Mensen op straat in Tokio met beschermkapjes
NOS Sport

Roep om uitstel Olympische Spelen steeds luider, maar Bach buigt niet

De roep om uitstel van de Olympische Spelen in Tokio wordt steeds luider. Vrijdag riep onder meer de Amerikaanse zwembond het IOC (Internationaal Olympisch Comité) op de Spelen met een jaar uit te stellen. Zaterdag sluit de Amerikaanse atletiekbond zich daarbij aan.

USA Track and Field heeft in een brief gevraagd aan het Amerikaans olympisch comité om aan te sturen op uitstel van de Spelen. De VS was vier jaar geleden op de Spelen in Rio de Janeiro goed voor 13 van de 47 atletiektitels.

Ook het Braziliaans olympisch comité ziet het niet zitten dat de Spelen in juli en augustus van dit jaar gehouden worden, vanwege "de moeilijkheden voor atleten om op topniveau te kunnen presteren".

Grotere problemen opgelost

Voorzitter Paulo Wanderley van de COB: "De Spelen van 1916, 1940 en 1944 werden afgelast en in 1980 en 1984 hadden we te maken met een boycot van landen. Maar de olympische beweging is alleen maar sterker geworden. Er zijn al grotere problemen opgelost. Uitstellen van de Spelen van Tokio is nu echt het beste."

Het Spaans olympisch comité en de Britse atletiekbond hadden die wens al eerder geuit.

Bach buigt niet

Voorzitter Thomas Bach van het IOC zal er echter alles aan blijven doen om te zorgen dat de Spelen volgens planning doorgaan. "Want als we de Spelen moeten afgelasten, zou dat de olympische droom van 11.000 atleten en 206 nationale olympische comités bruut verstoren", zegt hij in de Duitse media. "Annuleren zou ook een oneerlijke oplossing zijn."

Bach benadrukte dat het niet zo eenvoudig is om de Spelen wegens het coronavirus te verzetten. "Je kan de Olympische Spelen niet als een voetbalwedstrijd uitstellen en inhalen", legt hij uit. "Het is allemaal heel complex. We observeren de situatie elke dag."

Vrijdag zette turnster Sanne Wevers, olympisch kampioene op de balk, al grote vraagtekens bij de stelligheid waarmee het IOC aan het doorgaan van de Spelen vasthoudt:

Sanne Wevers: 'Denk dat heel veel atleten nu hopen dat het uitgesteld wordt'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl