De spelers van het Nederlands elftal van de mannen en de vrouwen, gezamenlijk op de foto in mei 2019 ANP
Sport en corona

Om het volledige Nederlands voetbal een steuntje in de rug te geven heeft de KNVB, samen met de Oranje-internationals en hoofdsponsor ING, een steunpakket ter waarde van 11 miljoen euro opgezet. Het pakket bestaat uit donaties, maatregelen en tegemoetkomingen om de financiële gevolgen van het coronavirus enigszins te beperken.

Het geld wordt gelijkelijk tussen profs en amateurs verdeeld. De internationals (mannen en vrouwen), Jong Oranje en ING doneren geld aan de amateurclubs en ook de KNVB steunt uit de eigen middelen de 3.000 amateurclubs, die samen ongeveer 1,2 miljoen leden hebben.

De bond steunt daarnaast profclubs door bepaalde bijdrages versneld te betalen en de aflossing van leningen door clubs bij de bond voor een half jaar op te schorten. De KNVB maakt ook geld vrij uit de eigen reserves van de sectie betaald voetbal, om zo clubs uit de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie te helpen om deze moeilijke periode te overbruggen.

"Daarbij verwacht de KNVB op dit vlak ook onderlinge solidariteit bij de clubs, van de kleinste betaaldvoetbalorganisaties tot de clubs die Europees voetbal spelen", meldt de bond. "Voor sterke en aantrekkelijke Nederlandse betaaldvoetbalcompetities zijn alle clubs hard nodig."

De overheid besloot onlangs ook al om de Nederlandse sportclubs te helpen. Verenigingen en clubs kunnen bij het noodloket van het ministerie van Economische Zaken aankloppen voor een eenmalige uitkering van 4000 euro.

STER reclame