2019: Max Verstappen in actie in Montreal EPA

In alle takken van sport is het vanwege de uitbraak van het coronavirus nog altijd onzeker wanneer de competitie weer hervat kan worden. Dat geldt ook voor de Formule 1. Sterker nog: de Formule 1-wereld wacht nog altijd op de eerste race van het seizoen.

De eerste acht grands prix van het seizoen zijn al afgelast dan wel uitgesteld, waardoor de Grote Prijs van Canada op 14 juni nu de eerstvolgende wedstrijd op de kalender is. Vooralsnog. Want de beslissing of het Formule 1-seizoen ook daadwerkelijk half juni in Montreal kan beginnen, moet binnen drie weken vallen.

Formule 1-baas Chase Carey zei maandag nog dat hij er rekening mee houdt dat er nog meer races gaan uitvallen.

Besluit over uitstel na Pasen

"We zijn optimistisch, maar ook realistisch", zei François Dumontier namens de lokale organisatie van de GP van Montreal tegen website motorsport.com. "Als we in overleg met de Formule 1 en de bond FIA tot uitstel besluiten, dan zal dat na Pasen zijn."

Een verschuiving naar het najaar ziet de organisatie niet zitten. "Voor ons is het onmogelijk om eind oktober hier een race te houden. Dan is het te koud."

Nog 15 tot 18 races?

De Formule 1-kalender telde dit jaar 22 wedstrijden, waarvan er dus al acht geschrapt of uitgesteld zijn. Ook de GP van Zandvoort, die op de kalender stond voor 3 mei, is uitgesteld.

De organisatie van de Formule 1 hoopt dit seizoen nog 15 tot 18 races te kunnen plannen. "Met onze partners zijn we ervan overtuigd dat we in 2020 nog gaan racen. Als de situatie onder controle is, zijn we klaar om te starten.", zei Formule 1-baas Carey maandag.

Bekijk hieronder een interview met Jan Lammers, de sportief directeur van de GP van Zandvoort, over het uitstellen van de Formule 1-race in Nederland:

'GP nu naar augustus? Ethisch gezien is volgend jaar misschien beter'

STER reclame