KNVB heeft scenario's klaarliggen, ook schrappen eredivisieduels een optie
Hoe staat het met de hervatting van de eredivisie, nu de competitie is stilgelegd vanwege het coronavirus? "Dat is een goede vraag", antwoordt KNVB-voorzitter Just Spee in een speciale uitzending van NOS Studio Sport over het coronavirus in de sport.
De ontwikkelingen rondom het coronavirus en de gevolgen daarvan in de sportwereld, volgen elkaar in rap tempo op. Ook voor bestuurders zijn het allemaal nieuwe en ongrijpbare situaties.
"Het enige wat we echt weten, is dat er tot 6 april niet gevoetbald wordt", vertelt Spee. "Wij benaderen het als bond in stappen, want we hebben geen idee wat de situatie rondom het virus is."
Scenario's KNVB
De KNVB heeft een aantal scenario's ontwikkeld. "De eerste is: we spelen de competitie uit, met publiek. Het scenario dat daarna komt, is uitspelen, maar voor een deel zonder publiek."
Spee vervolgt: "Als dat ook niet lukt, dan kom je in een situatie dat je wedstrijden moet schrappen. Dat moet je dan intelligent doen, want dan ga je regels veranderen, terwijl het spel al bezig is. Dat zijn ingewikkelde vragen."
De eredivisie heeft er 25 speelrondes opzitten. Dat betekent dat er in de reguliere competitie nog negen duels zijn te spelen. Daarna volgen er nog nacompetities om te beslissen welke club Europa in mag en welke clubs degraderen.
KNVB-voorzitter Spee houdt de ontwikkelingen in Italië, het Europese land dat het hardst getroffen is door het virus, nauwlettend in de gaten. "Daar zeggen ze dat ze pas in oktober weer gaan voetballen. Als dat ook het scenario hier gaat worden, dan is het klaar."
Pas op de plaats
De sportwereld moet een pas op de plaats maken ten tijde van het coronavirus, stelt oud-wielrenner en huidig NOS-analist Danny Nelissen in de uitzending. "De volksgezondheid heeft de absolute voorrang, de rest komt daarna wel."
Hij ziet het dan ook niet gebeuren dat de grootste wielerkoers van de wereld, de Tour de France, gewoon doorgang kan vinden tussen 27 juni en 19 juli.
"Je ziet dat het EK voetbal niet doorgaat, over de Spelen wordt getwijfeld. Dan kan de Tour niet doorgaan. Sport boven volksgezondheid verkiezen kan niet."
Volgens de analist kun je de Tour 'ook in november nog rijden'. "En misschien gaan we wel helemaal niet meer fietsen", zegt Nelissen.
Sportmarketeer waarschuwt sporters die doortrainen
Ondertussen proberen de sporters - voor zover dat kan - in alle onzekerheid fit te blijven. Op social media zijn er veel filmpjes te zien van geïmproviseerde trainingen, in de woonkamer, tuin of schuur.
Zo heeft atlete Dafne Schippers een geïmproviseerde sportschool in haar garage, tilt baanwielrenner Harrie Lavreysen gewichten op in zijn tuin en doet voetballer Calvin Stengs oefeningen op zijn balkon.
Sportmarketeer Bob van Oosterhout, ook aan tafel, begrijpt de sporters, maar wil ze tegelijkertijd waarschuwen. "Waar ik bang voor ben, is dat mensen het idee krijgen dat sporters iets teveel bezig zijn met hun prestatie."
"Ik snap dat ze het doen, maar van mij mogen ze het iets minder etaleren. Want er vechten mensen as we speak voor hun leven", aldus Van Oosterhout.