Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Nieuw evacuatiebevel voor ontheemden in Gaza • Hamas schiet raket af op Tel Aviv

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

  • Volgende evacuatiebevel voor ontheemde Palestijnen in Gaza
  • Hamas schiet raket af op Tel Aviv, geen schade gemeld
  • Hezbollah-leider Nasrallah: doelwit luchtaanval was legerbasis bij Tel Aviv
  • Israëlische militair op schip gedood tijdens Hezbollah-aanval, drie doden in Libanon

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste artikelen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.


Volgende evacuatiebevel voor ontheemde Palestijnen in Gaza

Israël heeft meer ontheemde burgers in de centraal gelegen stad Deir al-Balah in Gaza opgedragen te vertrekken. In het evacuatiegebied worden zware aanvallen tegen gewapende militanten aangekondigd.

Deze maand heeft Israël al minstens dertien keer een evacuatiebevel uitgevaardigd. Het gevolg is volgens de VN dat in augustus ruim een kwart miljoen Palestijnen, die vaak al meerdere keren zijn gevlucht in de oorlog, gedwongen zich weer te verplaatsen.

Ontheemde Palestijnen in een kamp in Khan Younis

Volgens Israël is het nodig om burgers te beschermen tegen gevechten. Het leger wil vrij spel hebben in de strijd met Hamas. Maar volgens VN-mensenrechtenorganisatie OCHA brengt de evacuatie burgers juist in gevaar. "Families moeten onder vuur vluchten, met de weinige bezittingen die ze hebben naar een almaar krimpend gebied dat overbevolkt is." De humanitaire zones in Gaza worden steeds kleiner, en ook binnen deze 'veilige gebieden' worden luchtaanvallen uitgevoerd door Israël.

Een aantal patiënten in het nabijgelegen al-Aqsa-ziekenhuis zou zijn gevlucht vanwege het Israëlische evacuatiebevel. Dat meldt persbureau Reuters, dat een aantal burgers bij het ziekenhuis had geïnterviewd. Hoewel het ziekenhuis buiten het evacuatiegebied ligt, zouden mensen vrezen voor een nieuwe inval door het het leger. Israëlische militairen hebben in de oorlog meerdere ziekenhuizen bezet, omdat er wat Israël noemt terroristen actief zouden zijn geweest.

Hamas schiet raket af op Tel Aviv, geen schade gemeld

Strijders van Hamas hebben vanuit Gaza een raket afgevuurd op Tel Aviv. Het leger van Israël zegt dat de raket iets ten zuiden van de stad in open terrein is terechtgekomen. Er zijn geen berichten over schade of slachtoffers.

Voor het eerst in maanden klonk vanavond het luchtalarm in Rishon Lezion, een zuidelijke voorstad van Tel Aviv. De gewapende tak van Hamas noemt de aanval een wraakactie voor "het Israëlische bloedbad onder burgers". Bij de aanval werd volgens de verklaring een M90-raket gebruikt. Omdat op voorhand al was te berekenen dat het projectiel in open terrein zou neerkomen heeft Israël er waarschijnlijk van afgezien om de raket uit de lucht te schieten.

Hamas verwerpt opnieuw eisen Israël, Israëlische delegatie terug uit Cairo

Hamas blijft de eisen van Israël aan de onderhandelingstafel verwerpen. Een hoge functionaris van de militante beweging noemt het onzin dat er volgens de VS een deal in zicht is. Al ruim een week herhaalt Hamas het standpunt dat de terreurorganisatie alleen akkoord wil gaan met het oorspronkelijke plan dat president Biden maanden geleden heeft gepresenteerd.

Ook komende week wordt weer onderhandeld over een wapenstilstand in ruil voor vrijlating van gijzelaars. Vandaag was een Israëlische delegatie enkele uren in Caïro voor overleg, meldt de krant Haaretz, maar 's avonds vloog de afvaardiging terug naar Israël. Vanuit de Egyptische hoofdstad proberen bemiddelaars Qatar, Egypte en de VS de twee strijdende partijen tot een overeenkomst te brengen.

Hamas en Israël blijven bakkeleien over de duur van een eventuele wapenstilstand. Ook is er onenigheid over het achterblijven van Israëlische militairen in Gaza bij een bestand. Hamas stelt dat dit onbespreekbaar is, maar Israël zegt dat het zijn veiligheid wil waarborgen door militairen aan de grens tussen Gaza en Egypte te houden.

In deze video wordt het dilemma rondom de zogenoemde Philapdelphi Corridor uitgelegd:

Door dit stukje land zitten de Gaza-onderhandelingen (nog) vast

Hezbollah-leider Nasrallah: doelwit luchtaanval was legerbasis bij Tel Aviv

De hoogste leider van Hezbollah beweert dat de grote luchtaanval op Israël is verlopen zoals vooraf was gepland. Het hoofddoelwit van de aanval was een legerbasis bij Tel Aviv, op ruim honderd kilometer afstand van Libanon, zei Nasrallah in tv-toespraak.

In zijn speech maakte het niet duidelijk of het gelukt was om de militaire basis Gilot te treffen. Volgens het leger van Israël heeft geen enkele raket of projectiel een Israëlische basis getroffen. Volgens Nasrallah was het een bewuste keuze om alleen legerdoelen te bestoken als vergelding voor de liquidatie van zijn rechterhand Shukr door Israël. Er zijn nu geen precisieraketten gebruikt, zo stelt de Hamas-bondgenoot, maar een volgende keer mogelijk wel. Het effect van de aanval zal nu eerst worden geanalyseerd en dan wordt besloten of er nog een aanval komt.

Hezbollah-leider Nasrallah tijdens zijn toespraak op tv

De toespraak van Nasrallah past in het beeld dat de strijdgroep in Libanon zich in heeft gehouden. Achter de schermen hebben Hezbollah en Israël berichten uitgewisseld om een grootschalige oorlog te voorkomen, zeggen twee anonieme diplomaten tegen persbureau Reuters.

Israël heeft tientallen luchtaanvallen uitgevoerd op Libanon, waarbij volgens het leger duizenden raketten en lanceerinstallaties werden vernietigd. Maar volgens Nasrallah hebben deze bombardementen geen invloed gehad op het verloop van de raketaanval. Ook zijn er geen geavanceerde raketten beschadigd geraakt, aldus de Hezbollah-leider. De militie beschikt over een groot arsenaal aan raketten. Volgens CNN zijn het er tussen de 120.000 en 200.000.

In Gaza in dag tijd 71 Palestijnse doden geregistreerd

Terwijl Hezbollah en het Israëlische leger elkaar bestookten, is er opnieuw zwaar gevochten in Gaza. In een dag tijd zijn 71 Palestijnse doden geregistreerd door de lokale autoriteiten. Het is onduidelijk hoeveel van hen burgers of militanten zijn.

De Israëlische luchtmacht voerde op verschillende plekken in de Gazastrook zware luchtaanvallen uit, schrijven Palestijnse media. Het is onduidelijk hoeveel burgerslachtoffers daarbij zijn gevallen. Bij de bombardementen in het dichtbevolkte gebied komen vaker burgers dan militanten om het leven. Het totale aantal doden staat sinds vandaag op 40.405. Israël zei een week geleden dat 17.000 gewapende militanten zijn gedood in Gaza.

Inwoners van Gaza op de vlucht voor het oorlogsgeweld, foto van 24 augustus

De gewapende tak van Hamas stelt dat het een aantal Israëlische militairen heeft gedood of verwond. In Gaza-Stad zou een militair zijn geraakt door een sluipschutter van de terreurorganisatie. In het noorden van de enclave zijn Israëlische militairen in een hinderlaag gelopen, zo stelt Hamas in de verklaring op sociale media.

Het leger van Israël heeft geen update gegeven over gevechten of luchtaanvallen in Gaza van de afgelopen dag. Wel wordt er gemeld dat er in aantal weken tijd 200 Hamas-strijders zijn gedood in Centraal-Gaza. Ook zouden er honderd tunnels of andere Hamas-infrastructuur zijn verwoest.

Israëlische militair op marineschip gedood tijdens Hezbollah-aanval

Het Israëlische leger meldt dat een militair is gedood en twee anderen gewond zijn geraakt. Het drietal voer op een marineschip, dat tijdens de grote luchtaanval door Hezbollah werd getroffen. Het is nog onduidelijk of de patrouilleboot werd geraakt door een raket van Hezbollah of door een onderscheppingsraket van het Israëlische luchtafweersysteem Iron Dome.

Het incident wordt nog onderzocht, zegt de legertop in een verklaring. Op sociale media gaan niet-geverifieerde beelden rond van schade op het schip. Op een andere video lijkt te zien dat een raket vlak boven de boot tot ontploffing komt.

Afgezien van de militair zijn er voor zover bekend geen Israëliërs omgekomen tijdens de raketaanval door Hezbollah. Wel is een burger lichtgewond geraakt door granaatscherven. In Libanon zijn drie doden gemeld. In de post hieronder lees je meer over wat er bekend is over de impact van de bombardementen op Israël en Libanon.

De omgekomen militair

Leger Israël: militaire bases zijn niet beschadigd

Bij de grote raketaanval door Hezbollah zijn volgens Israël geen militaire bases beschadigd geraakt. Deze informatie valt niet te verifiëren. Wel duidelijk is dat raketten en drones, of brokstukken van neergehaalde projectielen, een aantal huizen hebben beschadigd in Noord-Israël. Een 35-jarige vrouw die werd geraakt door granaatscherven, zo schrijven Israëlische media, mag na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.

Daarmee lijkt het er sterk op dat de luchtaanval door Hezbollah niet zo succesvol was als de strijdgroep beweert. Van de ruim 320 raketten die waren afgevuurd hebben elf Israëlische legerbases getroffen, zo werd gesteld door Hezbollah. Maar volgens de Israëlische legertop werden veel projectielen onderschept en kwamen de meeste in open gebied terecht. Het type raket dat Hezbollah naar eigen zeggen heeft gebruikt, staat niet bekend als zeer accuraat.

Schade in de Noord-Israëlische stad Acre

Israël heeft afgelopen nacht tientallen luchtaanvallen uitgevoerd in Zuid-Libanon. Er werd beweerd dat daarmee duizenden raketten en raketlanceerinstallaties werden vernietigd. Hezbollah bevestigt dat twee van hun strijders zijn gedood. Ook een aan Hezbollah gelieerde militie meldt een sterfgeval. Twee burgers raakte volgens Libanese media gewond.

De beschietingen van afgelopen nacht en vanmorgen waren de zwaarste tussen Hezbollah en Israël sinds het begin van de oorlog in Gaza. De vrees voor escalatie van het geweld is opnieuw toegenomen; Hezbollah noemde de luchtaanval slechts de "eerste fase". Desondanks lijken beide partijen zich nog altijd enigszins in te houden. Deze reeks beschietingen was bijvoorbeeld niet zwaar genoeg om als oorlogsverklaring te worden beschouwd.

Air France mijdt Tel Aviv en Beiroet in ieder geval tot maandag

Luchtvaartmaatschappij Air France heeft vluchten naar Tel Aviv en Beiroet tot in ieder geval maandag geannuleerd. Air France zegt in een verklaring dat er pas weer naar deze luchthavens gevlogen wordt als dat weer veilig is.

Israël heft beperkingen op voor groot deel van het land

Het Israëlische leger heeft de noodverordening die in het hele land van kracht was grotendeels opgeheven. In de grensregio en het noorden en specifieke zuidelijke gebieden van de Golanhoogten blijven de beperkingen nog gelden.

Egypte waarschuwt voor gevaren nieuw oorlogsfront

In een verklaring waarschuwt het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken voor de gevaren van een nieuw oorlogsfront in Libanon. Egypte roept op tot stabiliteit in het land na de aanvallen van Hezbollah en Israël.

Het bureau speciale coördinatie van de Verenigde Naties voor Libanon, waar Jeanine Hennis-Plasschaert leiding aan geeft, noemt de ontwikkelingen verontrustend en roept op tot het stoppen van de aanvallen om verdere escalatie te voorkomen.

Strand afgesloten in Haifa

In Haifa, de derde stad van Israël, is het strand afgesloten na de beschietingen van afgelopen nacht. In het hele land is een noodverordening van kracht: inwoners worden opgeroepen om waakzaam te zijn na de wraakactie van Hezbollah op Israël.

Haifa ligt in het noorden van Israël, op zo'n drie kwartier rijden van de grens met Libanon.

  • Reuters
    Het strand is met afzetlint afgesloten
  • Reuters
    Het strand is met afzetlint afgesloten

Israël meldt nieuwe aanvallen op raketlanceerinstallaties Hezbollah

Het leger van Israël meldt in een verklaring dat het nog meer aanvallen heeft uitgevoerd op raketinstallaties op verschillende plekken in het zuiden van Libanon.

Drie Libanese doden door Israëlische aanvallen

Volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid zijn drie mensen omgekomen bij de Israëlische aanvallen op Hezbollah in Libanon. Een van hen was lid van Amal, een aan Hezbollah gelieerde organisatie, zegt Amal zelf. Het ministerie meldt daar niets over, maar wel dat een van de slachtoffers gedood werd bij een droneaanval op een auto in het dorp Khiam. Volgens Amal kwam het gedode lid uit dat dorp.

Het ministerie zegt dat de andere doden in het dorp Tiri vielen, dicht bij de grens met Israël. Of dit burgers zijn, vertelt het ministerie niet.

Royal Jordanian vliegt vandaag niet op Beiroet

Luchtvaartmaatschappij Royal Jordanian heeft "vanwege de huidige situatie" besloten vandaag de vluchten naar Beiroet te schrappen, meldt het Jordaanse staatspersbureau. Wanneer de vluchten naar Beiroet weer worden hervat, vermeldde het persbureau niet.

Een bord met vertrektijden op het vliegveld van Beiroet toont een aantal geannuleerde vluchten

Daisy Mohr: 'Wat er precies is gebeurd, moet nog blijken'

Hezbollah: 'Aanval van vandaag is klaar'

Hezbollah heeft aangekondigd heeft dat de aanval van vandaag voorbij is en dat de operatie tegen Israël succesvol is verlopen. Verder bestrijdt de militante beweging beweringen van Israël dat het een grootschalige aanval heeft voorkomen. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah houdt later vandaag een toespraak.

'Israëlische delegatie aanwezig bij bespreking staakt-het-vuren'

Ondanks de aanvallen over en weer van vannacht, neemt de Israëlische delegatie vandaag in Cairo volgens planning deel aan de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat wordt door de Israëlische legerradiozender gemeld, op basis van militaire functionarissen.

In beeld: Israël haalt Hezbollah-drone neer

Een fotograaf in de buurt van de grens tussen Libanon en Israël heeft vastgelegd hoe een straaljager van de Israëlische luchtmacht een Hezbollah-drone neerschiet.

  • EPA
    Een Hezbollah-drone in de buurt van de grens tussen Israël en Libanon
  • EPA
    Een Israëlische straaljager gebruikt afweermiddelen om een drone uit te schakelen
  • EPA
    Een Hezbollah-drone ontploft

Netanyahu: 'We doen alles om het land te verdedigen'

De Israëlische premier Netanyahu heeft gereageerd op de preventieve aanvallen op Hezbollah-doelen in Libanon vannacht. Hij zei dat zijn regering vastbesloten is al het mogelijke te doen om Israël te verdedigen. "Wie ons kwaad doet, doen wij kwaad."

"Vanochtend signaleerden we de voorbereidingen van Hezbollah om Israël aan te vallen", aldus Netanyahu. "In overleg met de minister van Defensie en de legerleiding hebben we het leger de opdracht gegeven om de dreiging weg te nemen."

Volgens de premier heeft het leger krachtig gereageerd. "Er zijn duizenden raketten vernietigd die op het noorden van het land waren gericht. Er zijn ook veel andere bedreigingen afgewend."

Sander van Hoorn: 'Situatie lijkt te kalmeren'

'Veertig plekken met raketinstallaties vernietigd door Israëlische gevechtsvliegtuigen'

Het Israëlische leger zegt dat het detecteerde dat Hezbollah een aanval aan het voorbereiden was. Daarop hebben honderd Israëlische gevechtsvliegtuigen veertig plekken met raketlanceerinstallaties in Libanon vernietigd.

Volgens het leger zijn de meeste raketten die Hezbollah afvuurde door Israël onderschept. Israël zegt dat het de bedoeling van Hezbollah was om vooral doelen in het noorden van Israël te raken, maar dat er ook raketinstallaties op centraal-Israël gericht waren

Rook, rond 7.00 uur vanochtend, in het zuiden van Libanon na een aanval van Israël

Uitgelegd: Hezbollah

Wat is Hezbollah? Wie zijn hun vrienden en vijanden? En wat willen ze? We leggen het hieronder uit:

VS: Israël heeft recht zich te verdedigen tegen aanvallen

Defensieminister van de Verenigde Staten Austin heeft de Israëlische minister van Defensie gesproken over de aanvallen van Hezbollah en in het gesprek benadrukt dat Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen aanvallen van zowel Hezbollah als aanvallen van Iran en hun bondgenoten.

Israël: 'Willen geen totale oorlog'

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz zegt geen totale oorlog te willen. Wel zegt Israël "zijn reactie af te stemmen op wat er gebeurt."

Eerder vannacht zei het Israëlische leger al dat de aanval 'uit zelfverdediging' is uitgevoerd:

Israëlische leger: 'Wij handelen uit zelfverdediging'

Hezbollah: 'Eerste fase' voltooid

Hezbollah zegt dat de 'eerste fase' van hun aanval op Israël is voltooid. Volgens Hezbollah is hun aanval een vergelding voor het doden van commandant Fuad Shukr eind juli. Deze militair leider van Hezbollah kwam om het leven bij een Israëlische aanval in Beiroet.

Volgens Hezbollah zijn er 11 militaire doelen geraakt, met meer dan 320 raketten en drones. Er is nog geen informatie vanuit Israël hierover.

Vliegveld Tel Aviv hervat vluchten

Het vliegverkeer van en naar de luchthaven van Tel Aviv wordt weer hervat. Het vliegverkeer naar luchthaven Ben Goerion werd vannacht omgeleid na de Israëlische aanvallen in Libanon.

Dit is er vannacht gebeurd

  • De Israëlische luchtmacht heeft aanvallen uitgevoerd op Hezbollah-doelen in het zuiden van Libanon, naar eigen zeggen omdat Hezbollahstrijders van plan waren om vannacht raketten af te vuren op Israël. Er zouden 150 raketten zijn afgevuurd. Over schade is nog niets bekend, volgens Israëlische media is in Noord-Israël een vrouw op de grond geraakt door scherven.
  • In het noorden van Israël waren rond 04.30 uur waarschuwingssirenes te horen. Israëlische media meldden dat vanwege de veiligheidssituatie in het land alle vluchten van en naar het vliegveld van Tel Aviv zijn opgeschort.
  • Hezbollah heeft rond 05.00 uur een "grootschalige aanval" tegen Israël aangekondigd als vergelding voor het doden van commandanten van de groepering, vorige maand in Beiroet. Het Israëlische ministerie van Defensie heeft inmiddels voor het hele land de noodtoestand uitgeroepen voor 48 uur.
Vuur en rook aan de Libanese zijde van de grens met Israël

Houthi's waarschijnlijk achter grote brand op olietanker

De brand die gisteravond werd gemeld op de stuurloze olietanker Sounion in de Rode Zee is waarschijnlijk het werk van de Houthi-rebellen uit Jemen.

Op sociale media deelden de rebellen gisteravond beelden van het schip waarop enkele grote explosies te zien zijn. Die moeten volgens persbureau AP, die de video frame voor frame analyseerde, zijn veroorzaakt door explosieven op het schip.

Lees hier meer:

Israëlische kolonisten vallen dorpen op Westelijke Jordaanoever aan

Israëlische kolonisten hebben vanavond meerdere dorpen aangevallen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Nieuwszender Al Jazeera schrijft dat tientallen gemaskerde kolonisten het dorp Sarra, in de buurt van Nablus, binnenvielen en daarbij tientallen olijfbomen in brand staken.

Even later vielen kolonisten het dorp Susiya, ten zuiden van Hebron, aan. De Israëlische krant Haaretz schrijft op basis van ooggetuigen dat de kolonisten de huizen van bewoners binnengingen en een vrouw sloegen met stokken. Al Jazeera schrijft dat er zeker twee vrouwen gewond zijn geraakt doordat zij op hun hoofd werden geslagen door de kolonisten.

Daarna vielen tientallen gemaskerde kolonisten het dorp Rujeib aan, ten oosten van Nablus. Het Israëlische leger zegt de aanvallers te hebben verjaagd. Voor zover bekend zijn daarbij geen arrestaties verricht.

Op X deelt het Palestijnse medium Quds News Network beelden die van de aanval op Rujeib zouden zijn:

Sinds de aanslagen van Hamas in Israël van 7 oktober en de daaropvolgende oorlog in Gaza is ook het geweld door Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever sterk toegenomen. Regelmatig vallen zij Palestijnse dorpen aan. Bij een aanval eerder deze maand schoten kolonisten een 23-jarige Palestijn dood.

Bombardementen leggen wijk van Khan Younis grotendeels plat

De wijk Hamad City in de Gazaanse stad Khan Younis heeft de afgelopen week zware Israëlische bombardementen te verduren gekregen. Veel woontorens in de wijk zijn verwoest. Vandaag keerden reddingswerkers en inwoners terug naar de wijk, nadat Israëlische troepen zich hadden teruggetrokken. Volgens nieuwszender Al Jazeera zijn er twaalf lichamen geborgen.

Persbureaus maakten foto's van de bergingswerkzaamheden en de verwoestingen:

  • Reuters
    Palestijnen bergen slachtoffers na Israëlische bombardementen in Hamad City, Khan Younis
  • Reuters
    Palestijnen bergen slachtoffers na Israëlische bombardementen in Hamad City, Khan Younis
  • Reuters
    Verwoeste gebouwen na Israëlische bombardementen in Hamad City, Khan Younis
  • EPA
    Verwoeste gebouwen na Israëlische bombardementen in Hamad City, Khan Younis
  • EPA
    Palestijnen bergen slachtoffers na Israëlische bombardementen in Hamad City, Khan Younis

Franse media: brandstichter bij synagoge droeg Palestijnse vlag

Franse media beschrijven en delen beelden van een beveiligingscamera waarop de voortvluchtige brandstichter bij een synagoge in Zuid-Frankrijk te zien zou zijn. De man draagt een Arabische sjaal om zijn hoofd en heeft een Palestijnse vlag om zijn heupen gewikkeld. De autoriteiten hebben de authenticiteit van de beelden vooralsnog niet bevestigd.

De Israëlische oppositiepoliticus Lapid twijfelt niet aan de motivaties van de aanslagpleger. Hij noemt de brandstichting op X een "verschrikkelijke daad van antisemitisme" en een "voortzetting van de Palestijnse terreurcampagne tegen het Joodse volk". Verder zijn er vanuit Israël vooralsnog geen reacties gekomen.

Lees hier meer:

'Premier Qatar neemt deel aan gesprekken in Cairo'

De premier van Qatar, Mohammed Al-Thani, neemt vandaag in Cairo deel aan de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een anonieme bron met kennis van de onderhandelingen.

Een hoge Israëlische delegatie kwam donderdag aan de in de hoofdstad van Egypte voor gesprekken met de Egyptische en Qatarese bemiddelaars. De VS noemde deze gesprekken constructief en zei dat er vooruitgang was geboekt. Een delegatie van Hamas komt vandaag aan in Cairo, naar eigen zeggen om te worden geïnformeerd over de uitkomst van de gesprekken.

Met de aanwezigheid van de premier van Qatar zit er een zwaargewicht als bemiddelaar aan tafel. Gisteren vlogen ook CIA-baas William Burns en de Amerikaanse Midden-Oosten-gezant Brett McGurk naar Cairo.

Bekend is dat de aanwezigheid van Israëlische troepen langs de grens tussen Gaza en Egypte, de zogeheten Philadelphi-corridor, een heikel punt is. Naast Hamas wil ook Egypte niet dat Israëlische troepen in die strook blijven. De Amerikaanse president Biden zou Netanyahu hebben aangespoord akkoord te gaan met in ieder geval een gedeeltelijke terugtrekking uit deze corridor.

De premier van Qatar, Mohammed Al-Thani

Aanklager Strafhof dringt aan op arrestatiebevelen Netanyahu, Sinwar

De aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag, Karim Khan, heeft de rechters van het hof aangespoord snel te beslissen over het uitvaardigen van arrestatiebevelen voor de Israëlische premier Netanyahu, minister van Defensie Yoav Gallant, en Hamas-leider Yahya Sinwar.

"Elke ongerechtvaardigde vertraging van deze procedures heeft een nadelige invloed op de rechten van de slachtoffers", zegt Khan in rechtbankdossiers die gisteren openbaar zijn gemaakt.

Khan vroeg in mei om arrestatiebevelen voor Netanyahu, Gallant en Sinwar om hen te vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de oorlog in Gaza. Hamasleiders Ismail Haniyeh en Mohammed Deif stonden ook op zijn lijst. Zij zijn inmiddels geliquideerd, naar wordt aangenomen door Israël.

Een beslissing van het hof over de arrestatiebevelen laat onder meer op zich wachten door de vele juridische bezwaren die zijn ingediend in de zaak. Khan vindt dat het hof deze bezwaren terzijde kan schuiven en zegt dat het hof jurisdictie heeft over Israëliërs die misdaden begaan in de Palestijnse gebieden. Israël zelf erkent het Strafhof niet en zegt dat het beschuldigingen van oorlogsmisdaden zelf onderzoekt.

Aanklager van het Internationaal Strafhof, Karim Khan

Volgend evacuatiebevel voor wijken in Centraal-Gaza

Het Israëlische leger heeft een nieuw evacuatiebevel uitgevaardigd voor enkele wijken aan de oostkant van Deir el-Balah in Centraal-Gaza. "Voor jullie eigen veiligheid, verlaat deze gebieden onmiddellijk en ga naar de humanitaire zone", schrijft een woordvoerder van het leger op X.

Eerder deze week vaardigde het leger ook al evacuatiebevelen uit voor bepaalde wijken ten oosten van Deir el-Balah en voor delen van Khan Younis in Zuid-Gaza. Volgens de lokale autoriteiten in Deir el-Balah zijn de afgelopen twee dagen 100.000 mensen gevlucht uit het oosten van de stad. Veel Palestijnen zijn de afgelopen maanden juist vanuit andere plekken naar Deir el-Balah gevlucht, omdat deze stad nog relatief bewoonbaar was.

Sinds het begin van deze maand heeft het leger dertien verschillende evacuatiebevelen uitgevaardigd, voornamelijk voor delen van Khan Younis. De VN zei gisteren dan 90 procent van de inwoners van Gaza ontheemd is door de oorlog.

Palestijnen maken zich op te vertrekken uit Deir el-Balah na het evacuatiebevel eerder deze week

Tientallen doden gemeld bij Israëlische aanvallen Zuid-Gaza

Bij Israëlische aanvallen in het zuiden van de Gazastrook zijn tientallen Palestijnen gedood. Dat meldt persbureau AP op basis van Palestijnse functionarissen. Onder de doden zijn elf leden van dezelfde familie, onder wie twee kinderen, citeert AP het Nasserziekenhuis in Khan Younis.

In totaal zijn de lichamen van 33 slachtoffers van aanvallen in Khan Younis naar dit ziekenhuis gebracht. De elf familieleden werden gedood toen hun huis werd geraakt, aldus het ziekenhuis. Er vielen zeventien doden bij een beschieting van een drukke weg en vijf doden bij een andere aanval, waarbij een tuktuk werd geraakt.

Daarnaast zegt het Al-Aqsaziekenhuis in Deir el-Balah de lichamen van nog eens drie slachtoffers van een aparte aanval te hebben binnengekregen.

Het Israëlische leger vertelt AP dat het de berichten onderzoekt en geeft verder geen commentaar. Het leger deelde vanochtend wel beelden op X van operaties in Rafah in het zuiden en Gaza-Stad in het noorden. Het zegt hierbij een - niet nader gespecifieerd - aantal militanten te hebben uitgeschakeld.

Nabestaanden bidden bij het Nasserziekenhuis naast de slachtoffers van een aanval eerder deze week

Hamas stuurt delegatie naar Cairo

Na gesprekken deze week tussen de Israëlische delegatie en de bemiddelaars, stuurt nu ook Hamas een delegatie naar Cairo. Een hooggeplaatste functionaris van de groepering, Khalil Al-Hayya, zal de delegatie leiden, zegt Hamas in een verklaring. Vanavond komen ze in Egypte aan.

Hamas zegt een uitnodiging van de bemiddelaars Egypte en Qatar te hebben gekregen om het resultaat van de onderhandelingen deze week aan te horen. Verder zegt Hamas dat het toegewijd is aan het vredesplan dat het op 2 juli al heeft geaccepteerd, dat is gebaseerd op het voorstel van Biden. "We zijn klaar voor de implementatie van wat is overeengekomen", aldus de groep.

Dat voorstel van Biden voorziet in een staakt-het-vuren, gefaseerde vrijlating van gijzelaars en Palestijnse gevangenen, en uiteindelijk de terugtrekking van het Israëlische leger uit de Gazastrook. Netanyahu wil dat Israëlische troepen aanwezig blijven in de Philadelphi Corridor langs de grens met Egypte en de Netzarim Corridor in het midden van de Gazastrook, om te voorkomen dat Hamas zich kan herbewapenen.

De Amerikaanse nieuwswebsite Axios meldde gisteren dat Biden in een telefoongesprek met Netanyahu had aangedrongen op een Israëlische terugtrekking uit delen van de Philadelphi Corridor in de eerste fase van een bestand. Netanyahu zou hier - deels - mee akkoord zijn gegaan. Israëlische media meldden dat er zondag gesprekken moeten plaatsvinden waarbij de delegaties van Hamas en Israël in aparte maar nabijgelegen kamers zitten, en daardoor via de bemiddelaars snel heen en weer kunnen communiceren.

  • NOS
    Het vredesplan dat Biden op 31 mei presenteerde
  • NOS
    Het vredesplan dat Biden op 31 mei presenteerde
  • NOS
    Het vredesplan dat Biden op 31 mei presenteerde
  • NOS
    Het vredesplan dat Biden op 31 mei presenteerde

El Ghazi doneert half miljoen van schadevergoeding Mainz aan kinderen in Gaza

De Nederlandse voetballer Anwar El Ghazi laat weten dat hij een half miljoen euro wil doneren om kinderen in Gaza te helpen. Dat geld is afkomstig van een gewonnen rechtszaak tegen zijn voormalig werkgever FSV Mainz, die hem in totaal zo'n 1,7 miljoen euro heeft opgeleverd.

EL Ghazi werd in november 2023 ontslagen door Mainz, nadat hij op sociale media de omstreden leus "From the river to the sea, Palestine will be free" had geschreven. Een juridische strijd volgde die in juli 2024 uiteindelijk, na hoger beroep, in El Ghazi's voordeel werd bepaald door de Duitse rechter.

"Door de poging om mij het zwijgen op te leggen, heeft [Mainz] mijn stem voor de onderdrukten en stemlozen in Gaza alleen maar sterker gemaakt", schrijft El Ghazi in een statement op sociale media.

Lees hier meer:

Hamas-woordvoerder: VS wil graag positivisme uitstralen voor Harris

De Verenigde Staten willen graag een positieve sfeer uitstralen als het gaat om de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in de Gaza-oorlog, omdat dit goed is voor de campagne van de Democratische presidentskandidaat Harris. Dat claimt Osama Hamdan, een hoge woordvoerder van Hamas, tegenover het Libanese medium Al Mayadeen.

Hamdan reageert daarmee op de uitlatingen van Witte Huis-woordvoerder John Kirby, die gisteren zei dat de gesprekken tussen een Israëlische delegatie en bemiddelaars "constructief" waren. "Er is voortuitgang geboekt", zei Kirby.

Maar volgens Hamdan liggen Israël en Hamas nog ver uit elkaar als het gaat om afspraken over de zogenoemde Philadelphi en Netzarim Corridors. Voor de terreurgroep is het onbespreekbaar dat het Israëlische leger actief blijft in die stroken land bij een eventueel staakt-het-vuren. Verder wil Hamdan dat er "praktische maatregelen komen voor wat eerder was overeengekomen, en niet meer onderhandelingen".

'Raketsysteem Jemenitische groep vernietigd'

Het Amerikaanse Centrale Commando (CENTCOM) zegt op X dat een raketsysteem in Jemen is vernietigd. Volgens de CENTCOM werd het systeem gebruikt door een Jemenitische gewapende groep, "die het gemunt heeft op koopvaardijschepen en de Amerikaanse troepen."

Of het om de gewapende Houthi's gaat, die aanvallen uitvoeren op schepen in de Rode zee op iedereen die banden heeft met Israël, staat niet in het X-bericht. CENTOM is in Jemen aanwezig, onder meer om de Houthi's onder controle te krijgen.

Brand op Griekse olietanker in Rode Zee

Op een gisteren door de Houthi's beschoten olietanker in de Rode Zee is brand uitgebroken, melden Amerikaanse en Franse bronnen. Het is nog niet duidelijk hoe groot de brand is en of er er gevaar is dat er olie in zee komt.

De onder Griekse vlag varende tanker Sounion vervoerde ruwe olie en werd gisteren door meerdere projectielen geraakt. Alle 29 bemanningsleden zijn inmiddels door een Frans oorlogsschip van boord gehaald en in veiligheid gebracht.

Witte Huis: Gesprekken in Cairo 'constructief'

De gesprekken gisteravond tussen een Israëlische delegatie en bemiddelaars waren "constructief". Dat zegt de woordvoerder van het Witte Huis, John Kirby. "Er is voortuitgang geboekt", aldus Kirby, zonder daarbij details te geven. Vandaag en komend weekend gaan de gesprekken door.

Israëlische media melden dat de bemiddelaars Egypte en Qatar een nieuw Israëlisch voorstel aan Hamas gaan overhandigen, nadat een eerder voorstel van Israël deze week als onhaalbaar was beoordeeld.

De Israëlische krant Haaretz zegt op basis van een anonieme bron dat het de bedoeling is dat op zondag een ronde onderhandelingen begint waarbij delegaties van Israël en Hamas in twee dicht bij elkaar gelegen kamers zitten, waardoor er sneller heen en weer kan worden gecommuniceerd. Israël en Hamas spraken en spreken niet direct met elkaar, maar alleen via bemiddelaars.

De bron vertelt Haaretz ook dat Egypte en Israël elkaar naderen in hun meningsverschil over de status van de Philadelphi Corridor, de strook langs de grens tussen Egypte en Gaza.

Woordvoerder John Kirby, tijdens een persconferentie vorige maand

18 doden gemeld bij Israëlische aanvallen in Zuid- en Centraal-Gaza

Bij Israëlische aanvallen in het zuiden en midden van de Gazastrook zijn vandaag in totaal 18 doden gevallen. Dat meldt nieuwszender Al Jazeera op basis van medische bronnen. Vier mensen werden gedood toen hun auto in Khan Younis in Zuid-Gaza werd geraakt. Naast Al Jazeera meldt ook AP deze specifieke aanval.

Verder spreekt Al Jazeera over vier doden bij een aanval op een huizenblok in Nuseirat in Centraal-Gaza, een dode in Gaza-Stad en nog eens drie doden bij een eerdere aanval in Zuid-Gaza. De Palestijnse Rode Halve Maan zegt daarnaast een dode te hebben geborgen na een aanval op een tentenkamp in het westen van Khan Younis. Waar de vijf overige gemelde doden zijn gevallen is niet bekend.

Het Israëlische leger zegt op X de afgelopen dag en nacht 30 doelen verspreid over de Gazastrook onder vuur te hebben genomen. Ook zegt het leger bij grondoperaties in Khan Younis en Rafah in Zuid-Gaza tientallen militanten te hebben gedood.

De Qassam-brigades, de gewapende tak van Hamas, zeggen op hun beurt meerdere Israëlische soldaten te hebben gedood bij de gevechten. Het Israëlische leger heeft de dood van twee militairen bevestigd. De gemelde dodentallen zijn nagenoeg niet te controleren.

Vanochtend werd er ook gevochten in de oostelijke wijken van Deir el-Balah in Centraal-Gaza, meldt AP. Woensdag vaardigde het Israëlische leger een evacuatiebevel uit voor dit gebied en gisteren en volgde nieuw bevel voor delen van Khan Younis.

Rook na een Israëlisch bombardement in Gaza

Meer Hezbollahstrijders gedood bij Israëlische aanvallen

Het Israëlische leger zegt nog eens drie Hezbollahstrijders te hebben omgebracht in Zuid-Libanon. Hezbollah bevestigt de dood van twee van hen. Het gebeurde bij drie aparte luchtaanvallen op verschillende plekken.

Bij een van de aanvallen, in het dorp Aita Al-Jabal, kwam ook een kind om het leven, meldde het Libanese ministerie van Volksgezondheid eerder. Nu is duidelijk dat het doelwit van deze aanval Hezbollahstrijder Mohamed Najem was, volgens het Israëlische leger een belangrijk pion bij raketlanceringen vanuit Zuid-Libanon.

Eerder meldde Hezbollah al de dood van drie strijders bij een Israëlische luchtaanval. Hiermee komt het aantal gedode Hezbollahstrijders vandaag op zes.

'Ook Egypte wil geen Israëlische troepen in Philadelphi Corridor'

Egypte zit niet te wachten op een permanente stationering van Israëlische troepen langs de grens tussen Egypte en Gaza, de zogeheten Philadelphi Corridor. Dat vertellen Egyptische functionarissen anoniem aan de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

De Israëlische aanwezigheid in deze corridor is een van de hete hangijzers in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël. Premier Netanyahu wil dat Israël in de corridor blijft om de smokkel van bijvoorbeeld wapens tussen de Gazastrook en Egypte te voorkomen. Hamas wil een volledige terugtrekking van Israëlische troepen uit de Gazastrook.

Egypte bemiddelt samen met Qatar in de gesprekken, maar is als het aankomt op de grensstrook met Gaza zelf ook een belanghebbende partij. Volgens de functionarissen zou een Israëlische troepenmacht in de Philadelphi Corridor een schending zijn van het vredesverdrag tussen Egypte en Israël uit 1979. Dit verdrag stelde beperkingen in voor de hoeveelheid troepen die Israël en Egypte mogen stationeren aan hun kant van de grens.

Egypte heeft een Israëlisch plan om acht wachttorens langs de grens te bouwen verworpen, zeggen de functionarissen. Vandaag is een Israëlische delegatie in Cairo voor verdere gesprekken met de bemiddelaars.

Lees hier meer over de rol van de Philadephi Corridor in de onderhandelingen tussen Israël en Hamas:

WHO: Baby verlamd door polio in Gaza

Een tien maanden oude baby in Gaza is deels verlamd geraakt door een poliobesmetting. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Bij het ongevaccineerde kind werd vorige week polio vastgesteld; de eerste besmetting in 25 jaar.

Al weken waarschuwt WHO voor een polio-uitbraak door het gebrek aan hygiëne, schoon drinkwater en vaccins in Gaza.

Volgens het hoofd van WHO, Tedros Ghebreyesus, komt de poliovariant waarmee de baby is besmet overeen met de variant die eerder in het rioolwater in Gaza was gevonden. Het linker onderbeen van de baby is verlamd. Het kind is nu in een stabiele toestand.

Hulporganisatie Save the Children zei deze week dat 50.000 kinderen in Gaza niet zijn gevaccineerd, omdat ze zijn geboren na het uitbreken van de oorlog, toen het vaccineren stopte. De WHO en andere hulporganisaties hopen komende week te beginnen met een vaccinatieprogramma voor kinderen onder tien jaar in Gaza en daarmee een grote uitbraak nog te kunnen voorkomen.

Een kind wordt onderzocht op polio in een ziekenhuis in Deir el-Balah, Gaza

Doden bij Israëlische luchtaanvallen in Libanon

Bij een Israëlische luchtaanval in het zuiden van Libanon zijn drie strijders van de militante Libanese organisatie Hezbollah gedood. Het Israëlische leger zegt op X een groep Hezbollahstrijders in het dorp Tayr Harfa onder vuur te hebben genomen, om een raketlancering naar Israël te voorkomen.

Hezbollah bevestigt de dood van de drie strijders. Verder zegt de groep een Israëlische vliegbasis nabij de grens met Libanon te hebben geraakt met antitankraketten. Volgens het Israëlische leger zijn hier geen slachtoffers of noemenswaardige schade bij gemaakt.

Bij een andere luchtaanval in Zuid-Libanon kwamen twee mensen om, onder wie een kind van 7 jaar oud, meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Het Israëlische leger noemt deze aanval niet. Het zegt wel een andere plek in het gebied met artillerie te hebben beschoten.

Israël en Hezbollah beschieten elkaar sinds het begin van de oorlog in Gaza vrijwel dagelijks. Tienduizenden mensen aan beide kanten van de grens hebben hun huizen moeten verlaten. Honderden Hezbollahstrijders zijn gedood, evenals ruim honderd burgers in Libanon, volgens een telling van persbureau AFP. Aan de Israëlische kant zijn bijna 50 mensen gedood, onder wie ruim de helft burgers en de rest militairen.

Een Israëlische luchtaanval op een dorp in Zuid-Libanon eerder deze week

Harris: 'Ik sta voor Israëls recht op zelfverdediging'

De Amerikaanse presidentskandidaat Kamala Harris heeft in haar slottoespraak op de Democratische Conventie in Chicago kort over de oorlog in Gaza gesproken. "Ik zal altijd opkomen voor het recht van Israël zichzelf te verdedigen, en er altijd voor zorgen dat Israël [daartoe] in staat is", zei Harris.

De "verschrikkingen veroorzaakt door de terroristische organisatie Hamas" mogen nooit meer voorkomen, zei Harris. "Tegelijkertijd is het verschrikkelijk wat er de afgelopen tien maanden in Gaza is gebeurd. De omvang van het leed is hartverscheurend", voegde ze daaraan toe. Ze herhaalde haar oproep dat het tijd is om een staakt-het-vuren overeen te komen.

De woorden van Harris laten een zekere spanning zien bij de presidentscampagne van de Democraten als het aankomt op Gaza. Verwijzingen naar de oorlog waren grotendeels afwezig tijdens de conventie en pro-Palestijnse demonstranten werden uit het publiek gehaald. Een opiniestuk in de Britse krant Financial Times omschreef het noemen van de oorlog als het "taboe" tijdens de conventie.

Een deel van de Democratische achterban verwijt Biden en zijn vicepresident Harris veel te weinig te doen om de oorlog te stoppen, bijvoorbeeld omdat de VS tijdens de oorlog Israël is blijven bewapenen. Tijdens de conventie waren er in Chicago dagelijks pro-Palestijnse demonstraties. Aan de andere kant kan Harris zich niet veroorloven te worden gezien als een kandidaat die tegen Israël is. Trump, kandidaat voor de Republikeinen, verwijt Harris al anti-Israël te zijn.

Vicepresident en presidentskandidaat voor de Democraten, Kamala Harris, tijdens de conventie

Marineschip Karel Doorman keert terug in Den Helder na missie bij Jemen

Na ongeveer vier maanden keert Zr. Ms. Karel Doorman vandaag terug naar de haven in Den Helder. Het marineschip nam deel aan EU-missie Aspides bij Jemen om daar de internationale scheepvaart te beveiligen tegen aanvallen van de Houthi's.

Sinds november vorig jaar vallen de door Iran gesteunde Houthi's met regelmaat schepen in de Rode Zee aan. Ze willen hiermee Israël en zijn bondgenoten raken vanwege de oorlog in Gaza, maar in de praktijk lijkt het vaak om willekeurige aanvallen op passerende schepen te gaan. Woensdag werd een Griekse olietanker aangevallen door de Houthi's. De bemanning is van boord gehaald.

Vooral de willekeur van de aanvallen maakte de missie soms spannend, vertelt Kapitein-ter-zee Paul Bijleveld vanaf de Karel Doorman in het NOS Radio 1 Journaal. "Je bent eigenlijk continu op je hoede omdat je vreest dat je dat je zelf aangevallen wordt, of omdat een ander schip aangevallen kan worden en je ineens nodig bent."

Lees hier meer:

VN: 90 procent van Palestijnen in Gaza ontheemd

De VN zegt dat op dit moment 90 procent van de Palestijnen in Gaza zijn huis heeft verlaten. Veel vluchtelingen moesten vanwege oorlogsgeweld en evacuatieopdrachten van het Israëlische leger meerdere keren een nieuwe verblijfplaats zoeken.

Alleen al deze maand kondigde Israël twaalf keer een evacuatiebevel voor een gebied af, omdat het daar Hamas of een andere terreurgroep wilde aanvallen. "Ze dwingen families om opnieuw te vluchten, vaak onder vuur", zegt VN-topman voor het Midden-Oosten Muhannad Hadi. "Ze kunnen alleen bezittingen meenemen die ze kunnen dragen."

Die families vluchten dan naar een gebied dat door Israël als veilig is aangewezen, maar die gebieden worden steeds kleiner en het ontbreekt daar aan zorg, onderdak, water en andere zaken die noodzakelijk zijn. "Ze rennen van de ene vernietigde plek naar de ander en het einde daarvan is niet in zicht."

Hadi wijst erop dat het internationaal humanitair recht eist dat burgers in tijd van oorlog worden beschermd. "Wat er moet gebeuren is duidelijk en urgent: bescherm de burgers, laat de gijzelaars vrij, maak humanitaire hulpverlening mogelijk en word het eens over een staakt-het-vuren."

Een moeder en kind vluchten voor een bombardement in Nuseirat, gisteren

Houthi's bevestigen aanval op twee schepen

De Houthi's in Jemen hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval op olietanker Sounion in de Rode Zee. De aan Iran en Hamas gelieerde strijdgroep zegt ook een tweede schip te hebben getroffen, de Sw North Wind I. De eigenaren van de twee schepen hebben banden met Israël, zo beweert de Houthi-militie.

De Sounion heeft een lading van 150.000 ton olie. Door de aanval vloog de tanker in brand, maar het vuur werd gedoofd door de bemanning. De 29 opvarenden zijn in veiligheid gebracht door een Frans marineschip. De Sounion ligt afgemeerd, maar er wordt nog steeds gevreesd voor een milieuramp. Eerder brachten de Houthi's al een schip met een lading kunstmest tot zinken.

Volgens de verklaring van de Houthi's dreigt de Sounion te zinken. Het is onduidelijk hoe groot de kans is dat dit gebeurt; de militie staat bekend om het overdrijven van hoe succesvol een aanval is geweest. Zo wordt ook beweerd dat de Sw North Wind I "direct en accuraat werd getroffen". Maar volgens de Britse marine is het schip niet geraakt. Wel zijn ontploffingen in de buurt van het schip gemeld.

Een westerse coalitie probeert toezicht te houden in de drukbevaren zeeroute. Het Franse marineschip dat de Sounion-bemanning evacueerde, heeft een zeedrone van de Houthi's vernietigd.

Dit is een foto van de Houthi-zeedrone die wordt vernietigd, foto van gisteren

Evacuatiebevel voor nieuw deel Khan Younis

Het leger van Israël heeft het evacuatiebevel in Khan Younis uitgebreid. Militairen zijn al dagen bezig met een grondoffensief tegen Hamas in en rondom de stad, waarbij tientallen doden zijn gemeld. De Palestijnen worden naar een humanitaire zone gestuurd, waar Israël ook regelmatig luchtaanvallen heeft uitgevoerd.

Ruim een kwart miljoen inwoners van de Gazastrook hebben deze maand hun huis of schuilplaats moeten verlaten, meldt de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA. Het leger heeft in augustus ruim twaalf keer een evacuatiebevel uitgevaardigd. Ruim twee miljoen burgers zijn al maanden op de vlucht voor de zware Israëlische bombardementen.

Inwoners van Gaza verlaten het westen van Khan Younis, foto van gisteren

De afgelopen 24 uur zijn ruim veertig Palestijnen omgekomen, melden de door Hamas aangestuurde autoriteiten. Het door de Palestijnen gemelde dodental van de oorlog in Gaza staat inmiddels op 40.265. Israël zei onlangs dat het 17.000 Hamas-strijders heeft gedood. De cijfers zijn echter nauwelijks te verifiëren. Statistieken wijzen er wel op dat er meer burgers dan militanten omkomen bij de oorlog in het dichtbevolkte gebied.

Het leger van Israël meldt dat er vandaag een militair is omgekomen in Gaza. Hij werd gedood door militanten met een raketwerper, aldus de verklaring. Bij het grondoffensief in Gaza zijn ruim 300 Israëlische militairen gesneuveld. Bij de aanslagen op 7 oktober werden ruim 1100 mensen in Israël gedood door terroristen van Hamas, de meesten waren burgers.

VS beweert dat deal 'in zicht' is, maar gesprekken vooralsnog muurvast

Een overeenkomst over vrijlating van gijzelaars in ruil voor een wapenstilstand "is in zicht", stelt de Amerikaanse VN-ambassadeur. De komende twee dagen worden nieuwe onderhandelingen verwacht in Caïro. Maar het openlijke optimisme van de VS wordt achter de schermen niet door alle betrokken partijen gedeeld.

Vooralsnog zitten de gesprekken tussen Israël en Hamas, via bemiddelaars Qatar, Egypte en de VS, muurvast, blijkt uit een bericht van persbureau Reuters. Tien anonieme bronnen die bij de gesprekken zijn betrokken, variërend van Hamas-functionarissen tot westerse diplomaten, vertellen op welke punten de afgelopen onderhandelingsronde is vastgelopen.

Een daarvan is de eis van Israël om militairen te houden op een aantal plekken in Gaza. Hamas blijft het onbespreekbaar vinden dat het Israëlische leger actief blijft in de zogenoemde Netzarim Corridor en de Philadelphi Corridor. De eerste is een corridor die in Centraal-Gaza loopt van de kust tot aan de Israëlische grens.

De Philadelphi Corridor is de hele grens tussen Egypte en Gaza, waar je in deze video meer over te weten komt:

Door dit stukje land zitten de Gaza-onderhandelingen (nog) vast

De twee oorlogvoerende partijen blijven het ook oneens over de duur van de wapenstilstand. Hamas wil een permanent staakt-het-vuren, maar daar wil Israël vooralsnog niets van weten. Verder wil Israël de Palestijnse gevangenen die zouden worden vrijgelaten in ruil voor gijzelaars, volgens diplomaten meteen deporteren. Hamas weigert ermee akkoord te gaan dat de Palestijnse gedetineerden niet mogen terugkeren naar Gaza, de Westelijke Jordaanoever of zelfs Israël.

De grote vraag is of deze verschillen straks in Caïro kunnen worden overbrugd. De komende 48 uur zijn cruciaal, zegt een Egyptische functionaris tegen nieuwszender Al Jazeera. "Het is een beslissend moment", zegt ook de Amerikaanse VN-ambassadeur.

Tientallen doden bij gevechten in Zuid- en Midden-Gaza

Bij gevechten in Zuid-en Midden-Gaza tussen het Israëlische leger en Hamas zijn vandaag tientallen doden gevallen. Het leger drong de oostelijke wijken van Deir el-Balah in het centrale deel van Gaza binnen. De bevolking daar had gisteren opdracht gekregen om naar de westelijk gelegen buurten te vertrekken.

Ook zijn er berichten over gevechten in Khan Younis en Rafah in het zuiden. De Israëlische minister van Defensie zei gisteren nog dat de brigade van Hamas in Rafah was verslagen. In Beit Lahiya kwamen elf mensen om het leven toen het huis waar ze verbleven werd getroffen.

Het Israëlische leger viel op de Westelijke Jordaanoever het vluchtelingenkamp Tulkarem binnen. Nieuwszender Al Jazeera hoorde van inwoners dat de Israëliërs huizen in brand staken en dat de brandweer niet mocht blussen. Tijdens de twaalf uur durende inval zouden drie Palestijnen zijn gedood, toen een Israëlische drone de woning trof waarin zij zaten.

Ook werden straten vernield. Volgens het Israëlische leger leggen Palestijnse militanten geregeld bommen onder het wegdek om Israëlische militairen te treffen die een inval doen.

Een door Israël vernielde straat in Tulkarem

Aangevallen tanker in Rode Zee zit vol met olie

De olietanker Sounion die na een aanval van Houthi's zonder bemanning in de Rode Zee ligt, heeft 150.000 ton ruwe olie aan boord. Volgens de Europese marinemissie Aspides in het gebied is ze een gevaar voor de scheepvaart en het milieu. "Het is essentieel dat iedereen in het gebied voorzichtig is en geen acties onderneemt die situatie kan doen verslechteren", laat de missie weten.

Met "iedereen" worden vooral de Houthi's en Jemen bedoeld. Gisteren werd de tanker door in ieder geval één onbemand bootje aangevallen en met projectielen bestookt. Vrijwel zeker was dat het werk van Houthi's, die al sinds november schepen aanvallen die volgens hen een link met Israël hebben.

Bij de aanval brak brand die door de bemanning kon worden geblust, maar de tanker raakte wel stuurloos. De bemanning zond een noodsignaal uit en is door een Frans schip dat meedoet aan de marinemissie van boord gehaald.

De tanker ligt voor anker in het zuidelijk deel van de Rode Zee tussen Jemen en Eritrea. Hij is in de vaart bij een Griekse rederij. Die laat weten dat er een plan wordt opgesteld om het schip voor reparatie naar een veilige bestemming te brengen.

Een onbemand bootje dat de Sounion aanviel werd door de Europese marinemissie Aspides uitgeschakeld

Vier kolonisten opgepakt voor aanval op Palestijns dorp

De politie in Israël heeft vier kolonisten opgepakt voor de aanval vorige week op het Palestijnse dorp Jit op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Een van de verdachten is minderjarig. Behalve van de aanval op Jit verdenken de politie en de veiligheidsdienst Shin Bet de vier van andere terroristische acties, schrijft The Times of Israël.

Vorige week donderdag viel een groep van meer dan honderd kolonisten inwoners van het dorp aan. Een 23-jarige Palestijn werd doodgeschoten, auto's en huizen gingen in vlammen op.

Sinds het begin van de Gazaoorlog is de terreur van kolonisten tegen Palestijnen fors toegenomen, soms met hulp van de Israëlische bezettingsmacht. Kolonisten proberen Palestijnen zo te dwingen hun huis of land te verlaten. Volgens de Palestijnse autoriteiten zijn daarbij al honderden Palestijnen om het leven gekomen.

Het gebeurt zelden dat de Israëlische autoriteiten ingrijpen. Premier Netanyahu en de ultrarechtse minister van Financiën hebben de aanval op Jit wel veroordeeld.

Een man wijst op schade die de kolonisten in Jit hebben aangericht

Bemanning Griekste tanker in Rode Zee van boord gehaald

De bemanning van een Griekse olietanker in de Rode Zee is door de EU-marinemissie in dat gebied van boord gehaald, omdat het schip onbestuurbaar is geworden. De Sounion werd gisteren door Houthi's aangevallen toen het 140 kilometer uit de kust van de Jemenistische stad Hodeida voer. Mannen in kleine snelle boten beschoten de tanker en ook sloegen vier projectielen in. De Sounion was met zeker 25 bemanningsleden onderweg van Irak naar Cyprus.

Een ander schip dat gisteren was aangevallen, is vandaag opnieuw beschoten. De raketten of drones ontploften in zee, maar richtten geen schade aan.

De Houthi-aanval op de Sounion is de ernstigste in lange tijd. De aanvallen in de Rode Zee en de Golf van Aden zijn altijd bedreigend, maar richten meestal geen ernstige schade aan. Sinds het begin van de Gazaoorlog zijn meer dan tachtig schepen aangevallen. Daarbij kwamen vier bemanningsleden om het leven. Twee schepen zijn tot zinken gebracht en een schip werd gekaapt.

De Houthi's zijn solidair met Hamas en de inwoners van Gaza. Ze zeggen dat ze schepen willen treffen die een link met Israël hebben en dat ze daar pas mee te stoppen als Israël de oorlog beëindigt. De scheepvaartroute door de Rode Zee en het Suezkanaal is een van de belangrijkste handelsroutes ter wereld. Meerdere landen hebben marineschepen naar de regio gestuurd om de schepen te beschermen, maar het is tot dusver niet gelukt om de Houthi's van hun aanvalsplannen af te houden.

Bemanningsleden van de Sounion werden door de Franse marine in veiligheid gebracht

Israël valt meerdere plaatsen in Libanon aan

Israël heeft op meerdere plaatsen in Zuid-Libanon luchtaanvallen uitgevoerd. Daarbij is een onbekend aantal doden en gewonden gevallen. Volgens het Israëlische leger ging het om wapenopslagplaatsen, lanceerinstallaties en andere infrastructuur van Hezbollah.

Israël zegt dat dit het antwoord was op aanvallen van Hezbollah op Noord-Israël en door Israël bezet gebied op de Golanhoogten. Alleen al op de plaats Katzrin op de Golanhoogten zouden vijftig raketten zijn afgevuurd. Een Israëlische man raakte bij die aanval gewond.

Bij een aanval van Israël bij Baalbek in het noordoosten van Libanon zijn volgens Hezbollan meerdere doden gevallen, onder wie een Hezbollah-lid. De omgeving van Baalbek geldt net als het zuiden van Libanon als Hezbollah-gebied. Volgens het Israëlische leger volgde op het bombardement een tweede explosie. Dat zou erop wijzen dat er munitie lag opgeslagen.

Een pand dat bij de aanval op Baalbek beschadigd raakte

Biden dringt bij Netanyahu aan op staakt-het-vuren

De Amerikaanse president Biden heeft nogmaals bij de Israëlische premier Netanyahu aangedrongen op een staakt-het-vuren. In een telefoongesprek benadrukte Biden "de urgentie om nu een staakt-het-vuren en een overeenkomst over vrijlating van gijzelaars te sluiten", staat in een verklaring van het Witte Huis.

De twee leiders blikten ook alvast vooruit op de komende besprekingen over een staakt-het-vuren in Caïro "om alle obstakels uit de weg te ruimen", aldus de VS.

Amerikaanse, Israëlische, Egyptische en Qatarese onderhandelaars proberen al maanden om Israël en Hamas zover te krijgen om een akkoord te sluiten. Dit weekend worden ze opnieuw verwacht in Caïro om over een bestand te praten.

President Biden bij vertrek uit Chicago na een bezoek aan de Democratische Conventie

Elf doden bij Israëlische aanval in noorden Gaza

Bij een Israëlische aanval op Beit Lahiya, in het noorden van de Gazastrook, zijn elf doden gevallen. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa. De raketten zouden een flatgebouw hebben geraakt.

Volgens Al Jazeera zijn de meeste slachtoffers vrouwen en kinderen, meldt de zender op basis van bronnen in het ziekenhuis waar de lichamen naartoe zijn gebracht. Wafa schrijft dat er ook nog slachtoffers onder het puin liggen.

Libanese Muhsen raakte hele gezin kwijt, 'voelde als einde van de wereld'

In het grensgebied van Israël en Libanon zijn sinds 7 oktober 8500 aanvallen geweest met honderden doden. De Libanese Jalal Muhsen raakte afgelopen voorjaar in één klap zijn hele gezin kwijt.

Hij gaat met Nieuwsuur na zes maanden terug naar de plek van het bombardement:

De honderden doden in de strijd tussen Israël en Hezbollah

Schoof belt met Palestijnse president Abbas

Premier Schoof heeft vandaag een "goed kennismakingsgesprek" gehad met de Palestijnse president Abbas, schrijft hij op X. Hij sprak met Abbas over de noodzaak van een staakt-het-vuren en de situatie op de Westelijke Jordaanoever. "Israël is verplicht om op te treden tegen geweld van extremistische kolonisten", schreef Schoof na afloop op X.

Nederland blijft zich inzetten voor een tweestatenoplossing, schrijft Schoof. In 1947, nog voor de oprichting van de staat Israël, kwamen de Verenigde Naties met een plan voor de oprichting van twee staten: een voor de Joodse en een voor de Arabische/Palestijnse inwoners.

Gisteren meldde Schoof op het sociale medium een "goed kennismakingsgesprek" te hebben gehad met de Israëlische premier Netanyahu. Schoof noemde daarbij onder meer dat Nederland alle inspanningen steunt om tot een staakt-het-vuren te komen. Hij noemde toen de tweestatenoplossing niet. Vorige maand nam het Israëlische parlement een motie aan tegen de oprichting van een Palestijnse staat.

Wel zei Schoof dat er een deal over een staakt-het-vuren moet komen en dat de vrijlating van de Israëlische gijzelaars essentieel is, evenals het toelaten van meer humanitaire hulp in Gaza.

Opnieuw UNRWA-school doelwit van Israëlische aanval

Het Israëlische leger heeft opnieuw een school van de VN-hulporganisatie UNRWA aangevallen. Volgens Palestijnse hulpverleners zijn daarbij zeker vier doden en 15 gewonden gevallen. Onder de slachtoffers zouden meerdere kinderen zijn. Het gaat om een school in Gaza-stad.

"Is er nog menselijkheid over?", vraagt UNRWA-topman Philippe Lazzarini op X. "Er zijn volgens berichten kinderen gedood en verwond. Sommigen zijn verbrand. Gaza is geen plek meer voor kinderen. Zij zijn het eerste slachtoffer van deze genadeloze oorlog. We kunnen het ondraaglijke geen nieuwe norm laten worden."

Volgens het Israëlisch leger gebruikte Hamas de school als commandopost. "In deze aflevering van burgerinfrastructuur die veranderde in een commando- en controlecentrum van Hamas laten we de "Salah al-Din" schoolcompound in Gaza City zien", meldt het leger op X.

Begin deze maand zei UNRWA-woordvoerder Juliette Touma tegen de Amerikaanse krant The Washington Post dat er sprake is van een patroon bij de aanvallen op scholen en dat 70 procent van de VN-scholen inmiddels is geraakt door Israëlische aanvallen in de afgelopen tien maanden.

Het leger publiceert steevast een verklaring na een aanval op een school waarin staat dat de gebouwen werden gebruikt door Hamasstrijders. Dat zou ze een legitiem doelwit maken.

"We hebben geen enkele manier om deze beweringen te controleren, of te onderzoeken. Wat we wel weten is dat elke keer dat er een school of gebouw wordt geraakt er burgers worden geraakt, onder wie vrouwen en kinderen", zegt Touma eerder deze maand.

Nieuw hoofd Israëlische militaire inlichtingendienst: 'focus op terugkeer gijzelaars'

De Israëlische militaire inlichtingendienst moet zich richten op de terugkeer van de Israëlische gijzelaars in de Gazastrook. Dat heeft het nieuwe hoofd van de militaire inlichtingendienst, Shlomi Binder, gezegd tijdens een overdrachtsceremonie. Daarnaast moet Israël een goed beeld krijgen van de zowel de verdediging als aanval in het noorden van het land, zei Binder.

In het noorden grenst Israël aan Libanon, waar de militante beweging Hezbollah zich ophoudt. Sinds Israël Hezbollah-commandant Shukr liquideerde in de Libanese hoofdstad Beiroet eind vorige maand zijn de spanningen verder opgelopen.

Biders voorganger, Aharon Haliva, kondigde al kort na de aanval van Hamas aan dat hij zou opstappen als de oorlog voorbij was. Dit voorjaar diende hij een ontslagbrief in waarin hij de schuld op zich nam voor het falen van de inlichtingendiensten.

"Op die zaterdag vervulden we niet de belangrijkste missie waarmee we belast zijn, het geven van een waarschuwing voor oorlog", herhaalde Haliva vandaag tijdens zijn laatste toespraak als hoofd van de militaire inlichtingendienst.

Minister Gallant: Rafah-brigade Hamas verslagen

De Israëlische minister van Defensie stelt dat de brigade van Hamas bij de grensstad Rafah is verslagen. Hij levert daar geen bewijs voor. Gisteren waren er nog zware gevechten tussen Palestijnse strijders en het Israëlische leger rondom Rafah.

Gallant zegt dat er in totaal 150 tunnels van Hamas zijn vernietigd in het grensgebied tussen Egypte en Gaza. "De Rafah-Brigade is verslagen", heeft hij volgens The Times of Israël gezegd bij een bezoek aan het grensgebied. De uitspraak is opvallend, omdat Israël het uitschakelen van de deze brigade als belangrijkste argument gaf voor het internationaal omstreden grondoffensief in de zuidelijke stad.

Analisten zijn het erover eens dat Hamas nooit volledig verslagen kan worden, omdat de beweging een guerrillaoorlog voert. Het Israëlische leger heeft al meerdere keren bepaalde gebieden in Gaza, waar het Hamas al verslagen zou hebben, opnieuw moeten aanvallen nadat er toch weer gewapende militanten actief waren.

Het uitroepen van de overwinning in Rafah zou Israël een kans bieden zich uit het gebied terug te trekken. Dat is nu relevant, omdat er onderhandelingen gaande zijn over een wapenstilstand in ruil voor vrijlating van gijzelaars.

Wat is de Philadelphi Corridor, struikelpunt bij de onderhandelingen?

De Philadelphi Corridor speelt een cruciale rol in de onderhandelingen tussen Israël en Hamas. Deze bufferzone ligt op de 14 kilometer lange grens tussen Gaza en Egypte en is zo'n 100 meter breed. De vraag is wie hier straks de controle krijgt.

Door dit stukje land zitten de Gaza-onderhandelingen (nog) vast

Ook naasten van gijzelaars boycotten staatsherdenking 7 oktober

Het Israëlische Hostages Families Forum wil niet meewerken aan een plan van de regering voor een landelijke 7 oktober-herdenking. De families van gijzelaars verwijten de regering-Netanyahu "ernstig falen" omdat er nog steeds gijzelaars in handen van Hamas zijn.

De belangenorganisatie voor naar Gaza ontvoerde Israëliërs houdt de premier verantwoordelijk voor het uitblijven van resultaat aan de onderhandelingstafel. Daarom sluit de organisatie zich aan bij het initiatief van een aantal lokale gemeenschappen om een alternatieve herdenking te organiseren.

Ook onder Israëliërs die wonen aan de grens met Gaza is de frustratie groot. Hamas-terroristen richtten op 7 oktober vorig jaar een bloedbad aan in die omgeving. Het Israëlische leger heeft erkend dat het ernstig gefaald heeft in de aanloop naar de aanslagen. Maar tot grote onvrede van getroffen burgers hebben Netanyahu en zijn bewindslieden nog niet toegegeven dat de overheid en de inlichtingendiensten tekort zijn geschoten.

De premier heeft gezegd dat er een groot onderzoek komt nadat de oorlog met Hamas is voltooid. Het Hostages Families Forum en de inwoners van het door de aanslagen getroffen gebied vinden echter dat de landelijke overheid hen in de steek heeft gelaten.

Een nabestaande van een omgekomen Israëlische gijzelaar

Families van gijzelaars halen uit naar Netanyahu om onderhandelingen

De Israëlische organisatie die opkomt voor de gijzelaars in Gaza en hun families heeft zware kritiek geuit op premier Netanyahu. Het Hostages Families Forum houdt hem verantwoordelijk voor het uitblijven van een deal met Hamas voor de terugkeer van ontvoerde geliefden.

"Als hij zo succesvol is in het voeren van onderhandelingen, zoals hij beweert, dan moet hij er zelf naartoe vliegen", verwijst de groep naar de huidige gesprekken in Egypte. "Hij moet iets doen om de gijzelaars te laten terugkeren, die onder zijn leiderschap al tien maanden in de steek zijn gelaten", citeert krant Haaretz uit de verklaring.

Demonstranten in Israël eisen dat de gijzelaars worden vrijgelaten

De organisatie stelt de premier volledig verantwoordelijk voor de uitkomst van de gesprekken. "Zijn aanhoudende pogingen om de schuld te geven aan de onderhandelaars, de bemiddelaars, de pers, de families van de gijzelaars en zelfs de gijzelaars zelf" is volgens de groep niets minder dan misleiding.

De premier staat in Israël zwaar onder druk om een deal te sluiten. Maar er is een tweedeling zichtbaar: een deel van de bevolking wil dat hij vooral niet buigt voor Hamas. Ook zijn er ultrarechtse ministers die dreigen uit de regering te stappen als er een wapenstilstand wordt gesloten.

Israël doodt Fatah-functionaris in Libanon, Palestijnen woest

De Israëlische luchtmacht heeft in Libanon een functionaris geliquideerd van Fatah, de Palestijnse politieke partij die de macht heeft op de Westelijke Jordaanoever. Een bestuurder van Fatah heeft woedend op de liquidatie gereageerd. Hij stelt dat Israël met de moordaanslag probeert een regionale oorlog te ontketenen.

Khalil Makdah zat in een rijdende auto in de zuidwestelijke stad Sidon toen hij werd getroffen door een bom. Het Israëlische leger bevestigt het bombardement en heeft er beelden van vrijgegeven. Volgens Israël was de gedode man een terrorist en werkte hij samen met de Iraanse Revolutionaire Garde.

Brandweerlieden proberen de brand in de getroffen auto te blussen

De zogenoemde al-Aqsa Martelaren Brigade zegt dat Makdah een van zijn leiders was. Deze aan Fatah-gelieerde gewapende groepering is actief op de Westelijke Jordaanoever. De organisatie staat op de terreurlijst van de EU en de VS. Het is onduidelijk of de militie directe banden heeft met het Fatah-leiderschap, aldus de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Het is de eerste keer dat Israël een Fatah-lid liquideert in Libanon in tien maanden van schermutselingen, schrijft krant The Times of Israël. Dit gegeven roept de vraag op welke gevolgen de actie kan hebben voor de onderhandelingen over een wapenstilstand in Gaza. En op de lange termijn over de vraag wie de Palestijnse enclave moet gaan besturen na de oorlog.

Meer weten over Fatah? Lees erover in onze special:

Schip in brand na aanval voor kust van Jemen

In de Rode Zee is opnieuw een schip in problemen door een aanval, die vermoedelijk is uitgevoerd door de Houthi's. Het staat in brand en de bemanning is de controle over het schip verloren, meldt de Britse marine in een verklaring.

Twee kleine bootjes benaderden het koopvaardijschip en beschoten het met vuurwapens, zegt de Britse marine. Later werd het schip getroffen door drie projectielen.

De raket- of drone-aanval werd uitgevoerd ter hoogte van de Jemenitische kustplaats Hodeida. De aanval is nog niet opgeëist, maar de Britten gaan ervan uit dat de Houthi-militie erachter zit. Sinds het begin van de oorlog in Gaza heeft deze aan Iran gelieerde strijdgroep meerdere vrachtschepen tot zinken gebracht, die volgens de Houthi's een relatie hebben met Israël.

Marcherende Houthi-strijders, foto van 16 augustus

Een westerse coalitie, onder leiding van de VS, probeert de scheepvaart in de belangrijke zeeroute te beschermen. Ook worden er luchtaanvallen op Houthi-doelen uitgevoerd, maar de sjiitische militie blijft dreiging uitoefenen in de Rode Zee, de Arabische Zee en de Golf van Aden.

Israël martelt en vernedert Palestijnen in detentiekamp Sde Teiman

Palestijnse gevangenen kregen in het detentiekamp Sde Teiman te maken met marteling, vernedering en seksueel geweld door Israëlische soldaten, soms maandenlang. Tientallen gevangenen zijn omgekomen. In dit artikel lees over de situatie in de militaire gevangenis.

Na de start van de oorlog heeft het Israëlische leger duizenden mannen, en soms ook vrouwen, opgepakt en opgesloten in gevangenissen en detentiecentra. Deze Palestijnen zouden lid zijn van Hamas of te maken hebben gehad met de terroristische aanslag op 7 oktober, maar velen zijn opgepakt zonder te weten waarom. De gevangenen zitten vast zonder vorm van proces.

Ibrahim Salim zat vast in Sde Teiman en vertelt tegen de NOS over zijn gevangenschap:

'Die ijzeren staaf deden ze in je achterste'

Nieuw evacuatiebevel in Gaza, tientallen doden gemeld

Het Israëlische leger draagt burgers op om delen van Deir al-Balah in Centraal-Gaza te verlaten. Volgens de verklaring gaat het leger in het gebied "krachtig optreden tegen terreurorganisaties". Het is het zoveelste evacuatiebevel voor de ruim 2 miljoen ontheemde Palestijnen in de Gazastrook.

De VN meldde gisteren dat slechts 11 procent van de Gazastrook 'veilig is', waarbij gezegd moet worden dat ook in zulke zones Israël geregeld luchtaanvallen uitvoert. Vanmorgen werden volgens Palestijnse media tientallen burgers gedood door Israëlische bombardementen in de omgeving van Khan Younis en Rafah.

In dit X-bericht van een Israëlische legerwoordvoerder staat in een kaartje welk deel van Deir al-Balah moet worden ontruimd:

Volgens het Israëlische leger zijn er de afgelopen dag tientallen gewapende militanten gedood. Militairen zouden in Centraal-Gaza zijn beschoten met mortieren en raketten. Ook werden op verschillende plekken wapens in beslag genomen en tunnels vernietigd, aldus het leger.

Gisteren werd een VN-school in Gaza-Stad gebombardeerd, waarbij zeker twaalf mensen werden gedood. Israël stelt dat Hamas actief was in het gebouw. Volgens de lokale door Hamas aangestuurde autoriteiten verbleven er honderden ontheemde Palestijnen.

Een Palestijnse man wordt naar een ziekenhuis gebracht in Khan Younis, foto van gisteren

Israël zegt dat het maatregelen neemt om burgers te ontzien. In de oorlog is echter duidelijk geworden dat het leger burgerslachtoffers accepteert bij luchtaanvallen op Hamas, dat opereert vanuit woonwijken. Beschikbare statistieken wijzen erop dat meer burgers dan militanten omkomen in het oorlogsgeweld. Het in Gaza geregistreerde dodental staat inmiddels op 40.223.

'Onderhandelingen over wapenstilstand staan op klappen'

Volgens nieuwssite Politico zijn de vooruitzichten op een wapenstilstand en vrijlating van gijzelaars slecht. De onderhandelingen staan op het punt te klappen, zeggen anonieme Amerikaanse en Israëlische functionarissen.

Daarmee lijkt de stemming achter de schermen bij de gesprekken een stuk negatiever dan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken schetst. Hij zei gisteravond dat een deal de komende dagen moet rondkomen. Wel erkende hij dat er nog flinke verschillen moeten worden overbrugd.

De vier functionarissen die Politico citeert vrezen dat het niet gaat lukken. Hamas heeft openlijk gezegd dat het niet akkoord zal gaan met wat de militante beweging nieuwe eisen van Israël noemt. Volgens de terreurbeweging is het laatste voorstel een "stap terug" in vergelijking met een eerder voorstel waarmee de beweging wel instemde.

Doden in Libanon en Israëlische gewonde na nieuwe luchtaanvallen

Burgers in Zuid-Libanon en de door Israël geannexeerde Golanhoogten zijn afgelopen nacht en vanmorgen opnieuw opgeschrikt door luchtaanvallen. Hezbollah vuurde tientallen raketten af richting de Golanhoogten, het Israëlische leger voerde bombardementen en beschietingen uit op het zuiden van Libanon.

Libanese media schrijven dat zeker één burger is omgekomen in het zuidelijke dorp Khiam. Het Israëlische leger meldt daarnaast dat zeker één Hezbollah-strijder is gedood. Een auto is vernietigd door Israëlische beschietingen in de zuidwestelijke stad Sidon, schrijft een Saudische nieuwssite.

Een brand in Libanon na Israëlische beschietingen, foto van afgelopen zaterdag

Een aantal huizen in een Israëlische nederzetting op de Golanhoogten werd getroffen door raketten van Hezbollah. Daarbij raakte volgens Israëlische media zeker één persoon gewond. Het leger van Israël zegt dat een aantal raketten werd neergehaald.

Mensenrechtenorganisaties beschuldigen zowel Hezbollah als Israël van het plegen van oorlogsmisdaden in het grensgebied. Behalve Hezbollah-strijders en Israëlische militairen worden ook geregeld burgers gedood of verwond. Er wordt gevreesd voor een escalatie van het conflict tussen de twee partijen, omdat een vergeldingsaanval van Hezbollah en Iran nog in de lucht hangt.

Blinken: staakt-het-vuren moet komende dagen rondkomen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zegt dat een staakt-het-vuren in Gaza in de komende dagen moet rondkomen. Volgens hem wordt er met Qatar en Egypte volop gewerkt aan het overtuigen van Hamas om zich achter het zogenoemde overbruggingsvoorstel te scharen. Eerder had de Israëlische premier Netanyahu zich al achter dat Amerikaanse voorstel geschaard, aldus Blinken.

Blinken zei dat tegen journalisten in de Qatarese hoofdstad, waar hij met onderhandelaars van Egypte en Qatar had gesproken. Er lijken nog flinke verschillen overbrugd te moeten worden om een staakt-het-vuren daadwerkelijk te bewerkstelligen.

Het is onduidelijk wat er precies in het nieuwste voorstel staat, maar Hamas reageerde in een eerste reactie niet positief. Volgens de terreurbeweging is het laatste voorstel een "stap terug" in vergelijking met een eerder voorstel waarmee de beweging wel instemde. De VS zou volgens Hamas zijn gezwicht voor "nieuwe eisen" van Israël. Blinken ging niet in op die bewering, maar hij onderstreepte dat de VS in ieder geval tegen een langdurige bezetting van de Gazastrook door Israël is.

Starmer en Netanyahu eens over nut de-escalatie

De Britse premier Starmer en de Israëlische premier Netanyahu hebben in een telefoongesprek tegenover elkaar benadrukt dat het in ieders belang is als de spanningen in de regio afnemen. Ook omdat "alle kanten" een grote prijs betalen bij een eventuele "misrekening", zo staat in een persverklaring van het kantoor van Starmer.

Starmer is daarom verheugd dat Israël het zogenoemde overbruggingsvoorstel steunt. Gisteren zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken dat Netanyahu dit voorstel van de VS over een staakt-het-vuren heeft geaccepteerd. Blinken riep Hamas op hetzelfde te doen. Er is nog weinig bekend over de inhoud van het voorstel.

Starmer condoleerde in het telefoongesprek Netanyahu verder met de dood van zes gijzelaars. Hun lichamen werden vanochtend teruggehaald uit de Gazastrook.

Lichamen onder puin vandaan gehaald bij aangevallen school in Gaza-Stad

Bij de school in Gaza-Stad die vanochtend door het Israëlische leger werd aangevallen, zijn lichamen onder het puin vandaan gehaald. Het dodental is opgelopen naar 12.

Op beelden is te zien dat het gebouw met de grond gelijk is gemaakt:

Lichamen geruimd bij aangevallen school in Gaza-Stad

Nog maar klein deel van Gaza 'veilig'

Nu het Israëlische leger de bevolking in het noorden van Khan Younis en in het oosten van Deir Al-Balah heeft opgeroepen om te vertrekken, blijft er een steeds kleiner gebied over waar Gazanen "veilig" kunnen verblijven. Volgens de Verenigde Naties gaat het nog maar om 11 procent van de Gazastrook.

Hamas: Bidens opmerkingen zijn misleidend

Hamas zegt dat de Amerikaanse president Biden misleidende opmerkingen heeft gemaakt over de militante groepering. Gevraagd naar de onderhandelingen, zei Biden eerder dat "Israël heeft gezegd dat ze er wel uitkomen, maar mij is verteld dat Hamas zich terugtrekt".

Hamas zegt dat dit niet "het werkelijke standpunt van de beweging die graag een staakt-het-vuren wil bereiken weergeeft". Biden zou met zijn uitspraken de deur openzetten voor meer "misdaden tegen weerloze burgers".

Het laatste voorstel gaat volgens Hamas in tegen wat eerder was overeengekomen. Hamas-kopstuk Bassem Naim zei eerder tegen Al Jazeera dat Israël opeens met nieuwe eisen is gekomen voor een bestand. Zo zou Israël militairen willen blijven behouden bij de grensovergang bij Rafah in het zuiden van Gaza.

Hamas herhaalde gisteren dat ze alleen instemmen met het voorstel van Biden "waar we een paar maanden geleden mee akkoord gingen".

Israël valt school in Gaza aan, 'zeker tien doden'

Israël heeft een schoolcomplex in Gaza-Stad aangevallen. Volgens lokale hulpdiensten zijn er tien mensen omgekomen, onder wie twee kinderen.

De school werd gebruikt als schuilcomplex, net zoals veel andere scholen in Gaza. De hulpdiensten zeggen dat er ongeveer zevenhonderd Palestijnen verblijven. Volgens het Israëlische leger wordt het complex gebruikt door Hamas en zijn er "stappen ondernomen om het risico op burgerdoden te beperken". Hamas ontkent dat het scholen gebruikt voor militaire doeleinden.

De school na de Israëlische aanval

Israëlisch leger haalt lichamen zes omgekomen gijzelaars terug uit Gaza

Het Israëlische leger heeft zes lichamen van gijzelaars teruggehaald uit de Gazastrook. Het leger zegt in een verklaring dat ze tijdens een nachtelijke operatie in het zuiden van Gaza zijn opgehaald. Het is niet duidelijk hoe en wanneer de mensen zijn omgekomen.

De Israëlische premier Netanyahu zegt in een verklaring dat "onze harten bloeden vanwege dit vreselijke verlies". Ook geeft hij aan dat Israël alles zal doen om alle gijzelaars terug te halen.

De belangenorganisatie voor naasten van gegijzelden in Gaza, het Hostages Families Forum, betreurt de dood van de gijzelaars, maar is ook blij dat de lichamen zijn teruggehaald. De organisatie benadrukt dat er een deal met Hamas moet komen. "De onmiddellijke terugkeer van de 109 gijzelaars kan alleen worden bereikt via een akkoord. De Israëlische regering moet alles in het werk stellen om de deal die nu op tafel ligt af te ronden."

De Israëlische autoriteiten gaan ervan uit dat ongeveer een derde van de mensen die nog in gijzeling zijn, is overleden. In Israël protesteren families van gijzelaars, samen met andere betogers, geregeld tegen de regering van Netanyahu. Ze vinden dat hij te weinig doet om hun familieleden vrij te krijgen en willen erop dat daarvoor een deal moet worden gesloten met Hamas.

Op 7 oktober 2023 viel Hamas Israël aan en werden ruim 1100 mensen in Israël gedood. Ongeveer 250 mensen werden gegijzeld en meegenomen naar de Gazastrook. Het was het startpunt van de Gaza-oorlog waarbij tot nu toe meer dan 40.000 Palestijnse doden zijn geteld.

Blinken: Netanyahu accepteert voorstel VS

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zegt dat zijn gesprek met de Israëlische premier Netanyahu "constructief" was en dat Netanyahu een "overbruggend" voorstel van de VS over een staakt-het-vuren heeft geaccepteerd. Blinken roept Hamas op hetzelfde te doen.

Hij benoemde niet welke kwesties in het nieuwe voorstel overbrugd worden. Israël liet eerder weten militair aanwezig te willen blijven bij de Philadelphi-corridor. Hamas is tegen Israëlische aanwezigheid bij de grens tussen Gaza en Egypte. Hamas wil dat Israël alle troepen terugtrekt uit de Gazastrook en wil een permanent staakt-het-vuren.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken en de Israëlische premier Netanyahu

Amerikaanse minister Blinken in gesprek met families van gijzelaars

Honderden demonstranten hebben zich verzameld voor het hotel in Tel Aviv waar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken een ontmoeting heeft met de families van Israëlische gijzelaars.

De demonstranten willen zo snel mogelijk een akkoord over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas, zodat de Israëlische gijzelaars vrijgelaten kunnen worden.

Protest buiten het hotel waar Blinken de families van gijzelaars ontmoet

Blinken heeft in Israël president Herzog en premier Netanyahu gesproken over de onderhandelingen over een staakt-het-vuren. "Dit is een beslissend moment", zei Blinken na het gesprek met Herzog. "Waarschijnlijk is dit de beste, en mogelijk ook de laatste kans om de gijzelaars thuis te krijgen."

Morgen reist Blinken door naar Caïro, waar de bemiddelaars van Qatar, de VS en Egypte weer om de tafel gaan.

