McLaren-baas Zak Brown is bezorgd over de toekomst van de Formule 1
NOS Sport

McLaren-baas: 'Voortbestaan Formule 1 in gevaar'

"De Formule 1 verkeert in een beroerde staat door het coronavirus. Er zijn grote veranderingen nodig om te overleven. Ik zie vier teams mogelijk verdwijnen als dit niet op de goede manier wordt aangepakt." Het zijn de woorden van Zak Brown, teambaas van McLaren. Hij luidt in gesprek met de BBC de noodklok.

Brown zegt niet op welke teams hij doelt. Wel is duidelijk dat vooral Williams en Haas kwetsbaar zijn. Door het coronavirus zijn alle grands prix tot nu toe afgelast en het is nog niet duidelijk of er überhaupt nog kan worden gereden dit seizoen. Volgens Brown moeten alle teams het mes in de kosten zetten. Hij pleit onder andere voor het verlagen van het budgetplafond voor teams van 175 naar 150 miljoen dollar of nog lager.

Volgens Louis Dekker, Formule 1-volger bij de NOS, is de timing van Brown om zijn uitspraken te doen niet zo gek. "Deze week praten de tien teambazen van de Formule 1 met elkaar over de toekomst. Ze bespreken in conference calls hoe het nu verder moet."

"De vraag is: gaan ze elkaar helpen of vechten ze elkaar de tent uit? Waarschijnlijk wordt het een compromis. Ze hebben elkaar nodig om te overleven. Dat beseffen ze heel goed."

McLaren-coureur Carlos Sainz op het circuit van Shanghai

Het is niet voor het eerst dat Brown zich zorgen maakt over de toekomst, weet Dekker. "Hij heeft vorig jaar, dus nog voor de coronacrisis, ook al gezegd dat het anders moet. Goedkoper. Maar dit zijn uitzonderlijk harde uitspraken. Vergelijk het met de voorzitter van FC Groningen die zegt dat een kwart van de eredivisieclubs verdwijnt als de crisis nog even duurt."

"Er zijn nu tien teams en als er daar vier van omvallen, dan heb je geen kampioenschap en dus geen Formule 1 meer", verduidelijkt Dekker. "Voorlopig doen ze er alles aan om te redden wat er te redden valt."

"Zo wil de FIA (de internationale autosportfederatie) op zijn minst acht GP's rijden, desnoods door in een raceweekend twee races af te werken op hetzelfde circuit. Die acht races heb je nodig om een officieel WK te organiseren en een wereldkampioen te kronen."

Voor Brown is het duidelijk: "Het voortbestaan van de Formule 1 als sport is in gevaar. Een agressieve aanpak is vereist. Dit is niet het moment om je kop in het zand te steken. Het standpunt van sommige mensen dat teams wel zullen worden overgenomen door investeerders, zoals in het verleden altijd is gebeurd, gaat nu niet op. Als teams nu failliet gaan, is het over en uit."

Ook Williams stuurt werknemers met verlof

In navolging van McLaren heeft ook het Formule 1-team Williams een groot aantal van zijn werknemers met verlof gestuurd om kosten te besparen. Het management en de coureurs hebben ingestemd met salarisverlaging van 20 procent per 1 april, in principe tot eind mei.

"Deze beslissingen zijn niet lichtvaardig genomen, maar ons doel is om de banen van onze medewerkers bij de fabriek in Grove te beschermen en ervoor te zorgen dat ze weer fulltime kunnen werken als de situatie dat toelaat", aldus Williams in een verklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl