Mattijs Manders, directeur van de Eredivisie CV
NOS Voetbal

Eredivisie wikt, weegt en zoekt een uitweg: 'Er is geen goed of fout'

Moet het seizoen 2019/2020 in het betaalde voetbal uitgespeeld worden? Of kan er vanwege de coronacrisis beter een streep door de resterende speelrondes?

De KNVB en de eredivisie (ECV) weten zeker dat voor 1 juni niet gevoetbald mag worden en hoopt - na stevige druk van de UEFA - op een scenario waarin de competitie tussen 30 juni en 3 augustus alsnog uitgespeeld kan worden.

"De UEFA probeert zoveel mogelijk één lijn te trekken tussen competities in Europa", stelt Mattijs Manders, directeur van de ECV. "Maar iedere bond of competitie neemt zijn eigen besluiten op basis van landelijke regelgeving en instructies."

Dat klinkt stoer, maar in de praktijk is de druk op de bond en ECV groot. Als de competitie toch voortijdig gestopt wordt, dan zetten de Nederlandse clubs namelijk hun tickets voor de Europese toernooien op het spel.

UEFA-voorzitter Aleksandr Ceferin speelt het hard: "De Belgen en andere competities riskeren hun deelname aan Europees voetbal. Je kunt niet om hulp vragen en dan weer je eigen weg gaan. Solidariteit is geen eenrichtingsverkeer."

Wat willen de clubs?

Ondertussen spreken steeds meer eredivisieclubs zich uit voor stoppen. ECV-directeur Manders heeft begrip voor de verschillende standpunten. "Er is geen goed of fout en ieder scenario heeft voor iedere club een mogelijk andere uitwerking. Solidariteit en samenwerking is nog steeds goed, waarmee ik niet zeg dat iedere club overal dezelfde mening over heeft. Dat is ook niet nodig. Alle inhoudelijke discussies worden met respect voor ieders argumenten gevoerd. Op 7 april willen we meer duidelijkheid met elkaar."

Op dinsdag 7 april overleggen de KNVB en de clubs opnieuw per conference call. Wat willen de clubs precies? Acht clubs zijn voor het stopzetten van de competitie, 8 clubs zijn neutraal en twee clubs willen graag dat het seizoen in de zomer uitgespeeld wordt.

De standpunten van alle 18 clubs op een rij, in volgorde van de huidige ranglijst.

1. Ajax (stoppen)

Het was Marc Overmars, directeur voetbalzaken van koploper Ajax, die dinsdag de steen in de vijver wierp. De rappe linksbuiten van weleer wil dat er per direct een streep gaat door dit eredivisieseizoen.

Mocht de KNVB toch door willen zetten, dan sluit de directeur in gesprek met De Telegraaf niet uit dat Ajax zelf uit de competitie stapt. "De eredivisie is dood, het leven is eruit".

2. AZ (stoppen)

Donderdag schaarde de nummer twee in de eredivisie AZ zich achter het standpunt van Ajax. 'Wij vinden de huidige coronasituatie dusdanig zorgwekkend dat het uitspelen van het restant van de wedstrijden zonder publiek voor ons van ondergeschikt belang is", aldus directeur Robert Eenhoorn op de clubwebsite.

3. Feyenoord (neutraal)

Zover is Feyenoord nog niet, al noemt algemeen directeur Mark Koevermans het "een reële optie dat de competitie uiteindelijk niet wordt uitgespeeld."

Vooralsnog stelt Feyenoord zich achter het standpunt van de KNVB. "Een niet afgemaakte competitie is voor iedereen sportief zeer onbevredigend, voor zowel spelers als supporters. Bovendien is de financiële impact voor clubs groot, wanneer je er een streep onder zet. Dus laten we onszelf de tijd gunnen zaken goed op een rij te zetten."

"We gaan echt geen risico's nemen of iets doen tegen de adviezen in van het RIVM. Maar feit is dat niemand nu weet hoe de situatie bijvoorbeeld in de loop van juni of juli is. Laat ons dus rustig de ontwikkelingen de komende weken afwachten. Definitief een streep onder het seizoen zetten, kan over een paar weken altijd nog."

4. PSV (stoppen)

Ook PSV wil een streep door de competitie. "Wij vinden het op geen enkele manier te verantwoorden om het restant van de wedstrijden uit te spelen", stelt algemeen directeur Toon Gerbrands.

"Ten eerste omwille van de volksgezondheid. Dat is het allerbelangrijkste. Wij zitten in de regio die het hardste getroffen is. Bijna iedereen kent wel iemand die ziek is, ziek is geweest of overleden is. Dan heeft voetbal geen prioriteit meer."

Bekijk hieronder de reactie van NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg, nadat duidelijk werd dat vier clubs uit de Nederlandse topdrie voor stopzetting van de competitie zijn.

De tekst gaat verder onder de video.

Statements Ajax, AZ en PSV: 'Dit is einde competitie'

"Daarnaast zijn we van mening dat het doorspelen in de zomer, zoals de UEFA gisteren heeft voorgesteld, niet haalbaar is. Wat doen we dan bijvoorbeeld met spelers die tot en met 30 juni onder contract staan? En zo zijn er nog wel meer niet te beantwoorden vraagstukken."

5. Willem II (neutraal)

Tilburg behoort tot de steden die vooralsnog het zwaarst getroffen zijn door het coronavirus. Desondanks is seizoensrevelatie Willem II in principe voor het uitspelen van de competitie. Het standpunt van de KNVB, ingegeven door de adviezen van het RIVM en de overheid zijn daarbij leidend.

6. FC Utrecht (neutraal)

Ook FC Utrecht wacht de uitkomsten van de KNVB-beraadslagingen af. De club is niet blij met de straffe uitspraken van andere clubs. "We moeten met één mond praten, de ECV zou hier de communicatie over moeten verrichten."

7. Vitesse (doorspelen)

Vitesse is ook voor eredivisievoetbal in de zomermaanden, al houden de Arnhemmers ernstig rekening met beëindiging van de competitie.

8. Heracles Almelo (neutraal)

Heracles Almelo schaart zich achter de standpunten van de KNVB en wacht de vergadering van 7 april af.

9. FC Groningen (doorspelen)

FC Groningen heeft de spelers de komende weken vrij gegeven en gaat zich voorbereiden op het uitspelen van de competitie. "We gaan ervan uit dat de competitie op zijn vroegst half juni hervat kan worden", aldus Mark-Jan Fledderus op de clubwebsite. "Mocht het veilig zijn, dan willen wij weer voetballen."

10. sc Heerenveen (neutraal)

SC Heerenveen onthoudt zich van een officieel standpunt, al sprak algemeen directeur Cees Roozemond in de Leeuwarder Courant wel zijn verbazing uit over clubs die opriepen tot stoppen.

"Dit zet de boel natuurlijk wel op scherp, dat is duidelijk. De kans dat we nog zouden gaan voetballen, was overigens al heel klein. Maar de mogelijkheid moest worden onderzocht. Daar konden sommige clubs blijkbaar niet op wachten."

11. Sparta Rotterdam (neutraal)

Sparta Rotterdam wacht de door de KNVB uitgeschreven vergadering van 7 april af.

12. FC Emmen (neutraal)

FC Emmen wacht de door de KNVB uitgeschreven vergadering van 7 april af.

13. VVV-Venlo (stoppen)

Marco Bogers, algemeen directeur van VVV-Venlo, maakte in gesprek met Voetbal International van zijn hart geen moordkuil.

"Ik heb deze week via een brief bij ECV en KNVB gemeld waarom ik grote zorgen heb bij het uitspelen van de competitie na 1 juli. Alles overziend lijkt me dit in vele opzichten geen realistisch scenario. De impact van deze coronacrisis zal groot zijn op de clubs maar we moeten uitkijken om ons niet te vergelijken en te meten met de grote voetballanden. Wij hebben hier onze eigen mogelijkheden en beperkingen."

VVV-aanvaller John Yeboah

"Laten we de uitkomsten van het overleg van dinsdag afwachten", vervolgt Bogers. "De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het uitspelen van de competitie na 1 juli geen realistisch scenario is."

14. FC Twente (neutraal)

Ook FC Twente wacht formeel de vergadering van dinsdag af. Tegen Voetbal International was algemeen directeur Paul van der Kraan kraakhelder. "Als je het mij persoonlijk vraagt, zeg ik stoppen. Klaar. Meteen. Maar als bestuurder in een bedrijfstak moet je je persoonlijke belang soms parkeren en je laten leiden door het grote geheel."

"De voetbalbranche vecht momenteel voor zijn bestaan", vervolgt Van der Kraan. "Veel clubs hebben het moeilijk, duizenden mensen die in het voetbal werken zijn van de bedrijfstak afhankelijk en met hen vele gezinnen. In die hele uiteindelijke besluitvorming is er maar één partij die maatgevend is, ook juridisch. En dat is het RIVM."

15. PEC Zwolle (stoppen)

PEC Zwolle maakt na de vergadering van 7 april de balans op.

Nog voor de laatste vergadering van KNVB met de clubs in de eredivisie hield PEC Zwolle-voorzitter Adriaan Visser al een pleidooi om de competitie stop te zetten.

PEC Zwolle-preses Visser: 'Zou ervoor pleiten de competitie stop te zetten'

Deze week gaf Visser een toelichting. "Namens PEC Zwolle heb ik inmiddels aangegeven dat wij vinden dat er een einde moet komen aan de onzekerheid waar alle betrokkenen nu al weken in zitten. Daarnaast voetballen wij bij PEC Zwolle voor onze achterban. Scenario's om wedstrijden in lege stadions te spelen zijn wat ons betreft dan ook niet bespreekbaar."

"Ondanks ons standpunt is inmiddels bekend geworden dat de KNVB vooralsnog de intentie heeft om het seizoen alsnog uit te spelen in de zomermaanden."

16. Fortuna Sittard (stoppen)

Ook Fortuna Sittard is voor het stopzetten van de competitie om het nieuwe seizoen met een schone lei te kunnen beginnen. Clubeigenaar Isitan Gün schreef zelfs een uitvoerige argumentatie op zijn persoonlijke blog. "Het heeft geen zin om een seizoen te redden als dat ten koste gaat van het volgende seizoen", stelt de Turkse eigenaar.

Gün vindt dat het huidige seizoen nietig verklaard moet worden, zonder kampioen en degradanten. Wel stelt hij voor dat de nummers een en twee van de eerste divisie (sc Cambuur en De Graafschap, red.) promoveren, waardoor de eredivisie in 2020/21 uit twintig clubs zal bestaan.

17. ADO Den Haag (stoppen)

Officieel wacht ADO Den Haag de videoconferentie van dinsdag af. Maar voor algemeen directeur Mohamed Hamdi kan er eigenlijk maar een uitkomst zijn. "Na de persconferentie van Premier Rutte van gisteren moeten we toch de conclusie trekken dat de kans heel klein is dat er überhaupt nog kan worden gespeeld in de komende maanden, ook al rek je de einddatum nog even op", zei Hamdi in het AD.

18. RKC Waalwijk (stoppen)

Voor de hekkensluiter in de eredivisie staat het water aan de lippen door de coronacrisis. En dat wordt alleen maar erger als het seizoen verlengd wordt tot in de zomermaanden.

De Waalwijkers waren, ruim voor de oproep van Overmars, voorstander van beëindiging van de competitie. Volgens het Brabants Dagblad hield algemeen directeur Frank van Mosselveld zich echter bewust in. "Als we op een veilige elfde plek op de ranglijst hadden gestaan, dan had ik me publiekelijk veel duidelijker uitgesproken. Maar nu zou het uitgelegd kunnen worden alsof RKC voordeel wil halen uit deze crisissituatie. Dat wilde ik ten koste van alles vermijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl