Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB, staat NOS-verslaggever Joep Schreuder te woord
NOS Voetbal

KNVB opnieuw met clubs in conclaaf over mogelijk vervolg competities

Niet voor het eerst in deze coronavirusweken is er topoverleg over het restant van de Nederlandse eredivisie en eerste divisie. Vanmiddag is het weer zover. Voetbalbond KNVB hakt naar verwachting nog geen knopen door, maar gaat met alle betrokken partijen in gesprek over de mogelijke scenario's.

Bij het digitale overleg schuiven de clubs uit het betaald voetbal, spelersvakbond VVCS, de belangenvereniging van scheidsrechters, televisierechtenhouder Fox Sports en het Supporterscollectief aan.

De KNVB hoopt de competities - mits dat door het RIVM veilig wordt geacht - eind juni te hervatten, om dan uiterlijk 3 augustus klaar te zijn. De kans lijkt groot dat de resterende wedstrijden in dat geval zonder publiek zullen worden afgewerkt.

Supporters willen niet

Een meerderheid van de supporters zit daar niet op te wachten. Uit een enquête van het Supporterscollectief bleek dat 69 procent van de voetbalfans vindt dat de wedstrijden niet moeten worden gespeeld als er geen toeschouwers bij aanwezig kunnen zijn.

"Zonder publiek hoeven wij niet te voetballen. Voetbal hoort met supporters te worden gespeeld", zegt Matthijs Keuning, voorzitter van het Supporterscollectief.

Bekijk hieronder de reactie van Matthijs Keuning, die ook uitlegt dat de clubs de seizoenkaarthouders niet hoeven te compenseren als de competitie niet wordt hervat.

Voetbalsupporters in enquête: 'Zonder publiek geen voetbal'

De clubs zijn verdeeld over de mogelijke hervatting van het seizoen. Onder meer Ajax, PSV en AZ pleitten al voor het stopzetten van de huidige competities, ondanks de grote financiële impact hiervan.

Voor de KNVB is het annuleren van de resterende competitieduels alleen een optie wanneer verder spelen onmogelijk blijkt.

'Rooskleurig'

In de meeste Europese topcompetities wordt alles op alles gezet om het seizoen uit te spelen. In Duitsland liggen plannen klaar om in mei - zonder publiek - weer te gaan spelen. In dat geval mogen maximaal 239 personen in de stadions aanwezig zijn.

Ook de Italiaanse clubs maken het seizoen het liefst gewoon af. "Het meest rooskleurige scenario zou zijn om half mei of eind mei weer te beginnen en de competitie in de zomer af te maken", zegt Mustafa Marghadi, correspondent in Italië.

"Maar dat is heel rooskleurig voorgesteld. De voorzitter van de voetbalbond heeft daarom al gezegd dat er misschien in september en oktober een verkorte versie van het einde van de competitie moet worden gespeeld."

Beluister hieronder de bijdrages van de NOS-correspondenten in Italië (Mustafa Marghadi), Spanje (Rop Zoutberg), Duitsland (Wouter Zwart) en Engeland (Suse van Kleef) over het mogelijke vervolg van het voetbalseizoen.

In Engeland werd afgelopen vrijdag overlegd over het restant van het voetbalseizoen. Het is nog altijd de bedoeling dat de Premier League en de nationale bekercompetities worden uitgespeeld, maar wel pas op een moment dat de situatie veilig genoeg is.

Andere prioriteiten

Datzelfde geldt in Spanje. Volgens correspondent Rop Zoutberg denkt de voetbalbond dat de competitie over twee maanden kan worden hervat.

Maar voorlopig hebben de Spanjaarden andere prioriteiten. Het land is na Italië het door het coronavirus zwaarst getroffen Europese land. "Nog nooit leek het voetbal in Spanje daarom zo onbelangrijk", aldus Zoutberg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl