Tour de France 2019 AFP
Sport en corona

"Er gaat definitief een streep door ..." of "de ...competitie is tijdelijk stilgelegd". De afgelopen weken heb je ongetwijfeld dit soort koppen voorbij zien komen op sportwebsites. Van de Olympische Spelen tot het EK voetbal en van Wimbledon tot de Grand Prix van Nederland in Zandvoort; al deze evenementen werden afgelast of verplaatst als gevolg van het coronavirus.

Toch is er een klein beetje hoop voor de echte sportliefhebber. Er is nog een aantal sportevenementen waar naar uitgekeken kan worden. Al is het maar de vraag voor hoelang.

Hockey Pro League - 21 mei

De Pro League is door de internationale hockeyfederatie FIH vooralsnog stilgelegd tot en met 17 mei. Vier dagen later staat de eerste wedstrijd op het programma tussen België en Argentinië.

Voor de Nederlandse mannen en de vrouwen staat er in juni nog een aantal wedstrijden op het programma. In het weekend van 19 tot en met 21 juni wachten er thuiswedstrijden in Amstelveen tegen Duitsland. Die wedstrijden zijn nog niet afgelast en de kaartverkoop loopt nog.

Later die maand staan voor zowel de mannen als de vrouwen nog twee uitwedstrijden met België gepland.

Formule 1 - 14 juni

Het Formule 1-seizoen zou aanvankelijk van start gaan met de Grand Prix van Australië, maar die werd op het laatste moment afgelast. Daarna ging er een streep door meerdere races, waaronder de Grand Prix van Nederland.

De race in Canada op 14 juni lijkt vooralsnog de seizoensopening te worden. De lokale organisatie gaf eerder aan optimistisch te zijn over het doorgaan van het race-evenement, maar stelde ook realistisch te zijn. Na Pasen wordt er meer duidelijkheid verwacht.

Max Verstappen in zijn bolide tijdens de GP van Canada 2019 EPA

NK Wielrennen - 19 t/m 21 juni

De Nederlandse wielerbond KNWU heeft aangegeven dat het NK wegwielrennen in het Drentse Wijster gepland staat voor 19 tot en met 21 juni. "Dat zijn voorlopig de beste data op de internationale wielerkalender", zegt directeur Thorwald Veneberg.

Mocht het NK door het coronavirus toch geen doorgang kunnen vinden, dan heeft de bond wel al alternatieve data op het oog, namelijk 7 tot en met 10 augustus. Het NK voor jongeren en beloften is daar ook al naartoe verplaatst.

EK Judo - 19 t/m 21 juni

Het EK Judo stond aanvankelijk begin mei gepland, maar is door de Europese judobond verplaatst naar juni.

Tour de France - 27 juni t/m 19 juli

Het is nog maar de vraag of de Ronde van Frankrijk dit jaar door kan gaan. Voorlopig staat de Tour nog op het programma en Tourbaas Christian Prudhomme hoopt dat op 27 juni het startschot wordt gegeven.

De Franse minister van Sport Roxana Maracineanu zei er alles aan te doen om de Tour door te laten gaan en ze gaf aan dat er ook een optie is, waarin er wordt gekoerst zonder publiek. Maar voor Prudhomme is het ondenkbaar dat de Tour "achter gesloten deuren wordt verreden."

TT Assen - 28 juni

Alle takken van sport gaan gebukt onder het coronavirus, zo ook de motorsportwereld. Verschillende Grands Prix zijn afgelast, maar vooralsnog staat de TT van Assen nog wel op de kalender. Die zou moeten worden verreden op 28 juni.

Maverick Viñales wist de TT Assen vorig jaar te winnen ANP

Vuelta a España - 14 augustus t/m 6 september

De Tour de France staat voorlopig nog op de wieleragenda en dat geldt ook voor de Vuelta. Zolang het coronavirus geen roet in het eten gooit, begint de Ronde van Spanje dit jaar in Utrecht.

US Open - 24 augustus t/m 13 september

Ook de tennissers hebben te maken met veel afgelastingen. Hun seizoen ligt tenminste stil tot en met 13 juli. De US Open prijkt nog wel op de agenda, maar het is nog niet duidelijk of die doorgaat.

Het grandslamtoernooi in New York is nu een week voor de start van het uitgestelde Roland Garros, dat op 20 september begint.

EK atletiek, 25-30 augustus

Nu de Olympische Spelen een jaar verplaatst zijn, wil de Europese atletiekfederatie (EAA) er alles aan doen om de EK atletiek door te laten gaan. Het evenement staat voorlopig gepland voor 25 t/m 30 augustus.

STER reclame