NOS Voetbal

KNVB wil eredivisie en eerste divisie in de zomer laten uitspelen

Gudde: 'UEFA heeft strakke aanbeveling gedaan competitie af te maken'

De KNVB heeft vooralsnog de intentie de competities in het betaald voetbal ook na 30 juni, het officiële einde van het seizoen 2019/2020, af te maken.

De Europese voetbalbond UEFA dringt daar volgens de Nederlandse voetbalbond "sterk op aan". "De UEFA heeft een strakke aanbeveling gedaan: probeer die competitie af te maken en je hebt tot 3 augustus tijd", zegt Eric Gudde, algemeen directeur van de KNVB, in een reactie op het nieuws.

Die deadline van 3 augustus houdt in dat er al in de tweede helft van juni zal moeten worden gestart met het hervatten van de competitie.

Scenario 2

De KNVB richt zich dus samen met de Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie voorlopig op het tweede van zijn drie eerder genoemde scenario's. Maar ook scenario 3, het niet uitspelen van de competities, sluit Gudde zeker niet uit.

Gudde weigert scenario 2 zelfs als hoofdscenario te betitelen, al lijkt dat meer een semantische discussie. "Het zijn allebei serieuze scenario's, maar wel in volgorde van tijd." Oftewel: als scenario 2 niet haalbaar blijkt, wordt doorgeschakeld naar scenario 3.

"De veiligheid van spelers, trainers en supporters staat bovenaan", aldus Gudde. "Er moet groen licht komen van het RIVM en van de overheid. Het kan zijn dat het moment dat je de stekker eruit moet trekken gaat komen."

Gudde beaamt dat "het nu moeilijk voorstelbaar is" dat de competities eind juni hervat worden met publiek op de tribunes. "Maar wij moeten niet de viroloog gaan spelen. We moeten van scenario naar scenario werken."

Gudde: 'Duidelijkheid en daadkracht is vasthouden aan je scenario's'

Op de vraag wat er gebeurt met spelers die al per 1 juli naar een nieuwe club zijn getransfereerd of van wie het contract op 30 juni afloopt, had Gudde geen antwoord.

"FIFA kan dat niet opleggen", weet Gudde. "De clubs en spelers moeten daar zelf uit komen. Daarover is absoluut nog geen duidelijkheid."

De KNVB kwam met de verklaring na een videoconferentie met de UEFA en de 55 aangesloten bonden. Daarin werd ook besloten dat de Champions League en Europa League tot nader order worden uitgesteld. Ook zijn alle interlands in juni geschrapt.

Gudde: 'Transfers en aflopende contracten zaak tussen clubs en spelers'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl