NOS Voetbal

Burgemeester: 'Onverantwoorde keuze KNVB, in Eindhoven geen voetbal'

Burgemeester Eindhoven: 'Ik zal geen toestemming geven voor wedstrijden'

Zijn woorden zijn overduidelijk. In zijn stad Eindhoven wordt in juni en juli geen betaald voetbal meer gespeeld.

Burgemeester John Jorritsma heeft een vernietigende mening over het plan van de KNVB om, als er door het kabinet meer lucht komt voor evenementen in juni, de voetbalcompetitie in de ere- en eerste divisie te hervatten. "Een onverantwoorde keuze. Dat gaat in Eindhoven niet gebeuren."

Jorritsma had dinsdagavond al aangegeven zich niet te kunnen vinden in de plannen van de voetbalbond. Die gaf 's middags na videogesprekken met diverse belangenorganisaties aan, na een eventueel positief kabinetsbesluit, half juni weer met de competitie te willen beginnen om vervolgens het restant binnen anderhalve maand uit te spelen.

Anderhalve meter

"Tot 1 juni zijn alle evenementen verboden. Op 21 april zien we of daar nieuw perspectief wordt geboden door het kabinet. Maar zelfs al zou het ventiel voor evenementen langzaam worden opengezet, dan nog kan ik me niet voorstellen dat je evenementen zoals voetbalwedstrijden in stadions kunt faciliteren in een anderhalvemetersamenleving", zegt Jorritsma over de inzet van de KNVB de komende tijd.

Ook voetballen zonder publiek is voor Jorritsma geen optie. "Zonder publiek mis je de twaalfde man. Die twaalfde man krijg ik dan rond het stadion en in de binnenstad. Ik heb handhaving en toezicht uit te oefenen op de maatregel van anderhalve meter afstand. Ik heb mijn handen al vol aan de stad en de veiligheidsregio, waar ik voorzitter van ben. Voetbal vraagt ongelofelijk veel handhavingstoezicht."

Dit kun je niet maken naar de samenleving en ten opzichte van al die ondernemingen die in de afgelopen weken hebben moeten sluiten en waar op dit moment nauwelijks perspectief voor de toekomst is.

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven

Jorritsma vindt het raar dat de voetbalbond al voorsorteert op een situatie die momenteel ondenkbaar is. "Ik had gewacht tot 21 april als het kabinet uitsluitsel geeft. Ik zeg tegen de KNVB: ga niet nu de samenleving onnodig in onrust brengen over je doel om een competitie toch te laten doorgaan. Met wat voor maatregelen het kabinet ook komt, op dit moment is het maatschappelijk niet verantwoord voetbal te laten doorgaan."

Status aparte

Jorritsma gaat dus straks hoe dan ook geen toestemming geven voor wedstrijden. "Ik zie handhavingsbezwaren, ik zie medische bezwaren en ik zie ethische bezwaren. Dit kun je niet maken naar de samenleving en ten opzichte van al die ondernemingen die in de afgelopen weken hebben moeten sluiten en waar op dit moment nauwelijks perspectief voor de toekomst is. Voetbal heeft geen prioriteit en heeft geen status aparte."

'Plan KNVB is een pittige opgave'

Jorritsma zat dinsdag niet aan bij de conferencecall van de KNVB. Namens de burgemeesters van de voetbalsteden voerde burgemeester Paul Depla van Breda het woord. Die wil nog niet zover gaan als zijn collega Jorritsma. Maar Depla beaamt dat het plan van de KNVB om eventueel in juni weer te starten met de competitie, twijfelachtig is.

Twijfels over haalbaarheid

"Maar wij als burgemeesters zijn nog niet aan zet", aldus de Bredase burgemeester. "Eerst moeten we de besluiten van het kabinet op 21 april afwachten. Daarna, zo hebben we afgesproken, moet de KNVB een plan voorleggen hoe ze denken de competitie te kunnen uitspelen. Vervolgens moeten wij bepalen of het mogelijk is dat allemaal te organiseren."

"We weten allemaal als geen ander, ook de KNVB, dat gezondheid ten tijde van corona voorop staat. Ik heb mijn twijfels dat we dit allemaal geregeld krijgen."

Depla heeft de KNVB dinsdag wel meegegeven dat het misschien voor de bond belangrijker is om de competitie 'virusproof' te maken. Dat wil zeggen dat ze bij de voetbalbond nu al moeten gaan nadenken hoe er gehandeld dient te worden als in de toekomst opnieuw Nederland grotendeels wordt platgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl