corona-uitbraak op zijn schip. Dat mocht, maar de brief waarin hij dit vroeg, lekte uit. Modly gaf de kapitein de schuld van dat lek en ontnam hem het commando. De bemanning was het daar niet mee eens en scandeerde zijn naam toen hij het schip verliet.

  Modly vloog daarna naar Guam, waar de Roosevelt ligt afgemeerd, om de bemanning toe te spreken. Daarbij zei hij dat Crozier "te naïef of te stom" was om het commando te voeren. Gisteravond bood hij zijn excuses aan, maar de kritiek op zijn uitlatingen hield aan.

 • Bleiben Sie bitte zu Hause

  Om Duitse toeristen die het land in willen op het laatste moment op andere gedachten te brengen, zijn langs de Duits-Nederlandse grens deze elektronische borden geplaatst:

  De Vries Media

  De tekst wijst toeristen erop dat ze alleen naar Nederland moeten reizen als dat strikt noodzakelijk is. Afgelopen weekend bleek dat in Limburg op sommige plekken veel Duitse toeristen waren. Om verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken wordt toeristen met klem geadviseerd om thuis te blijven, vooral met het oog op het naderende paasweekend.

 • Autoverzekeraar verlaagt premie omdat er minder schade is

  Verzekeraar Promovendum verlaagt tijdelijk de premies voor autoverzekeringen. "Het is stil op de weg. We werken massaal thuis", staat in een e-mail aan de klanten. "Hierdoor zien we het aantal autoschades afnemen. Daarom verlagen wij tijdelijk de autopremie."

  Klanten betalen over de maanden mei en juni 10 procent minder. Het te veel betaalde bedrag wordt in juli teruggestort.

 • Hoe apps het contactonderzoek van de GGD moeten overnemen

  Het kabinet wil de verspreiding van het coronavirus tegengaan door speciale apps in te zetten. Hoe dat werkt en wat dit kan betekenen voor onze privacy lees in je dit artikel:

 • Dodental in Frankrijk nu boven de 10.000

  Na Spanje, de VS en Italië zijn nu ook Frankrijk meer dan 10.000 coronapatiënten overleden. Vandaag maakten de Franse autoriteiten bekend hoeveel mensen er zowel in ziekenhuizen als in verpleeghuizen zijn overleden. Het dodental steeg van 8911 op maandag tot 10.328 vandaag.

  Deze forse stijging is deels te wijten aan de vertraging van de gegevenstoevoer uit verpleeghuizen, zei het hoofd van de Franse gezondheidsautoriteit Jérôme Salomon. Vanuit deze zorginstellingen werden 820 extra sterfgevallen gemeld. In ziekenhuizen kwamen de afgelopen 24 uur 597 coronapatiënten om het leven, schrijft dagblad Le Monde.

  Meer dan 30.000 mensen in Frankrijk worden in het ziekenhuis behandeld voor covid-19. Daarvan liggen 7131 personen op de intensive care. "We hebben de piek nog nog niet bereikt", waarschuwt Salomon.

 • EU-onderhandelingen over coronagelden geschorst

  De onderhandelingen tussen de EU-ministers van Financiën over maatregelen om de coronacrisis te bestrijden, liggen stil. De vergadering werd aan het begin van de avond afgebroken, waarna er in kleine groepjes werd gebeld om te kijken of er alsnog een akkoord uit de bus kan rollen. De bedoeling is om rond 22.00 uur verder te gaan, maar het is nog allerminst zeker of dat lukt.

  Nederland verzet zich tegen de wens van met name Spanje, Frankrijk en Italië om het toch over de Europese staatsleningen, zogenoemde eurobonds, te hebben. Frankrijk heeft voorgesteld om het onderwerp op de EU-top van regeringsleiders later deze week te bespreken. Nederland is daartegen en wil nu besluiten om het voorlopig niet over eurobonds te hebben.

  Verder is er geen overeenstemming over de inzet van het crisisfonds, het Europees Stabilisatiemechanisme. Nederland is bereid om geld uit dit fonds beschikbaar te stellen om medische nood op korte termijn op te lossen. Landen die voor herstel van de economie uit deze pot willen lenen, moeten aan de gebruikelijke voorwaarden voldoen, zoals het op orde brengen van de begroting en bezuinigen. Italië verzet zich fel tegen die eis en wil dat aan leningen geen enkele voorwaarde wordt gesteld.

  Vooralsnog laten Finland en Oostenrijk de Nederlandse minister van Financiën Hoekstra de kastanjes uit het vuur halen en voert Nederland het verzet aan.

  Zo vergadert minister Hoekstra nu; in zijn kantoor, voor de webcam ANP
 • Ook kabinetsleden getest bij coronasymptomen

 • Zo werken die apps tegen corona, legt minister De Jonge uit

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Je kunt een signaal krijgen dat je in de buurt was van iemand die besmet is'
 • Seksspeeltjesverkoper: 100 procent meer verkocht

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Gouden tijden voor seksspeeltjesverkoper: 'We hebben honger'
 • ING: economie krimpt met 6 tot 8 procent

  De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 6 à 8 procent. Economen van ING verwachten dat, een vooruitzicht dat even somber is als het slechtste scenario dat het Centraal Planbureau onlangs presenteerde. Dat kwam uit op een krimp van 7,7 procent.

 • Wat mag Nederland doen met online data van burgers?

  Apps worden de nieuwe kern van het testbeleid in Nederland, zei minister De Jonge op de persconferentie over de coronacrisis. Zolang de privacy maar gewaarborgd blijft, benadrukte hij wel.

  In dit artikel lees je hoe landen als Duitsland, Israël, China en Rusland dit soort apps al gebruiken. Ook vertellen deskundigen hoe nuttig of wenselijk ze zijn. Nieuwsuur zocht eerder uit hoe ver Nederland mag gaan met het gebruik van online data van burgers om het virus te bestrijden.

  In deze video zie je wat de Nederlandse overheid mag doen met onze gegevens (best veel) en wat de Israëlische overheid al doet (nog veel meer):

 • Kabinet sluit niet uit dat app verplicht wordt

  Op de persconferentie kwamen veel vragen over de aangekondigde apps om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Vooral over de app die informatie doorgeeft of een persoon in de buurt is geweest van een coronapatiënt.

  Het kabinet sluit niet uit dat deze app verplicht kan worden. "Die app biedt ook oplossingen, dat allerlei mensen heel snel weten dat iemand corona heeft, of het niet blijkt te hebben", aldus Rutte. De app vervangt eigenlijk het brononderzoek van de GGD.

  Deskundigen van het RIVM zeggen dat er nagedacht kan worden over het terugdraaien van de strenge coronamaatregel als er intensief brononderzoek is gedaan. Premier Rutte benadrukt dat zo'n app in dit geval uitkomst kan bieden.

  De komende weken wordt de werking van de apps onderzocht. Voor 28 april is er nog geen duidelijkheid over. "De privacy moet wel gewaarborgd worden", aldus Rutte.

 • De persconferentie van Rutte en De Jonge

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Terugkijken: persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge