Max Verstappen
NOS SportAangepast

Formule 1-baas na uitstel GP Azerbeidzjan: 'Vijftien tot achttien races'

De start van het Formule 1-seizoen is opnieuw uitgesteld. Door de Grand Prix van Azerbeidzjan, die zou worden gereden op zondag 7 juni, is door de organisatoren in overleg met autosportfederatie FIA en de lokale autoriteiten een streep gezet. En de verwachting is dat nog meer races worden uitgesteld.

De gevolgen van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus worden steeds groter voor het Formule 1-seizoen, nu ook de achtste race die op de kalender stond niet op de oorspronkelijke datum wordt gereden.

Het Formule 1-seizoen had op zondag 15 maart moeten beginnen in Melbourne. Pas twee uur voor het begin van de eerste vrije training op vrijdag trok de FIA de stekker uit de seizoensopener, terwijl de fans al in de rij stonden om de tribunes te betreden.

De race in Australië zal niet meer worden ingehaald. Dat is voor de GP's van Bahrein, Vietnam en China wel de bedoeling, al is er nog geen datum voor gevonden.

Datzelfde geldt voor de race in Spanje en de grand prix die op zondag 3 mei in Zandvoort zou worden gereden. Uitstel voor de Nederlandse grand prix leek door de coronacrisis al enige tijd onvermijdelijk, afgelopen week kwam de bevestiging daarvoor. De Grand Prix van Monaco gaat in 2020 helemaal niet door.

Meerdere afgelastingen

De eerstvolgende Formule 1-race die nog zoals gepland op de kalender staat, is de GP van Canada op zondag 14 juni, gevolgd door de race in Frankrijk twee weken later. Formule 1-baas Chase Carey houdt er echter rekening mee dat er nog meer races gaan uitvallen.

"Met onze partners zijn we ervan overtuigd dat we in 2020 nog gaan racen. Als de situatie onder controle is, zijn we klaar om te starten. Op een aangepaste kalender zouden vijftien tot achttien races kunnen staan", aldus Carey. De zomerpauze was al aangewezen om uitgestelde races in te plannen. Het seizoen zal ook langer gaan duren dan 29 november. Op die dag wordt de Grand Prix van Abu Dhabi gereden. Dat zou de slotrace zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl