Ben je vandaag al naar buiten geweest? Hoe ver? Wie kwam je tegen? Het zijn vragen die normaal alleen jij kunt beantwoorden. Maar sommige overheden kennen het antwoord inmiddels ook. Zij gebruiken locatiegegevens van burgers in de strijd tegen het coronavirus. Zo kregen Israëliërs een sms'je nadat ze contact hadden met coronapatiënten, en worden besmette Zuid-Koreanen gevolgd om zeker te weten dat ze hun quarantaine niet doorbreken.
Noodzakelijk, of gaat dit te ver? De Europese Unie roept lidstaten op om het gebruik van locatiegegevens te overwegen. Onder meer België, Slowakije en Oostenrijk zijn al overstag. Nederlandse telecomproviders zijn bereid de overheid te helpen, maar de Tweede Kamer ziet dat voorlopig niet zitten.
In deze video zie je wat de Nederlandse overheid mag doen met onze gegevens (best veel) en wat de Israëlische overheid al doet (nog veel meer).
Grote zorgen bij OMT over Britse variant, 'nu maatregelen nemen'
Aan wat voor maatregelen de deskundigen van het Outbreak Management Team denken is onduidelijk.
'Miljardensteun Air France-KLM loopt vertraging op door houding Nederlandse staat'
Er zijn al twee deadlines gemist en er wordt rekening mee gehouden dat er bij de presentatie van de jaarcijfers op 18 februari nog geen akkoord is.
FBI onderzoekt veiligheidstroepen uit angst voor aanval van binnenuit op Biden
De achtergrond van alle 25.000 aanwezige troepen van de Nationale Garde wordt doorgelicht.