Twee Hezbollah-strijders en Israëlische militair gedood

Opnieuw zijn er doden gevallen door luchtaanvallen op Zuid-Libanon en Noord-Israël. Hezbollah laat weten dat twee strijders zijn omgekomen door Israëlische luchtaanvallen. Verder is een Israëlische militair gedood bij een drone-aanval door Hezbollah, zegt het leger van Israël in een verklaring.

In een halve dag tijd zijn diverse bombardementen uitgevoerd in het grensgebied. Beide partijen zeggen alleen militaire doelwitten te hebben bestookt. In de Libanese hoofdstad Beiroet waren vanmorgen Israëlische straaljagers te horen die door de geluidsbarrière braken.

Een BBC-correspondent maakte er een video van en zegt dat kinderen schrokken van de luide knal:

Een groeiend aantal burgers is opgedragen het grensgebied verlaten. Zowel Israël als Hezbollah voert steeds dieper op elkaars grondgebied luchtaanvallen uit.

Er wordt gevreesd voor een escalatie van het geweld als Hezbollah de aangekondigde wraakactie doorzet. Twee weken geleden doodde het Israëlische leger de rechterhand van Hezbollah-leider Nasrallah in Beiroet.

In dag tijd 40 Palestijnse doden bij aanvallen in Gaza gemeld

In de Gazastrook wordt op een aantal plekken nog altijd hard gevochten. Zo zijn er in Khan Younis, Rafah en Gaza-Stad beschietingen en luchtaanvallen. In een dag tijd zijn veertig Palestijnse doden gevallen, meldt het lokale ministerie van Volksgezondheid. Het geregistreerde dodental in Gaza is afgelopen weekend de 40.000 gepasseerd.

De Israëlische luchtmacht heeft naar eigen zeggen 45 doelwitten in 24 uur tijd beschoten. Op de grond zijn militairen actief in de eerder genoemde gebieden, die liggen in het midden en zuiden van de Gazastrook. Het leger beweert dat het gisteren vanuit zeker twee locaties is beschoten met raketten door Hamas-strijders. Volgens de verklaring zijn tientallen gewapende militanten gedood. Een Israëlische militairen is gisteren gesneuveld, zo maakte het leger vandaag bekend.

Het valt niet controleren hoeveel burgers zijn omgekomen bij deze acties. Volgens de Palestijnse nieuwssite Wafa zijn in een dag tijd drie families getroffen door Israëlisch vuur. Ook werd een Palestijnse journalist gedood, meldt Al Jazeera. Volgens de nieuwssite is het de 169ste journalist die in Gaza is gedood sinds het begin van de oorlog.

Gisteren werd een Palestijnse journalist gedood in Gaza, vandaag was zijn uitvaart

De door Hamas aangestuurde autoriteiten van Gaza maken in het totale dodental geen onderscheid tussen burgers of militanten. Beschikbare data wijzen er wel op dat meer burgers dan militanten omkomen door het oorlogsgeweld.

Internationale organisaties en experts beschouwen het door de Gazaanse autoriteiten gemelde dodental als betrouwbaar. Waarschijnlijk is het zelfs lager dan het werkelijke aantal, omdat nog vele duizenden lichamen onder het puin liggen door de zware Israëlische bombardementen.

Hamas eist bomaanslag op in Tel Aviv

Hamas eist de bomaanslag van afgelopen nacht op in Tel Aviv. Bij de explosie kwam alleen de dader om het leven, een voorbijganger raakte lichtgewond.

Hamas zegt dat de aanslag was voorbereid samen met Islamitische Jihad, een andere Palestijnse terreurorganisatie. Het is nog onduidelijk of de bom opzettelijk is afgegaan, aangezien er op dat moment bijna niemand in de buurt was.

De gewonde Israëliër reed tijdens de ontploffing langs op een scooter. Hij is behandeld in het ziekenhuis, melden Israëlische media.

De ontplofte vrachtwagen in Tel Aviv

'Grensstrook Gaza-Egypte is belangrijkste twistpunt'

Verslaggever Sander van Hoorn in Tel Aviv:

"Het belangrijkste twistpunt in de onderhandelingen is de grens tussen Gaza en Egypte. Bij die strook, ook wel de Philadelphi-corridor, wil Israël militairen houden. Maar Hamas zegt: er is maanden geleden al een vredesplan omarmd door de VN-Veiligheidsraad en daarin staat niets over Israëlische aanwezigheid langs deze grens.

De twee partijen staan hier lijnrecht tegenover elkaar. Premier Netanyahu herhaalde gisteravond nog eens dat het wat hem betreft een harde eis is bij de Philadelphi-corridor militairen te houden. De Amerikanen, zoals Blinken nu in Israël, willen uitstralen dat er een oplossing mogelijk is en proberen er beweging in te krijgen.

Ook Israëlische onderhandelaars zeggen dat er op dit punt mogelijkheden zijn. Ze vragen aan Netanyahu om wat toeschietelijk te zijn, maar die houdt voorlopig voet bij stuk. Grote delen van de Israëlische samenleving en het ministerie van Defensie verwijten Netanyahu dat hij te koppig zou zijn. Dus zowel van buiten- als binnenaf is er continu druk op de premier om toe te geven."

Blinken: nu beste en misschien wel laatste kans om gijzelaars vrij te krijgen

De VS voert de druk op om aan de onderhandelingstafel een wapenstilstand in ruil voor vrijlating van gijzelaars te bewerkstelligen. Op bezoek in Israël roept minister van Buitenlandse Zaken Blinken Hamas en Israël op de gesprekken niet te laten "ontsporen".

"Dit is een beslissend moment", zei hij na een gesprek met Israëls president Herzog in Tel Aviv. "Waarschijnlijk is dit de beste, en mogelijk ook de laatste kans om de gijzelaars thuis te krijgen." Later vandaag spreekt Blinken premier Netanyahu. Volgens Israëlische media zal hij Netanyahu onder druk zetten om diens eisen aan de onderhandelingstafel af te zwakken.

Blinken en de Israëlische president Herzog vandaag in Tel Aviv

De eerste onderhandelingsronde, vorige week in Qatar, heeft nog niet tot een doorbraak geleid. Hamas heeft het nieuwste voorstel van Israël afgewezen.

De militante beweging wil bijvoorbeeld niets weten van Netanyahu's eis om militairen te houden aan de grens tussen Egypte in Gaza. Ook is er onenigheid of het een permanent of tijdelijke wapenstilstand moet zijn. De twee partijen beschuldigen elkaar ervan de gesprekken opzettelijk te dwarsbomen.

Morgen reist Blinken door naar Caïro. In de Egyptische hoofdstad gaan bemiddelaars Qatar, de VS en Egypte weer om de tafel.

Politie: explosie in Tel Aviv was vrijwel zeker terreuraanslag

De zware explosie gisteravond in Tel Aviv was vrijwel zeker een terreuraanslag, zegt de politie tegen Israëlische media. De man die de bom bij zich droeg, was ergens in de vijftig en kwam door de ontploffing om het leven. Een passant op een elektrische scooter raakte lichtgewond.

In tegenstelling tot eerdere berichten zat de dader niet in een vrachtwagen. Hij droeg het explosief bij zich in een rugzak. De bom ging af toen hij in de buurt van een vrachtwagen was, die zwaar beschadigd raakte. Het is onduidelijk of het de bedoeling was om het explosief tot ontploffing te brengen.

De identiteit van de omgekomen man is nog niet bekend.

Omstanders bij de plek van de explosie gisteravond

Drone-aanval op Israël, Hezbollah claimt afslaan aanval Israëlische militairen

De afgelopen twaalf uur heeft Israël bombardementen uitgevoerd in Zuid-Libanon en Hezbollah op zijn beurt luchtaanvallen uitgevoerd op Noord-Israël. De bondgenoot van Hamas stelt dat het een grondaanval van een groep Israëlische militairen heeft afgeslagen. Bewijs voor die claim werd niet geleverd.

Vanmorgen klonk opnieuw het luchtalarm in het noorden van Israël. Nieuwssite Ynet spreekt van een grote drone-aanval. Het leger zegt dat het een aantal 'luchtdoelwitten' heeft onderschept. Een onbekend aantal drones, projectielen of brokstukken is neergekomen in noordwesten van Israël. Er zijn nog geen meldingen van slachtoffers of gewonden.

Een paar uur eerder zei Hezbollah dat Israëlische grondtroepen een 'infiltratiepoging' hadden gedaan. De melding lijkt te gaan over een beperkt aantal militairen, maar de verklaring is niet gedetailleerd. Volgens de militie, die veel macht heeft in Libanon, zijn de Israëlische troepen beschoten met raketten. Daarbij zouden slachtoffers zijn gemaakt. Het leger van Israël heeft niet gereageerd op de beschuldiging. Wel meldt de legerleiding een aantal luchtaanvallen op Hezbollah-doelwitten.

Een man staat naast een huis in Zuid-Libanon dat is verwoest bij een luchtaanval, foto van 17 augustus

Sinds de liquidatie van de hoogste militaire leider van Hezbollah bijna drie weken geleden zijn de spanningen met Israël fors opgelopen. De hoogste leider, Hassan Nasrallah, heeft wraak gezworen en er wordt een grote vergeldingsaanval verwacht vanuit Libanon en Iran. Tot nu toe zijn de aanvallen tussen Hezbollah en het leger van Israël echter nog niet geëscaleerd.

Vrachtwagen met explosieven ontploft in Tel Aviv

Bij een explosie in Tel Aviv met een vrachtwagen is een persoon om het leven gekomen. Het gaat om de bestuurder van het voertuig.

De Israëlische politie houdt er rekening mee dat het gaat om een poging tot een terroristische aanslag. Mogelijk gingen daarbij de explosieven te vroeg af.

De politie onderzoekt de zaak nog. Over de identiteit van de bestuurder is nog niks bekend. Een omstander raakte lichtgewond.

Beeld van de plek van het incident in Tel Aviv

Hamas wijst nieuwste voorstel staakt-het-vuren af

Hamas heeft het nieuwste voorstel voor een staakt-het-vuren afgewezen. Bemiddelaars van de VS, Egypte en Qatar kwamen deze week in Doha met een plan dat bedoeld was om de pijnpunten bij zowel Israël als Hamas weg te nemen. Maar de terroristische organisatie zegt nu dat het plan te veel tegemoetkomt aan de Israëlische premier Netanyahu.

De Palestijnse groepering beschuldigt Netanyahu ervan "nieuwe voorwaarden en eisen te stellen" waardoor de onderhandelingen bewust getorpedeerd worden. Zo worden er volgens Hamas opeens nieuwe voorwaarden gesteld aan de ruil van gijzelaars tegen Palestijnen die vastzitten in Israël.

Verder is Hamas het oneens met de wens van Israël om na het einde van de oorlog militairen aanwezig te houden op strategische plekken in de Gazastrook, zoals de grenspost bij Rafah.

Het is de bedoeling dat de gesprekken over een staakt-het-vuren dinsdag in Caïro verdergaan. Het is onduidelijk of deze afwijzing daar verandering in zal brengen.

Blinken geland in Tel Aviv voor onderhandelingen

De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken is geland in Tel Aviv, in aanloop naar het hervatten van de onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Het is zijn tiende bezoek aan de regio sinds het uitbreken van de oorlog in oktober.

Blinken heeft morgen een ontmoeting met premier Netanyahu en andere Israëlische kabinetsleden. Daarna reist hij af naar Egypte. In Caïro worden komende week de onderhandelingen hervat die deze week in Doha weer waren opgestart.

Het is nog te vroeg om te zeggen of deze nieuwe onderhandelingsronde daadwerkelijk een resultaat zal opleveren. De afgelopen maanden kregen de onderhandelingen meerdere keren een impuls en waren er ook af en toe hoopvolle geluiden te horen, maar een akkoord werd nooit bereikt.

Bemiddelaars van de VS, Egypte en Qatar legden deze week een plan op tafel dat de pijnpunten moet wegnemen. De Amerikaanse president Biden toonde zich vrijdagavond optimistisch over een akkoord, al zei een Hamas-woordvoerder gisteren daarover dat enig optimisme over een deal een illusie is.

Welkom

Welkom in het liveblog over de crisis in het Midden-Oosten. Het blog van afgelopen week is hier terug te vinden.