Profclubs, supporters en amateurs kijken steeds angstiger naar Zeister bossen
De KNVB zet alles op alles om het huidige eredivisieseizoen de komende maanden tot een goed einde te brengen. Het direct stopzetten van de competitie is een optie, maar wel de allerlaatste.
Natuurlijk, in de huidige coronacrisis staat de gezondheid van iedereen bovenaan. Het gevecht om de landstitel tussen Ajax, AZ en wellicht Feyenoord is daar ondergeschikt aan, erkent ook de voetbalbond.
Toch houdt de KNVB vooralsnog vast aan een scenario waarin de eredivisie uiterlijk 30 juni een winnaar heeft opgeleverd. Dat maakte het dinsdagmiddag bekend na overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Het communiqué was nodig, omdat de mededeling van minister Ferd Grapperhaus van Justitie maandagavond voor onduidelijkheid zorgde in de sport, en dus ook de voetbalwereld. Want tot 1 juni mogen geen congressen, (bij)scholingen, festivals, evenementen en toernooien waarvoor een vergunning is vereist, worden georganiseerd.
Betaald voetbal en amateurvoetbal
Het verbod op een sportevenement geldt op dit moment niet voor het betaald voetbal en amateurvoetbal, zo communiceerde de KNVB. Het advies van het RIVM met betrekking tot sportverenigingen blijft ongewijzigd, en loopt daarom nog altijd tot en met 6 april.
Dat er een dag later weer zorgeloos in groepsverband tegen een bal kan worden getrapt, zorgt zelfs bij de grootste optimisten voor bedenkingen. In Zeist beseft men dat ook en daarom liggen er drie scenario's klaar.
Scenario één is waar de KNVB op hoopt. De kans dat er in april wordt gevoetbald lijkt gering. Mei klinkt ook te optimistisch, maar bij groen licht wordt er sowieso in die maand zonder publiek gespeeld in de eredivisie en eerste divisie. De inhaalduels FC Utrecht-Ajax en AZ-Feyenoord staan dan vermoedelijk het eerst op de agenda.
Op het moment dat er pas vanaf 1 juni mag worden gevoetbald, staat de KNVB voor de uitdaging om de resterende acht speelrondes in de eredivisie in een maand te proppen. Twee speelrondes per week liggen dan in het verschiet. De inmiddels uitgestelde bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord zal dan ook ergens in juni moeten worden afgewerkt.
Scenario twee zou de KNVB iets meer lucht verschaffen op de speelkalender, maar daarbij is het afhankelijk van de UEFA. De Europese voetbalbond gaat uit van 30 juni als eindpunt van alle competities, mede ingegeven door het feit dat alle spelerscontracten tot die datum lopen. Aan het eventueel uitspelen na 30 juni zitten waarschijnlijk dan ook juridische haken en ogen.
Scenario drie betekent dat er na 26 speelronden een vroegtijdig einde komt aan de eredivisie. Volgens De Telegraaf wordt er in dat geval geen officiële kampioen aangewezen en worden de Europese tickets op basis van de huidige stand verdeeld.
In bijvoorbeeld Alkmaar zal een dergelijke mededeling niet bepaald met gejuich worden ontvangen. Directe plaatsing voor de groepsfase van de Champions League is toch wat anders dan nog een voorronde te moeten spelen.
Ook in Utrecht staat men niet te springen om een voortijdig einde van de eredivisie. De huidige nummer zes heeft hetzelfde aantal verliespunten als Willem II, maar een duel minder gespeeld. Het zou niet alleen zo'n acht ton aan tv-gelden mislopen, maar ook de kans om in Europa actief te zijn.
Daarnaast degradeert er in het noodscenario geen enkele club, promoveren SC Cambuur en De Graafschap en bestaat de eredivisie daardoor volgend seizoen uit twintig clubs.
Het is een scenario dat ergens onderin een la ligt in Zeist, maar steeds realistischer wordt nu de coronacrisis voorlopig aanhoudt. De KNVB houdt echter hoop.
Amateurvoetbal
Hoop waar ook het amateurvoetbal op drijft. Sommige competities kunnen misschien toch worden uitgespeeld. "Tot en met 30 juni zou dat kunnen en tot 1 juni dan zonder publiek", meldt de KNVB.
Aannemelijk is dat dan alleen eerste elftallen en eventueel geselecteerde jeugdteams nog in actie komen.
Maar wat gebeurt er als er in het amateurvoetbal helemaal niet meer gespeeld kan worden? Is daar de huidige stand dan ook de eindstand? Promoveert er wel een ploeg, maar degradeert er geen elftal? Ook de amateurvoetballers houden deze weken de ontwikkelingen in Zeist nauwlettend in de gaten.
Buitenland
In het buitenland wordt er op z'n vroegst in mei weer gevoetbald. Dat lijkt ook voor de eredivisie het meest positieve scenario. En anders wordt het proppen in juni, doorvoetballen in juli of afblazen van de competitie.