NOS Voetbal

Spelersvakbond: 'Voetballers willen volledige veiligheidsgarantie'

'Zou gek zijn om te spelen als er nog mensen met het virus rondlopen'

Voetballen in juni en juli om de competities af te maken, het is wat de eredivisie en eerste divisie voorlopig te wachten staat mits het coronavirus het toelaat. Maar of de spelers daar ook echt achter staan? Voorzitter Evgeniy Levchenko van spelersvakbond VVCS heeft zijn twijfels.

"Wij zitten vanmiddag met de aanvoerders van alle clubs, hopelijk kunnen we daarna met een collectief standpunt komen. Maar de belangen zijn voor elke club anders, dus ik verwacht pittige discussies", meldt Levchenko. "Het RIVM en de KNVB moeten de volledige gezondheid van de spelers kunnen garanderen. Als er spelers zijn die er een minder goed gevoel bij hebben, moet je zoeken naar een andere oplossing."

Marc Overmars, directeur voetbalzaken van Ajax, liet in duidelijke bewoordingen weten dat er per direct een streep gezet moet worden door dit seizoen. "Dat moet je collectief beslissen en niet in je eentje als grote club. Je kunt niet zomaar in één keer zeggen: we stoppen ermee", meent Levchenko.

Evgeniy Levchenko, voorzitter van de VVCS

De KNVB maakte woensdag bekend dat 3 augustus de streefdatum is waarop de Europese competities moeten zijn afgerond. Levchenko: "Dat is haalbaar, mits het coronavirus onder controle komt. Want ik vind het nog steeds gek dat je moet gaan spelen als er nog mensen met het virus rondlopen. Bovendien moet je ook kijken naar de periode daarna."

Hij doelt op een vakantie voor spelers. Want ook al wordt er momenteel niet gezamenlijk getraind door clubs, de spelers zijn zeker niet vrij. "Je kunt deze periode niet zien als vakantie. Het lijkt me vrij logisch dat je na 3 augustus tijd inbouwt voor vakantie. Je kunt niet zomaar na twee, drie weken beginnen met een nieuw seizoen. Dat wordt vrij lastig en ik ben benieuwd hoe de UEFA en FIFA daar over denken."

Daarnaast maakt de voorzitter van de VVCS zich ook zorgen om de spelers in de lagere regionen van het betaalde voetbal. "Heel veel spelers in de eerste divisie verdienen minder dan 25.000 euro per jaar. Het is voor ons absoluut prioriteit om hen een goede toekomst te bieden, zodat ze professioneel kunnen blijven voetballen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl