NOS Voetbal

Gudde: 'Ajax achter uitwerking scenario van uitspelen eredivisie'

KNVB-directeur Gudde: 'Het woord solidariteit is vaak gevallen'

Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB, moest dinsdag wat plooien gladstrijken tijdens de videoconferentie met de clubs uit het betaald voetbal. In het bijzonder met Ajax, AZ en PSV, die vorige week aangaven de eredivisie wegens de coronacrisis per direct te willen beëindigen.

"Het woord solidariteit is een behoorlijk aantal keren gevallen", zei Gudde in de Zeister bossen. Om vervolgens specifiek in te gaan op Ajax. Technisch directeur Marc Overmars liet recentelijk weten dat volgens hem 'de eredivisie dood is' en 'dat het leven eruit is'.

"De mensen van Ajax hebben vandaag de duidelijke vraag gekregen: hoe staan jullie er nu in? Vervolgens hebben zij gezegd dat ze vorige week een negatief advies hebben gegeven, maar dat ze zich solidair verklaren als scenario 2 uitgewerkt en uitgevoerd kan worden als de veiligheid is gewaarborgd."

Dat scenario, het uitspelen van de competitie na 30 juni, wordt verder uitgewerkt en lijkt nu ook op goedkeuring te kunnen rekenen van AZ en PSV. De KNVB mikt op een hervatting vanaf half juni.

KNVB wil half juni eredivisie hervatten, Rutte worstelt met data

Gudde: "Vanaf 11 maart hebben we als KNVB een hele duidelijke strategie en scenario's. Er zijn onderweg dingen gebeurd, die heb je liever niet. Vandaag hebben we geprobeerd iets dichter bij elkaar te komen en nadrukkelijk de afspraak gemaakt om met één mond te spreken."

Manders

Mattijs Manders, directeur van de Eredivisie CV, ging in op het zogenaamde 'dreigement' van de UEFA, die bij het stopzetten van competities clubs zou willen uitsluiten van Europees voetbal.

Eredivisie-directeur Manders is fel: 'We laten ons niet gijzelen'

"De UEFA wil dat er zo veel mogelijk eenduidigheid is in de besluitvorming van de nationale bonden. Zij hebben echt niet de behoefte en intentie om landen te gaan sanctioneren die kiezen voor veiligheid van het volk."

Als het erop aankomt, dan dopt het Nederlandse voetbal volgens Manders zijn eigen boontjes. "Wij nemen uiteindelijk onze eigen beslissingen. Wij laten ons niet gijzelen of onder druk zetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl