NOS NieuwsAangepast

De coronacijfers van 6 april: laagste sterftecijfer van afgelopen week

Het aantal mensen dat door het coronavirus is overleden, is met 101 toegenomen, meldt het RIVM. Dat is het laagste aantal van de afgelopen week. Gisteren werden 115 sterfgevallen gemeld. Voor zover bekend zijn in Nederland nu 1867 mensen overleden in verband met covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt.

Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen (geweest), is met 260 toegenomen tot 7135. Dat is een fractie meer dan gisteren, toen er 253 opnames werden gemeld. Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, worden er nog altijd meer coronapatiënten opgenomen dan er worden ontslagen.

Preciezere cijfers van het aantal ontslagen uit ziekenhuizen worden vooralsnog niet gemeld.

Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen liep gisteren op naar 1409; 24 meer dan een dag eerder. Gisteren was er een vergelijkbare toename, van 25. "Als het zo doorzet, ben ik heel optimistisch", zei voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care vanmiddag. "In elk geval optimistischer dan twee weken geleden."

Doordat de instroom op de ic's afneemt, hoeven er minder coronapatiënten van het ene naar het andere Nederlandse ziekenhuis te worden verplaatst. Dertien patiënten gingen er naar Duitse ziekenhuizen. In Nederland zijn er dus elf ic-bedden meer bezet dan een dag eerder. Volgens Gommers en Kuipers wordt de kans groter dat de 1900 Nederlandse coronabedden op intensive cares voldoende blijken te zijn, al staat dat niet vast.

Van alle personen die zijn opgenomen in het ziekenhuis zijn er 55 jonger dan 20 jaar. Dertig zijn in de leeftijdscategorie 0 tot 4.

De jongste overledene is tussen de 25 en 29. In totaal zijn er negen mensen onder de 50 jaar overleden. Bij al deze overledenen was sprake van 'onderliggend lijden', wat wil zeggen dat ze ook (ernstige) andere klachten hadden.

Het RIVM wijst er zoals aldoor op dat de dagelijks gemelde cijfers kunnen achterlopen: ziekenhuisopnames en sterfgevallen worden soms pas na een aantal dagen doorgegeven. Dat speelt extra in het weekend. Het kan dus zijn dat de cijfers morgen weer iets hoger zijn.

Het CBS publiceerde vrijdag cijfers die een indruk geven van het aantal mogelijke 'verborgen' coronadoden. Het RIVM concludeert uit die cijfers dat er in de week van 19 tot 25 maart tussen 870 en 1181 meer sterfgevallen waren dan gemiddeld. Dat is het dubbele van het eerder bij het RIVM gemelde aantal coronadoden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl