Het AZ van Myron Boadu en Calvin Stengs wil net als PSV en Ajax dat de eredivisie per direct stopt
NOS Voetbal

AZ en PSV volgen Ajax: niet verder met de eredivisie dit seizoen

AZ en PSV willen net als Ajax dat de eredivisie per direct wordt stopgezet vanwege de coronacrisis. Die boodschap hebben beide clubs donderdagmiddag aan de KNVB en de ECV gegeven.

"Wij snappen als geen ander dat dit een zeer lastig besluit zal zijn", zegt algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ.

"Maar wij vinden de huidige corona-situatie dusdanig zorgwekkend dat het uitspelen van het restant van de wedstrijden zonder publiek voor ons van ondergeschikt belang is. Er is bovendien nog te veel onzekerheid over hoe het coronavirus zich verder zal ontwikkelen."

"Wij vinden het op geen enkele manier te verantwoorden om het restant van de wedstrijden uit te spelen", vult algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV aan.

Verslaggever Jeroen Stekelenburg over de statements: 'Dit is einde competitie':

Statements Ajax, AZ en PSV: 'Dit is einde competitie'

"Ten eerste omwille van de volksgezondheid. Dat is het allerbelangrijkste. Wij zitten in de regio die het hardste getroffen is. Bijna iedereen kent wel iemand die ziek is, ziek is geweest of overleden is. Dan heeft voetbal geen prioriteit meer."

"Daarnaast zijn we van mening dat het doorspelen in de zomer, zoals de UEFA gisteren heeft voorgesteld, niet haalbaar is. Wat doen we dan bijvoorbeeld met spelers die tot en met 30 juni onder contract staan? En zo zijn er nog wel meer niet te beantwoorden vraagstukken", aldus Gerbrands.

De KNVB sprak woensdag, na een UEFA-overleg met alle 55 aangesloten bonden, de intentie uit om de eredivisie na 30 juni af te maken. Met een deadline van 3 augustus voor de laatste wedstrijden.

Marc Overmars, directeur voetbalzaken van Ajax, liet niet lang daarna weten duidelijkheid te willen hebben. "De eredivisie is dood, het leven is eruit."

Feyenoord

Feyenoord wil de ontwikkelingen nog even afwachten. "Sommige clubs wilden vandaag de stekker er al uit trekken. Ook voor ons is het uiteraard een reële optie dat de competitie uiteindelijk niet wordt uitgespeeld", aldus algemeen directeur Mark Koevermans.

"Je ziet dat vrijwel alle andere Europese competities ook de ontwikkelingen nog even afwachten en hun competities vooralsnog alleen hebben uitgesteld. Een niet afgemaakte competitie is voor iedereen immers sportief zeer onbevredigend, voor zowel spelers als supporters.

Tijd gunnen

"Bovendien is de financiële impact voor clubs groot, wanneer je er een streep onder zet. Dus laten we onszelf de tijd gunnen zaken goed op een rij te zetten", stelt Koevermans.

Ajax, AZ en PSV wachtten het overleg niet af en kwamen zelf al met een verklaring naar buiten. Spijtig, vindt Koevermans. "Dat is misschien goed voor de eigen pr maar niet goed voor de uitstraling van het voetbal als geheel. In deze toch al verwarrende tijden, moet je eenheid met alle clubs uitstralen en zoeken naar een gezamenlijke oplossing. Laat helder zijn dat alle clubs en ook wij bij Feyenoord ons heel goed realiseren dat voetbal nu meer dan ooit slechts bijzaak is."

Financiële gevolgen

Het per direct stoppen van de competitie heeft ook voor Feyenoord grote financiële gevolgen. De Rotterdammers staan daarnaast ook in de bekerfinale. "Bij een grote club als Feyenoord heb je het over miljoenen die we nu mislopen, terwijl het gros van de uitgaven wel gewoon doorgaat", stelt Koevermans.

"Ook om die reden zou het heel goed zijn als we de competitie in juni, juli en mogelijk augustus toch kunnen uitspelen. En nogmaals: mits verantwoord. We gaan echt geen risico's nemen of iets doen tegen de adviezen in van het RIVM. Definitief een streep onder het seizoen zetten, kan over een paar weken altijd nog."

Eerder lieten laagvliegers PEC Zwolle, Fortuna Sittard, ADO Den Haag en RKC Waalwijk al weten niets te zien in een hervatting van de eredivisie.

PEC Zwolle-preses Visser: 'Zou ervoor pleiten de competitie stop te zetten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl