liveblog
NOS NieuwsAangepast

Britse premier Johnson op IC • Italië pompt 400 miljard euro in economie

  • Het UWV heeft 35.000 aanvragen gekregen voor tegemoetkoming bij loonkosten
  • 1409 coronapatiënten op de intensive care, 24 meer dan gisteren
  • De Britse premier Boris Johnson is opgenomen op de intensive care hardnekkige klachten als gevolg van het coronavirus.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.

Nieuw liveblog

We zijn gestart met een nieuw liveblog over het coronavirus, lees hier verder.

St Jansdal roept bedrijven op: doneer isolatiejassen

Ziekenhuis St Jansdal heeft met spoed isolatiejassen nodig. Zorgverleners van het ziekenhuis verbruiken momenteel dagelijks 1.000 isolatiejassen voor de zorg aan patiënten met corona of een verdenking erop, schrijft Omroep Flevoland.

Het ziekenhuis krijgt op korte termijn geen nieuwe aanvoer en ziet een groot tekort ontstaan. "De jassen maken deel uit van de persoonlijke beschermingsmiddelen en zijn een voorwaarde voor het leveren van veilige zorg", zo meldt het ziekenhuis.

Grens Sint Maarten-Saint Martin dicht

De Gendarmerie van Saint Martin, het Franse gedeelte van Sint-Maarten heeft maandagochtend twee van de grensovergangen tussen het Franse en Nederlandse deel afgesloten. Bij de andere twee grensovergangen is slechts beperkte beweging toegestaan.

De blokkade met containers is een Franse reactie op het snel stijgend aantal besmette gevallen aan de Nederlandse kant. Daar zijn nu 37 patiënten positief getest, tegen zes de week ervoor. Gisteren stierven opnieuw twee patiënten, waardoor het dodental op vier staat. Aan de Franse kant zijn 31 mensen positief getest op het covid-19 virus.

Dokters aan de Nederlandse kant waarschuwen voor een uitbraak omdat zij veel mensen, die op de heuvels van Philipsburg wonen niet kunnen bereiken. Daar wonen mensen dicht op elkaar en auto's kunnen er vaak niet komen

Dick Drayer / NOS
De grensovergang is met containers geblokkeerd

Landweggetjes afgesloten voor motorrijders en wielerclubs in paasweekeinde

Bepaalde toeristische plekken en kleine landweggetjes worden tijdens het paasweekeinde afgesloten voor motorrijders en wielerclubs. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de veiligheidsregio's in Nederland.

Afgelopen weekend veroorzaakten groepen motorrijders en wielrenners op allerlei plekken overlast. Voetgangers en recreatieve fietsers kwamen volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van alle veiligheidsregio's, dit weekeinde in de verdrukking. "Zij konden geen kant meer op en konden hierdoor geen anderhalve meter afstand houden." Boa's en politieagenten gaan handhaven aan het begin van de afsluiting.

"We betreuren deze maatregelen, we vinden het jammer dat deze nodig bevonden worden. Maar we gaan er niet tegenin. We snappen dat dit nodig is", zegt de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging in een reactie.

Verder moeten tuincentra en woonboulevards hun klantenstroom reguleren en afremmen zodat de klanten genoeg afstand kunnen houden. Er komen bijvoorbeeld extra regels voor de aanrijroutes en parkeerplaatsen, maar dat moeten de winkels zelf controleren.

In Amsterdam wordt tijdens het paasweekeind volgens burgemeester Halsema volop gecontroleerd op straat en zo nodig wordt ingegrepen en worden boetes uitgedeeld. Ook kunnen de parken worden gesloten als dat nodig blijkt te zijn.

Tien sterfgevallen in Zwartewaterland

In de gemeente Zwartewaterland zijn afgelopen weekend tien inwoners overleden. In zeven gevallen staat het vast dat zij zijn bezweken aan het coronavirus, in drie gevallen lijkt hier sprake van, meldt RTV Oost. De burgemeester spreekt van een "inktzwarte dag".

Eerder al overleden er in Zwartewaterland al achttien coronapatiënten. Volgens de burgemeester zijn er gevallen bekend van families die zelfs meermalen worden getroffen. "Zoals bij een echtpaar, waarvan vandaag de vrouw overleed, terwijl vorige week ook al de man was overleden."

Duizenden extra mensen getest op corona

Vanaf vandaag worden duizenden extra mensen getest op corona. Het gaat om zorgmedewerkers met klachten die buiten het ziekenhuis werken. Op verschillende plekken in het land kunnen ze terecht bij zogeheten teststraten van de GGD, zoals hier in Alkmaar.

Duizenden extra mensen getest op corona

Premier Johnson naar de intensive care gebracht

De Britse premier Johnson is overgebracht naar de intensive care. Minister Raab van Buitenlandse Zaken neemt zijn taken waar.

Johnson heeft het coronavirus. Zijn toestand is in de loop van de middag verslechterd.

Hij heeft al ruim een week gezondheidsklachten. Gisteren werd hij opgenomen in het ziekenhuis, waarvandaan hij zijn werk zei voort te zetten.

De burgemeester van Londen wenst zijn voorganger een snel herstel toe:

AFP
Premier Johnson drie dagen geleden

Joods Pasen moet thuis worden gevierd

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft voor Pasen een complete lockdown aangekondigd. De Joodse feestdag Pesach moet woensdag thuis gevierd worden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

In een televisietoespraak zei hij dat de reisbeperkingen dinsdag worden aangescherpt en dat het verboden is om naar de feestelijke 'seder'-maaltijden te gaan waar familie traditioneel samenkomt met Pesach.

Italië lanceert steunpakket à 400 miljard euro

De Italiaanse premier Conte heeft een maatregelenpakket voor de Italiaanse economie aangekondigd ter waarde van 400 miljard euro. De helft is bedoeld voor de interne markt, de andere helft voor de export. Het maatregelenpakket omvat onder meer door de overheid gegarandeerde leningen en belastingvrijstellingen.

Italië moet het geld zelf ook lenen.

Beademingsapparaat studenten TU Delft bijna klaar

Minister Wiebes van Economische Zaken heeft vanmiddag een bezoek gebracht aan de TU Delft, waar zo'n 50 studenten dag en nacht werken aan de ontwikkeling van een beademingsapparaat, dat in geval van nood ook ingezet kan worden op intensive cares. Het afgelopen weekend is het apparaat getest op IC-afdelingen in Leiden en Nijmegen. Volgens de Delftse studenten zijn er nog een paar kleine aanpassingen nodig, maar is het apparaat verder klaar. Het gaat om een machine gestript van alle onnodige toeters en bellen.

Normaal gesproken duurt het jaren voordat een medisch apparaat op de markt kan worden gebracht. In verband met de corona-uitbraak zorgt het ministerie van VWS voor een verkorte toelatingsprocedure. De vergunning geldt alleen voor gebruik bij coronapatiënten en zo lang de pandemie duurt. Het kabinet staat borg voor een lening van 40.000 euro die de TU heeft afgesloten voor dit project.

Beademingsapparaat TU Delft is bijna klaar

Eerste landen kondigen versoepeling coronamaatregelen aan

Na Oostenrijk worden ook in Denemarken de maatregelen binnenkort versoepeld. Crèches, kleuterscholen en basisscholen mogen vanaf 15 april weer opengaan, zei de Deense premier Mette Frederiksen.

Oostenrijk was het eerste land dat een versoepeling van de maatregelen aankondigde. Het is de bedoeling dat na 14 april kleine winkels, bouwmarkten en tuincentra weer opengaan, op voorwaarde dat de klanten hun mond bedekken en afstand houden tot elkaar. Als alles goed gaat kunnen dan op 1 mei alle winkels, winkelcentra en kappers weer opengaan. Half mei volgen hotels en restaurants en gaan de scholen weer open. Evenementen mogen pas weer vanaf eind juni plaatsvinden.

Ook in Tsjechië worden de maatregelen iets versoepeld. Sporten als golf en tennis zijn weer toegestaan en hobbywinkels, bouwmarkten, de ijzerhandel en fietsenmakers mogen hun deuren weer openen voor publiek. Wel worden de hygiënemaatregelen aangescherpt. De minimale afstand tussen klanten moet 2 meter zijn en bij de ingang moeten desinfectiemiddelen en wegwerphandschoenen worden verstrekt.

'Ik lok ouderen het balkon op'

Om te zorgen dat ze tijdens de coronacrisis toch in beweging blijven, gaf personal trainer Jamiel Zaoudi bewegingsles aan ouderen in een woonzorgcentrum in Zwolle. Vanaf hun balkon deden de bewoners, met pannendeksels als halters, enthousiast mee.

'Ik lok ouderen het balkon op'

Lady Gaga organiseert grote coronashow

Via een livestream op een vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft Lady Gaga een grote show aangekondigd met optredens van internationale artiesten als Billie Eilish, Alanis Morissette, Andrea Bocelli, Chris Martin, Paul McCartney en Stevie Wonder.

Het evenement One World: Together at Home wordt zaterdag 18 april uitgezonden via verschillende Amerikaanse zenders, YouTube, Facebook en de BBC. De presentatie is in handen van de Amerikaanse talkshowhosts Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel en Stephen Colbert.

Eerste resultaten over opbouw immuniteit tegen corona komende weken verwacht

De komende weken krijgen we een eerste beeld van de opbouw van immuniteit tegen het coronavirus in Nederland. Dat blijkt uit gesprekken die de NOS voerde met deskundigen.

Brits Open, 's werelds oudste golftoernooi, is afgelast

Het Brits Open, een van de vier belangrijkste toernooien in het golf, is afgelast. De 149ste editie van 's werelds oudste golftoernooi, dat in juli zou worden gehouden, is vanwege de coronapandemie geschrapt. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat het toernooi niet kan plaatsvinden.

Oogvereniging: help slechtzienden afstand te houden

Wie op straat in de buurt loopt van iemand die slechtziend of blind is, kan voorlopig het beste een extra stap opzij doen, zegt de Oogvereniging. Mensen met een visuele beperking kunnen meestal niet inschatten hoe ver weg iemand anders precies staat.

"Ook mensen die blind of slechtziend zijn, willen niets liever dan zich houden aan de richtlijnen van het RIVM. We roepen iedereen dan ook om hen hierbij te helpen", zegt Jan Boon, directeur van de Oogvereniging.

Nu zijn er signalen dat mensen met een visuele beperking vaak onvoldoende afstand kunnen houden tot anderen. Dat is herkenbaar voor de 18-jarige Mike Brenk uit Assendelft. "Zijn wereld is wel heel klein geworden", zegt zijn moeder tegen NH Nieuws. "Helaas gaat hij alleen nog maar de deur uit om een rondje met de hond te lopen, of met mij mee voor een boodschap. Vooral in de supermarkt is het lastig om de anderhalve meter aan te houden, dus neemt hij zijn stok mee."

De Oogvereniging heeft alle mensen met een visuele beperking opgeroepen altijd met een witte stok te lopen, zodat anderen weten dat ze met iemand te maken hebben die niet (goed) ziet.

Country- en soulartiesten spelen hun hits vanuit huis

Verschillende country- en soulsterren, waaronder John Legend en Shania Twain, gaven een optreden vanuit huis. Ze hadden op moeten treden bij de Academy of Country Music Awards in Las Vegas, maar dat ging als gevolg van de coronamaatregelen niet door.

Country- en soulartiesten spelen hun hits vanuit huis

Criminaliteit in Frankrijk daalt, op huiselijk geweld na

In Frankrijk is de criminaliteit vorige maand enorm gedaald, zeer waarschijnlijk mede door de strenge quarantainemaatregelen. Misdadigers, die niet in de cel zitten, mogen namelijk ook hun huis niet meer uit. Gemiddeld daalde de misdaad in Frankrijk in maart met 45 procent.

Het aantal gevallen van diefstal zonder geweld daalde met maar liefst 51 procent, blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het aantal woninginbraken daalde met 44 procent. Het aantal autodiefstallen lag vorige maand 37 procent lager.

Huiselijk geweld

Opvallend is dat het aantal gevallen van huiselijk geweld wel 'zeer sterk is toegenomen', schrijft het ministerie. Eerder waarschuwden hulporganisaties en politici al voor een toename, omdat partners door de quarantaine bij elkaar 'opgesloten' zitten.

De minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, zei een week geleden al dat het aantal gevallen van huiselijk geweld met 32 tot 36 procent was gestegen. De regering nam daarom verschillende maatregelen om slachtoffers te helpen. Er kwamen meer opvangplaatsen en hulporganisaties kregen meer geld. Slachtoffers kunnen zich ook met een codewoord bij apotheken melden: die waarschuwen dan de politie.

Het ministerie heeft laten weten dat de gemiddelde daling van de criminaliteit niet één op één is toe te schrijven aan het feit dat Fransen vanwege corona binnen moeten blijven. "Het is nu ook moeilijker om aangifte te doen. En de quarantainemaatregelen werden pas half maart van kracht dus de effecten worden pas de komende maanden echt zichtbaar."

35.000 aanvragen voor tegemoetkoming loonkosten bij UWV

Bij het UWV hebben inmiddels ruim 35.000 ondernemers een aanvraag ingediend voor de regeling voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Dat is de Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW), die sinds vanmorgen 9 uur is opengesteld.

Het aantal aanvragen op de eerste dag is in lijn met waar de uitkeringsinstantie op voorhand ook rekening mee hield. Dankzij de regeling kunnen ondernemers maximaal 90 procent van het salaris van hun medewerkers door het UWV betaald krijgen. De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van het verlies aan omzet.

Het is de bedoeling dat de eerste uitkeringen binnen een week worden overgemaakt.

Flinke toename coronabesmettingen in ouderenzorg

Volgens de Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde (Verenso) is er sprake van een flinke toename van besmettingen en sterfgevallen door corona onder verpleeghuisbewoners. Meer dan blijkt uit de landelijke cijfers van het RIVM, stelt Verenso. Sinds half maart registreren specialisten ouderengeneeskunde gegevens over covid-19 in elektronische patiënten dossiers.

In een van die patiëntendossiers, dat gebruikt wordt bij ongeveer de helft van bewoners in verpleeghuizen, staan 1979 patiënten met een (verdenking van een) coronabesmetting in verpleeghuizen geregistreerd. 281 patiënten uit de registraties zijn overleden. Bij 184 van hen is met een test vastgesteld dat ze besmet waren met het coronavirus. Volgens een ander patiëntendossier dat veel gebruikt wordt zijn er 626 verdenkingen van corona in verpleeghuizen en 183 patiënten bij wie het met een test is vastgesteld.

Het RIVM registreert alleen als er daadwerkelijk een test heeft plaatsgevonden.

Vlaggen van eenheid in Spanje

Op steeds meer plaatsen in Spanje hangen mensen vlaggen over balkons en uit hun ramen. De vlaggen hangen er om de eenheid van het land tegen het coronavirus te benadrukken. Maar ook hangen er zwarte linten over de vlaggen ter herinnering aan de mensen die zijn bezweken aan het virus.

"De sfeer doet erg danken aan de sfeer die er destijds in het land hing in na de aanslagen op de stoptreinen bij Madrid. Ook toen hingen de Spanjaarden de vlaggen uit om zo te laten zien dat het land één was", zegt correspondent Rop Zoutberg. Bij de terreurdaad in maart 2004 kwamen 192 mensen om het leven. "Als je die getallen met de cijfers van nu vergelijkt dan maakt het land momenteel vier aanslagen per dag mee."

In Spanje zijn tot nu toe ruim 13 duizend mensen aan het coronavirus overleden. De laatste dagen gaat het sterftecijfer minder snel.

Rop Zoutberg / NOS

FNV: 'Banen ruim 800.000 flexwerkers in gevaar door coronacrisis'

De banen van mensen met enige vorm van flexcontract zijn in gevaar, stelt FNV. Volgens de vakbond worden mensen met "onzekere contracten massaal op straat gezet", ondanks steunmaatregelen voor bedrijven, waarin onder meer 90 procent van de loonkosten worden betaald.

In totaal gaat het om ruim 800.000 mensen, becijferde de vakbond: 425.000 mensen op oproepbasis en met een nul-urencontract, 227.600 uitzendkrachten in de eerste anderhalf jaar van hun uitzendwerk, 64.500 mensen van wie het contract afloopt en 100.000 mensen in hun proeftijd. FNV stelt dat er tienduizenden mensen hun baan zijn kwijtgeraakt, maar noemt in het persbericht geen hard cijfer.

Taxichauffeurs overhandigen petitie met vraag om noodhulp

Taxichauffeurs hebben een petitie overhandigd aan het ministerie van Economische Zaken. Ze willen ook in aanmerking komen voor de noodmaatregelen van de overheid tegen de coronacrisis.

Duizenden taxiondernemingen verliezen omzet door het wegblijven van toeristen en de oproep van de regering om zo min mogelijk te reizen, stelt de brancheorganisatie. Bij een aantal bedrijven ligt zelfs faillissement op de loer.

Lees hier het artikel dat wij gisteren publiceerden over taxichauffeur John, die vlak voor zijn pensioen corona kreeg en overleed.

Vanaf morgen duizenden coronatesten vanaf Baarns industrieterrein

Caspar Huurdeman
Corona drive thru in Baarn

In Baarn opent morgen op een industrieterrein een drive thru voor corona-testen. In samenwerking met een Duits laboratorium worden daar dagelijks duizenden coronatesten afgenomen.

Mensen in pakken nemen op het parkeerterrein een keel- en neusafstrijk. Daarna rijdt de geteste persoon verder. Het sample wordt in een laboratorium in Baarn klaargemaakt voor analyse en naar het partnerlab in Keulen gestuurd. Daar komt het om 22.00 uur aan. In de nacht wordt het getest en in de loop van de volgende dag wordt de uitslag elektronisch doorgegeven.

Forse toename in ziekteverzuim

Het ziekteverzuim is in de laatste weken van maart fors toegenomen vanwege het coronavirus. Dat meldt Zorg van de Zaak, een netwerk van bedrijven op het gebied van bedrijfszorg. Na de aangekondigde maatregelen op 12 en 15 maart is het aantal ziektegevallen toegenomen met 26,9 procent ten opzichte van februari. Met name in de sectoren industrie & vervoer, zorg en retail & zakelijk is het aantal mensen dat zich ziek meldt het grootst.

De oorzaak van de piek ligt volgens Zorg van de Zaak deels bij werknemers die nu met een verkoudheid of zieke huisgenoten thuis moeten blijven. In enkele sectoren, zoals de horeca, leidden de maatregelen tot acute bedrijfssluiting. In alle hectiek zijn ook werknemers ziekgemeld die in normale omstandigheden waren blijven werken. Inmiddels ziet Zorg van de Zaak dat het aantal herstelmeldingen de afgelopen dagen uitstijgt boven de ziekmeldingen.

1409 coronapatiënten op intensive care, 24 meer dan gisteren

Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen is volgens de laatste cijfers opgelopen naar 1409: 24 meer dan gisteren. Gisteren bedroeg de toename nog 25. Van de 1409 coronapatiënten liggen er nu 1372 in Nederland, 11 meer dan gisteren. En 37 in Duitsland, 13 meer dan gisteren. De uitstroom op de IC wordt steeds groter. Ruim 80 mensen hebben de IC verlaten en zo'n 275 patiënten zijn overleden.

De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

"Dit gaat nog wel even duren. Dat betekent dat de maatregelen die we nu hebben langere tijd nodig zijn." En als de het aantal patiënten eenmaal gaat dalen, kunnen we niet in een keer alle maatregelen loslaten volgens Kuipers. "Je moet nu al gaan nadenken over hoe we de maatregelen langzaam moeten opheffen.

Landelijk Netwerk Acute Zorg

Britse regering kocht miljoenen onbetrouwbare Chinese tests

Het dodental is in Engeland vandaag met 405 mensen toegenomen naar 4897. 15 van de overleden patiënten hadden geen onderliggende ziektes, meldt de Britse gezondheidsorganisatie NHS.

McLaren-baas: 'Voortbestaan Formule 1 in gevaar'

"De Formule 1 verkeert in een beroerde staat door het coronavirus. Er zijn grote veranderingen nodig om te overleven. Ik zie vier teams mogelijk verdwijnen als dit niet op de goede manier wordt aangepakt." Het zijn de woorden van Zak Brown, teambaas van McLaren. Hij luidt in gesprek met de BBC de noodklok.

Franse minister Le Maire: 'Frankrijk stevent af op ergste crisis sinds WOII'

De Franse minister van Economische Zaken Bruno Le Maire heeft gezegd dat Frankrijk afstevent op de ergste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. "De slechtste economische prestatie sinds 1945 leverden we in 2009. Dat jaar was er een economische krimp van 2,2 procent'', zei Le Maire tegen een commissie van de Senaat. "Dit jaar komen we waarschijnlijk ver onder die min 2,2 procent uit.''