De organisatie onderzoekt verschillende scenario's voor de Spelen van 2020
NOS Sport

'Tokio onderzoekt mogelijkheden voor uitstel Olympische Spelen'

Steeds meer sportbonden en sporters willen dat de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio worden uitgesteld vanwege het coronavirus. Voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Thomas Bach zei zaterdag nog dat er alles aan gedaan wordt om de Spelen door te laten gaan, maar het lijkt erop dat de organisatie nu toch aan alternatieve scenario's werkt.

Volgens persbureau Reuters is de organisatie van Tokio 2020 aan het onderzoeken wat een verplaatsing van de Spelen zou kosten. "We zijn gevraagd diverse alternatieven uit te werken, waarbij we kijken naar verschillende uitsteltermijnen en de kosten die ermee gemoeid zijn", aldus een van de bronnen.

De bronnen lieten verder weten dat er een scenario wordt onderzocht waarbij de Spelen een maand worden uitgesteld, maar er wordt ook gekeken naar de mogelijkheden om het sportevenement één of twee jaar later te houden. Een andere optie die wordt onderzocht, is het niet toelaten van publiek bij het toernooi.

Katerina Stefanidi ontsteekt de olympische vlam in Athene

Het IOC krijgt veel kritiek van atleten. Onder anderen regerend olympisch kampioen polsstokhoogspringen Katerina Stefanidi vindt het niet verantwoord om de Spelen door te laten gaan. "Er wordt niets uitgesteld, niets afgelast. Het IOC speelt met onze gezondheid. Ik neem nu misschien risico's die ik niet zou nemen als ik wist dat er een plan B was."

Turnster Sanne Wevers denkt dat veel atleten nu hopen dat het uitgesteld wordt. "Ook mijn eigen gevoel zegt dat, als dit nog lang gaande is, het voor niemand prettig is als de Spelen doorgaan. Op één staan gezondheid en veiligheid."

De voorzitter van het Spaans Olympisch Comité (COE), Alejandro Blanco, vroeg woensdag al om uitstel van de Spelen. "We zijn nu op het punt gekomen dat onze atleten zich niet meer optimaal kunnen voorbereiden, tenzij de medische situatie heel snel zou veranderen", aldus Blanco. "De Spelen moeten eerlijk zijn. Alle atleten moeten zich op dezelfde manier kunnen voorbereiden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl