NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Gemeenten in financiële problemen • Bijstand voor duizenden zzp'ers

 • Er zijn 308 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis en 147 nieuwe doden, meldt het RIVM.
 • Er liggen zestien mensen minder op de intensive care dan gisteren. In totaal zijn er nu 1408 IC-bedden bezet.
 • Het wekelijkse coronadebat in de Tweede Kamer ging vooral over de corona-apps en over het tekort aan beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel buiten het ziekenhuis.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Liveblog gesloten
 • We gaan verder in een nieuw liveblog

  Dit liveblog sluit nu. We gaan verder in een nieuw liveblog, met regelmatige updates.

 • Inspectie waarschuwt voor alternatieve corona-testen en corona-behandelingen

  De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt voor alternatieve corona-testen en voor 'genezers' die het coronavirus op alternatieve manieren proberen te genezen. "Ze werken niet. We roepen 'genezers' op daar onmiddellijk mee te stoppen", meldt de IGJ.

  De inspectie zegt signalen te hebben ontvangen over alternatieve testen en behandelingen die variëren van het vasthouden van edelstenen, buisjes of elektroden, tot het alternatief 'testen' van bloed, speeksel of urine en het meten van trillingen, golven of energiebanen. "Al dit soort methodes zijn onbetrouwbaar en leveren een vals resultaat op", zegt de IGJ. "Cliënten worden ten onrechte ongerust of juist ten onrechte gerustgesteld."

  Alleen testen die via een arts (huisarts, ziekenhuis, verpleeghuis of GGD) worden uitgevoerd, zijn betrouwbaar. De inspectie wijst erop dat er nog geen behandelingen en medicijnen zijn waardoor iemand van een corona-besmetting geneest.

 • Inmiddels 58 miljoen uitgekeerd aan bedrijven

  Tussen de 70.000 en 80.000 bedrijven hebben zich gemeld bij het corona-noodloket voor 4000 euro steun. Inmiddels is er 58 miljoen euro uitgekeerd, liet staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken weten in de talkshow Op1.

  Het loket ging op 27 maart open. De 4000 euro is een gift waarmee ondernemers hun vaste lasten kunnen betalen, zoals de huur. De staatssecretaris benadrukte in het tv-programma dat het corona-noodloket onderdeel uitmaakt van een veel groter pakket aan maatregelen.

 • Gemeenten in financiële problemen door corona

  Gemeenten komen in geldproblemen door het coronavirus. Ze trekken daarom aan de bel bij het kabinet en eisen compensatie. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft daar vandaag over gepraat met minister Knops van Binnenlandse Zaken.

  Lees meer bij Nieuwsuur:

 • Burgemeester: 'Onverantwoorde keuze KNVB, in Eindhoven geen voetbal'

  De KNVB zet in op een herstart van het betaald voetbal half juni, maar burgemeester John Jorritsma van Eindhoven zegt vandaag nog maar weer een keer dat er in zijn stad niet gespeeld wordt. Hij gaat hoe dan ook geen toestemming geven voor wedstrijden: "Ik zie handhavingsbezwaren, ik zie medische bezwaren en ik zie ethische bezwaren."

  Lees meer bij NOS Sport:

 • Optreden in een leeg Concertgebouw 'nog steeds magisch'

  Het Concertgebouw is begonnen met gratis livestreams van concerten. Elke woensdag is er een Empty Concertgebouw Session. Topmuzikanten treden solo op in een lege zaal. Pianist Anna Fedorova beet het spits af. Ze vindt het zelfs nu een magische ervaring om er te spelen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Concertgebouw gaat concerten streamen, 'zonder publiek voelt het nog steeds magisch'
 • Artsen komen met steunfonds voor zorgpersoneel bij ziekte of overlijden

  Twee artsen van het UMC Utrecht hebben een steunfonds opgezet voor zorgverleners die intensief werken met covid-19-patiënten. Mocht hun iets overkomen, dan krijgen zij of hun nabestaanden een bedrag uitgekeerd.

  Volgens de initiatiefnemers wordt een deel wel gedekt in de cao, maar wordt een zorgverlener of zijn familie, zowel bij overlijden als bij een langdurige IC-opname, vrijwel altijd financieel geraakt. "Wij vinden het belangrijk dat financiële gat voor deze zorgverleners te verkleinen."

  Lees meer bij Nieuwsuur:

 • Amerikaanse beurzen weer op de weg omhoog

  De Amerikaanse beurzen lijken de weg omhoog vast te houden. Zowel de Dow Jonesindex als de S&P 500 en de Nasdaq winnen vandaag zo'n 3 procent. De afgelopen dagen zijn de beurzen op Wall Street steeds verder uit het diepe dal van 23 maart gekrabbeld.

  Inmiddels staat de Dow Jonesindex op ruim 23.000 punten, het niveau van 11 maart. Dat is nog altijd een stuk lager dan de beurskoersen van voor de coronacrisis. De koersen begonnen eind februari te dalen. Toen stond de Dow Jones nog 20 procent hoger dan vandaag.

  De Amsterdamse AEX-index eindigde vandaag vrijwel vlak. Toch kunnen ook de beleggers hier weer langzaam omhoog kijken. De AEX staat inmiddels een vijfde hoger dan het dal van 18 maart en heeft de grens van 500 punten weer doorbroken. Maar ook de Amsterdamse beurs staat nog altijd ruim 20 procent lager dan eind februari.

 • Coronadebat over apps, mondkapjes en het mentale welzijn van zorgpersoneel

  Het wekelijkse coronadebat in de Tweede Kamer ging vooral over de corona-apps en over het tekort aan beschermingsmiddelen voor werknemers in de verpleeghuizen, de wijkverpleging en de huishoudelijke hulp.

  Alle partijen steunen het standpunt van PVV-leider Wilders dat het kabinet op "de kortst mogelijke termijn" moet zorgen voor voldoende beschermingsmateriaal. Ook wil de hele Kamer dat er een landelijk coördinatiepunt komt om het beschermingsmateriaal te regelen en te verspreiden, zoals PvdA-leider Asscher in het debat voorstelde.

  Over de veelbesproken corona-app eist de Tweede Kamer dat de regering snel duidelijk maakt waarom de inzet van zo'n app nodig, dat die inzet "proportioneel" en voldoet aan de privacywetgeving.

  De Tweede Kamer maakt zich ook zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor het mentale welzijn van zorgpersoneel en patiënten. Het kabinet moet daarom snel gaan denken over maatregelen om negatieve gevolgen tegen te gaan.

 • Callantsoog wil écht geen toeristen

  "Zal je toch vanochtend opgewekt uit het Ruhrgebied zijn vertrokken, bijna je bestemming hebben bereikt en dan lees je dit", zegt Melissa de Vreede. De Noord-Hollandse kustplaats Callantsoog waarschuwt bezoekers met dit bord niet alleen in het Duits, maar ook in het Engels en Nederlands, om thuis te blijven. Eerder deed premier Rutte al een vergelijkbare oproep.

  1/2 Melissa de Vreede / NOS Ooggetuige
  2/2 Melissa de Vreede / NOS Ooggetuige
 • Lockdown Frankrijk verlengd tot na 15 april

  De lockdown in Frankrijk blijft ook na 15 april nog in stand. Dat heeft het Élysée bekendgemaakt. Er zijn in Frankrijk voor zover bekend 10.869 mensen overleden na besmetting met het coronavirus. Dat is na Italië, de VS en Spanje het hoogste aantal.

  President Macron houdt maandag een tv-toespraak over de situatie in het land.

  Volgens minister Le Maire van Economie en Financiën is er geen reden tot zorg over de financiële situatie en is het systeem solide.

  Air France redden

  De regering gaat er alles aan doen om Air France te redden, zei de minister vanavond. "De maatschappij heeft staatssteun nodig nu vrijwel alle toestellen aan de grond staan. Het bedrijf verliest miljarden per maand."

  Le Maire liet zich niet uit over de groep die Air France vormt met KLM. Frankrijk onderhandelt achter de schermen met Nederland over miljardenleningen aan de luchtvaartmaatschappij, waarvoor de twee overheden zich garant zullen stellen. Een akkoord daarover wordt op korte termijn verwacht.

 • 'Johnson zit rechtop in bed'

  Premier Johnson is aan de beterende hand, zegt de Britse minister van Financiën. Johnson ligt nog altijd op de intensieve care in een ziekenhuis in Londen met een coronabesmetting. Hij werd zondag opgenomen, toen hij al anderhalve week ziek was. "Hij zit rechtop in bed en praat geanimeerd met zijn behandeld team", zei minister Sunak.

  Eerder op de dag werd al gemeld dat de toestand van premier Johnson stabiel was (zie 14.51 uur). Hij krijgt volgens 10 Downing Street extra zuurstof en ligt niet aan de beademing.

  Het dodental van de corona-epidemie in het Verenigd Koninkrijk is in 24 uur opgelopen met 938 tot 7097. Het is voor de Britten de grootste stijging in één dag, vergelijkbaar met de zwartste dagen in Italië (op 27 maart 969 doden) en Spanje (op 2 april 950 doden). Alleen de Verenigde Staten noteren hogere sterftecijfers.

 • Koetsiers in Wenen bezorgen gratis eten bij ouderen

  Net als overal ligt ook in Wenen het toerisme stil. Maar de koetsen zijn niet uit het straatbeeld verdwenen. Een aantal koetsiers gebruikt het rijtuig om maaltijden te bezorgen bij ouderen.

  "Ik vind het een fantastisch idee van het Intercontinental Hotel dat ze gratis eten koken voor ouderen die het waarschijnlijk goed kunnen gebruiken", zegt een van de koetsiers. "Daar wil ik graag mijn bijdrage aan leveren, en daarom heb ik me gemeld om met mijn koets maaltijden te bezorgen. Ze waren erg enthousiast en zo is het begonnen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Koetsiers in Wenen bezorgen gratis eten aan ouderen
 • Philips: Amerikaanse overheid helpt ons juist met oorlogswet

  Philips gaat dit jaar 43.000 beademingsapparaten leveren aan de Amerikaanse overheid. Het bedrijf benadrukt dat de productie inmiddels zo hoog is dat het ook aan andere landen kan blijven leveren.

  Om de productie van de beademingsindustrie veilig te stellen, gebruikt de VS een oorlogswet uit de jaren 50. Met deze Defense Production Act dwingt de Amerikaanse overheid toeleveranciers voorrang te geven aan Philips en andere producenten van beademingsapparaten.

  Twee weken geleden zei Philips nog dat het bedrijf bezorgd was over de mogelijke inzet van die oude wet. De wet kan namelijk ook gebruikt worden om Philips te dwingen alle beademingsapparaten die het bedrijf produceert in de VS aan de overheid daar te leveren. "Onze mensen hebben ons verhaal toen goed uitgelegd", zegt een woordvoerder van Philips. "De overheid heeft nu vertrouwen in onze aanpak en gebruikt de wet juist om onze productie te beschermen.

 • Apps die helpen in de strijd tegen corona, hoe werkt dat?

  De overheid wil onze smartphones gebruiken om het coronavirus in kaart te brengen en in te dammen. Bluetooth zal daarbij een grote rol spelen.

  Bekijk de video:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Apps die helpen in de strijd tegen corona, hoe werkt dat?