1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Voetbal

'Voetballers zeggen: waarom moeten wij ons leven riskeren?'

'Voetballers zeggen: waarom moeten wij ons leven riskeren?'

"Het wordt verdomd lastig om de voetbalcompetities op een normale manier uit te spelen. Ik vind dat het seizoen ongeldig moet worden verklaard."

Evgeniy Levchenko, voorzitter van spelersvakbond VVCS, ziet weinig in de eerste twee van drie scenario's die bij de KNVB klaarliggen om het huidige eredivisieseizoen in deze door het coronavirus overschaduwde tijden tot een goed einde te brengen.

Alleen de laatste, het direct stopzetten van de competitie, ziet hij als een reële mogelijkheid. "Waarom moet je de gezondheid van spelers riskeren, onnodig risico nemen en mensen onder druk zetten?", vraagt Levchenko zich hardop af.

"Het is vreemd dat het steeds gaat over uitspelen, terwijl je absoluut niet weet hoe de situatie over een paar maanden is. China heeft met een totale lockdown maanden keihard gewerkt om het coronavirus uit te bannen, wij zijn pas drie of vier weken onderweg."

"Ik zie uitspelen niet zo snel gebeuren. Maar goed, dat is een aanname, speculeren."

Waarom leven riskeren?

Ook de spelers zien een terugkeer op de velden niet zitten zolang de coronapandemie voortduurt. "Ze zeggen: waarom moeten wij ons leven riskeren en het leven van onze gezinsleden op het spel zetten? Dat is een hele duidelijke boodschap", aldus Levchenko.

De VVCS-voorzitter zet zijn vraagtekens bij de status aparte die het voetbal binnen de sportwereld lijkt te hebben.

"Alle andere sportbonden hebben zich min of meer geconformeerd aan het advies van het RIVM en het ministerie, maar wij krijgen een uitzonderingspositie. Dat vind ik vrij raar."

Geen kampioen

Een punt erachter, dus, meent Levchenko. En volgend seizoen met een schone lei opnieuw beginnen. Maar is de landstitel dan voor Ajax, dat op dit moment op doelsaldo de eredivisieranglijst aanvoert? "Nee, je mag niet iemand als kampioen beschouwen als er nog negen wedstrijden te gaan zijn."

Levchenko: "Ik vind dat het seizoen ongeldig moet worden verklaard. Hoe je dan de Europese tickets gaat verdelen? Misschien op basis van vorig seizoen? Dat is sneu voor AZ en Willem II, maar het kan niet anders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl