Studio Sport over de invloed van corona op de sport
NOS Sport

'Meerderheid eredivisiespelers wil competitie uitspelen'

Het is nog onduidelijk hoe in Nederland het seizoen in het betaald voetbal zal eindigen nu er in elk geval tot 1 juni niet gespeeld kan worden. Jacco Swart, voorzitter van European Leagues, Evgeniy Levchenko, voorzitter van spelersvakbond VVCS en voetbaljournalist Kees Jansma praten erover in de speciale Studio Sport-uitzending over het coronavirus.

Dinsdag 7 april spreekt de KNVB met alle betrokken partijen over de afwikkeling van het door het coronavirus uitgestelde voetbalseizoen, maar een aantal clubs heeft nu al aangegeven niet door te willen gaan met de eredivisie.

Marc Overmars, directeur voetbalzaken van Ajax, riep woensdag de KNVB op om een punt achter het seizoen 2019/2020 te zetten. "De eredivisie is dood, het leven is eruit, de lol er vanaf: noem het zoals je het wilt." Onder meer AZ en PSV sloten zich daarbij aan.

'Eigenbelang is niet uitgesloten'

"Ik vind dat nogal gênant", zegt Jansma over de uitspraken van Overmars. "Heel Nederland volgt het RIVM en de overheid, maar de voetballerij heeft daar maling aan." Volgens Jansma heeft Overmars voor zijn beurt gesproken. "Hij gaat tegen de afspraak in om in elk geval tot dinsdag, als de KNVB overlegt over de voortgang van de competitie, niet als club een eigen mening naar buiten te brengen. Ik vind het typerend voor de voetballerij dat men zich niet aan de afspraken houdt."

Volgens Jansma is het gissen naar de reden voor het standpunt van de directeur voetbalzaken van Ajax. "Eigenbelang is niet helemaal uitgesloten in de voetballerij. Als de competitie wordt stopgezet, is Ajax niet alleen kampioen, maar ook zeker van Champions League-deelname volgend seizoen."

Voetbaljournalist Jansma: 'Sluit eigenbelang bij Overmars niet uit'

Levchenko zet ook vraagtekens bij de clubs die al hebben gezegd niet meer door te willen met de eredivisie. "Ik weet dat de meerderheid van de eredivisiespelers de competitie graag wil afmaken", aldus de voorzitter van de spelersvakbond VVCS. "Ik vraag me af of de clubs die gezegd hebben te willen stoppen met de competitie wel met de spelers hebben gepraat."

"Ik weet precies welke spelers hebben gezegd te willen stoppen en welke spelers door willen", voegt Levchenko er veelbetekenend aan toe. Hij staat in nauw contact met de voetballers. "Het enige wat nu resteert is wachten. Ze worden gek van het thuiszitten en vinden het vervelend niks in groepsverband te kunnen doen. Ze willen vooral graag duidelijkheid."

Voorzitter spelersvakbond Levchenko: 'Spelers willen door'

Swart, voorzitter van European Leagues (de belangenbehartiger van 35 competities, waaronder de eredivisie), vindt het vanuit sportief en economisch oogpunt belangrijk dat de competities worden uitgespeeld. "Ik denk dat iedereen er belang bij heeft om de competitie af te ronden", aldus Swart. "Het is het beste als de competities op het veld worden beslist en niet achter de bestuurstafel."

Problemen op de transfermarkt

"Daarnaast is er ook het economische belang. Je probeert zo min mogelijk schade op te lopen aan de bedrijfstak." Swart voorziet in de toekomst bijvoorbeeld problemen op de transfermarkt voor Nederlandse clubs. "Eredivisieclubs verkopen regelmatig spelers voor grote bedragen aan buitenlandse clubs. Als die inkomstenbron opdroogt, gaan clubs wel in de problemen komen."

"Niemand gaat schadevrij uit deze crisis komen, zeker voetbalclubs niet. Als er helemaal niet meer gevoetbald gaat worden dit seizoen, levert dat financiële schade op", zegt Swart, daarbij onder meer wijzend op het mislopen van televisiegelden. "Maar dat zal grote clubs een zorg wezen. Zij zullen niet omvallen door wat gemiste inkomsten."

Swart verwacht dat in mei knopen doorgehakt zullen worden over de eredivisie. "Dan zal er ongetwijfeld duidelijkheid komen over de maatregelen tegen het coronavirus na 1 juni. Dat is wat mij betreft hét moment om ook over het voetbal een definitieve beslissing te nemen."

Voorzitter van European Leagues: 'Competities beslissen op het veld'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl